Τάσεις φυτά 2024
© Unsplash
Shopping

5 νέες τάσεις στην κηπουρική που θα αλλάξουν το μπαλκόνι και το σπίτι σου

Αν το Hortifuturism και τα terrariums σου φαίνονται άγνωστες λέξεις καιρός είναι να τις μάθεις και να τις υιοθετήσεις στον φετινό σου κήπο

Οι τάσεις που θα εμπνεύσουν τον κήπο σου το 2024

Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού είναι μια mini όαση, χειμώνα-καλοκαίρι. Είτε είναι μικρός με έξυπνες χωροταξικές και διακοσμητικές επιλογές είτε είναι μεγάλος, με έξτρα πινελιές και ενσωματώνει τις αρχές του Φενγκ Σούι, ο κήπος του σπιτιού θέλεις να ξεχωρίζει. Πέρα από τις σωστές αποχρώσεις των φυτών, των χρωμάτων που θα επιλέξεις αλλά και την τακτική του καθαριότητα του από ξερά φύλλα ή μαραμένα λουλούδια, ακολούθησε τις 5 τάσεις που κυριαρχούν το 2024 για να ανανεώσεις τον χώρο σου.

Λουλούδια τάσεις
© Unsplash

5 τάσεις που κυριαρχούν το 2024 για να ανανεώσεις το χώρο σου

Ηortifuturism: Διάλεξε έντονα χρώματα

Λουλούδια τάσεις
© Unsplash

Τη φετινή χρονιά επικρατούν έντονα και φωτεινά χρώματα στους κήπους (λες και βγήκαν από ποπ πίνακα του Λιχτενστάιν). Η τάση αυτή ονομάστηκε "hortifuturism" από την Garden Media (έναν εμπορικό οργανισμό για επαγγελματίες συγγραφείς κήπου, και αντικαθιστά τις ψυχρές, μεταλλικές αποχρώσεις με ζωηρά χρώματα. Μην απορήσεις αν δεις να αυξάνονται οι κήποι επιβίωσης, οι νυχτερινοί κήποι αλλά και τα φυτά σε neon χρώματα. Το cyber lime χρώμα έχει την τιμητική του εδώ όπως και οι ορτανσίες Wedding On.

Οι gothic κήποι και η GenZ

Gothic Τριαντάφυλλο
© Unsplash

Το ενδιαφέρον για τους gothic κήπους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή η τάση στηρίζεται στην αγάπη της GenZ για τα σκοτεινά τοπία. Τι θα χρειαστείς για να διακοσμήσεις τον κήπο σου gothic; Παράξενα φυτά, κεραμικά και αγάλματα. Αν έχεις και κάποιο μαραμένο λουλούδι με ξεθωριασμένα άνθη ακόμη καλύτερα. Μην το πετάξεις γιατί θα κάνει το τοπίο σίγουρα πιο αληθοφανές!

Επικονιαστικά φυτά

Μελισσόχορτο
© Unsplash

Αυτή η τάση θέλει τους βασικούς επικονιαστές όπως είναι οι μέλισσες και οι πεταλούδες να πρωταγωνιστούν το 2024 σε εσωτερικά διακοσμητικά π.χ. μαξιλάρια, χαλιά, λάμπες και ταπετσαρίες.Έτσι, η αυξανόμενη αυτή ευαισθητοποίηση για τα έντομα συμβάλλει και στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τα φυτά που τα τρέφουν. Πειραματίσου λοιπόν, καλλιεργώντας επικονιαστικά φυτά, όπως το μελισσόχορτο, τα αστέρια και το χρυσόχορτο και εκμεταλλεύσου σωστά τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου.

Εco alert

Λουλούδια τάσεις
© Unsplash

Η τάση αυτή θέλει τους ανθρώπους που αγαπούν την κηπουρική να φυτεύουν και να καλλιεργούν με γνώμονα τη διάσωση του πλανήτη. Οι γενιές X, Y και Z εστιάζουν αρκετά στη βιωσιμότητα και προσπαθούν να αντισταθμίζουν τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα και να επενδύουν στη φύτευση αυτοφυών δέντρων και φυτών. O τρόπος με τον οποίο συνεπώς, ποτίζεις, φυτεύεις και καλλιεργείς μπορεί να κάνει τη διαφορά στον πλανήτη. Αξίζει να το δοκιμάσεις.

Tα terrariums

Τerrariums
© Unsplash

Τα terrariums είναι συνθέσεις φυτών μέσα σε γυάλες και έχουν γίνει πιο δημοφιλή από ποτέ. Πρόκειται για μικρά παχύφυτα, κακτοειδή και αερόφυτα που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα ή καθόλου πότισμα και μεγαλώνουν μέσα σε οβάλ γυάλες ή σε μακρόστενα γυάλινα δοχεία. Η αύξηση του «κήπου κάτω από γυαλί» -όπως τον αποκαλούν αρκετοί- στα σπίτια την περσινή χρονιά ήταν 200%, σύμφωνα με την Garden Media. Τι πιο ωραίο από το να τα προσθέσεις κι εσύ στον κήπο σου;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice