lagonisi_11.jpg
© Vernicos
Beauty

12 τροφές που θα σε βοηθήσουν να μαυρίσεις

Και θα προστατεύσουν το δέρμα σου από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία

12 τροφές για εύκολο μαύρισμα

Καρότα

Αρχικά, ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα, καθώς περιέχουν νερό σε ποσοστό 87% (!), αλλά και το προστατεύουν χάρη στα πολύτιμα καροτενοειδή, τις φυσικές χρωστικές ουσίες που, εκτός του ότι ευθύνονται για το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα, προσφέρουν και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα καροτενοειδή δημιουργούν τις «προϋποθέσεις» για όμορφο μαύρισμα αλλά και προστατεύουν το δέρμα, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο στα εγκαύματα. Για να επωφεληθείς περισσότερο από τα θρεπτικά τους συστατικά, ιδανικότερο είναι να τα τρως ωμά.

Αυγά

Το αυγό και ιδιαίτερα ο κρόκος του, ενισχύουν την ικανότητα του δέρματος να μαυρίζει. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, που προστατεύει τη φυσιολογία του δέρματος, ενισχύει τις φυσικές του άμυνες και επιπλέον προάγει την αναγεννητική του ικανότητα.

Μάνγκο

Η περιεκτικότητα των μάνγκο σε βιταμίνη Α είναι επίσης πλούσια. Τα μάνγκο μάλιστα παρέχουν την περισσότερη βιταμίνη Α από οποιοδήποτε άλλο φρούτο και (αν δεν το κατάλαβες ακόμα) η βιταμίνη Α βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαραίτητων για το δέρμα βιταμινών, και βοηθά επιπλέον στο φυσικό, ομοιόμορφο μαύρισμα.

Νερό

Εντάξει, το νερό δεν περιέχει βιταμίνη Α, παρόλα αυτά είναι εξίσου σημαντικό για τη διατήρηση  υγιούς δέρματος. Το 60% του οργανισμού μας είναι νερό, στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης και της ικανότητας του δέρματος να μαυρίζει αντί να «καίγεται». Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, να διατηρούμε το σώμα σούπερ ενυδατωμένο. Χωρίς το νερό, το δέρμα κάτω από τον ήλιο στεγνώνει και φθείρεται. Χωρίς νερό, μην περιμένεις βαθιά καλοκαιρινή λάμψη. Το αντίθετο μάλλον.  Γι’ αυτό βεβαιώσου πως θα πίνεις πολύ νερό όταν βρίσκεσαι «εκτεθειμένη» σε μια παραλία κάτω από τον ήλιο, τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά. Αν δεν θέλεις να πίνεις νερό κάθε λίγο και λιγάκι, φάε φρούτα που περιέχουν πολύ νερό, όπως το καρπούζι. 

Τυρί

Κι όμως το τυρί όχι μόνο θα προστατεύσει το δέρμα σου από το αντιαισθητικό κοκκίνισμα και τα επώδυνα εγκαύματα, αλλά θα το βοηθήσει να μαυρίσει ομοιόμορφα. Αυτό χάρη στο σελήνιο που περιέχει το οποίο προστατεύει και από την πρόωρη γήρανση του δέρματος δρώντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Αν και όλα τα είδη τυριών είναι καλά, τα λευκά τυριά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωφέλιμο σελήνιο.  

Σπανάκι

Πολύ πιθανό να μην περίμενες από το σπανάκι να κάνει καλό οπουδήποτε αλλού πέρα από την καρδιά σου, κι όμως, το σπανάκι ανήκει σε αυτή την κατηγορία των τροφών που βοηθούν να αποκτήσεις ένα υπέροχο καλοκαιρινό μαύρισμα. Όπως και τα καρότα, έτσι και το σπανάκι εφοδιάζει τον οργανισμό με ισχυρά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που θα κάνουν το δέρμα να «ακτινοβολεί» με ένα χρυσαφένιο, υγιές χρώμα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, τη φυτοχημική ουσία που τους δίνει και το κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή, ωστόσο είναι ίσως από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.  Αποθηκεύεται στο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και παρέχει την απόλυτη προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που θαμπώνουν και προκαλούν ρυτίδες στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα του χαρίζει ομοιόμορφο καλοκαιρινό χρώμα.

Βερίκοκα

Και τα βερίκοκα είναι εξαιρετικές πηγές καροτενοειδών, β-καροτένιο και λυκοπένιο, τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που προσδίδουν στο φρούτο το κιτρινωπό-χρυσαφί χρώμα. Εκτός από την αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρουν, «φροντίζουν» και για ένα ομοιόμορφο, υγιές μαύρισμα. 

Ροδάκινα και δαμάσκηνα

Και τα δυο είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή που «μεταφέρουν» το χρώμα των φρούτων στο λίπος κάτω από το δέρμα, ενισχύοντας το φυσικό μαύρισμα. Επίσης, τα φρούτα αυτά έχουν και σημαντική αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν στο δέρμα ρυτίδες και το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ελαιόλαδο

Ίσως το ελαιόλαδο να μην «συνεισφέρει» τόσο στο εξωτικό μαύρισμα που επιδιώκεις, αλλά αυτό που θα κάνει είναι να διατηρήσει το χρώμα αλλά και την υγεία της επιδερμίδας. Καμία δεν θέλει το δέρμα της να δείχνει θαμπό, στεγνό και καταπονημένο. Το ελαιόλαδο ενυδατώνει σε βάθος και από «μέσα» και κάνει το δέρμα απαλό και λαμπερό. Χρησιμοποίησέ το ωμό στις σαλάτες και τα φαγητά σου.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παίρνεις κυρίως από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, αλλά και από οστρακοειδή, έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωσή τους προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες – κάτι για το οποίο ευθύνεται και η έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά «συμμαχούν» ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Μαύρη σοκολάτα

Τα φλαβονοειδή που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό η μαύρη σοκολάτα, εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση, παρέχουν στο δέρμα φωτοπροστασία, ενισχύοντας την ικανότητα του να αντιμετωπίζει φθορές που προκαλεί μεταξύ άλλων και η ηλιακή ακτινοβολία UV, όπως το ερύθημα και τα εγκαύματα. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, βελτιώνουν την οξυγόνωση και βοηθούν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.


Να θυμάσαι:

-Μια από τις μεγαλύτερες «παρανοήσεις» γύρω από τους φυσικούς τρόπους μαυρίσματος (δηλαδή, μέσω της τροφής) βρίσκεται στο “timing”. Μην περιμένεις να αποκτήσεις το αισθησιακό μαύρισμα που επιδιώκεις επειδή την προηγούμενη εβδομάδα έφαγες 2 καρότα και μια σαλάτα σπανάκι. Τα οφέλη της σωστής διατροφής (γενικότερα) είναι «μακροπρόθεσμα». Αν θέλεις να προετοιμάσεις το δέρμα σου για το καλοκαίρι, πρέπει τουλάχιστον δυο μήνες πριν την «παραλία» να έχεις εντάξει στο καθημερινό σου διαιτολόγιο τις παραπάνω τροφές.

-Το αντηλιακό. Οι φυσικές διατροφικές επιλογές σου δεν αντικαθιστούν την καλλυντική αντηλιακή προστασία. Αντίθετα, το ένα συμπληρώνει το άλλο. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 22/07/2017

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice