Γυναίκα πίνει νερό
© Unsplash/ Bindle Bottle
Beauty

Είναι δυνατόν να υπερενυδατωθείς;Ναι και αυτά είναι τα συμπτώματα

Πρέπει να πίνεις νερό αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις

Πίνεις υπερβολικά πολύ νερό; Δες ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερενυδάτωσης.

Μπορεί να έχεις δει βιντεάκια στο Tik Tok με influencers να διαγωνίζονται για το ποιος θα πιει περισσότερα λίτρα νερό την ημέρα. Μπορεί και όχι. Ακούς συχνά βέβαια ότι πρέπει να πίνεις πολύ νερό και είναι αλήθεια. Στην τελική, φαίνεται πιο λογικό αν θες να έχεις υγιές σώμα να πίνεις νερό αντί για χυμό σέλερι ή μια σακούλα συμπληρώματα διατροφής. Οι ακραίες συμπεριφορές ωστόσο δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν και όσο σοβαρά προβλήματα μπορεί να έχει κάποιος που περνάει ολόκληρα 24ωρα με ένα ποτήρι νερό, άλλο τόσο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που πίνει υπερβολικές ποσότητες νερού καθημερινά.

Η υπερενυδάτωση είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα σου λαμβάνει περισσότερο νερό απ' όσο μπορεί να επεξεργαστεί και να αποβάλλει. Ανάλογα με το βαθμό της υπερενυδάτωσης διαφέρουν και τα συμπτώματα, τα οποία συνήθως είναι ήπια. Μπορεί να νιώθεις πονοκέφαλο ή ναυτία αλλά αν η υπερενυδάτωση γίνει πιο σοβαρή μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, μυικές κράμπες, αποπροσανατολισμό και λιποθυμίες, σύμφωνα με τους ειδικούς -σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νεφρική ανεπάρκεια λόγω της υπερλειτουργείας των νεφρών. Όλα αυτά οφείλονται στην αυξημένη διάλυση του νατρίου στον οργανισμό που αλλάζει την ισορροπία των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα, Όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο νάτριο χρειάζεται ο οργανισμός για να επιβιώσει.

Άντρας πίνει νερό από πλαστικό μπουκάλι
© Unsplash/ Damir Spanic

Ακούγεται σχεδόν απίστευτο να μπορεί να πάθει κάποιος υπερνυδάτωση και πράγματι είναι αρκετά σπάνιο, μπορεί όμως να συμβεί όταν κάνεις υπερβολές. Αν για παράδειγμα διαγωνίζεσαι για το ποιος θα πιει περισσότερο νερό ή θες να αδυνατίσεις και προσπαθείς να ξεγελάσεις την πείνα σου κατεβάζονταςτο ένα ποτήρι νερό μετά το άλλο. Το χρώμα των ούρων είναι ένας καλός τρόπος να παρατηρείς την ενυδάτωση του σώματός σου: αν είναι σκουρόχρωμα έχεις αφυδάτωση, αν είναι εντελώς διαυγή καταναλώνεις πολλά υγρά.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού, μάθε ότι διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τις δραστηριότητες που κάνεις καθημερινά και τις ανάγκες του οργανισμού σου. Κατα μέσο όρο όμως, κάθε ενήλικας πρέπει να πίνει περίπου 3 λίτρα νερό την ημέρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα υγρά που λαμβάνεις από το φαγητό (ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά), καθώς και άλλα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί και τα αφεψήματα,

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice