Το κραγιόν η παράπλευρη απώλεια της μάσκας, με το ρουζ να είναι ο μεγάλος ήρωας
Αlchemia: Τα ελληνικά σαπούνια που κατακτούν το εξωτερικό
Το success story της Άλκηστης Βενετοπούλου που ξεκίνησε μετά τη γέννα της στην καραντίνα
Tα ελληνικά σαπούνια Alchemia Soaps γεννήθηκαν μέσα στην καραντίνα και πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο
Η Άλκηστη Βενετοπούλου είναι μια νέα μαμά που έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, δουλεύοντας στο χώρο της τέχνης και του σχεδίου και ταξιδεύοντας για δέκα χρόνια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μαροκκο, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, και Σενεγάλη, είχε την ανάγκη να επιστρέψει στις ρίζες της. Η μόνιμη εγκατάστασή της στην Αθήνα συνέπεσε τόσο με το ξέσπασμα της πανδημίας όσο και με τη γέννα της κόρης. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού παρατήρησε ότι η μικρή της εμφάνιζε μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα και όταν την σαπούνιζε έβγαζε κοκκινίλες. Λόγω καραντίνας ήταν δύσκολο όχι μόνο να βρει αυτό που ήθελε για εκείνη αλλά και η καθημερινότητα στο σπίτι με δυο μικρά παιδιά. Νιώθοντας ότι δεν έχει κάποια εναλλακτική, ξεκίνησε να μαζεύει βότανα, να μαθαίνει για τα αιθέρια έλαια και τελικά άρχισε να δημιουργεί συνταγές σαπουνιών και μάσκες καθαρισμού σε μορφή σκόνης. Τα έβαλε στο Εtsy και αυτά αμέσως απέκτησαν φανατικούς θαυμαστές απ’ όλο τον κόσμο.
«Αποφάσισα να δημιουργήσω το πρώτο σαπούνι για τα παιδιά από γάλα κατσίκας και ήταν η αρχή ενός μαγικού ταξιδιού αφού μας κέρδισε η σαπουνοποιεία οικογενειακώς. Έβλεπα με τα μάτια μου τι θαύματα μπορεί να κάνουν τα υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας όπως γάλα, βούτυρο, λάδι, κουρκουμάς, καφές που βρίσκονται στα σαπούνια μας. Αρχικά χρησιμοποιούσα κάποια βασικά καλούπια, αλλά δεν μου άρεσαν. Επειδή ο άντρας μου κατάγεται από τους Παξούς, επισκέπτομαι συχνά το νησί και συλλέγω πέτρες. Όταν είδα τις πέτρες, σκέφτηκα πόσο φοβερό θα ήταν να καταφέρω να κάνω τα σαπούνια μου να μοιάζουν με αυτές. Να τα βλέπεις και να νιώθεις, μέσα στον εγκλεισμό, πως έχεις ένα κομμάτι της φύσης μέσα στο σπίτι σου.» Εξηγεί η Άλκηστη που αν και ήταν δύσκολο και χρονοβόρο το να φτιάξει τα καλούπια, η προσπάθεια εκτοξεύτηκε γιατί ήταν κάτι πρωτότυπο. «Χάρισα σαπούνια σε φίλους και συγγενείς, ενθουσιάστηκαν έτσι αποφάσισα να τα βάλω στο διαδίκτυο. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν φανταζόμουν ότι το Alchemia θα έφευγε από την γειτονιά μου με προορισμό μέρη που δεν έχω πάει η ίδια. Το όραμα ήταν να μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με το σώμα και το πνεύμα του μέσα από το τελετουργικό της κάθαρσης και να μετατρέψει το σπίτι του σε σπα.»
Το να φέρει μια γυναίκα σε απόλυτη αρμονία δουλειά και μητρότητα δεν είναι απλό κατόρθωμα αφού τεστάρεται καθημερινά, καλείται να συνδυάσει ρόλους και να είναι σωστή επαγγελματίας και ταυτόχρονα καλή μητέρα και σύντροφος μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Σύμφωνα με την Άλκηστη οι καθημερινές δυσκολίες ξεπερνιούνται με προγραμματισμό και πίστη.
«Όλα είναι πιθανά με καλό προγραμματισμό, θέληση και…ελάχιστο ύπνο. Είμαι μόλις 30 χρονών και έχω δυο παιδιά και επιχείρηση και αυτό που με βοηθάει καθημερινά είναι να σκέφτομαι «one day at a time». Κάθε μέρα όταν κοιμίσω τα παιδιά μου κάνω διαλογισμό και γράφω στο ημερολόγιο μου τι κατάφερα σήμερα και τι θέλω να δουλέψω αύριο.»
Σε αυτό βοηθά και μια φιλοσοφία ομορφιάς και αυτοφροντίδας που είναι τάση στο εξωτερικό και λέγεται «slow beauty». Η ρουτίνα του slow beauty προτείνει στις γυναίκες να βρίσκουν πάντα χρόνο που θα τον αφιερώνουν αποκλειστικά στον εαυτό τους, εκτιμώντας την αξία των μικρών πραγμάτων όπως ένα διάλειμμα για body peeling και σπιτικές θεραπείες σπα ή ένα απλό αναζωογονητικό αφρόλουτρο με κλειστό κινητό και χαλαρωτική μουσική, που εκτός από το σώμα αποφορτίζει και το πνεύμα από την πίεση της καθημερινότητας.
«Θεωρώ όμως ότι όλοι πρέπει να έχουμε τον εαυτό μας προτεραιότητα ούτως ώστε να μπορούμε να δίνουμε. Το slow beauty είναι μια πρόκληση, γιατί σε βοηθά να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Μέσα από αυτά τα τελετουργικά, προσωπικά νιώθω παρούσα και νομίζω το Αlchemia είναι ένα κίνημα αυτογνωσίας και διαλογισμού. Έτσι, με κάθε παραγγελία στέλνω ένα τσάι από το Πήλιο, ως μήνυμα ότι αυτή είναι η στιγμή σου, να είσαι εκεί για τον εαυτό σου. Η Ιαπωνία ήταν πηγή έμπνευσης. Το τελετουργικό του τσαγιού και η τελετή προετοιμασίας του, βασίζεται σε τέσσερεις αρχές: Wa - αρμονία, Κei - σεβασμός, Sei -καθαρότητα, Jaku – ηρεμία. Αυτά ασπάζομαι γενικότερα στο Alchemia». Περιγράφει η Άλκηστη η οποία μάλιστα γύρω από αυτή τη φιλοσοφία και τα Αlchemia έχει δημιουργήσει στα social media ένα δυνατό community απ’ όλο τον κόσμο που προωθεί το κίνημα του woman empowerment με τον δικό του τρόπο. «Ως μητέρα έχει βγει ακόμα πιο έντονη η ανάγκη να συνεργάζομαι με γυναίκες εκεί έξω. Το brand μάλιστα το δημιούργησα με τη βοήθεια απίθανων δυναμικών και επιτυχημένων γυναικών που πίστεψαν σε αυτό και με εμμένουν κάθε μέρα με τα μηνύματά και την στήριξη τους. Τελευταία είχα υπήρχε μια συνέργεια με την Βίκυ Καγιά και την ομάδα της που θα είναι σύντομα διαθέσιμη online. Νοιώθω ότι οι γυναίκες ενωμένες μπορούμε να κάνουμε θαύματα, δεν υπάρχει πλέον χώρος για ανταγωνισμό.»
Τα σαπούνια της Alchemia εκτός από την ιστοσελίδα (https://www.alchemiasoaps.com/) μπορεί να γνωρίσει κανείς από κοντά στο εργαστήρι που δημιουργούνται, στο Ν.Ψυχικό. Έχοντας συνεργαστεί με τον καλλιτέχνη Minas στο Λονδίνο η Άκληστη ακολούθησε τη συμβουλή του όπως μαθαίνουμε για ένα showroom “off the beaten track”, δηλαδή στο κεντρο-απόκεντρο και τον μεταμόρφωσε με την πολιτικη μηχανικό Γιώτα Σουκάρα και την ομάδα της εν μέσω καραντίνας για να μπορεί να λειτουργεί ως πολύωρος και να φιλοξενεί workshops γύρω από το self-care.
*Φωτογραφίες:George Makris, Κατερίνα Αναστασίου, Studio Yen (Utrecht),