Γυναίκα ξανθιά πιάνει τα μαλλιά της
© Unsplash/ Averie Woodard
Beauty

Τι σημαίνουν οι άγνωστες λέξεις που ακούς στο κομμωτήριο

Τι είναι πάλι το φόιλαγιαζ;

Τι σημαίνει μπαλαγιάζ, ανταύγειες, ομπρέι, φόιλιαζ και άλλες άγνωστες λέξεις που ακούς στο κομμωτήριο; Διάβασε και μάθε τα πάντα.

Πηγαίνεις στο κομμωτήριο, δείχνεις μια φωτογραφία που βρήκες στο ίντερνετ και σου άρεσε και λες με αυτοπεποίθηση «αυτό θέλω». Η συνέχεια είναι γνωστή, η κομμώτρια είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί για το αν μπορεί να γίνει αυτό στα μαλλιά σου χρησιμοποιώντας μια σειρά από άγνωστες λέξεις. Τελικά συμφωνείς χωρίς να ξέρεις σε τι ακριβώς έχεις συμφωνήσει ή πόσο θα κοστίσει. Τώρα πλέον θα είσαι «διαβασμένη» όμως γιατί ψάξαμε, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε παρακάτω τις λέξεις που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και τι σημαίνουν.

Ανταύγειες/ Highlights
Οι ανταύγειες είναι λεπτές τούφες μαλλιών σε πιο ανοιχτή απόχρωση από το φυσικό σου χρώμα που μιμούνται την επίδραση του ήλιου στο ξάνοιγμα των μαλλιών. Συνήθως χρησιμοποιούνται φύλλα αλουμινόχαρτου για να απομονώσουν στρατηγικά μέρη των μαλλιών σε διάφορα σχήματα και σχέδια, ώστε να δημιουργηθεί είτε πολύ τολμηρή είτε πολύ απαλή αντίθεση. Στις ανταύγειες, η ρίζα παραμένει στο φυσικό χρώμα και η συντήρηση που χρειάζονται τα μαλλιά είναι λιγότερη, οπότε μειώνονται και οι επισκέψεις στο κομμωτήριο.

Balayage (μπαλεγιάζ)
Το balayage είναι μια τεχνική βαφής μαλλιών που δημιουργεί ένα φυσικό, διακριτικό τονισμό. Προέρχεται από τη γαλλική λέξη balayer (=σκουπίζω) και αναφέρεται στον τρόπο που εφαρμόζεται το χρώμα. Με αυτήν την τεχνική, το χρώμα βάφεται με το χέρι στα μαλλιά, δημιουργώντας ένα πιο διαβαθμισμένο, φυσικό αποτέλεσμα αλλά με την ίδια υπέροχη διάσταση και χρώμα από τις παραδοσιακές ανταύγειες. Ενώ οι ανταύγειες απαιτούν συνήθως αλουμινόχαρτα, το balayage επιτρέπει τις μεταβάσεις μεταξύ σκούρων και ανοιχτών χρωμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο φυσικές από τις ανταύγειες.

Ombre (ομπρέι)
Το Ombre είναι ένα εντυπωσιακό εφέ όπου τα μαλλιά χωρίζονται σε δύο χρωματικά τμήματα με μεγάλη αντίθεση και περνούν σταδιακά από τη μια απόχρωση στην άλλη. Επίσης γαλλικής προέλευσης, η λέξη ombre σημαίνει «σκιάζω». Συνήθως η πιο σκούρα απόχρωση είναι στο πάνω μέρος και η ανοιχτή στο κάτω, αλλά ορισμένοι προτιμούν το αντίθετο αποτέλεσμα (αυτό ονομάζεται αντίστροφο ombre). Αυτή η διαβάθμιση του χρώματος επηρεάζει κυρίως τις άκρες των μαλλιών, με τη μετάβαση από τις ρίζες στις ανοιχτόχρωμες άκρες να είναι αρκετά σύντομη. Τόσο το ombre όσο και το balayage είναι σχετικά ακριβές τεχνικές αλλά δεν απαιτούν συχνή συντήρηση οπότε συμφέρουν.

Foilayage (φόιλαγιαζ)
Η τεχνική foilayage δίνει την απόλυτη φυσική όψη ηλιόλουστης λάμψης και είναι ιδανική για να έχεις το καλοκαίρι πάντοτε μαζί σου. Δίνει ένταση και βάθος κυρίως στο μπροστινό μέρος των μαλλιών και ειδικά στα μήκη και τις άκρες. Οι κομμωτές εφαρμόζουν το χρώμα με την τεχνική του balayage και στην συνέχεια, όπως οι κλασικές ανταύγειες μαλλιών, τα τμήματα των μαλλιών τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο. Μόλις τυλιχτούν όλα τα τμήματα των μαλλιών, εφαρμόζεται θερμότητα, ώστε το χρώμα να διεισδύσει βαθύτερα στην τρίχα και να έχει πιο έντονο αποτέλεσμα.

Reflect (ρεφλέ)
Μια τεχνική με συμπληρωματικές βαφές που εφαρμόζονται στα μαλλιά μετά τη βαφή ή μεταξύ των βαφών. Είναι μια μίξη χρώματος, σαμπουάν και οξυζενέ χαμηλής οξύτητας ή βαφής χωρίς αμμωνία με πολύ χαμηλό βαθμό οξυζενέ. Χρησιμοποιείται για να τονώσει το χρώμα και να εξουδετερώσει διχρωμίες ή κιτρινίλες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice