Oι κάλτσες της Ξένιας Βανικιώτη στα Εξάρχεια

Αγαπάμε τα sur mesure που φτιάχνονται στον τόπο μας

Ode to socks: Οι κάλτσες που φτιάχνει η Ξένια Βανικιώτη στα Εξάρχεια

Η Ξένια Βανικιώτη έστησε το Ode to socks (όνομα εμπνευσμένο από το ποίημα του Πάμπλο Νερούντα) κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, όταν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες σε όλο τον κόσμο απογειώθηκαν και βοήθησαν τα μικρά e-shops να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό. Φτιάχνει κάλτσες. Τα χρώματα που επιλέγει είναι αρκετά ζωηρά και τα σχέδια συμβολικά, με έξυπνες φράσεις τυπωμένες πάνω, φολκλόρ στοιχεία όπως τσολιάδες ή αρχαιοελληνικά αγάλματα και αναφορές στο ελληνικό καλοκαίρι. Δημιουργούνται από ελληνικό βαμβάκι υψηλής ποιότητας σε μια μικρή βιοτεχνία της Αθήνας και συσκευάζονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα γυάλινα βαζάκια που δεν μένουν μόνο στο φυσικό της κατάστημα στα Εξάρχεια αλλά ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

© Άλεξ Αλεξανδρής

«Από πολύ μικρή λάτρευα τις κάλτσες, θυμάμαι που παρατηρούσα το συρτάρι του μπαμπά μου με τα αμέτρητα ζευγάρια που είχε. Σπούδασα γεωπονική αλλά επειδή ένιωθα ότι κάτι με κέρδιζε στον τομέα της ένδυσης συνέχισα ως στιλίστρια, με πολύ δυσκολία όμως επειδή πρόκειται για μια κακοπληρωμένη δουλειά που δεν εκτιμάται από τους άλλους εύκολα. Στην πορεία παρατήρησα ένα κενό στην ελληνική αγορά σχετικά με τα ιδιαίτερα σχέδια κάλτσας και αποφάσισα να το ψάξω επαγγελματικά, άνοιξα ένα e-shop και όταν πείστηκα πως υπάρχει κοινό, αποφάσισα να ανοίξω και φυσικό κατάστημα.

© Άλεξ Αλεξανδρής
© Άλεξ Αλεξανδρής

Η δημιουργική διαδικασία είναι αρκετά αυθόρμητη, τα σχέδια για τις κάλτσες προκύπτουν μέσα από προσωπικές ή όχι ιστορίες, από γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας – βοηθούν, βέβαια, συχνά οι φίλοι μου ή και καλλιτέχνες. Προσπαθώ να επικοινωνώ κάποια μηνύματα, σαν οι κάλτσες μου να είναι ένα μέσο που μου επιτρέπει να μιλάω για πράγματα που προβληματίζουν πολλούς από εμάς ή μας αφορούν. Για παράδειγμα σ’ αυτές που γράφουν “You deserve healthy love” ή “Love is meant to heal” το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, σε εκείνες με το απλικατέρ επάνω υποτίθεται ότι ψεκάζουν κατά της τοξικής αρρενωπότητας. Μετά τις ιδέες και την αποτύπωσή τους σε χαρτί και σε digital ξεκινά η παραγωγή σε μια μικρή βιοτεχνία εδώ στα Εξάρχεια. Οι κάλτσες μου δεν ακολουθούν τις τάσεις της μόδας, η λογική μου, άλλωστε, δεν είναι υπέρ του fast fashion, γι’ αυτό και δεν αγχώνομαι για τους πόσους κωδικούς πρέπει να βγάζω κάθε φορά.

© Άλεξ Αλεξανδρής

Οι περισσότεροι πελάτες αγοράζουν τις κάλτσες της Ξένιας ως δώρο, σ’ αυτό βοηθάει και το μήνυμα που υπάρχει επάνω τους. Πολλοί έρχονται γιατί εκτιμούν την ποιότητα της κατασκευής τους και κάποιοι άλλοι γιατί απλά θέλουν να στηρίξουν την τοπική οικονομία, το μαγαζί της γειτονιάς τους. «Ως γυναίκα επιχειρηματίας» λέει η Ξένια «δεν βρήκα σημαντικά εμπόδια – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι σκληρά για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις τη δύναμη, το θάρρος και την επιχειρηματική εφευρετικότητά σου για να σε πάρουν στα σοβαρά». 

Ζωοδόχου Πηγής 43, Αθήνα

© Άλεξ Αλεξανδρής