Tufting: H τεχνική ύφανσης χαλιών που κατέκτησε τα social media

H Αναστασία Δασκαλοπούλου μας δείχνει τα μυστικά της τρισδιάστατης τεχνικής που αποτελεί τάση παγκοσμίως στα χειροποίητα χαλιά

Tufting: Η Αναστασία Δασκαλοπούλου μιλά για την τεχνική ύφανσης χαλιών

Χαλιά, πατάκια, μαξιλάρια, πίνακες, χρηστικά αντικείμενα, ακόμα και τσάντες. Όλα μπορούν να αποκτήσουν τρισδιάτη αίσθηση με την βοήθεια ενός ειδικού πιστολιού. Αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς tufting στην αναζήτηση του ΤikTok ή του Instagram για να πάρει μια γρήγορη ιδέα ανάμεσα στα εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν τους δημιουργούς τους να αποτυπώνουν το εκάστοτε σχέδιο πάνω σε έναν καμβά και στην συνέχεια να δουλεύουν με τα μάλλινα νήματα πάνω σε αυτόν. Ουσιαστικά το νήμα εισάγεται σε ύφασμα με τη χρήση του tuftgun και τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα πυκνό, αφράτο αποτέλεσμα με τη μορφή ανάγλυφων σχεδίων και μοτίβων.

Tufting: Η τεχνική ύφανσης χαλιών που έγινε τάση

«Πρόκειται για μια διαδικασία που συνδυάζει την παραδοσιακή υφαντουργία με πιο σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές», λέει η Αναστασία Δασκαλοπούλου, η οποία εκπαιδεύτηκε στον σχεδιασμό επίπλου, την τεχνολογία ξύλου και τον εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά στη συνέχεια το ενδιαφέρον της μετατοπίστηκε στην τέχνη των υφασμάτων, που στεγάζει στο εργαστήριό της, A.télio – όνομα που προέκυψε από την τελειότητα που βρίσκει κανείς στις ατέλειες. Το tufting το ανακάλυψε τυχαία, όπως λέει, και στην πορεία αποφάσισε να μυήσει σ' αυτό όσο περισσότερους μπορούσε.

«Γκουγκλάροντας ανακάλυψα το tufting. Τότε υπήρχε μόνο στην Αμερική και το κόστος όλων των υλικών με το τελωνείο ήταν υπερβολικό, αλλά το είχα ερωτευτεί ήδη. Βρήκα ελάχιστα βίντεο να δείχνουν πώς γίνεται, κανείς όμως δεν έλεγε λεπτομέρειες ούτε έδινε συμβουλές ώστε να έχω κάποια βοήθεια. Το πιστόλι που πήρα αρχικά ήταν λάθος, ενώ το νήμα και η κορνίζα που έφτιαξα για να ξεκινήσω τις δοκιμές είχαν πιάσει πολύ χώρο στο σπίτι. Όταν κατάλαβα τα πάντα, έπειτα από απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες, πήγα στο εργαστήριό μου και ξεκίνησε το πραγματικό tufting.

»Το πρώτο μου έργο ήταν η butterfly chair των σχεδιαστών Bonet, Kurchan και Ferrari-Hardoy. Το αγαπάω πολύ αυτό το σχέδιο και θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που πρωτοδιάβασα γι’ αυτό σε ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη της σχολής ως φοιτήτρια. Μου είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση το ότι σχεδιάστηκε το 1938 και ήθελα πολύ να μπορώ να παρακολουθήσω από μια πλευρά την πορεία αυτού του σχεδιασμού, να δω τις σημειώσεις των τριών αρχιτεκτόνων, τα βήματα και όσα οδήγησαν στο τελικό σχέδιο. Τυχαία είχα αγοράσει μία –αντιγραφή φυσικά– για το φοιτητικό μου σπίτι, πριν καν μάθω γι’ αυτήν, την οποία έχω, βέβαια, μέχρι σήμερα. Προσπάθησα πολύ και κατάφερα να φτιάξω το πρώτο μου tufting έργο. Όσο γι' αυτά που ακολούθησαν, απλώς δεν πίστευα πόσο πιο εύκολο ήταν και πόσο παιδεύτηκα για να το ανακαλύψω μόνη μου».

Tufting: Πως μπορείς να δημιουργήσεις rug art

Με την Αναστασία συμφωνούμε πως το tufting έγινε τάση, για κάποιους ένα δελεαστικό χόμπι και για άλλους μια άκρως κερδοφόρα δραστηριότητα γιατί με την σωστή καθοδήγηση, μπορεί να προκύψει εύκολα ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα- rug art. Παράλληλα, τα έργα δίνουν τη γλυκιά αίσθηση του λούτρινου, που μας συνδέει με την, ξεχασμένη συχνά, παιδικότητά μας και προσφέρεται για πειραματισμό σε αμέτρητα σχέδια και χρώματα. Τι χρειάζεται να προσέξεις ώστε να πετύχει απόλυτα το σχέδιο;

«Έχει τόσες δυνατότητες, που με υπομονή και επιμονή μπορείς να καταφέρεις ό,τι θελήσεις. Αν έχεις την εμπειρία, λίγα πράγματα είναι αυτά που δεν μπορούν να γίνουν. Έχω φτιάξει πίνακες και χαλιά, αλλά και τσάντες, ρούχα και καπέλα. Οι πίνακές μου έχουν μπει σε σπίτια, γραφεία και μεγάλα ξενοδοχεία. Έχω βάλει έργο μου σε παιδικό δωμάτιο, σε επαγγελματική αίθουσα συνεδριάσεων, μέχρι και σε σουίτα ξενοδοχείου, οπότε καταλαβαίνετε τις δυνατότητες. Μπορείς να κάνεις ένα μικρό βάζο ή ένα τεράστιο επιδαπέδιο, ένα κασπό ή κάποιο κουτί, ένα φωτιστικό ή και επένδυση πόρτας επίπλου, όπως έκανα πρόσφατα στο εργαστήριό μου στο Ψυχικό».

Το tufting ως art therapy σε workshops

Ως πιστοποιημένη art life coach με εξειδίκευση στο art therapy, χρησιμοποιεί την τέχνη ως εργαλείο θεραπείας στη διδασκαλία που μοιράζεται εδώ και μια δεκαετία μέσα από εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Workshops με διαφορετικές τεχνικές και θέματα στήνει στον χώρο της στο Ψυχικό αλλά και στο Χαλάνδρι, στο A.télio House Of Art & Creativity. Παράλληλα προωθεί την αξιοποίηση των υφασμάτων οπουδήποτε μέσα στην διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου.

«Ο αργαλειός, η ραπτική, το μακραμέ, το patchwork, το κέντημα, το punch needle και το latch hook μπορούν να προσφέρουν σε έναν χώρο ό,τι και το tufting. Όλα αυτά που κάνω είναι τεχνικές κατασκευής υφασμάτων και χαλιών, οπότε όλα χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση και δίνουν χαρακτήρα στον χώρο. Συχνά σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες κάνουμε και άλλες τέχνες, γιατί στόχος μου είναι να βάλω τη δημιουργικότητα και την τέχνη στη ζωή όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας και τρόπου ζωής. Ο χώρος επίσης προσφέρεται για ενοικίαση σεμιναρίων τρίτων, κάνουμε πάρτι που συνοδεύονται από workshops, κάνουμε workshops ακόμη και στην κουζίνα, γιατί όλο το project δομείται έτσι ώστε να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και να μπορείς να κάνεις οτιδήποτε δημιουργικό».

Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική του tuftgun και τα σεμινάρια του A.telio εδώ.