Πάρης Ψάφος
© Άλεξ Αλεξανδρής
Shopping

Τα χειροποίητα παπούτσια του Πάρη Ψάφου στη στοά Λέκκα

Made in Greece: Αγαπάμε τα sur mesure που φτιάχνονται στον τόπο μας

Πάρης Ψάφος: Φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια στη στοά Λέκκα

Στην ήσυχη στοά Ζερμπίνη και Κωνσταντακοπούλου, στο κέντρο της Αθήνα ή αλλιώς στη στοά της Λέκκα όπως την ξέρουν οι περισσότεροι, βρίσκεται το εργαστήρι του Πάρη Ψάφου. Αν και σκηνοθέτης-ηθοποιός στο επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την υποδηματοποιία. Όλα ξεκίνησαν όταν, προσπαθώντας να δοκιμάσει κάτι άλλο πέρα από το θέατρο, γράφτηκε σε σχολή σχεδίου παπουτσιού κα σύντομα δημιούργησε τον δικό του χώρο για custom made παπούτσια. Κάθε ζευγάρι προσαρμόζεται στα μέτρα του ποδιού του πελάτη ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του και γίνεται υποχρεωτικά πρόβα πριν το τελικό στάδιο. Οι δημιουργίες του προορίζονται για κάθε περίσταση. Από all day φλατ παπούτσια ανδρικά και γυναικεία, μέχρι γόβες για γάμο. Τα παπούτσια του φιγουράρουν συχνά και σε πλατό τηλεοπτικών εκπομπών ή στις σκηνές των θεάτρων.

Πάρης Ψάφος
© Άλεξ Αλεξανδρής

«Ψάχνοντας ανάμεσα σε διάφορες τέχνες επέλεξα να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό και την κατασκευή παπουτσιού σε μια σχολή στου Ψυρρή που πλέον δεν υπάρχει. Το πρώτο παπούτσι που έφτιαξα –ένα γυναικείο– με ενθουσίασε. Πήγα στο Μιλάνο για να εξειδικευτώ ακόμα περισσότερο και επιστρέφοντας συνάντησα έναν φίλο που έφτιαχνε ρούχα για παραστάσεις και ταινίες. Συνεργαστήκαμε, και κάπως έτσι αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου εργαστήριο. Διάλεξα τη συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας καθώς είμαι παιδί του κέντρου και το αγαπώ πολύ».

Πάρης Ψάφος
© Άλεξ Αλεξανδρής

Τα παπούτσια που φτιάχνει τα προσαρμόζει στον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, έχοντας πάντα υπόψη του τις προτιμήσεις του –με τις σόλες, τα γαζιά και τα δέρματα– αλλά και την περίσταση που θέλει να τα φορέσει κάποιος και με τι θέλει να τα συνδυάσει. Οι περισσότεροι πελάτες του τον βρίσκουν από τα social media.

Πιστεύει ότι μια γυναίκα την κολακεύει περισσότερο ένα ψηλό τακούνι.
«Υπάρχει διαφορά» λέει ο Πάρης «ανάμεσα στο χειροποίητο παπούτσι, που μπορεί να γίνει στο χέρι και να έρθει ο άλλος να το πάρει, και στο custom της δικής μου περίπτωσης. Όταν έρθει ο ενδιαφερόμενος μετράω το πόδι του και με βάσει αυτό προσαρμόζω ένα καλαπόδι. Ακολουθεί το δείγμα, και προτού προχωρήσει η παραγωγή, γίνεται η πρόβα με την όλη διαδικασία να διαρκεί έναν μήνα. Μου αρέσουν τα γραμμικά και τα γεωμετρικά σχέδια και δουλεύω με ελληνικά βυρσοδεψεία γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές εταιρίες που δίνουν δέρματα ακόμα και στο εξωτερικό σε μεγάλους οίκους μόδας.

Υποδήματα Πάρη Ψάφου
© Άλεξ Αλεξανδρής
Πάρης Ψάφος
© Άλεξ Αλεξανδρής

Έχω παρατηρήσει ότι μεγάλο κομμάτι του κόσμου αφήνει τη μαζική μόδα πίσω του, όχι μόνο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν είναι εξοικειομένοι αλλά και νέοι που θέλουν να βάλουν στη ζωή τους κάτι χειροποίητο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν δημιουργό από το να βλέπει την ικανοποίηση στο πρόσωπο του πελάτη».

Λέκκα 23-25, Αθήνα

Πάρης Ψάφος
© Άλεξ Αλεξανδρής

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice