Shopping

HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους

Αθλητικές γραμμές, ποιοτικές πρώτες ύλες, αγάπη για κάθε σωματότυπο, αντιθέσεις, δυναμισμός, sexiness είναι ό,τι χαρακτηρίζει τις συλλογές του HAAV
Βάγια Ματζάρογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

HAAV: Συνέντευξη με τη σχεδιάστρια μόδας Βανέσσα Χατζηγιαννάκη, που υπογράφει τις ανδρικές και γυναικείες συλλογές του label HAAV.

Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη είναι Θεσσαλονικιά. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Σχέδιο Μόδας. Είναι μητέρα του Αλέξανδρου και του Κυριάκου. Κάποτε αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της label ρούχων με έδρα την πόλη καταγωγής της. Το ονόμασε HAAV και όρισε τη φιλοσοφία του: Blending Fashion with Wellbeing. Ζητάμε περαιτέρω διευκρινίσεις: «Το HAAV μετράει σχεδόν έναν χρόνο ζωής. Με ενδιέφερε να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία ρούχων, η οποία θα συνδέεται με την ευεξία και θα εκφράζει τη δική μου αισθητική, σκοπεύοντας πλέον να ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό που αγαπώ» λέει.

Γιατί HAAV;
Σε μια πρώτη ανάγνωση, το HAAV προέρχεται από το ονοματεπώνυμό μου στα αγγλικά, Hatzigiannaki Vanessa. Σε μια δεύτερη και πιο προσεκτική ανάγνωση, παραπέμπει στο αγγλικό ρήμα «έχω». Η μόνη μας περιουσία είναι ο εαυτός μας, αυτόν «έχουμε», αυτόν πρωτίστως έχουμε χρέος να φροντίζουμε. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της εταιρείας, απευθύνεται σε ανθρώπους που καθημερινά διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή τους.

Θα έλεγα πως τα ρούχα σου ξεχειλίζουν δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, θηλυκότητα. Την ίδια στιγμή χειροποίητες ζωγραφιές ρίχνουν το σέξινες και αυξάνουν την αθωότητα. Τι έχεις να πεις για αυτή την αντίφαση; Ενσυνείδητη αντίφαση, υποθέτω.
Μου αρέσουν και εμπνέομαι πολύ από τις αντιφάσεις. Οι άνθρωποι με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση είναι έμπνευση, άρα μ’ αρέσει να το τονίζω με στοιχεία που ταιριάζουν στην αισθητική μου. Τα αθλητικά στοιχεία που τα χρησιμοποιώ πάλι δημιουργούν μια αντίφαση στο μυαλό μου. Και μετά φέρνω και τα παιδικά ζωάκια που ξεκίνησαν σαν αστείο από τις ζωγραφιές που κάναμε με τα παιδιά μου και μου άρεσε πολύ η σκέψη αυτή να γίνει εφαρμογή και να προσπαθήσω να τα δέσω όλα αρμονικά. Μ’ αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι με τα ρούχα.

«Blending Fashion with Wellbeing»: Πώς γίνεται αυτή η μείξη μόδας και ευημερίας-ευεξίας;
Όλη η φιλοσοφία ξεκινάει από τον σεβασμό στον εαυτό μας, στη συνειδητή προσπάθεια να φτάσουμε στην καλύτερη μας εκδοχή. Κι αυτή η προσπάθεια είναι συνολική, σχετίζεται με το κάθε τι, από το τι φοράμε και πώς το φοράμε μέχρι τον τρόπο που φροντίζουμε τον εαυτό μας. Κάπως έτσι ξεκίνησα με αρκετά αθλητικά σχέδια, γιατί η άθληση είναι τρόπος ζωής, και τα συνδύασα με πρώτες ύλες που σέβονται το περιβάλλον και το δέρμα μας. Μετά τα ρούχα, σιγά-σιγά, σχεδιάζω να κυκλοφορήσω μεταξωτές μαξιλαροθήκες, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος και των μαλλιών. Η βασική ιδέα είναι ότι το brand θα συμπληρώνεται με προϊόντα και ιδέες που μας φέρνουν πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή μας, υποστηρίζοντας το στιλ και την ευεξία.

Ποια η σχέση σου με τη μόδα; Πότε ένιωσες ότι σε ενδιαφέρει σαν αντικείμενο και σαν επαγγελματικός προσανατολισμός; Πόσο «μοδάτο παιδάκι» ήσουν;
H σχέση μου με την ομορφιά γύρω μου, άρα και με τη μόδα, ήταν μια σχέση ενθουσιασμού, ικανοποίησης και ανάγκης από πολύ μικρή ηλικία. Μου άρεσε από πιτσιρίκα να φτιάχνω πράγματα, ρούχα, ζωγραφιές, μέικ-απ σε μένα και στους γύρω μου. Μοδάτο παιδάκι δε με έλεγες, ήμουν ένα αγοροκόριτσο που ασχολούνταν με τον αθλητισμό και ταυτόχρονα ξεφύλλιζε περιοδικά μόδας, κρατώντας αποκόμματα από ό,τι θεωρούσα όμορφο.

Ποιος είναι ο/οι αγαπημένος/οι σου σχεδιαστής/ές, σχεδιάστρια/ιες;
Ο αγαπημένος μου σχεδιαστής και μέντοράς μου είναι ο Στέλιος Κουδουνάρης, ο οποίος με έχει υποστηρίξει σε όλα μου τα επαγγελματικά βήματα που σχετίζονται με τη μόδα. Από κει και πέρα, μου αρέσει να παρακολουθώ τους Hedi Slimane, Alexander Wang, Anthony Vaccarello.

Πώς γίνεται η φάση; Είσαι η αποκλειστική σχεδιάστρια; Και πώς προχωράς στο κατασκευαστικό; Τι υφάσματα διαλέγεις και από πού;
Η φάση γίνεται με αφασία! Αρχικά, δημιουργώ την ιδέα σε σχέδιο, κάποιες φορές φτιάχνω και το πατρόν. Από κει και πέρα δουλεύω μαζί με μια σειρά έμπιστων συνεργατών, από πατρονίστ μέχρι κεντηματάδες και ράφτες, και υλοποιώ την αρχική ιδέα. Δεν είναι και πολύ εύκολη η διαδικασία, ειδικά η επιλογή των υφασμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από φυσικές ίνες και όχι συνθετικές. Μάλιστα, πάνω από το 50% των υφασμάτων που χρησιμοποιώ σήμερα είναι οργανικά. Όλη η διαδικασία που ανέφερα πραγματοποιείται στην Ελλάδα!

Ποια γυναίκα και ποιος άνδρας είναι ο ιδανικός για τα ρούχα σου; Τι τύποι και τύπισσες θα ήθελες να τα φορούν;
Οι άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν τον εαυτό τους και τον σέβονται. Οι άνθρωποι που τρέχουν, δημιουργούν, είναι παντός καιρού και θέλουν να ’ναι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Κρίνοντας από τις λεζάντες στο instagram, βλέπει κανείς πως δίνεις ονόματα στα ρούχα σου, The Vibe Dress, The Squid Tee, The Vane Trousers... Είναι ένας εμπορικός τρόπος κωδικοποίησης ή κάποια ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάθε ρούχο;
Είναι μια κωδικοποίηση που σχετίζεται με την αίσθηση που μου βγάζει το ρούχο τις πρώτες φορές που το κοιτάζω. Ιστορίες υπάρχουν, κυρίως σε όσα ρούχα έχουν κεντημένες παιδικές ζωγραφιές, όπως αυτή τώρα η νέα σειρά των T-shirts που κυκλοφορεί με το καλαμάρι. Το καλαμάρι είναι ένα από τα αγαπημένα ζώα του Αλέξανδρου, του μεγαλύτερού μου γιου.

Πώς είναι το εργαστήριό σου; Ποιες ώρες σχεδιάζεις; Τι μουσική ακούς; Τι σε εμπνέει;
Το εργαστήριό μου βρίσκεται σε μια διαδικασία εξέλιξης, συνεχώς αλλάζω πράγματα και κάνω προσθήκες. Πρόκειται για έναν φωτεινό κι ευχάριστο χώρο, όπου κυριαρχεί ένας μεγάλος πάγκος στον οποίο αναπτύσσω τις ιδέες μου. Γύρω του υπάρχουν πολλές παιδικές ζωγραφιές, κυρίως με ζωάκια, οι οποίες είτε θα εφαρμοστούν στα ρούχα είτε ήδη κυκλοφορούν εκεί έξω! Δουλεύω καθημερινά με ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα, καθώς λόγω παιδιών δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ευελιξίας. Τι με εμπνέει ε; Σίγουρα η ομορφιά, η καθαριότητα, είτε στους χώρους είτε στις ανθρώπινες σχέσεις, ο αθλητισμός, και φυσικά ο αφιλτράριστος παιδικός κόσμος. Όλα αυτά συνοδεύονται με ροκ μουσική.

Πού βρίσκουμε τα HAAV;
ΤΑ ΗΑΑV διατίθενται διαδικτυακά στο www.haavcollective.gr και στο εργαστήρι κατόπιν ραντεβού, ενώ κάποια σχέδια θα τα βρείτε και στην μπουτίκ του ξενοδοχείου ΕΚΙΕS Αll Senses Resort στη Βουρβουρού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου