βιτρίνες ξένων πολυκαταστημάτων
© Instagram
Shopping

Πώς έχουν «ντυθεί» τα διασημότερα πολυκαταστήματα για τα Χριστούγεννα

Τα Harrods πλαισιώνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο Valentino, τη στιγμή που στα Sacs Fith Avenue πρωταγωνιστεί ο οίκος Dior

Οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των πιο διάσημων πολυκαταστημάτων του εξωτερικού 

Κάθομαι στον υπολογιστή και γράφω με την τηλεόραση ανοιχτή-για κάποιο περίεργο λόγο με συγκεντρώνει η βαβούρα. Ακούω τη διάσημη διαφήμιση της ακόμη πιο διάσημης μάρκας παιχνιδιών να «μετρά» αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Πότε πρόλαβαν να κοντοζυγώσουν; Φυσικά όταν πριν μια εβδομάδα το θερμόμετρο έγραφε 25 βαθμούς, είναι λογικό να μην πήραμε πρέφα πότε πήγε τέλη Νοεμβρίου. Τι όμορφα τα Χριστούγεννα! Γκλίττερ παντού. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες στα σπίτια. Στολισμένες βιτρίνες. Μια και μίλησα για βιτρίνες, τα περισσότερα εμπορικά κέντρα του εξωτερικού έχουν ήδη παρουσιάσει τις δημιουργίες τους για τα Χριστούγεννα του 2024. Ας ρίξουμε μια ματιά για inspo και για να μπαίνουμε δειλά δειλά στο κλίμα- αφού βάλαμε πουλόβερ, ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε και το δέντρο από την αποθήκη, δε νομίζετε; 

Οι διασημότερες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες ξένων πολυκαταστημάτων

Harrods, Λονδίνο

Μπορεί για τους περισσότερους το χρώμα των Χριστουγέννων να είναι το κόκκινο,  όχι όμως για τα Harrods που επέλεξαν το έντονο φούξια- σήμα κατατεθέν του Maison Valentino. Το διάσημο πολυκατάστημα του Λονδίνου συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας για τη δημιουργία ενός μεγάλου δέντρου με φούξια στολίδια και λαμπιόνια. Οι βιτρίνες έχουν γεμίσει φούξια κουτιά δώρων, ένα φούξιο βανάκι σερβίρει καφέ σε φούξια χάρτινα cups Valentino, ενώ φούκια κουβέρτες υπάρχουν διαθέσιμες για να προφυλάξουν τους πελάτες από το κρύο. Τα βλέπω όλα ροζ! Ο creative visual director του Harrods Alexander Wells-Greco δήλωσε: «Οι εμβληματικές και μαγευτικές βιτρίνες μας, οι οποίες περιβάλλουν το κατάστημα, ήταν πάντα στο επίκεντρο των Χριστουγέννων. Φέτος παρουσιάζουν ως θεματική τα δώρα και την πράξη της προσφοράς».

Selfridges, Λονδίνο

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Selfridges προσκαλεί τους πελάτες σε μια θεατρική υπερπαραγωγή γεμάτη εορταστικό drama και απόλαυση – Showtime!  Τα καλύτερα δώρα, ρούχα για πάρτι, υπηρεσίες, προορισμοί και εμπειρίες για το 2023 είναι εμπνευσμένα από τη λάμψη της σκηνής, εν αναμονή των πιο θεαματικών Χριστουγέννων στην ιστορία του Selfridges. Μαζί με το Selfridges, ο ενδυματολόγος Max Allen δημιούργησε ένα «σύνολο» χριστουγεννιάτικων χαρακτήρων που έγιναν A-List performers. Οι 10 χαρακτήρες, οι οποίοι εμφανίζονται ο καθένας σε μια βιτρίνα της Oxford Street, περιλαμβάνουν τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη ως «σκηνοθέτη», μια ντίβα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και έναν Stand-up Comedy χιονάνθρωπο. Οι χαρακτήρες φορούν μαλλιά από τον θρυλικό κομμωτή Sam McKnight. Ακόμη, η ζωγράφος Queenie Ingrams ζωγράφισε στο χέρι εκθαμβωτικά, διακοσμητικά σκηνικά, και η καλλιτέχνης Matilda Greenwood δημιούργησε γιγάντιες κροτίδες, φεγγάρια, λόφους χιονιού και αστέρια. Συνολικά εργάστηκαν 50 άτομα και η προετοιμασία διήρκησε 100 ώρες.

Galeries Lafayette, Παρίσι

Ίσως από τους πιο must χριστουγεννιάτικους προορισμούς να είναι το Παρίσι- δικαίως αποκαλείται η πόλη του φωτός. Ένας λόγος ίσως είναι και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της Γκαλερί Lafayette. Το πολύχρωμο δέντρο που κρέμεται στη μέση του τρούλου μας κάνει να αναπολούμε κάτι από τα τότε Χριστούγεννα που ακόμη περιμέναμε τον Άη Βασίλη να μας φέρει τα δώρα. Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνεργασία με τον Jacquemus, η Lafayette συνεργάζεται με τον σχεδιαστή Charles de Vilmorin. Διακοσμητής, ονειροπόλος, στυλίστας, σχεδιαστής και καλλιτέχνης με παιδική ψυχή, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Nina Ricci παρουσιάζει τα Χριστούγεννα της μόδας. «Εργάζομαι πάνω σε αυτό το έργο εδώ και ένα χρόνο. Χάρηκα πολύ γιατί τα Χριστούγεννα σημαίνουν πολλά για μένα. Είναι ένας θεσμός και μια μεγάλη ευκαιρία να μπορείς να φανταστείς και να δημιουργήσεις κάτι σε αυτή την κλίμακα. Εμπνεύστηκα από σουρεαλιστικά πράγματα και οι εμπνεύσεις μου συχνά συμπίπτουν. Ήθελα πραγματικά αυτή την αίσθηση του Tim Burton αναμεμειγμένη με τον Salvador Dali».

Samaritaine, Παρίσι

Για τη νέα χριστουγεννιάτικη ιστορία του, το παριζιάνικο πολυκατάστημα μεταμορφώνεται σε Palais des délices, όπου κυριαρχούν οι γκουρμέ απολαύσεις και η γαλλική τέχνη της ζωής. Ήδη από τις βιτρίνες, η γιορτή υπόσχεται να είναι γιγαντιαία, με ένα εξαίσιο μείγμα μόδας και διακόσμησης να παρουσιάζεται ανάμεσα σε γιγάντια έλατα, λαμπερά στολίδια και μεγαλοπρεπείς πολυελαίους. Μάλιστα τα πειραγμένα έλατα θυμίζουν τούρτες του 60’. Η γοητεία επεκτείνεται από τις βιτρίνες, στο αίθριο όπου μας προσκαλεί στον μαγικό κόσμο του Charlie et la Chocolaterie, εν όψει της νέας ταινίας Γουόνκα που κυκλοφορεί 8 Δεκεμβρίου, ενώ οι διάδρομοι αποκαλύπτουν τα ιδιόμορφα, γκουρμέ έργα των καλλιτεχνών Gab Bois και Thomas Liu Le Lann. Μια πραγματική πανδαισία γαλλικής μόδας και art de vivre φιλοξενείται στους τοίχους του θρυλικής εμπορικού καταστήματος.

KaDeWe, Βερολίνο

Το δεύτερο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ευρώπης φέτος δημιούργησε της βιτρίνες του παρέα με τη Ralph Lauren. Χιονισμένα έλατα, έλκυθρα και λούτρινα σκυλιά αγίου βερνάδου και αρκουδάκια (σήμα κατατεθέν του brand), δημιουργούν ένα cozy χριστουγεννιάτικο κλίμα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2018, θέμα για τις βιτρίνες του ήταν η κρουαζιέρα των Wichtel, ή αλλιώς των ξωτικών, που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αυτοί οι μικροί σταρς συμμετείχαν σε μια επίδειξη μόδας στο Μιλάνο με τον Karl Lagerfeld, ανέβηκαν στον τροχό του λούνα παρκ στον κήπο Prater στη Βιέννη, σε ένα tuk-tuk στην Μπανγκόκ, έκαναν ένα ταξίδι στη Ρώμη κλπ. Οι πόλεις που παρουσιάστηκαν δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αλλά είναι μέρη στα οποία ο όμιλος KaDeWe διαθέτει εμπορικά κέντρα.

Χριστουγεννιάτικη βιτρίνα 2023, Kadewe
© Instagram/@kadeweofficial
Η βιτρίνα του 2018 στο  Κadewe
Η βιτρίνα Χριστουγέννων 2018 με τα διάσημα εξβωτικά © KaDeWe

Bergdorf Goodman, Νέα Υόρκη

Διασχίζουμε τον Ατλαντικό και πηγαίνουμε στην busy Νέα Υόρκη. Welcome to the Winter Wonderland! Αυτή η φράση περιγράφει τέλεια τη βιτρίνα του Bergdorf Goodman στη Νέα Υόρκη. Με επιλογή χρωμάτων το ice blue, το λευκό και το ασημί, δίνει την αίσθηση ενός χιονισμένου και λαμπερού τοπίου- σαν σκηνικό Νάρνια, που θα ανοίξεις το ντουλάπι και θα βρεθείς σε μια μαγική χώρα. Ποπ στοιχεία, όπως κεραυνοί, evil eyes, τηλεόραση των 60s, κιθάρες, αλλά και πολλά ζώα κάνουν την εμφάνισης τους στις προθήκες. Η νέα καμπάνια φέρει τον τίτλο  "Isn't It Brilliant"- τελείως ρητορική η ερώτηση.

Saks Fifth Avenue, Νέα Υόρκη

Αυτή την εορταστική περίοδο, το Saks συνεργάζεται με τον οίκο Dior για τη δημιουργία του Carousel of Dreams, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το εμβληματικό πολυκατάστημα συνεργάζεται με έναν πολυτελή οίκο μόδας για την ετήσια εορταστική του πρωτοβουλία. Εώς τις 5 Ιανουαρίου, ο κόσμος του Dior βρίσκεται στο saks.com με ένα pop-up που παρουσιάζει γυναικεία και ανδρικά ready-to-wear, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ, baby, maison και μία πριβέ συλλογή. Τη Δευτέρα, η Πέμπτη Λεωφόρος ζωντάνεψε ακόμη περισσότερο με ένα εμβληματικό σόου φωτισμού (που καταλάμβανε και τους 10 ορόφους) και μια εντυπωσιακή εορταστική βιτρίνα. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μια παράσταση από την παγκοσμίου φήμης Martha Graham Dance Company, με χορευτές ντυμένους με κοστούμια σχεδιασμένα από τη δημιουργική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών υψηλής ραπτικής, ready-to-wear και αξεσουάρ του οίκου, Maria Grazia Chiuri. Το παρόν έδωσε και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και πρέσβειρα του Dior, Jennifer Lawrence.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice