Οίκος Χριστάκη: Η χειροποίητη πλευρά της ανδρικής γοητείας
Shopping

Οίκος Χριστάκη: Η χειροποίητη πλευρά της ανδρικής γοητείας

Εδώ και 77 χρόνια, ο Οίκος Χριστάκη τιμά το χειροποίητο ανδρικό πουκάμισο και την bespoke άποψη του στυλ.
Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οίκος Χρηστάκης: Το ελληνικό όνομα στα χειροποίητα ανδρικά πουκάμισα και το sur mesure στυλ. Η ιστορία του οίκου. 

Τα παλιά ωραία και κομψά χρόνια, πριν εμφανιστεί η pret-a-porter άποψη για ένα κοστούμι που μέσα του χωρούν πολλοί, ο ράφτης ήταν ο καλύτερος φίλος του κάθε άνδρα που σεβόταν την εμφάνισή του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν αναγκάστηκε στη Χούντα να φύγει από την Ελλάδα με ψεύτικο όνομα, το πρώτο που σκέφτηκε ήταν το Τριανταφυλλίδης, το όνομα του ράφτη του και ιδρυτή του Οίκου Χριστάκη. Αυτό αποδεικνύει την εγγύτητα, τη συμπόρευση αλλά και την εμπιστοσύνη του πελάτη με τον προσωπικό του ράφτη.

Κάποτε αυτό ίσχυε για κάθε άνδρα που σεβόταν την εικόνα του. Ο ράφτης ήταν κάτι σαν εξομολογητής, ήταν αυτός που ήξερε τα πιο απόκρυφα μυστικά του κορμιού σου, ο μόνος που είχε αποτυπώσει σε χιλιοστά την ανατομία σου, αυτός που γνώριζε όσα ήθελες να κρύψεις από τα μάτια ακόμη και της γυναίκας σου, ο μόνος που γνώριζε και την πιο αδιόρατη λεπτομέρεια της εντελώς προσωπικής σου γοητείας. "Γυναίκα αλλάζεις, έλεγε ο παππούς μου, ράφτη, ποτέ!". Τον ράφτη σου τον παντρεύεσαι εσαεί, μέχρι το ύστατο κοστούμι που θα σε οδηγήσει στην αιωνιότητα. Και όχι, το sur mesure ντύσιμο δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιλογή. Αλλά αυτό, την εποχή του έτοιμου ρούχου, τώρα που οι περισσότεροι ράφτες έχουν αποδημήσει εις Κύριον, το έχουμε ξεχάσει.

Ένα χειροποίητο πουκάμισο μπορεί να ξεκινά από 90 ευρώ, όταν τα ρούχα μιας αλυσίδας για όλο τον κόσμο και κοσμάκη μαζί, δεν απέχουν πολύ από αυτή την τιμή. Το sur mesure ντύσιμο πολύ απλοϊκά, συνηθίζουμε να το ταυτίζουμε με την κομψότητα, και μάλιστα μια κομψότητα παλιά, που μυρίζει λίγο ναφθαλίνη και κολώνια λεβάντα. Το μόνο-δικό-σου κοστούμι, όμως, δεν είναι μόνον ομορφιά, είναι στάση ζωής: αυτό χορογραφεί τον τρόπο που κινείσαι στο χώρο, αυτό εμπνέει το λόγο, τη στάση, την αύρα που αποπνέεις, είναι ο σύμμαχος που τονίζει τη μοναδικότητά σου, τη δύναμη, το κύρος, το χαρακτήρα σου. Είναι όπλο για να κλείσεις μια επαγγελματική συμφωνία, να ρίξεις ένα ποθητό θηλυκό, να ξεχωρίσεις στο δρόμο και στις κοινωνικές σου συναναστροφές. Όπλο δικό σου και όχι δανεικό, μια προσωπική σφραγίδα που κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί. Και όχι, το "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου" δεν είναι ωραίο γιατί είναι τέλειο. Το αντίθετο, μάλιστα.

Το έργο των ανθρώπινων χεριών θα έχει πάντα μια μικρή ρωγμή, ένα μικρολαθάκι, μια μικροατέλεια. Και αυτή, ακριβώς είναι  η γοητεία του. Το χειροποίητο το ξεχωρίζεις με ματιά ανάμεσα σε χίλια, σαν να σου φωνάζει αλλά χωρίς να ξέρεις το γιατί. Αυτό το "γιατί" που ήξεραν οι παλιότεροι, τότε που η χειροποίητη εργασία σε κάθε-τί ήταν αξίωμα και αξία ανεκτίμητη. "Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού" έλεγαν οι παλιοί ραφτάδες και η δουλειά που γίνεται στο χέρι βγάζει συγκίνηση, ψυχή και εν τέλει... στυλ. Η πολυτέλεια δεν αφορά το χρηματικό αντίτιμο αλλά τη σημασία στη λεπτομέρεια: στην επιλογή του υφάσματος από φυσικό υλικό, το κόψιμο και το ράψιμο στο χέρι, το ειδικό σιδέρωμα, το ξεχείλωμα, την ένα-χιλιοστό-ψαλιδιά που θα κρύψει το ελάττωμα μιας κορμοστασιάς, τις πρόβες. 

Για ένα κοστούμι σου, ένας ράφτης πρέπει να ασχοληθεί μαζί σου για μια ολόκληρη εβδομάδα και αυτή η ενέργεια, σχεδόν μεταφυσικά, καταγράφεται στο αποτέλεσμα.

Η ιστορία του Οίκου Χριστάκη

Χριστάκης Τριανταφυλλίδης

Όλα αυτά τα διδάχτηκε ο Χριστάκης Τριανταφυλλίδης, σαν ήρθε από την Πόλη το 1934, στον μετρ του υποκαμίσου Στρογγυλό, τον οποίο και αγόρασε στη συνέχεια. Το 1947, μέσα στον Εμφύλιο, ανοίγει το δικό του ισόγειο εργαστήρι της κακόφημης, τότε, Κριεζώτου, επιλέγοντας αυστηρά τα καλύτερα υφάσματα από τους μεγαλύτερους οίκους της Ελβετίας. Ο Στρατής Μυριβήλης βαφτίζει τον οίκο από το υποκοριστικό του ιδιοκτήτη, που από μικρό όλοι τον φώναζαν Χριστάκη. Οι πολιτικοί της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ντέμης Ρούσος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, καλλιτέχνες και διανοούμενοι χτίζουν το όνομα του Χριστάκη που σήμερα, με μεγάλη επιτυχία, έχει περάσει στα χέρια των εγγονών, του Αντώνη και του Χρήστου Νυφλή.
Πίσω τους, όλη η οικογένεια στις επάλξεις.

Χριστάκης Τριανταφυλλίδης

Το κατάστημα έχει πλέον και το δικό του pret-a-porter κομμάτι αλλά η sur mesure πλευρά του κατάφερε να επιβιώσει ακόμη και μέσα στο τσουνάμι που ξεσήκωσε το έτοιμο ρούχο στη δεκαετία του '80, παραγκωνίζοντας την παλιά άποψη για τον κομψό άνδρα. Στον Χριστάκη μπορείς ακόμη να ράψεις το πουκάμισο αλλά και τις πυτζάμες ή τη robe de chambre σου, το σαφάρι σακάκι σου, το παλτό, το γιλέκο ή ένα μοναδικό κοστούμι επιλέγοντας μέσα από τη συλλογή των υπέροχων υφασμάτων του ατελιέ. Όταν εξασκείς αυτή την τέχνη μπορεί να μην έχεις την ελευθερία που έχει ένας σχεδιαστής αλλά μπροστά σου, ανοίγεται μια άλλη, κλασική ελευθερία: πρέπει να ταξιδεύεις συνέχεια στο εξωτερικό, να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις, τα μοτίβα και τα υφάσματα, να βελτιώνεις συνεχώς την τέχνη σου, να μην επαναπαύεσαι σε μια πετυχημένη μανιέρα και να ονειρεύεσαι: πώς να καθιερωθείς στον χάρτη της παγκόσμιας sartorial σκηνής. Με 77 χρόνια αδιάλειπτης αφοσίωσης, το δικαιούσαι όπως και να'χει. Εξ'άλλου, έχουν παλιό πελάτη με τρία σπίτια ανά τον πλανήτη, ο οποίος ράβει πάντα σε τρείς κόπιες για τη ντουλάπα του κάθε σπιτιού.

Η μαγεία του χειροποίητου, όμως, είναι η διαδικασία του. Η γαλήνη του ατελιέ, η συζήτηση πάνω από ένα πουκάμισο που μπορεί να διαρκέσει ώρες, οι παρατηρήσεις, οι συνολικά 22 μετρήσεις, τα μυστικά, οι επιθυμίες, όλα όσα θα καταγραφούν στην κωδικοποιημένη καρτέλα του πελάτη, πριν αποτυπωθεί το πατρόν για το πιο άρτιο αποτέλεσμα. Αν πρόκειται για κοστούμι, το θέμα μπλέκει περισσότερο, αφού πρέπει να επιλέξεις τη σχολή που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου: αγγλική, μιλανέζα ή νοτιοϊταλική. Αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον sur mesure πλανήτη, θα σου σύστηνα το ναπολετάνικο μοντέλο, πιο χαλαρό, αεράτο, άνετο, σπορ αλλά και για όλες τις ώρες, για τα πολλά του πλεονεκτήματα: ταιριάζει και στα κοντά αναστήματα, η μέση του ξεκινά από ψηλά καλύπτοντας τα περιττά κιλάκια, ξέρει να μεταμορφώνει τις ατέλειες σε πλεονεκτήματα και ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες.

Η χειροποίητη εργασία δειλά αλλά σταθερά, στις μέρες μας αναζητά και πάλι τη χαμένη της τιμή. Αν είσαι νεότερος και το θεωρείς ήττα να ντύνεσαι στο ίδιο μαγαζί με τον παππού σου, ξανασκέψου το: η συζήτηση με τους μάγους του ανδρικού ρούχου, λειτουργεί σαν ψυχανάλυση του στυλ: μιλώντας, ανακαλύπτεις το μόνον δικό σου, όσα δεν ήξερες ακόμη για τον εαυτό σου, την ξεχωριστή, μοναδική σου εικόνα, σε πατρόν με τη δική σου σφραγίδα. Οι παλιοί έλεγαν "το ρούχο πρέπει να μιλάει πάνω σου". Και κανένα ρούχο της μαζικής βιτρίνας δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό σου. 

Οίκος Χριστάκη: Κριεζώτου 5, Κολωνάκι, 2103613030

*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Οίκου Χριστάκη

Δειτε περισσοτερα