Αντηλιακό στο σπίτι
Μένουμε σπίτι και φοράμε αντηλιακό © Jernej Graj
Beauty

Φοράμε αντηλιακό όσο μένουμε σπίτι;

Τα παράθυρα του σπιτιού σου δεν σε προστατεύουν

Οι λόγοι που πρέπει να φοράμε αντηλιακό ακόμα και στην καραντίνα

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πια όλοι έχουμε μάθει πως πρέπει να φοράμε αντηλιακό όταν βγαίνουμε, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού. Τι κάνουμε, όμως, τώρα που βγαίνουμε από καθόλου έως ελάχιστα έξω από το σπίτι μας και δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το φως του ήλιου; Οι περισσότεροι εγκαταλείψαμε τα αντηλιακά μας την περίοδο της καραντίνας, αλλά ίσως χρειάζεται να τα ξαναβάλουμε στις ζωές μας.  

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το ηλιακό φως περιλαμβάνει υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή με τη σειρά της διαχωρίζεται σε δύο βασικά είδη, τις UVA και τις UVB. Οι δεύτερες έχουν μικρότερο εύρος και στην ουσία είναι εκείνες που μάς «καίνε» όταν καθόμαστε πολύ ώρα στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Όσο μένουμε σπίτι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτές.  

Οι UVA ακτίνες, από την άλλη, είναι πολύ πιο δυνατές και υπεύθυνες για την γήρανση της επιδερμίδας, αλλά και για σοβαρές δερματικές παθήσεις, ανάμεσά τους και ο καρκίνος του δέρματος. Για να φτάσουν εμάς, δεν χρειάζεται να έχουμε άμεση επαφή με το φως του ήλιου, αλλά μόνο αυτό να έρχεται πάνω μας, ακόμα και αν πρώτα περνάει από το τζάμι ενός παραθύρου. «Αν και το γυαλί μπλοκάρει τις ακτίνες UVB, οι UVA καταφέρνουν να το διαπερνάν. Οι ακτίνες UVA είναι κυρίως γνωστές για τον ρόλο τους στην κλιμάκωση των σημαδιών γήρανσης, καθώς σπάνε την ελαστίνη και το κολλαγόνο, αλλά βλάπτουν και το DNA των επιδερμικών κυττάρων, δημιουργώντας μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος», αναφέρει στο Real Simple η δερματολόγος Deanne Mraz
Robinson.  

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δεν είναι ο μόνος λόγος να φοράμε αντηλιακό μέσα στο σπίτι. Ο χειρούργος δερματολόγος Sameer Bashey σχολιάζει: «Όσο συνεχίζουμε να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι περισσότερες συσκευές με οθόνες εκπέμπουν φως HEV, γνωστό και ως μπλε φως. Τέτοια παραδείγματα είναι τα κινητά, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις». Γιατί αυτό πρέπει να μάς ανησυχεί; Το μπλε φως έχει αρκετή ενέργεια, ώστε να εισχωρήσει βαθιά στην επιδερμίδα μας. Έτσι, η μεγάλη έκθεση σε αυτό μπορεί να δημιουργήσει μέλασμα (πανάδες) ή υπερμελάγχρωση (καφετί κηλίδες). 

Με άλλα λόγια, είναι υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να βάζουμε αντηλιακό και όσο μένουμε σπίτι. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε συνήθειες. Εφάρμοσε τις ίδιες ποσότητες και στα ίδια σημεία που εφάρμοζες πριν την καραντίνα και φρόντισε να επιλέξεις ένα αντηλιακό με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice