Και μετά τη Μαρί Κόντο, τι; 

Αν σταματήσεις να τακτοποιείς, δεν έχεις κάνει και σπουδαία πράγματα 

Όλοι οι ερωτευμένοι με τη μέθοδο συγυρίσματος της Μαρί Κόντο έχουν ξεφορτωθεί βουνά από ρούχα, βιβλία και χαζομάρες και έχουν γεμίσει ένα κάρο σακούλες σκουπιδιών με οτιδήποτε «δεν τους γεμίζει χαρά». Η γιαπωνέζα γκουρού του συγυρίσματος έχει γράψει τέσσερα βιβλία που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και από το Netflix προβάλλεται και η σειρά υπό τον τίτλο «Tidying Up with Marie Kondo». Η μέθοδός της είναι απλή και γνωστή στους περισσότερους που γνωρίζουν τι είναι το φαράσι. Κρατάς μόνο τα πράγματα που σου δίνουν χαρά. 

Η Glamazonita τις προάλλες, αφού έφαγε την «πετριά» μετά το σόου της MariKon, ξεφορτώθηκε δεν ξέρω κι εγώ πόσα πράγματα. Χάρισε πολλά-πολλά ρούχα και πολλά βιβλία. Και κάμποσες σακούλες κατέληξαν στην ανακύκλωση.  Κράτησε μόνο ό,τι την κάνει ευτυχισμένη. Απαλλοτρίωσα και εγώ μερικά ρούχα της, διότι εμένα με έκαναν πολύ χαρούμενη. Τα σκουπίδια του ενός μπορούν να γίνουν ο θησαυρός κάποιου άλλου. 

Α, για να μην το ξεχάσω, η μέθοδος της συμπαθέστατης ειδικής του συγυρίσματος περιλαμβάνει και κάμποσα ευχαριστώ στις κάλτσες και μερικές συγγνώμες στα εσώρουχα. Σε ευχαριστώ για όσα μου ’χεις χαρίσει. Αλλά η σχέση μας κάπου εδώ τελείωσε. Πρέπει να σε πετάξω, δεν μου δίνεις χαρά. 

6002c6d55ebb70cc730f8e7e92afc399.jpg

Γνωρίζω γυναίκες που έχουν εμμονή με την καθαριότητα και το συγύρισμα γενικώς. Και κάποιους άνδρες, επίσης. Χωρίς να είναι ψυχαναγκαστικοί. Εννοείται ότι προηγήθηκαν της Μαρί Κόντο. Εκατομμύρια δεν έβγαλαν, αλλά έχουν ταχτοποιημένα σπίτια. Έρχονται όμως άλλοι ειδικοί, οι οποίοι σου λένε ότι μπορεί να ξεφορτώθηκες τα ανεπιθύμητα αντικείμενα, αλλά, φίλε και φίλη, έχεις κάνει μισές δουλειές. Τώρα πρέπει να διατηρήσεις σε τάξη ό,τι έχεις κρατήσει. Ό,τι γεμίζει την ψυχή σου. Ειδικοί που έρχονται σαν «ουρά» στη μέθοδο της Μαρί Κόντο. 
 
Είναι σισύφειο το έργο της νοικοκυράς και του νοικοκύρη. Και η οργάνωση του σπιτιού δεν τελειώνει ποτέ. Επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Μαζεύεις τα παιχνίδια των παιδιών. Σε μία ώρα είναι και πάλι σκορπισμένα. Πλένεις τα πιάτα και ξανά-μανά τα πλένεις και πάλι στο επόμενο γεύμα, δείπνο, μπραντς. Βάζεις ηλεκτρική σκούπα, ξαναβάζεις ηλεκτρική σκούπα. Βάζεις πλυντήριο, ξαναβάζεις πλυντήριο. Τα ρούχα δεν σταματούν να λερώνονται. Δεν φτάνεις ποτέ στο τέρμα. Διαρκής αγώνας. Η διαδικασία είναι συνεχής, εργάζεσαι αδιάκοπα πάνω στο ίδιο και το ίδιο και το ίδιο. 
 
Αλλά μετά το στάδιο της Μαρί Κόντο πρέπει να έχεις οργανώσει ρούχα, αξεσουάρ, φάρμακα και δεν ξέρω κι εγώ τι, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να τα ξαναβρείς. Και να κάνεις κάθε φορά μικρές βελτιώσεις. Εδώ θα βρείτε τέτοιες λύσεις bneatobar.com. Και εδώ readingmytealeaves.com θα εξελίξετε τη νοικοκυροσύνη σας, ενώ εδώ www.youneedabudget.com θα πάρετε μια γεύση για το πώς μπορείτε να οργανώσετε τα ισχνά οικονομικά σας.  Η διάθεση μετράει. 
 
Και κάτι άλλο. Έχετε πετάξει, χαρίσει ή οτιδήποτε, κάτι ογκώδες. Το σπίτι έχει ανασάνει. Μην πάτε και αγοράσετε κάτι άλλο προκειμένου να γεμίσετε το κενό και ξοδευτείτε κιόλας. Δεν κάνουμε δουλειά έτσι. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice