Shopping

Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts

Το Swatch Art Journey φέτος μας ταξιδεύει στο Λονδίνο
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 914
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Swatch συνεργάζεται με την Tate Modern και λανσάρουν 7 νέα ρολόγια εμπνευσμένα από πίνακες της γκαλερί 

Στον κόσμο της τέχνης και της ωρολογοποιίας, όπου ο χρόνος δεν είναι απλώς ένα μέτρο ή μια μονάδα μέτρησης, αλλά ένας καμβάς δημιουργίας, η συνεργασία μεταξύ της Swatch και της Tate Modern αναδύεται ως ένα ζωντανό μωσαϊκό που «μπλέκει» την καινοτομία, την έμπνευση και την φαντασία. Από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους της γκαλερί μέχρι τα ρολόγια χειρός, πρόκειται για μια συνεργασία που ξεπερνά τα όρια, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μεταξύ τέχνης και χρόνου, απροσπέλαστου και προσιτού.

Swatch X Tate Gallery: Η νέα σειρά ρολογιών

Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας βρίσκεται το κοινό πάθος για την υπέρβαση των ορίων και την αμφισβήτηση των συμβάσεων. Η Swatch, μια εταιρεία γνωστή για την τολμηρή προσέγγισή και τη θετική πρόκλησή της, βρίσκει ένα φυσικό ομότεχνο της στην Tate Modern, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Μαζί, - μαζί τους κι εμείς - ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τη συνύπαρξη της τέχνης και του χρόνου- εκεί όπου κάθε πινελιά ενός έργου και κάθε τικ-τοκ ενός ρολογιού γίνεται μια συμφωνία δημιουργικότητας. Αφετηρία; Η Tate Gallery. Επομένως, London Calling…ξεκινάμε;

Μία νύχτα στην Tate Modern 

Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθώ βράδυ κάποιο μουσείο, μέχρι εκείνη τη νύχτα στο Λονδίνο. Η Τate Modern ανοίγει τις πόρτες της και όλοι εμείς οι εξερευνητές της Swatch, τρυπώνουμε σαν επίδοξοι «ληστές», θέλοντας να κλέψουμε κάποια πληροφορία για το πώς δημιουργήθηκε η νέα συλλογή ρολογιών. Οι απαντήσεις δεν αργούν να έρθουν. Έργα των Matisse, Miro, Bourgeois ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Χρώματα, γεωμετρικά σχήματα, αφηρημένες γραμμές και ακανόνιστα πρόσωπα «συνομιλούν» μεταξύ τους και «δίνουν ραντεβού» στο καντράν και στο λουράκι των Swatch X Tate Gallery, για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους στο διηνεκές. 

Τα ρολόγια της artistic συλλογής είναι επτά, εμπνευσμένα από αντίστοιχα σε αριθμό έργα τέχνης στην παγκοσμίου φήμης γκαλερί: Matisse’s Snail, Barns-Graham’s Orange and Red on Pink, Bourgeois’s Spirals, Turner’s Scarlet Sunset, Chagall’s Blue Circus, Miro’s Women & Bird in the Moonlight και Leger’s Τwo Women Holding Flowers, τα οποία και παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ένα πολύ πετυχημένο art installation. Next stop; 180 Studios.

Παρουσίαση της νέας συλλογής των ρολoγιών Swatch στο 180 Studios

Ο χώρος της έκθεσης είναι σαν λαβύρινθος- θυμίζει πολύ αυτόν στην Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων. Έχει αυτό το μυστήριο μπλεγμένο με σουρεαλιστικά στοιχεία. Κάθε δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα ολοκαίνουρια ρολόγια και κάθε concept είναι πολύ σωστά δουλεμένο με σαφείς αναφορές στο πρωτότυπο έργο «μεταφρασμένο» σε μία πολύ σύγχρονη εκδοχή. Ξεχωρίζω τόσο από πλευράς παρουσίασης, όσο και από design ρολογιού, το Chagall’s Blue Circus και το Matisse’s Snail.

Chagall’s Blue Circus 

Γνωστός ως πρώιμος μοντερνιστής, το στυλ του Marc Chagall συνδύαζε πολλές διαφορετικές επιρροές. Γοητευμένος από το πολύχρωμο χάος του τσίρκου, συνήθιζε να το  περιγράφει ως «ένα μαγικό σόου που εμφανίζεται και εξαφανίζεται σαν έναν κόσμο». Την ίδια στιγμή, το playful στοιχείο του τσίρκου ζωντανεύει μέσα από το ζωηρό και έντονο μπλε χρώμα στο λουράκι και το καντράν, ενώ το φεγγάρι δίνει ένα ονειροπόλο στοιχείο. Αυτό το ρολόι μου θυμίζει την προσπάθεια των ανθρώπων να ισορροπήσουν και να εντυπωσιάσουν στη ζωή, όπως ακριβώς και οι ακροβάτες στο τσίρκο, οι οποίοι με ένα αριστοτεχνικό τρόπο πάντα τα καταφέρνουν. Έτσι και εμείς. 

Matisse’s Snail

Το μάτι μου πέφτει και στο πολύχρωμο Matisse’s Snail. Ο Henri Matisse, Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης, βοήθησε στην επανάσταση της τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στη ζωγραφική. Δημιούργησε τον Φωβισμό, ένα τολμηρό στυλ ζωγραφικής που χρησιμοποιεί ζωηρά χρώματα και τολμηρές πινελιές. Το Snail, είναι ένα από τα πιο διάσημα cutouts του Matisse, αναδεικνύοντας τη μοναδική ικανότητά του να δημιουργεί δυναμικές και ενεργητικές εικόνες μέσω της καινοτόμου χρήσης του χρώματος και της φόρμας. Αυτό το ρολόι πέρα από τον eye-catchy σχεδιασμό του, με ιντριγκάρει για το διχασμό που υπάρχει γύρω από την αφηρημένη τέχνη του πίνακα που αποτυπώνει. Πολλές φορές θα ακούσετε την κοινή γνώμη να λέει ότι η σύγχρονη τέχνη είναι μια απάτη, ότι αυτά μπορεί να τα ζωγραφίσει και ένα παιδί. Όμως, στην αφηρημένη τέχνη σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία. Έτσι και στη ζωή, σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

«Ένα από τα αγαπημένα μου, είναι το Bourgeois’s Spirals. Είναι αρκετά ανατρεπτικό, κάτι που μου αρέσει. Και αυτό είναι το μοναδικό ρολόι της συλλογής με τη λειτουργία Swatch PAY! Γι’ αυτό το φοράω με μεγάλη χαρά και το χρησιμοποιώ καθημερινά», μου λέει ο CEO της Swatch, Alain Villard, ενώ χάνομαι στον κόσμο του σπιράλ.

Διαπιστώνω ότι κάθε ρολόι αυτής της συλλογής είναι ένας wearable φόρος τιμής στη διαχρονική ομορφιά της τέχνης, η οποία έχει την ικανότητα να καταφέρνει να εισχωρεί στις ζωές όλων μας, βρίσκοντας μια θέση πάντα στον καρπό μας. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Swatch και συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό που διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία για να δημιουργήσουμε μια σειρά ρολογιών που συστήνει την πλούσια και πολύμορφη συλλογή της Tate σε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό», λέει ο Hamish Anderson, CEO της Tate Enterprises.

Από την πλευρά τους, οι οικοδεσπότες,  Alain Villard και Carlo Giordanetti, CEO Swatch Art Peace Hotel, μένουν πιστοί στη δέσμευσή τους να φέρουν περισσότερη τέχνη σε περισσότερους ανθρώπους. Θυμηθείτε ότι η Swatch έχει ιστορία συνεργασίας με ιδρύματα τέχνης, σχεδιάζοντας ρολόγια βασισμένα σε έργα από το MoMA, το Λούβρο, το Centre Pompidou και το Rijksmuseum .Τώρα, σε αυτόν τον εκτενή κατάλογο, προστίθεται και η Tate Modern- ένα game changer adittion. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να ταξιδέψουμε τους ανθρώπους σε νέα ταξίδια. Πιστεύω πραγματικά ότι η συνεργασία μας με την TATE Gallery, θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία. Και φυσικά, έχουμε πολλές ιδέες για το μέλλον- αυτή είναι μόνο η αρχή. Γι' αυτό, μείνετε συντονισμένοι»!, δηλώνει ο Alain Villard.

Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος «τρέχει», χωρίς να περιμένει κανέναν, η συλλογή Swatch X Tate Gallery μας υπενθυμίζει ότι κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία για έκφραση και κάθε χτύπος του ρολογιού μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά διαχρονικό. Εγώ, εσύ, ο καθένας μας. Η τέχνη μας περιμένει στο επόμενο λεπτό.

Η συλλογή Swatch x Tate Gallery διατίθεται στα καταστήματα Swatch σε όλο τον κόσμο και στον ιστότοπο swatch.com, καθώς και στα καταστήματα της γκαλερί Tate και στον ιστότοπο shop.tate.org.uk.

Swatch Greece, τηλ. 210 9568404

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου