Κοπέλα κρατάει κερήθρα μελισσών
© Unsplash/ Beeing

Μέλι, το μαγικό συστατικό στην προσωπική φροντίδα

Τα οφέλη για την επιδερμίδα και τα προϊόντα που θα αγαπήσεις
  • A-
  • A+
Μέλι, κερί μέλισσας, πρόπολη: Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία της επιδερμίδας; Πώς χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία; Σε ποια καλλυντικά θα τα βρεις;

Αιώνες πριν, η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το μέλι ως καλλυντικό ομορφιάς για να παραμένουν το δέρμα και τα μαλλιά της λεία και λαμπερά. Σήμερα, η επιστήμη και η κοσμετολογία, έχοντας αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετικά συστατικά που διαθέτουν το μέλι και το κερί της μέλισσας, δημιουργούν προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά, που εμπιστεύονται χιλιάδες γυναίκες και άνδρες. Παρακάτω θα δούμε γιατί έχει χαρακτηριστεί το μέλι «υγρός χρυσός» και ποιες ιδιότητες έκαναν τόσο δημοφιλή τα παράγωγα των μελισσών στην προσωπική περιποίηση, ενώ στις 20 Μαΐου δεν ξεχνάμε να γιορτάσουμε με την «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» τις ακούραστες «εργάτριες» που βελτιώνουν τη ζωή μας με τα υπέροχα αυτά συστατικά.

Τι είναι το μέλι

Το μέλι είναι μια φυσική, γευστική και κολλώδης ουσία που δημιουργούν οι μέλισσες με το νέκταρ των λουλουδιών και ένα ένζυμο που εκκρίνεται από τους αδένες τους. Το χρώμα, η γεύση, η υφή και το άρωμά του διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των λουλουδιών από τα οποία συλλέχθηκε το νέκταρ. Το χημικό υπόβαθρό του είναι νερό και υδατάνθρακες που περιέχουν ίχνη βιταμινών και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, γνωστά ως αντιοξειδωτικά. 

Πώς παράγεται το μέλι

Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ποτέ τις μέλισσες τη στιγμή που συλλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια αλλά είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα, χαλαρωτικά πράγματα που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. Το έργο των μελισσών είναι πραγματικό αριστούργημα. Πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι, συλλέγουν νέκταρ το οποίο αποθηκεύουν στο δεύτερο στομάχι τους (ή αλλιώς σάκο μελιού) και το ανακατεύουν με το ειδικό ένζυμο που παράγουν. Στη συνέχεια αποθηκεύουν το υγρό στην εξαγωνική θήκη της κερήθρας και το χτύπημα των φτερών από το πέταγμά τους εξατμίζει σταδιακά το νερό που περισσεύει. Μόλις το μέλι φτάσει σε ικανοποιητική πυκνότητα, οι μέλισσες καλύπτουν τη θήκη με κερί που παράγουν οι ίδιες. Τότε οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν ότι το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή και κατανάλωση.

Οι ιδιότητες του μελιού

Το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πληγές και εγκαύματα, αφού ενυδατώνει τον τραυματισμένο ιστό, καταπολεμά τις μικροβιακές λοιμώξεις και ηρεμεί τη φλεγμονή. Χρησιμοποιείται επίσης σε δερματολογικές θεραπείες όπως ακμή, δερματικά εξανθήματα και δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά και ως καλλυντικό ομορφιάς.

Είναι αντιβακτηριδιακό

Τα σάκχαρα του νέκταρ και το ένζυμο των μελισσών δημιουργούν ένα pH περίπου 3,9. Τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτή την οξύτητα και η κολλώδης υφή του μελιού βοηθάει να καταστραφούν κι άλλοι μικροοργανισμοί στο δέρμα. Γι’ αυτό τον λόγο το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες προσώπου, μάσκες και καθαριστικά προϊόντα, ιδανικά ακόμα και για επιδερμίδες με πρόβλημα ακμής.

Είναι ενυδατικό

Χάρη στις υγροσκοπικές του ιδιότητες, συγκεντρώνει και απορροφά υγρασία από το περιβάλλον, επομένως προϊόντα που περιέχουν μέλι είναι ιδανικά για βαθιά ενυδάτωση που διαρκεί. Γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε προϊόντα μαλλιών, σαπούνια, αφρόλουτρα και κρέμες σώματος.

Είναι θεραπευτικό και αντιγηραντικό

Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του δέρματος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για παθήσεις όπως η ροδόχρους ή το έκζεμα. Επιπλέον, χάρη στις ίδιες ιδιότητες αποτελεί εξαιρετικό αντιγηραντικό και αντιρυτιδικό προϊόν, αφού βοηθάει στην επιδιόρθωση και αναγέννηση των κυττάρων που καταστρέφονται από τις ελεύθερες ρίζες, αφήνοντας το δέρμα σφιχτό και λαμπερό. Γι’ αυτό το συναντάμε σε κρέμες προσώπου και ματιών.


Η βιομηχανία της ομορφιάς χρησιμοποιεί επίσης το κερί μέλισσας και την πρόπολη, που παράγονται από τις μέλισσες και έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Τι είναι το κερί μέλισσας

Ένα φυσικό κερί που παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας για το σχηματισμό της κερήθρας στην κυψέλη. Είναι βρώσιμο και έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα στις περισσότερες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες, κάνει το δέρμα πιο απαλό και ελαστικό, ενισχύει την αποκατάσταση του ταλαιπωρημένου δέρματος, επουλώνει και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση.

Τι είναι η πρόπολη

Ένα ενεργό συστατικό που οι μέλισσες παράγουν για να σφραγίζουν τα κενά στις κυψέλες και να κρατούν έξω μικρόβια και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Έχει κολλώδη υφή και πράσινη-καφέ απόχρωση, αποτελείται από ρητίνες φυτών, κερί μέλισσας, γύρη και έλαια, και περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δίνουν στο δέρμα πιο λεία και απαλή υφή και το καταπραΰνουν.


Σε ποια προϊόντα θα βρεις μέλι, κερί μέλισσας, πρόπολη

​APIVITA

APIVITA

Νερό καθαρισμού Micellaire €13,60

​APIVITA

APIVITA

Balm προσώπου νύχτας €32

BEECERA

BEECERA

Άμεσο & μακράς διαρκείας αποτέλεσμα lifting

BEECERA

BEECERA

Κρέμα ματιών ανόρθωσης βλεφάρων

​APIVITA

APIVITA

Κρέμα προσώπου κατά των πανάδων & ρυτίδων SPF50 €22,50

​APIVITA

APIVITA

Ενυδατική λοσιόν για τα χέρια και το σώμα €10

BEECERA

BEECERA

Stemcell, κρέμα προσώπου & λαιμού 5 σε 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έχεις μακριά μαλλιά; Αναβάθμισε το χτένισμά σου πανεύκολα
Έχεις μακριά μαλλιά; Φέτος φτιάξε κοτσιδάκια
Back to top