Πασιαλής, η πολυεθνική της Παλλάδος: Όσα στιλ αντέχει ένα σπίτι

Ακόμη κι αν έρθεις εδώ μόνο για το χάζι, θα θες να αλλάξεις ολόκληρη την κουζίνα σου

Πασιαλής στην οδό Παλλάδος: Έχει τα πάντα από είδη σπιτιού

Η Παλλάδος είναι ένα στενό δρομάκι κάτω ακριβώς από την Αθηνάς και η είσοδος σε ένα μαγικό σύμπαν που μυρίζει παλιά Αθήνα. Τα νεοκλασικά, η πανέμορφη εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου–παλιά μητρόπολη της Αθήνας που από τα στασίδια της πέρασε ψάλτης ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο οποίος έμενε εδώ κοντά–, τα παλιά μαγαζιά με τα τεντζερεδικά και τα κουζινικά της γιαγιάς. Κυρίαρχος και βασιλιάς, τον οποίο στη διάρκεια του βίου μου έχω δει να εξαπλώνεται από μια μικρή στενή είσοδο σε όλο το πλάτος και μήκος του δρόμου, με άλλα λόγια ο Πασιαλής, είναι η πολυεθνική της Παλλάδος. Η κυρία Ελένη, την οποία θα ανακαλύψεις, σχεδόν ως έκθεμα, κάπου στριμωγμένη ανάμεσα στα κατσαρολικά, πάντα στα ενδότερα του ταμείου, σ’αυτή εδώ τη γειτονιά γεννήθηκε, στο μαγαζί τούτο που άνοιξε ο παππούς της 92 χρόνια πριν.

Οδός Παλλάδος

Κάποτε, η γειτονιά ήταν ο παράδεισος των γυαλικών, των κρυσταλλικών, των μεταλλικών και των παντός είδους κουταλικών, με το Άκρον-Ίλιον Κρυστάλ να πρωτοστατεί σε μέγεθος και μοντερνιτέ. Με γυαλικά ξεκίνησαν και οι Πασιαλήδες, για να εξαπλωθούν σήμερα σε ό,τι χωρά ο νους του ανθρώπου και έχει σχέση με το σπίτι, κυρίως με την κουζίνα του. Ο Σταμάτης, ο γιος, πάντα στο έξω, υποδοχή και καθοδήγηση σε έναν λαβύρινθο που χρειάζεσαι χρόνο και κέφι για να εξερευνήσεις. Το εμπόρευμα ασφυκτιά κρεμασμένο, ντανιασμένο σε όλες μαζί τις επικίνδυνες ισορροπίες, χρειάζεσαι χάρη γκέισας για να μην παρασύρεις στο διάβα σου πορσελάνες και ποτηρικά. Χρειάζεται συγκέντρωση για να εστιάσεις στις εποχές που όλες μαζί συγκατοικούν και συνομιλούν στον πιο περιπετειώδη αχταρμά που έχεις συναντήσει ποτέ σου.

Το μπαρόκ, το κιτς, το μίνιμαλ, το αλουμίνιο, το γούστο της γιαγιάς Αγγλίδας και της γιαγιάς από το Καρπενήσι, το γούστο του γιάπη και το κάντρυ σικ, το γούστο της μαντάμ Σουσού και της μαντάμ Ορτάνς, μαζί και η πιο πλούσια συλλογή σε εμαγιέ κουζινικά που τόσο αγαπά το παγκόσμιο ντεκο τρεντ. Ρομαντισμός και δωρικότητα, τσαγερά και τσαγέρες στην πιο ολοκληρωμένη γκάμα τους. Αν κάπως θέλεις να φτιάξεις τον κουζινικό σου χώρο αλλά μπερδεύεσαι στα στιλ, έλα εδώ και θα ξεμπλοκάρεις καθώς θα τα δεις όλα πιασμένα χέρι χέρι να σου πλασάρονται σε ποικιλία δυσθεώρητη.

Οδός Παλλάδος

Το απ’ έξω, μια τεράστια βιτρίνα χωρίς γυαλί. Πιάνεις το εμπόρευμα και το νιώθεις να σαλεύει, να σου συστήνεται με δημιουργίες καλλιτεχνικές, του πιο πρωτοποριακού ντιζάιν, σε ψάθα ή καουτσούκ, ευφάνταστα φωτιστικά, ψάθινα χαλιά, αντικείμενα που θα συναντήσεις στα πιο ακριβά ντιζάιν καταστήματα της Κηφισίας. Η πελατεία, νεολαία και ψαγμένη, καθόλου αυτό που φαντάζεσαι για ένα παλιό μαγαζί του ιστορικού κέντρου, ψωνίζει από τα χρειώδη του κάμπινγκ στην Ανάφη μέχρι το ψάθινο φωτιστικό του σαλονιού στα Εξάρχεια.

Οι τουρίστες ξετρελαμένοι εκστασιάζονται με τις εγγλέζικες πορσελάνες, τα κεραμικά, τα ταγιέ, τους αλουμίνιους κουβάδες, τα καραφάκια, τους κατρούτσους, τους ζωγραφιστούς δίσκους –μόνο στην Πόλη και το Μαρόκο, σου λέει, έχουν δει τέτοιο «μπαζάρ». Το βέβαιο είναι πως ακόμη κι αν έρθεις εδώ μόνο για το χάζι, θα αποφασίσεις να αλλάξεις σερβίτσιο φαγητού, όλες σου τις πιατέλες, το σετ του καφέ ή του τσαγιού, εν τέλει ολόκληρη την κουζίνα σου. Στα βάθη των αδύτων, θα ανακαλύψεις κάθε λογής γκάτζετ που έχει ως τώρα επινοήσει ο κουζινικός νους, αλλά και όλα τα σκεύη της παλιάς νοικοκυράς –από το καμινέτο μέχρι το παλιό τηγάνι που κάνει τις πιο μαγικές πατάτες, με υπεραγαπημένη την παλιά ΚΑΖΑ, το παλιό φουρνάκι-παππού του Air Fryer, που ψήνει μαγικά και εξαιρετικά. Πλάι τους τα μαντεμένια τηγάνια και οι κοκότ της γαλλικής παραδοσιακής κουζίνας, μέχρι το πιο κινηματογραφικό σετ για έναν ελληνικό καφέ. Πριν αποφασίσεις για το επόμενο δώρο που θα κάνεις, πέρνα από ’δω για έμπνευση αλλά και για κάτι ξεχωριστό σε τιμή value for money.

Οδός Παλλάδος

Πασιαλής, Παλλάδος 3-5, 2103214200

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice