Γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος
© Pixabay
Beauty

7 μύθοι για τα μαλλιά που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Αν κοιμάμαι με λυτά μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα;

Τι ισχύει και τι όχι για τα μαλλιά; Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το τρόπο και το ρυθμό που μακραίνουν αλλά και τη συνολική υγεία τους.

Δεν υπάρχει γυναίκα στο μάταιο τούτο κόσμο που να μην γκρινιάζει για τα μαλλιά της. Μια το μήκος, μια το χρώμα, μια η ποιότητα, μια η πυκνότητα, μια η λάμψη. Τα υποβάλλουμε σε καθημερινή ταλαιπωρία με τον τρόπο που τα μεταχειριζόμαστε και μετά απορούμε που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχουμε δημιουργήσει χαζεύοντας φωτογραφίες στο Instagram. Όλα αυτά οδηγούν σε μια ατελείωτη αναζήτηση στο ίντερνετ για συμβουλές, μυστικά και «γιατροσόφια» που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα -όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά, πολλά από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε είναι απλά μύθοι, οπότε «κράτα μικρό καλάθι». Παρακάτω θα βρεις μερικούς από τους πιο γνωστούς που λέγονται για τα μαλλιά και τους οποίους ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω.

Μακραίνουν πιο γρήγορα αν τριμάρεις τις άκρες
Το τριμάρισμα στις άκρες είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθάει να περιορίσεις την ψαλίδα και να παραμείνουν οι τρίχες σου υγιείς. Δεν υπάρχει τίποτα όμως που να αποδεικνύει ότι επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο μακραίνουν τα μαλλιά σου.

Αν χρησιμοποιείς το ίδιο σαμπουάν συνέχεια, μειώνεται η δράση του
Αυτό ισχύει για τις αντιβιώσεις που η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά. Στην περίπτωση των μαλλιών δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, αν έχεις βρει το ιδανικό σαμπουάν, συνέχισε να το χρησιμοποιείς «μέχρι να δύσει ο ήλιος».

Μην ξεριζώνεις τις λευκές τρίχες, θα βγουν κι άλλες
Το ξερίζωμα μιας τρίχας δεν οδηγεί στην εμφάνιση περισσότερων, αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το πρόβλημα της τριχοφυίας. Βγάζοντας μια λευκή ή γκρίζα τρίχα δε θα αυξηθούν οι λευκές τρίχες που βγάζεις. Θα ερεθίσεις όμως το τριχωτό της κεφαλής και μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσεις προβλήματα υγείας στις τρίχες σου. Οπότε γενικά μην ξεριζώνεις τίποτα.

Τα βρεγμένα μαλλιά ξεμπλέκονται καλύτερα από τη ρίζα προς τις άκρες
Ούτε βρεγμένα, ούτε νωπά, ούτε στεγνά. Τα μαλλιά δεν τα χτενίζουμε ποτέ ξεκινώντας από τη ρίζα γιατί οι κόμποι που συναντάμε αυξάνονται και αυτό προκαλεί έντονο σπάσιμο της τρίχας -ειδικά όταν είναι βρεγμένα. Πάντα από τις άκρες και σταδιακά ανεβαίνεις προς τη ρίζα.

Μελαχρινή γυναίκα πιάνει τα μαλλιά της
© Unsplash/ Pablo Merchan Montes

Ο πιο υγιής τρόπος να «ανοίξεις» τα μαλλιά σου είναι ο ήλιος
Ο πιο φυσικός ναι, ο πιο υγιής όχι. Το τριχωτό της κεφαλής είναι ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και οι πιθανότητες να πάθεις έγκαυμα από την παρατεταμένη έκθεση (θα χρειαστείς άπειρες ώρες ηλιοθεραπείας για να δεις διαφορά) είναι πολλές. Πώς θα το καταλάβεις; Εκτός από το κοκκίνισμα, υπάρχει ο πόνος, η φαγούρα, το ξεφλούδισμα (όχι δεν είναι πιτυρίδα). Αν θες να «ανοίξεις» τα μαλλιά σου κάντο με τα κατάλληλα προϊόντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή στο κομμωτήριο.

Αν κοιμάσαι με λυτά μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα
Ούτε αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Πιθανόν να κοιμάσαι καλύτερα όταν τα μαλλιά σου είναι χαλαρά αλλά δεν επηρεάζεται κάπως ο ρυθμός που μακραίνουν. Απεναντίας, τα λυτά μαλλιά σε συνδυασμό με ανήσυχο ύπνο δημιουργούν μπέρδεμα και κόμπους που στο πρωινό χτένισμα θα οδηγήσουν σε σπασίματα και ψαλίδα.

Τα μαλλιά σταματάνε να μακραίνουν από ένα σημείο και μετά
Τα μαλλιά δε σταματάνε να μακραίνουν ποτέ, απόδειξη τα τόσα ρεκόρ γκίνες με σύγχρονες ραπουνζέλ. Απλά όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον οργανισμό να τα θρέψει σωστά με αποτέλεσμα να σπάνε πιο γρήγορα απ'ό,τι μακραίνουν. Αν τρέφεσαι σωστά και περιποιείσαι τα μαλλιά σου με τα κατάλληλα προϊόντα, θα φτάσουν μέχρι εκεί που εσύ θέλεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice