«Βιομηχανία» δισεκατομμυρίων οι ιστότοποι second hand πολυτελών αντικειμένων

Κατά μέσο όρο, οι μεταχειρισμένες τσάντες Hermès είναι κατά 25% ακριβότερες από τις καινούργιες

62224-137655.jpg
Newsroom |

Πολυτελή προϊόντα: Βιομηχανία δισεκατομμυρίων οι ιστότοποι second hand

Τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για πολυτελείς τσάντες, ρούχα, ρολόγια και κοσμήματα μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τουλάχιστον μερικά από αυτά τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους σε ιστοσελίδες μεταχειρισμένων ειδών.

Ενώ στο παρελθόν, τα αφόρετα είδη πολυτελείας μάζευαν σκόνη στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας, ιστότοποι η The RealReal και η Vestiaire Collective, κατέστησαν εύκολο για εκατομμύρια ανθρώπους να πουλήσουν τα επώνυμα είδη τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bain & Company, το 2023 θα πωληθούν παγκοσμίως μεταχειρισμένα προϊόντα πολυτελείας αξίας 45 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 49,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η αγορά έχει περίπου διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε τέσσερα χρόνια και ισοδυναμεί πλέον με το 12% της αξίας της αγοράς νέων προσωπικών ειδών πολυτελείας.

Αυτό είναι αρκετά μεγάλο νούμερο. Tα brands έχουν εύλογες ανησυχίες ότι οι απομιμήσεις μπορεί να περάσουν ως αληθινές σε ιστοσελίδες μεταχειρισμένων ειδών, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν αυστηρούς ελέγχους αυθεντικότητας. «Νομίζω ότι τα brands παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την αξία μεταπώλησής τους», λέει η Sasha Skoda, διευθύντρια merchandising της The RealReal. «Είναι περίεργοι να καταλάβουν πώς μπορούν να διαθέτουν περισσότερα δεδομένα».

Για ορισμένες εξ' αυτών, οι τιμές μεταπώλησης είναι κολακευτικές, καθώς οι αγοραστές πληρώνουν για να αποφύγουν τις λίστες αναμονής. Κατά μέσο όρο, οι μεταχειρισμένες τσάντες Hermès είναι κατά 25% ακριβότερες από τις καινούργιες, ενώ τα σπάνια σχέδια έχουν ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Μια βασική τσάντα Birkin 25, η οποία κοστίζει περίπου 10.000 δολάρια για να αγοραστεί καινούργια σε μια από τις  μπουτίκ της Hermès, θα στοιχίσει 24.000 δολάρια ή και περισσότερα σε μεγάλους εμπόρους μεταπώλησης όπως η Privé Porter. Παρομοίως, τα μεταχειρισμένα ρολόγια που κατασκευάζονται από την Rolex και την Patek Philippe πωλούνται κατά μέσο όρο με πριμοδότηση 20% και 39%, αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του WatchCharts.

Στα τέλη του 2022, η Rolex εγκαινίασε ένα πρόγραμμα πιστοποιημένων μεταχειρισμένων ρολογιών που αποδεικνύεται μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για μεταχειρισμένα ρολόγια που έχουν ελεγχθεί από τη Rolex.

Ένα ρολόι Rolex 126500 Daytona κοστίζει 15.100 δολάρια καινούργιο. Καθώς το μοντέλο είναι σπάνιο, ένας μη εξουσιοδοτημένος έμπορος μπορεί να πουλήσει ένα μεταχειρισμένο για 32.300 δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WatchCharts. Ωστόσο, ένα μεταχειρισμένο Daytona που πωλείται μέσω της πρωτοβουλίας πιστοποίησης της Rolex μπορεί να φτάσει τα 37.000 δολάρια ή και περισσότερα.

Πηγή: Wall Street Journal

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice