Jeremy May: Βιβλιο-κοσμήματα από χαρτί

Ο Λονδρέζος καλλιτέχνης φτιάχνει κοσμήματα-γλυπτά από χαρτί, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα αγαπημένων του βιβλίων ως πρώτη και ως τελευταία ύλη

Ο Jeremy May φτιάχνει κοσμήματα από χαρτί και τα εκθέτει στην Eleni Marneri Gallery στην Πλάκα

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου τα «χάρτινα δαχτυλίδια» του Jeremy May πριν μερικά χρόνια και είχα εντυπωσιαστεί, τόσο με τα ίδια τα κοσμήματα (φιλοτεχνεί βραχιόλια, κολιέ, καρφίτσες και άλλα στολίδια εκτός από δαχτυλίδια) όσο με τα βιβλία του, κλασσικά και μοντέρνα, από τα οποία διαλέγει αγαπημένα του αποσπάσματα. Κάθε κόσμημα είναι ένα μικρό γλυπτό, μοναδικό γιατί φτιάχνει από ένα μόνο κομμάτι κάθε φορά, και… είναι έργο Τέχνης, όταν το κοιτάξεις προσεκτικά. Και απρόσεκτα αν το κοιτάξεις, καταλαβαίνεις ότι είναι μοναδικό, εκτός που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε καν παρόμοιο. Τα χρώματα μάλλον προέρχονται από εικονογραφήσεις, αλλά ακόμα και τα ασπρόμαυρα, εντελώς βιβλι-έξ κοσμήματά του μοιάζουν ζωηρά και έτοιμα, μάλιστα, να «πηδήξουν έξω από τη σελίδα».

Ο Jeremy May φτιάχνει κοσμήματα από χαρτί

Ο Jeremy May λοιπόν ήρθε από το Λονδίνο και παρουσιάζει κάποια κομμάτια του, «για βιβλιόφιλους, βιβλιοφάγους και φανατικούς αναγνώστες», στην γκαλερί Eleni Marneri στην Πλάκα. Διάβασα ότι έφτιαξε το πρώτο του δαχτυλίδι το 2007, και παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το 2009. Από τότε έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας τις συλλογές του σε αίθουσες Τέχνης και γκαλερί με μεγάλη επιτυχία.

Ο Jeremy May φτιάχνει κοσμήματα από χαρτί

Ιδέα δεν έχω πόσο πωλούνται αυτά τα τόσο φιλοσοφημένα, εμπνευσμένα-από-βιβλία, σπάνια, ασυνήθιστα και όμορφα κοσμήματά του, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα ιδέα, και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα έκθεση, παρουσίαση, δουλειά, για αυτό γράφω τις πέντε γραμμές μου. Δεν ξέρω πού θα φορούσα ένα βραχιόλι ή δαχτυλίδι από χαρτί, ίσως παντού, και σίγουρα όταν φοράς κάτι τέτοιο οφείλεις τουλάχιστον να έχεις διαβάσει το βιβλίο από το οποίο προέρχεται το υλικό… άρα προωθείς έστω και με έμμεσο τρόπο την λίγο χτυπημένη αγορά του βιβλίου, και μπράβο σου: διάλεξες το σωστότερο κόσμημα έβερ!

Ο Jeremy May φτιάχνει κοσμήματα από χαρτί
Ο Jeremy May φτιάχνει κοσμήματα από χαρτί

Info: Jeremy May, Κοσμήματα από χαρτί, στην Eleni Marneri Gallery, Πιττακού 8, Πλάκα, 210 8619488. Ανοιχτά καθημερινές 10.00 πμ-6.00 μμ, Σάββατο 10.00 πμ-4.00 μμ, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Jeremy May
Jeremy May © Instagram

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice