Γυναίκα που τρώει πρωινό
© Alexandr Podvalny / Pexels
Beauty

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να χάσεις τα κιλά του Πάσχα;

Και τις θερμίδες σου θα κάψεις και την όρεξή σου θα ρυθμίσεις και τη διάθεσή σου θα βοηθήσεις

Συμβουλές και tips για να χάσεις εύκολα τα κιλά που πήρες τις ημέρες του Πάσχα

Το σπίτι μυρίζει ακόμα μαστίχα και μαχλέπι, γύρω από τα χείλη εμφανίζονται «φρέσκα» ίχνη σοκολάτας, από αυτά που δεν φτάνει η γλώσσα να εξαφανίσει, στα δάκτυλα νοιώθεις ακόμα το λίπος από το αρνί και το κοκορέτσι, τα κόκκινα αυγά, κάποια «χτυπημένα», κάποια θριαμβευτικά ακέραια παραμένουν σε περίοπτη θέση στις φαγιάνς, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, δεν θα αντέξουν. Τα «λαχταριστά» του πασχαλινού (διήμερου) τραπεζιού στοιβάζονται όπως-όπως σε ταπεράκια στο ψυγείο. Πόσες μέρες θα «τρως» ακόμα (που δεν λες να χωνέψεις τα προηγούμενα); Και να ‘ταν μόνο αυτές οι δυο μέρες; Το Πάσχα, «γευστικά», έρχεται μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή και εσύ φρόντισες να μην φύγει καμία από αυτές ανεκμετάλλευτη…

Ερώτηση: Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να χάσεις τα κιλά που πήρες το Πάσχα;
Απάντηση: Να «ξεχάσεις» πως πήρες μερικά κιλά... και να δεις τα παρακάτω:

Πρώτη σκέψη: κανείς δεν είναι «τέλειος»
Ποιος σου είπε ότι πρέπει να ακολουθείς πάντα και στο 100 τοις εκατό τη διατροφική σου ρουτίνα ή τον τρόπο ζωής (όπως θέλεις το λες) που έχεις επιλέξει. Δεν είναι καλύτερο το 80 τοις εκατό; Αν όχι καλύτερο, σίγουρα είναι πιο «ανθρώπινο». Στο υπόλοιπο 20 τοις εκατό θα χωρέσεις την ανάγκη ή την επιθυμία να παρεκκλίνεις λίγο από το «πρόγραμμα» και θα το κάνεις… χωρίς τύψεις. Είναι καλό, δεν είναι κακό. Αρκεί τα όρια να είναι ξεκάθαρα.

Γυμνάζεσαι; Συνέχισε σα να μη συμβαίνει τίποτα
Όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά σου, όποιο είδος γυμναστικής ή δραστηριότητας σε κρατούσε μακριά από τον καναπέ και για όση ώρα, είναι σημαντικό να παραμείνεις πιστός σε αυτό. Εάν νιώθεις πως αυτές τις μέρες το παράκανες, δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνεις και στη γυμναστική. Δεν θα κερδίσεις κάτι, αντίθετα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταπονήσεις τον εαυτό σου στον βαθμό που ίσως σε κάνει να τα παρατήσεις και τελείως… Μην αυξήσεις τις ώρες στο γυμναστήριο, μην αλλάξεις επίπεδο και «βαθμό δυσκολίας», ακόμη κι αν αυτό που έκανες ήταν 20 λεπτά χαλαρό –αλλά ρυθμικό και απερίσπαστο– περπάτημα… Αυτό θα κάνεις και τώρα. Και τις θερμίδες σου θα κάψεις και την όρεξή σου θα ρυθμίσεις και τη διάθεσή σου θα βοηθήσεις.

Άδειασε το ψυγείο
Όχι να πετάξεις φαγητό, αλλά μπορείς να δώσεις. Χάρισε τα σοκολατένια αυγά και τις άλλες σοκολατένιες λιχουδιές που μαζεύτηκαν και σε… βασανίζουν. Φίλεψε ταπεράκια σε φίλους ή συγγενείς, πρόσφερε τσουρέκι στη γειτόνισσα που ανέβηκε να σε ρωτήσει για τα κοινόχρηστα, μοίρασε αυγά και κουλουράκια στο γραφείο.

Διάλεξε μια ημέρα «παρασπονδίας»
Απόλαυσέ τη και φρόντισε να κάνεις το ίδιο την ίδια μέρα την ερχόμενη εβδομάδα... Με λίγα λόγια, συγκρατήσου, δείξε αυτοέλεγχο και αυτοκυριαρχία μέχρι το επόμενο Σάββατο (ας πούμε) που θα έχεις το ελεύθερο να φας ξανά αυτά που το μυαλό σου έχει καταγράψει ως «παχυντικά». Μόνο που αυτή τη φορά το μυαλό σου θα τα εκλάβει ως «δώρο» και ως τέτοιο θα τα εκτιμήσει περισσότερο, θα τα περιμένει και θα σε αφήσει να ενδώσεις χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Σκέψου ποια γεύση σού λείπει περισσότερο, τι «στερείσαι» στο καθημερινό σου πρόγραμμα και στρώσε τραπέζι ανάλογα. Θα σε βοηθήσει αν συνδυάσεις εκείνη τη μέρα με τον ελεύθερο χρόνο σου. Διάλεξε, δηλαδή, εκείνη που είναι πιο πιθανό να συναντηθείς με τους φίλους σου, που θα πας μια βόλτα, που συνήθως σου κάνει τραπέζι η… γιαγιά, μια ημέρα που είναι από μόνη της «ελεύθερη» υποχρεώσεων και πιο ανέμελη, ίσως και πιο βαρετή (άρα κι εσύ πιο επιρρεπής στο τσιμπολόγημα), οπότε και δεν θα αισθανθείς πως κάποιος άλλος σε παράσυρε…

Και ξανά σε «πρόγραμμα»
Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα κρατήσεις ξανά χαρακτήρα μέχρι το επόμενη φορά, την ημέρα της εβδομάδας που έχεις ορίσει εσύ ως ημέρα «παρασπονδίας», την ημέρα που τρως ότι θέλεις, εκτός προγράμματος, εκτός ρουτίνας….

Να θυμάσαι (για το πρακτικό του θέματος):

Πίνε νερό
Το νερό κόβει την όρεξη, οπότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να ενδώσεις σε «αθώο», όπως σου αρέσει να το λες, τσιμπολόγημα. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που το νερό είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιόδους δίαιτας. Πρώτον, σκέψου το συκώτι σου, τη «βαριά βιομηχανία» του σώματός σου. Η χολή που παράγει διευκολύνει στην πέψη των λιπαρών, την απομάκρυνση τοξινών και περιττών από το σώμα, μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών σε ενέργεια και αποθηκεύει βιταμίνες και μέταλλα. Η αφυδάτωση επηρεάζει άμεσα την ικανότητά του να απομακρύνει τις τοξίνες, ενώ μεγάλη ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνεις αποθηκεύεται, δεν διασπάται. Δεύτερον, παράξενο θα σου φανεί αλλά, οι φυτικές ίνες -που η κατανάλωσή τους παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του βάρους- πρέπει να συνοδεύονται από νερό. Διαφορετικά, ο οργανισμός απλώς τις «κρατά» με τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είναι ο ρόλος τους, δηλαδή μπλοκάρισμα του πεπτικού συστήματος και της εντερικής λειτουργίας, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα… Άρα επιπλέον γραμμούλες στη ζυγαριά.  

Επένδυσε στον καλό… ύπνο
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή των ορμονών και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από τέσσερις ώρες τη νύχτα έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνται τις ενδεδειγμένες επτά με οκτώ ώρες.

Τρώγε απ’ όλα
Μην βγάζεις από τη διατροφή σου ολόκληρες ομάδες τροφών. Διατροφή χωρίς καθόλου πρωτεΐνες, για παράδειγμα, ή υδατάνθρακες ή λιπαρά, δεν είναι «διατροφή».  Το σώμα χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, τα οποία παίρνει από όλα τα παραπάνω, συν τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και τις ίνες που επίσης προσλαμβάνεις από τα παραπάνω. Κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες δίνει στοιχεία που έχουμε ανάγκη και που μόνο από κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες μπορούμε να πάρουμε. Αν διαγράψεις κάποια από αυτές, κάτι θα σου λείψει και κάποια στιγμή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα φανεί.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice