Η Ελένη Αϊβαλή, η Ελίνα Aκτύπη και η Ζωή Aτσά
Η Ελένη Αϊβαλή, η Ελίνα Aκτύπη και η Ζωή Aτσά
Shopping

Eλληνικά brand με σκουλαρίκια που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι

Στo Treasure Hunt studio για σκουλαρίκια εμπνευσμένα από τοπία , στo Evocative Thread Treasures για vintage σκουλαρίκια, στο Nomada.ath για πολύχρωμα σκουλαρίκια με φλουριά

Ελίνα Aκτύπη, δημιουργός του Treasure Hunt studio, Ελένη Αϊβαλή του Evocative Thread Treasures και Ζωή Aτσά του Nomada.ath μιλούν για τις τάσεις στα σκουλαρίκια 

Πιάνεις τα μαλλιά σου σε χαλαρό ponytail ή κότσο, φοράς λευκό mini dress, κόκκινο κραγιόν και το χαμόγελο σου. Όλοι σε ρωτάνε βέβαια, σήμερα, για τα… σκουλαρίκια σου. Τα αξεσουάρ είναι άλλωστε η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά σε μια εμφάνιση. Άλλοτε vintage χρυσά, κομψά και σοφιστικέ δίνουν πιο classy στιλ και άλλοτε μακριά με φλουριά, εντυπωσιακές πέτρες, γεωμετρικά σχήματα, πολύχρωμες λεπτομέρειες φτιαγμένα από πηλό δίνουν πιο edgy στιλ και fun διάθεση στις καλοκαιρινές εμφανίσεις στο νησί ή την πόλη. Υπάρχουν όμως και εκείνα που κρύβουν μέσα τους μια ιστορία, μια ανάμνηση, σκουλαρίκια που έχουν δημιουργηθεί από καλοκαιρινές φωτογραφίες και τοπία που σημαίνουν κάτι για σένα. 3 δυναμικές και ξεχωριστές γυναίκες που δημιουργούν κοσμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μας διηγούνται την ιστορία τους και προτείνουν τα in fashion κομμάτια του φετινού καλοκαιριού.

Η Ελίνα Aκτύπη και το Treasure Hunt studio

Η Ελίνα Aκτύπη είναι 28 ετών, μεγάλωσε στην Αθήνα και εδώ και 6 χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Η δημιουργικότητα και τα ταξίδια είχαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή της γι' αυτό και σκέφτηκε να τα συνδυάσει μέσω του Treasure Hunt studio το 2020. Η ιδέα της ξεκίνησε με την σκέψη να μπορεί κάποιος να της στείλει μια εικόνα από ένα αγαπημένο του μέρος και εκείνη να την μετατρέψει σε ένα κόσμημα. «Σκέφτηκα πόσο πολύ θα μου άρεσε να έχω ένα τόσο μοναδικό και προσωπικό κόσμημα και αμέσως ξεκίνησα τη δουλειά. Χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια συνεχούς προσπάθειας και πρακτικής για να καταφέρω να αποτυπώσω με επιτυχία τα τοπία στον πηλό» μου λέει.

Treasure Hunt studio

Η Ελλάδα αποτελεί μεγάλο κομμάτι της έμπνευσής της και αυτό φαίνεται στις δημιουργίες της καθώς έχει ήδη φτιάξει πολλά τοπία από ελληνικά νησιά και άλλα μέρη της Ελλάδας όπως είναι η Μάνη, η Πάρος, η Αμοργός, η Κέρκυρα, τα Μετέωρα, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πλάκα στην Αθήνα κ.ά αλλά και το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα, μέρη στο Μαρόκο κ.ά. Εκτός από τα ταξίδια, πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες του Treasure αποτελούν η τέχνη π.χ σκουλαρίκια πίνακες του Van Gogh, αλλά και τα λουλούδια.

Treasure Hunt studio

«Κάποιες από τις πιο μαγικές δημιουργικές μου στιγμές ήταν όταν μια κοπέλα μου ζήτησε να φτιάξουμε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που να αποτυπώνουν το τοπίο που βλέπανε με τον σύντροφό της στην Καππαδοκία όταν της έκανε πρόταση γάμου. Όταν μου ζητήθηκε επίσης, να φτιάξω ένα κόσμημα για μια μητέρα που λάτρεψε το ταξίδι της στο Περού και η κόρη της μου έστειλε δύο φωτογραφίες που είχε τραβήξει η μαμά της, για να της φτιάξουμε ένα κόσμημα που θα κρύβει μέσα όλες τις αξέχαστες στιγμές από το ταξίδι της. Τα σκουλαρίκια με το τοπίο από την Βαρκελώνη έχουν χαρίσει επίσης πολλά χαμόγελα, από αποχαιρετιστήριο δώρο, δώρο επετείου (διότι το ζευγάρι γνωρίστηκε στην Βαρκελώνη) έως δώρο σε κάποια που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι της εκεί και η οικογένεια της αποφάσισε να της φέρει την Βαρκελώνη σε κουτί. Το συναίσθημα να μοιράζεται κάποιος μια σημαντική στιγμή ή ένα αγαπημένο μέρος και να το μετατρέπουμε σε ένα μοναδικό κόσμημα (forever treasure) είναι πραγματικά μοναδικό για μένα».

Treasure Hunt studio
Treasure Hunt studio

Παρά το γεγονός ότι η μόδα πάντα εξελίσσεται και νέες τάσεις εμφανίζονται κάθε σεζόν, πιστεύει ότι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να φύγει από τη μόδα είναι τα αξεσουάρ που λένε μια ιστορία για εμάς. «Από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ επίσης να πω πως τα ιδιαίτερα κοσμήματα με τοπία ή εμπνευσμένα από κάποιο γνωστό έργο τέχνης λειτουργούν και ως τέλεια αφορμή για συζήτηση με άγνωστους και μη κι αυτό το καλοκαίρι».

* Το Treasure Hunt studio θα το βρεις διαδικτυακά εδώ.

Η Ελένη Αϊβαλή και το Evocative Thread Treasures

Όσο πιο παλιά είναι τόσο πιο σπάνια, ιδιαίτερα και πολύτιμα. Tο χαρακτηριστικό της τάσης των vintage κοσμημάτων είναι ότι έχει χαρακτήρα. Διακριτικά και κομψά, τα vintage κοσμήματα είναι η πινελιά λάμψης που μεταμορφώνει την εικόνα και σε κάνει αμέσως να ξεχωρίζεις αφού καμία/κανένας δεν έχει το ίδιο. Η Ελένη Αϊβαλή είναι 35 χρονών, φωτογράφος και δημιουργός του Evocative Thread Treasures που βρίσκεται στην Τιμολέοντος Φιλήμονος 9 στην Αθήνα. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 13 χιλ. ακολούθους στο Instagram ενώ τα vintage αντικείμενα της έχουν εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και είναι ιδιαίτερα αγαπητά από δημοφιλείς δημιουργούς, στυλίστες, ηθοποιούς και μουσικούς.

Η Ελένη άρχισε να συλλέγει vintage κοσμήματα και ρούχα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στο Λονδίνο, όταν σπούδαζε φωτογραφία. Εκεί άνθισε η αγάπη της για το vintage, καθώς ερωτεύτηκε το thrifting. Kατά τη διάρκεια της παραμονής της στο εξωτερικό, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτοντας διάφορους πωλητές vintage, μαθαίνοντας πώς να επιμελείται και να βρίσκει μοναδικά αξεσουάρ και ρούχα αλλά και πώς να τα φροντίζει σωστά. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα και ένιωσε ότι κάτι έλειπε από τη σκηνή του thrifting και του vintage. Συγκεκριμένα, τo 2018 μετά τη γέννηση του γιου της επειδή έμενε και αρκετές ώρες στο σπίτι, άρχισε να φτιάχνει δικά της σετ με υφάσματα και κοσμήματα vintage που ήδη είχε και να τα απαθανατίζει. Έτσι, ξεκίνησε λοιπόν η σελίδα της στο Instagram. «Το όνομα του brand σημαίνει κάτι που σου φέρνει δυνατές εικόνες και αναμνήσεις στο μυαλό, πράγμα που ήθελα και ως φωτογράφος και ταίριαξε απόλυτα με το concept του vintage».

Evocative Thread Treasures

Πάντα είχε σχέση όμως με οτιδήποτε παλιό, από μικρή θυμάται την μπιζουτιέρα σε σχήμα σεντουκιού της γιαγιάς της. «Είχα μια εμμονή με εκείνη την μπιζουτιέρα, τρελαινόμουν να βλέπω τα κοσμήματα, να τα φοράω. Και αργότερα στα 20 μου που πήγα στο Λονδίνο για 4 χρόνια έγινα expert. Μου είχε περάσει ίσως όλο αυτό από μικρή ηλικία. Σήμερα, βρίσκονται μπροστά μου όλα αυτά που ψάχνω, από ταξίδια μου, από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, έρχονται σε μένα».

Τα δυο πιο όμορφα κοσμήματα που έχουν έρθει στη ζωή της είναι ένα ζευγάρι vintage τριανταφυλλάκια χρυσά με κλιπς που φόρεσε, στον αρραβώνα με τον παππού της, η γιαγιά της όπως και ένα ιδιαίτερο κόσμημα που βρήκε σε ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι στο Χονγκ Κονγκ. «Είναι ότι πιο όμορφο έχω δει στην ζωή μου αυτό το κολιέ που στον ήλιο κάνει πολλά χρώματα. Δεν θα το πουλήσω ποτέ και θα το δώσω στα παιδιά μου, το έχω σαν κειμήλιο».

Στο Evocative Thread Treasures θα βρει κανείς τεράστια συλλογή από σκουλαρίκια clips, βραχιόλια, κολιέ,  δαχτυλίδια, βεντάλιες, ζώνες, ρούχα, παπούτσια, γάντια. «Θέλω να μπορεί κάθε κοπέλα να έρθει να αγοράσει κάτι από μένα. Τα vintage έχουν ακριβύνει και πρέπει να καταλάβουν κυρίως οι Ελληνίδες ότι παλαιότερα τα κοσμήματα φτιαχνόταν με καλύτερα υλικά και μεγαλύτερη προσοχή γι αυτό και έχει ανέβει η αξία τους. Όπως και η διαδικασία του να ψάξεις να βρεις τα vintage κοσμήματα και να τα καθαρίσεις είναι χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, σπαταλάς πολύτιμο χρόνο. Δεν είναι ότι μου στέλνουν συλλογή και απλώς διαλέγω. Ταξιδεύω πολύ, ψάχνω και κοιτάω την ποιότητα τους, τα καθαρίζω με προσοχή. Για μένα είναι καλύτερο να πάρεις κάτι που δεν θα το βρει κανείς πουθενά αλλού, κάτι που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις ακόμη πιο πολύ».

Τώρα που είναι καλοκαίρι μας προτείνει κοσμήματα σε χρυσές αποχρώσεις, με λεπτομέρειες χρηματιστές π.χ με τιρκουάζ, λευκό, ροδακινί και την πάντα διαχρονική πέρλα. Πώς μπορείς να καθαρίσεις τα vintage κοσμήματα σου και να τα διατηρήσεις, όμως, την ρωτάω; «Μπορείς να τα καθαρίσεις με σόδα, ή με αυτά τα πανάκια του εμπορίου που λένε ότι γυαλίζουν τα μέταλλα. Δεν είναι καλό να τα βρέχεις και κυρίως να προσέχεις να μην ρίχνεις άρωμα. Όταν κάποιος φορά κοσμήματα με κλιπ ρέπει να προσέξει πολύ πως τα τοποθετεί. Από πάνω από τη μυτούλα αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το ανοίξεις για να το βάλεις μετά».

* Θα τα βρεις όλα εδώ

Η Ζωή Aτσά και το Nomada.ath

Τα μακριά σκουλαρίκια είναι η glamorous λεπτομέρεια για μια εμφάνιση που θα προσελκύσει τα βλέμματα. Η Ζωή Aτσά είναι 34 χρονών, σπούδασε φυσικοθεραπεία και αμέσως μετά τις σπουδές-και για τα επόμενα 10 χρόνια- δούλευε ως αεροσυνοδός. Ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα το καλοκαίρι του 2019. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας συλλογής κοσμημάτων, προέκυψε από μια απόφαση τελευταίας στιγμής που την πήγε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Χοροί, τεράστια χαμόγελα, βροχή χρωμάτων, αυθορμητισμός, κουλτούρα, ήταν όσα θαύμασε, ζήλεψε και δε θα ξεχάσει ποτέ. «Εκεί άρχισα να βλέπω την ομορφιά και την έκφραση με άλλο μάτι. Επέστρεψα και ήθελα όλα αυτά τα συναισθήματα από το ταξίδι να τα κρατήσω ζωντανά φτιάχνοντας κάτι που πάντα θα μου το θυμίζει. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου μια και ήξερα τι είχε τραβήξει την προσοχή μου από την αρχή. Τα μεγάλα και μακριά σκουλαρίκια, τα έντονα κολιέ, τα ποικίλα χρώματα που αυτά είχαν, και κυρίως η ανομία με την οποία τα συνδύαζαν. Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν οι συλλογές κοσμημάτων μου».

Το όνομα του earring spot της ήθελε να θυμίζει κάτι από Βραζιλία αλλά και Ελλάδα μαζί. Η ζωή της ταυτόχρονα για πολλά χρόνια έως και σήμερα χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις, μετακομίσεις, ταξίδια. Έτσι λοιπόν προέκυψε, χωρίς αμφιβολία, η «Νομάδα» που ξεκίνησε στην Αθήνα και στη συνέχεια μετακόμισε στη Ρόδο, που είναι και ο τόπος καταγωγής της. «Τα σχέδια, οι ιδέες και η συνολική έμπνευση έρχεται από ταξίδια που ζω στο παρόν κι όσα έζησα στο παρελθόν. Θέλω τα σχέδια να αποπνέουν εξωτικότητα και φρεσκάδα και να αναδεικνύουν την έντονη θηλυκότητα. Γι αυτό το μεγαλύτερο κόμματι της συλλογής της είναι λουλούδια σχεδιασμένα με ελεύθερο χέρι, χωρίς καλούπια και συγκεκριμένα σχήματα. Δε μου αρέσουν τα αυστηρά σχήματα, η απόλυτη ομοιομορφία και η τελειότητα. Μου αρέσει σε κάθε σχέδιο να αναγνωρίζω την πορεία από το κοπίδι μου. Να φτιάχνω τα δικά μου patterns και να συνδυάζω πολλά υλικά μαζί».

Nomada

Στη «Νομάδα» θα βρει κανείς κοσμήματα έντονων χρωματικών αντιθέσεων αλλά και όχι μόνο. Σχεδιάζει σκουλαρίκια, κολιέ, choker, βραχιόλια και δαχτυλίδια. Κάθε σχέδιο φτιάχνεται μόνο μια φορά κι επαναλαμβάνεται μόνο κατά παραγγελία -αν είναι αυτό δυνατό- και μόνο για περιορισμένο αριθμό κομματιών. Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι ωστόσο, είναι τα σκουλαρίκια, που φτιάχνονται από μέγεθος ενός εκατοστού έως και 23-25 εκατοστά. «Θεωρώ ότι τα όμορφα, γεμάτα κίνηση σκουλαρίκια είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ της γυναίκας. Για το καλοκαίρι προτείνω πάντα ως απαραίτητο αξεσουάρ ένα ζευγάρι σκουλαρίκια λευκών λουλουδιών, που πάντα είναι εντυπωσιακά από μόνα τους αλλά μπορούν να συνδυαστούν και με οποιοδήποτε χρώμα κολιέ. Το σχέδιο που ξεχώρισα, φέτος το καλοκαίρι είναι το “Bloom Baby”, τα σκουλαρίκια, δηλαδή, που αποτελούνται από δυο χειροποίητα λουλούδια και δυο κρίκους και βγαίνουν σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice