Goorin Bros: Πώς κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή σε όλο τον κόσμο

Αν δεν έχετε ήδη ένα καπέλο, ίσως ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τι κάνει αυτή τη μάρκα τόσο ξεχωριστή

Goorin Bros: Τα αμερικανικά καπέλα που έγιναν trend και η ιστορία τους από το 1895 μέχρι σήμερα.

Τα trucker caps της Goorin Bros είναι αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο. Γιατί; Τα καπέλα αυτά φέρουν όλα στο μπροστινό τους μέρος ένα κεντημένο patch που απεικονίζει κάποιο ζώο. Και γιατί τα φοράνε πολλοί διάσημοι και χαρισματικοί άνθρωποι, όπως οι ποδοσφαιριστές Lionel Messi και Neymar, ο οδηγός της Formula 1 Fernando Alonso, οι ηθοποιοί Johnny Depp και Gerard Butler, oι pop stars Madonna και Justin Bieber, ακόμα και ο frontman του black metal συγκροτήματος Satyricon, Sigurd Wongraven, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα του brand.

Η ιστορία των Goorin Bros ξεκινά το 1895 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όταν ο Cassel Goorin, ένας νεαρός κατασκευαστής καπέλων, ξεκίνησε το ταξίδι του στην τέχνη της πιλοποιείας. Ο Cassel Goorin περιπλανιόταν στους δρόμους του Πίτσμπεργκ, πουλώντας τα χειροποίητα καπέλα του από ένα κάρο. Ήταν η αρχή για την οικογενειακή επιχείρηση που θα εδραίωνε το όνομα Goorin Bros ως συνώνυμο του κλασικού και στιλάτου καπέλου.

© Goorin Bros

Από τον Cassel Goorin στην εταιρεία που γοήτευσε το Χόλιγουντ

Το 1921, οι γιοι του Cassel, Alvin και Ted, ανέλαβαν την επιχείρηση και μετέφεραν την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εκεί, η εταιρεία άρχισε να αποκτά σταθερή φήμη, επενδύοντας στην ποιοτική κατασκευή και τον ξεχωριστό σχεδιασμού. Μέχρι τη δεκαετία του 1940, τα καπέλα Goorin είχαν γίνει σήμα κατατεθέν πολλών καλοντυμένων ανδρών και γυναικών.

Αν και η μόδα των καπέλων είχε τις δικές της πτώσεις και ανόδους κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η Goorin Bros παρέμεινε πιστή στην κληρονομιά της, συνεχίζοντας να προσφέρει ποιοτικά καπέλα για τους λάτρεις της μόδας. Το μεγάλο επίτευγμα για τους αδερφούς Goorin είναι ότι κατάφεραν να επεκτείνουν την επιχείρηση του πατέρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και να πωλούν τα Goorin Bros σε χονδρική. Η βιομηχανία του σκι ήταν ο παράγοντας κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας. Ακόμη περισσότερο στους 8ους Ολυμπιακούς αγώνες, που διεξήχθησαν στο Squaw Valley το 1960, κατά τους οποίους επικρατούσε το brand και φορούσαν Goorin Bros καπέλα. Έπειτα, ακολούθησε η κληρονομιά της εταιρείας από τον γιο του Cassel (Alfred Senior), σε αυτόν του εγγονού του (Alfred Junior), ο οποίος και τη συνέχισε.

Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία πέρασε από γενιά σε γενιά και επί του παρόντος ο γιός Alfred Junior, που ονομάζεται Ben Goorin είναι αυτός που διευθύνει την εταιρεία ως πρόεδρος. Με τις διαφορετικές γενιές από τις οποίες τα χέρια πέρασε η μάρκα κατάφερε να προσαρμόζεται στις αλλαγές της κοινωνίας, στον τρόπο ζωής της, τη μόδα, αλλά και την τέχνη του σήμερα. Αυτή η εξέλιξη επέτρεψε στο brand να ανοίξει καινούργια καταστήματα σε όλο τον κόσμο και ακόμη περισσότερο στις ΗΠΑ.

Η δημοτικότητα των Goorin Bros εκτοξεύτηκε κατά τη δεκαετία του 2000, όταν celebrities του Χόλιγουντ και διάσημοι influencers άρχισαν να φορούν τα καπέλα Goorin. Η αξιοποίηση των social media και η συνεργασία με διάσημες προσωπικότητες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοσή τους.

© Goorin Bros

Η σειρά καπέλων The Farm: Ένα νέο κεφάλαιο δημιουργικότητας για την Goorin Bros

Το 2010, η Goorin Bros δημιούργησε τη σειρά καπέλων The Farm που αποτελεί το πιο δημοφιλές και χαρακτηριστικό τους εμπορικό σήμα. Η σειρά The Farm είναι γνωστή για τα καπέλα με κεντημένα σχέδια ζώων στην μπροστινή πλευρά, όπως αλεπούδες, λύκους, κουνέλια, τράγοι κι αρκούδες. Η “Τhe Farm Goorin Bros collection” είναι η best seller σειρά, επειδή ο καθένας μπορεί να επιλέξει μόνος του το αγαπημένο του ζώο που τον αντιπροσωπεύει και να δώσει τον προσωπικό του χαρακτήρα μέσα από το καπέλο του, και όχι μόνο. Το ιδιαίτερο ύφος τους συνδυάζει την αγροτική αισθητική με μια σύγχρονη urban γοητεία, κάνοντάς τα δημοφιλή σε νέους, λάτρεις του street wear, του athleisure και του σπορτίφ στιλ.

Η μεγάλη επιτυχία της Goorin, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στα καπέλα. Θέλοντας να κερδίσει ένα μεγαλύτερο κοινό από πιστούς καταναλωτές και λάτρεις του brand, η Goorin Bros δημιούργησε και άλλες κατηγορίες προϊόντων με τη χαρακτηριστική στάμπα των ζώων τυπωμένη πάνω τους. Η αγάπη του κόσμου και η απήχηση που ακολούθησε αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για να συνεχίσει και να πάρει έμπνευση για καινούργια προϊόντα. Έτσι, λοιπόν, οι επιπλέον κατηγορίες προϊόντων που έφτασε να έχει έως και σήμερα, εκτός από τα καπέλα jockey είναι οι σκούφοι, τα t-shirts, τα φούτερ, οι τσάντες πλάτης και τα ανδρικά εσώρουχα και μαγιώ. Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα να ταυτιστεί με το brand και να αγαπήσει τη φιλοσοφία του, ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι fan των καπέλων truckers κι έχουν λίγο διαφορετικό στιλ.

© Goorin Bros

Η Goorin Bros καλλιεργεί μια έντονη αίσθηση κοινότητας, με τα καταστήματά της να γίνονται χώροι συνάντησης για λάτρεις της μόδας και καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια, έχει δεσμευτεί σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά στην κατασκευή των καπέλων. Σε αντίθεση με άλλα brands μόδας που ακολουθούν τις εφήμερες τάσεις, τα καπέλα Goorin Bros διατηρούν μια διαχρονική αισθητική. 

© Goorin Bros
© Goorin Bros
© Goorin Bros
© Goorin Bros

Τα Goorin Bros διατίθενται στην Ελλάδα από την GruppoMD & Aura Concept Store