Κοπέλα με αλουμινόχαρτα και βαφή στα μαλλιά της
©Pixabay/ Arturs Budkevics
Beauty

Ρίζα τέλος! Δες πώς θα βάψεις τα μαλλιά σου μόνη σου στο σπίτι

Οι οδηγίες που χρειάζεσαι για να μην σε αγχώνουν τα λευκά

Καραντίνα και κλειστά κομμωτήρια; Δες εδώ τις οδηγίες για να βάψεις τα μαλλιά σου μόνη σου στο σπίτι.

Αν σιχαινόμαστε ένα πράγμα οι γυναίκες είναι να μένουμε απεριποίητες. Τα προληπτικά μέτρα και η καραντίνα έκλεισαν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μανικιουρίστες και πολλές ακόμη υπηρεσίες που επιλέγουμε συχνά για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας. Εκτός λοιπόν του ότι σταματήσαμε να κινούμε την οικονομία, βρεθήκαμε με σπασμένα νύχια, ακανόνιστα φρύδια, πόδια που χρειάζονται αποτρίχωση και το χειρότερο... βγήκε η ρίζα στο μαλλί.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πρώτη προφανώς μεγάλη ανησυχία είναι να παραμείνουμε υγιείς εν μέσω πανδημίας. Η δεύτερη είναι όμως ότι μέχρι να ανοίξουν ξανά τα κομμωτήρια, η ρίζα θα έχει φτάσει στο αυτί και η λευκή γραμμή στην κορυφή του κεφαλιού σου θα σε αγχώνει και θα ρίχνει κι άλλο την ψυχολογία σου. Η μία λύση είναι να σκεπάσεις τους καθρέφτες του σπιτιού με πανιά σαν να είναι στοιχειωμένοι και να μην κοιτιέσαι για τον επόμενο 1 με 1μιση μήνα. Η άλλη λύση είναι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες που θα σου δώσουμε και να δοκιμάσεις να βάψεις τη ρίζα μόνη σου στο σπίτι. Ακόμα κι αν δε σου πετύχει το χρώμα, τουλάχιστον θα έχεις καλύψει τα λευκά και μπορείς πάντα να επιστρέψεις στην κομμώτριά σου -όταν ανοίξει- με βλέμμα κουταβιού και να της ζητήσεις να το διορθώσει.

Πού θα βρεις τη βαφή

Η απάντηση σε αυτό είναι βασικά πολύ απλή. Όπου βρίσκεις και όλα τα υπόλοιπα: στο σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία και το ίντερνετ. Είτε τη βάζεις στο καλάθι με τα λαχανικά και τα μακαρόνια (θα τη βρεις στα ράφια κοντά στα σαμπουάν) ή την πληρώνεις μαζί με ένα κουτί ηρεμιστικά, είτε την παραγγέλνεις online (από το Skroutz, τα Hondos Center, το Χαρμάνη, το Δάφνη κτλ) και έρχεται στην πόρτα σου.

Πώς διαλέγεις το χρώμα

Καλό θα ήταν να κάνεις ένα τηλέφωνο στην κομμώτριά σου και να της ζητήσεις να σε καθοδηγήσει ως προς την απόχρωση. Αν δεν έχεις το θάρρος ή δεν έχεις κάποια τακτική που να σε ξέρει, μπορείς να διαλέξεις σύμφωνα με αυτό που σου κάθεται καλύτερα σαν χρώμα στο μάτι. Να θυμάσαι απλά ότι αν ο καμβάς σου είναι κατάλευκος έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις ακριβώς το χρώμα της φωτογραφίας στο κουτί. Αν έχεις ανάμεικτα λευκά με καστανή ρίζα πιθανόν να βγει λίγο πιο σκούρο το χρώμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το χρώμα που θέλεις να βάψεις είναι το ξανθό, ενδείκνυται μόνο αν η ρίζα σου είναι κατάλευκη. Σε σκούρα ρίζα χρειάζεται άλλη διαδικασία με ξάνοιγμα ή ντεκαπάζ την οποία καλύτερα να μην δοκιμάσεις μόνη σου στο σπίτι.

Τι θα χρειαστείς

Ένα πλαστικό μπολ, πλαστικά γάντια μια χρήσης, ένα πινέλο βαφής μαλλιών, 4 πιάστρες. Αν δεν έχεις μπορείς να τα προμηθευτείς όλα από εκεί που θα πάρεις και τη βαφή. Λίγη βαζελίνη.

Ακόμα, μια πετσέτα ιδανικά σε σκούρο χρώμα για να μην στεναχωρηθείς αν λερωθεί. Κι δύο καθρέφτες για να έχεις καλύτερη οπτική στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου.

Οι περισσότερες βαφές στην αγορά που προορίζονται για την εφαρμογή στο σπίτι έχουν μέσα το χρώμα, το οξυζενέ που πρέπει να ανακατέψεις μαζί στις ποσότητες που χρειάζεται και αναλυτικές οδηγίες για να το κάνεις. Συνετό θα ήταν να μην παρεκλίνεις από τις συνιστώμενες ποσότητες. Επίσης, έχει στο νου σου ότι αν έχεις πολύ πυκνό μαλλί, ίσως χρειαστείς 2 κουτιά βαφής για να το περάσεις όλο.

Προετοιμασία

Φόρεσε πιτζάμες ή πρόχειρα ρούχα γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πεταχτεί ή να στάξει λίγη βαφή και δεν βγαίνει καθόλου εύκολα. Ειδικά από κάποια υφάσματα δεν βγαίνει καθόλου.

Άπλωσε την πετσέτα στους ώμους και την πλάτη σου, λίγο πιο χαμηλά από τον αυχένα. Μπορείς να τη στερεώσεις πάνω στα ρούχα σου με πιαστράκια ή παραμάνες για να μην μετακινείται όσο κουνάς τα χέρια σου. Αν θέλεις μπορείς να παραλείψεις αυτό το βήμα, είναι καθαρά για να προστατέψεις τα ρούχα σου.

Οι περισσότερες βαφές είναι φιλικές προς το δέρμα. Ωστόσο, όπως θα δεις το γράφουν και οι συσκευασίες επάνω, είναι καλύτερα να δοκιμάσεις τη βαφή σε ένα μικρό σημείο του κεφαλιού σου και να περιμένεις 10-15 λεπτά μήπως υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση. Αν όχι, προχωράς κανονικά. Αν ναι, το ξεβγάζεις αμέσως και δεν συνεχίζεις τη διαδικασία.

Άπλωσε τη βαζελίνη στο περίγραμμα των μαλλιών σου (όχι πάνω στην τρίχα) δηλαδή πρόσωπο, αυτιά και αυχένα. Αυτό γίνεται για να προστατεύσεις το δέρμα εκτός των μαλλιών από το να βαφτεί και να έχεις ανεπιθύμητες κηλίδες στο πρόσωπο. Αν τελικά πασαλειφτείς μην σε πιάσει πανικός, σε 2-3 μέρες θα έχει φύγει το χρώμα.

Φόρεσε τα γάντια μιας χρήσης για να μη βαφτούν τα χέρια σου. Ανακάτεψε το χρώμα και το οξυζενέ -σύμφωνα με τις οδηγίες- στο μπολ με το πινέλο.

Πώς εφαρμόζεις τη βαφή

Αρχικά πρέπει να χωρίσεις τα μαλλιά σου με μια χτένα σχηματίζοντας ένα σταυρό. Από το κέντρο του προσώπου μέχρι πίσω στον αυχένα και από το ένα αυτί μέχρι το άλλο. Πιάσε κάθε τέταρτο των μαλλιών χωριστά με μια πιάστρα.

Άφησε το μπροστά αριστερό (ή δεξί, με όποιο θες ξεκινάς) τέταρτο κάτω και ξεκίνα να κάνεις μικρές χωρίστες παράλληλες με την κεντρική, βάφοντας κάθε φορά με το πινέλο το άνοιγμα. Αφού φτάσεις στο αυτί, κάνε το ίδιο με την άλλη πλευρά. 

Αφού έχεις ολοκληρώσει το μπροστινό μέρος, επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με το πίσω μέρος του κεφαλιού. Εδώ θα δυσκολευτείς σίγουρα περισσότερο γιατί δε θα βλέπεις το ίδιο καλά, αλλά με τους καθρέφτες θα έχεις μια έξτρα βοήθεια. Η άλλη εναλλακτική είναι να βάλεις κάποιον δικό σου άνθρωπο να το κάνει εξηγώντας του τη διαδικασία. Για να μην μπερδεύεσαι υπάρχει και σχετικό βίντεο πιο κάτω.

Αφού έχεις βάψει όλα τα κομμάτια, τσέκαρε τις ρίζες στο "στεφάνι", δηλαδή μπροστά στο πρόσωπο και τις φαβορίτες για να σιγουρευτείς ότι έχουν βαφτεί καλά. Για να είσαι σίγουρη, πέρνα ξανά τα συγκεκριμένα σημεία με το πινέλο, προσέχοντας μην βάψεις και το δέρμα σου.

Αφήνεις όση ώρα λένε οι οδηγίες και ξεβγάζεις κάνοντας ελαφρύ μασάζ στις ρίζες για να ξεβάψει το δέρμα ανάμεσα στις τρίχες.

How To Do A Root Touch-Up At Home - Quick and Easy Tutorial | Tips by Glamrs.com

Άλλες λύσεις

Αν σου φαίνεται περίπλοκο ή πολύ δύσκολο για να το κάνεις μόνη σου στο σπίτι, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις την τύχη σου με σπρέι βαφής ή χρωμοσαμπουάν για να καλύψεις για λίγο τα λευκά.

Κατά τ'άλλα κάντε υπομονή κορίτσια. Θα έρθει η ώρα της λευτεριάς και θα τρέχουμε με ξέπλεκα μαλλιά να πιάσουμε θέση στα κομμωτήρια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice