Τι να κάνεις για να μην πέφτουν τα μαλλιά σου
© Engin Akyurt / Pixabay
Beauty

Τι να κάνεις για να μην πέφτουν τα μαλλιά σου

Φρικάρεις βλέποντας το μπάνιο γεμάτο τρίχες; Μη φρικάρεις!

Συμβουλές ομορφιάς: Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας; Τι να κάνεις για να αποτρέψεις την υπερβολική τριχόπτωση - 4 εύκολα τρικάκια.

Υπάρχουν πολλοί εντελώς φυσιολογικοί λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά μας. Στην πραγματικότητα η πτώση της τρίχας είναι μέρος του κύκλου της ζωής τους. Το να χάνεις περίπου 100 τρίχες τη μέρα είναι φυσιολογικό. Μη σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο. Σε σχέση με τις 100.000 με 150.000 τρίχες που έχουμε στο κεφάλι μας, είναι τίποτα!

Οι επιστήμονες της τριχολογίας λένε πως τα μαλλιά αναπτύσσονται για περίπου πέντε έως επτά χρόνια, μετά σταματά η ανάπτυξή τους και τελικά πέφτουν. Βέβαια, δεν έχει κάθε τρίχα τον ίδιο κύκλο ζωής, αλλιώς θα ήμασταν όλοι φαλακροί μέσα σε πέντε με επτά χρόνια.

Υπάρχουν ωστόσο εποχές που μετά το λούσιμο οι πεσμένες μας τρίχες φράζουν την αποχέτευση. Ή μετά το βούρτσισμα μένουν υπερβολικά πολλές πάνω στη βούρτσα. Ή με το παραμικρό τράβηγμα του μαλλιού μάς μένει στο χέρι μια τούφα. Ή βρίσκουμε πολλές τρίχες στο μαξιλάρι μας, λες και είμαστε σκύλος που μαδάει. Και τότε έρχεται η ώρα του πανικού.

Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: στο άγχος, σε σωματικό και συναισθηματικό στρες, στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και ψευδάργυρος, ή σε ορμονικές διαταραχές.

Ας δούμε τι περνάει από το χέρι μας και πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε την υπερβολική τριχόπτωση.

Τρώμε ισορροπημένα
Τρώμε και λαχανικά, και κρέας, και ψάρι, και αυγά, και αβοκάντο. Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν χρήσιμα συστατικά για το τριχωτό της κεφαλής μας. Άλλες χρήσιμες τροφές είναι το σπανάκι, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, οι πιπεριές και ό,τι περιέχει ωμέγα-3.

Αποφεύγουμε τις σφιχτές κομμώσεις
Μια σφιχτή κοτσίδα ή ένας κότσος ταλαιπωρούν το μαλλί. Δεν τραβάμε τα μαλλιά μας προς τα πίσω, δεν τα δένουμε σφιχτά. Προτιμούμε τα χαλαρά χτενίσματα και δεσίματα. Επίσης, δεν τα στεγνώνουμε με καυτό αέρα. Βάζουμε το σεσουάρ στη δροσερή και χαμηλή σκάλα.

Κοιμόμαστε καλά
Το μαλλί μάς ζητά ύπνο 7-8 ωρών, όπως άλλωστε και το σώμα μας. Η μελατονίνη, η ορμόνη που μας χαρίζει έναν κανονικό ύπνο, έχει αποδειχτεί πως βοηθά τα μαλλιά να μακραίνουν γρηγορότερα. Ο κακός ύπνος, από την άλλη, «λαδώνει» τα μαλλιά. Το στρες που προκαλεί η αϋπνία έχει ως αποτέλεσμα να εκλύεται λιπαρότητα.

Κάνουμε συχνά μάσκα μαλλιών
Οι μάσκες δίνουν στην τρίχα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να έχει καλή ζωή και μακροημέρευση.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice