botox και άλλες ενέσιμες θεραπείες
© Unsplash
Beauty

Ποια είναι η σωστή ηλικία για το botox και τα άλλα ενέσιμα;

Τι 30, τι 40, τι 50; Η δερματολόγος Ελίνα Θεοδωρακοπούλου εξηγεί ποιες είναι σωστές θεραπείες προσώπου για να δείχνετε φυσικά όμορφη και όχι σαν κέρινο ομοίωμα.

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη |

Botox και ενέσιμες θεραπείες προσώπου: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουμε;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τόσοι διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ μοιάζουν τόσο φρέσκοι και νέοι όταν φωτογραφίζονται, παρόλο που μεγαλώνουν ηλικιακά; Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε και να μην σχολιάσουμε αρνητικά τις απότομες και συχνά υπερβολικές αλλαγές στο πρόσωπο και αλλα στο σώμα διάσημων οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους οδηγούνται σε αφύσικες αισθητικές παρεμβάσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περιπέτεια του σούπερμοντελ, Λίντα Ευαγγελίστα. 

Καταρχήν, μέτρον άριστον- στα πάντα. Έτσι και στο δέρμα κάθε ηλικία οφείλει να έχει διαφορετική μεταχείριση. Γιατί όμως βλέπουμε όλο και περισσότερα κορίτσια γύρω στα 30 να προχωρούν σε ενέσιμες θεραπείες; Τι πηγαίνει λάθος και συναντάμε όλο και πιο συχνά παραφουσκωμένα πρόσωπα ή πρόσωπα χωρίς εκφράσεις (αγαλματάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα) και τελικά πώς μπορούμε να ξέρουμε τι είναι σωστό και τι όχι σε κάθε ηλικία; 

Σε όλα αυτά, τις απαντήσεις αγαπητές μας αναγνώστριες τις έχουν αποκλειστικά και μόνο οι γιατροί, οπότε κι εμείς με τη σειρά μας ψάξαμε και βρήκαμε τη δερματολόγο Ελίνα Θεδωρακοπούλου* η οποία είναι εξειδικευμένη στην Κλινική και Αισθητική Δερματολογία αλλά και σε κάτι καινοτόμο, τον Υπέρηχο προσώπου σε ότι αφορά τις ενέσιμες θεραπείες.

Όπως μας εξηγεί, για τη γυναίκα, οι ηλικίες 20 και 30 είναι ηλικίες πρόληψης (prejuvenation) ενώ για τις ηλικίες πάνω από τα 40 όπου το δέρμα «ωριμάζει» όλη η περιποίησή του βασίζεται στην διατήρηση ενός σφριγηλού δέρματος που δεν φοβάται την πάροδο της ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική στροφή της ιατρική κοινότητας από τις θεραπείες αντιγήρανσης (anti-aging treatments) στις θεραπείες διατήρησης ενός υγιούς δέρματος, σε συνδυασμό με μια σωστή φυσική και πνευματική κατάσταση (pro-aging ). Έχουμε πλέον μια θετική αντιμετώπιση στα σημάδια του χρόνου πάνω μας με λιγότερο επεμβατικές θεραπείες που όμως  στο σύνολο τους επιτυγχάνουν ένα υγιές και δροσερό πρόσωπο. 

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει ανά ηλικιακή ομάδα.

Η ηλικία των 20: Η ηλικία ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς μας!

Στα 20 είμαστε νέοι, γεμάτοι δροσιά και φρεσκάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τονίσουμε τα υπέροχα χαρακτηριστικά μας και πάνω από όλα το όμορφο και σφριγηλό δέρμα μας. Όπως μας λέει η κα. Θεοδωρακοπούλου, «Η καλύτερη θεραπεία φροντίδας προς το πρόσωπό μας είναι η σωστή καθημερινή περιποίησή του με προϊόντα σωστά και ιατρικώς πιστοποιημένα για τον εκάστοτε τύπο δέρματος. Η σωστή δερματολογικη διαχείριση συχνών νοσημάτων του δερματος όπως η ακμή, το έκζεμα αλλα και η ροδόχου νόσος, είναι απαραίτητη για ένα καθαρό και λαμπερό δέρμα»

Η δερματολόγος μας, τονίζει τη σημασία της χρήσης αντιηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη SPF και UVA «Το αντηλιακό είναι απαραίτητο δερμοκαλλυντικό για όλους τους τύπους δέρματος. Μας βοηθά να προλάβουμε τις ρυτίδες και τις πανάδες από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας αλλά το κυριότερο, μας προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος».

botox και άλλες ενέσιμες θεραπείες
© Unsplash

Όσον αφορά τις αισθητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία όπως εξηγεί η κα. Θεοδωρακοπούλου «Έχουν στόχο τη διόρθωση ανατομικών δυσαναλογιών με τις οποίες μπορεί να έχουμε γεννηθεί όπως π.χ. η αποκατάσταση του κατώτερου τριτημορίου του προσώπου με ένα πιο ισορροπημένο πηγούνι και πιο αρμονικά χείλη. Ωστόσο, αυτές οι μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες πρέπει να γίνονται με ασφάλεια με τη χρήση ιατρικά πιστοποιημένων ενέσιμων εμφυτευμάτων υαλουρονικού (fillers υαλουρονικού) από ειδικά εκπαιδευμένους δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς. Μια άλλη συχνή και ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η μεσοθεραπεία (biorevitalization mesolift), δηλαδή η ενέσιμη θεραπεία που ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα. Στην ίδια κατηγορία είναι και τα χημικά peelings ή τα lasers για τη θεραπεία πχ από τα σημάδια της ακμής»

Οι 40άρες ίσον με δυο 20άρες; 

Οι δεκαετίες των 30 και 40 είναι πλέον πολύ δυναμικές περίοδοι της ζωής μας, γεμάτες δημιουργικότητα. Οι περισσότεροι τρέχουν μεταξύ των προσδοκιών της καριέρας και της οικογένειας. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν αποφασιστικά την περιποίηση του δέρματος τους και της φυσικής τους κατάστασης ώστε να δείχνουν όμορφες και λαμπερές. Εδώ οι διάφορες δερματολογικές θεραπείες στοχεύουν στην πρόληψη. “Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας (smartphones, laptops) στη καθημερινότητα μας έχει δημιουργήσει κακή στάση του σώματος και του προσώπου μας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων σε πρόσωπο και λαιμό, συμπτώματα που ονομάζονται Smartphone Face και Tech Neck αναφέρει η κα. Θεοδωρακοπούλου και προσθέτει «Η χρήση της τεχνολογίας στην εποχή μας, έχει οδηγήσει σε παθήσεις όπως ο βρουξισμός, δηλαδή ασυνείδητο σφίξιμο, τρίξιμο ή χτύπημα των δοντιών, καθώς είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του καθημερινού στρες  που μπορεί να προκαλεί η εικονική πραγματικότητα και η ανάγκη για άμεση απάντηση στη δουλειά, στην οικογένεια, στα καθημερινά προβλήματα».

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Οι πιο συχνές και στοχευμένες θεραπείες για την διατήρηση ενός υγιούς προσώπου και σώματος σε αυτές τις ηλικίες είναι: 

  • το Botox για ένα πιο όμορφο και ξεκούραστο βλέμμα αλλά και για τη θεραπεία του βρουξισμού.

  • Τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικου οξέως για την σμίλευση του προσώπου και την γεωμετρική αποκατάσταση της απώλειας όγκου που μπορεί να έχει επέλθει με το χρόνο π.χ. όμορφα ζυγωματικά, θεληματικές γωνίες, θεραπεία μαύρων κύκλων, εξάλειψη ρινοπαρειακων ρυτίδων. 

  • Τα skinboosters ή εξειδικευμένα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικου οξέως για την αποκατάσταση της υγρασίας του δέρματος και την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων προσώπου και λαιμού. 

  • Δερμοαπόξεση, lasers και χημικά peelings για ένα αψεγάδιαστο δέρμα 

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι όλες αυτές οι θεραπείες δίνουν μια πιο φρέσκια όψη και επίσης μας βοηθούν ώστε να αποφεύγουμε το άσκοπο ξόδεμα χρημάτων σε καλλυντικά προϊόντα που δεν είναι εξειδικευμένα για τον τύπο δέρματος και την ηλικία μας. Εξάλλου, οι 40άρες δεν θα πρέπει να θέλουν να μοιάσουν με 20 άρες διότι πολύ απλά τα 40 είναι, από κάθε άποψη, μια τόσο υπέροχη δεκαετία που θα πρέπει να την υποδεχόμαστε με αγάπη και όχι με ματαιοδοξία. 

Τα νεανικά 50+ : Get younger naturally instead of faking younger

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

 


Στην εποχή μας τα 50+ είναι τα νέα 30 σε σχέση με την ψυχολογία των ανθρώπων, την ενέργεια αλλά και τις αντοχές. Άνδρες και γυναίκες νιώθουν όμορφοι, σίγουροι, ξέρουν τι θέλουν και απαιτούν να νιώθουν και να φαίνονται δυνατοί, υγιείς και να εκπέμπουν τη φυσική ομορφιά «ωριμότητας». Η αληθινή ομορφιά χωρίς φίλτρο και όχι η απομίμηση είναι το motto της ηλικίας αυτής. 

«Εδώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι βασικές αλλαγές που έχουν επέλθει με το χρόνο στην ηλικία των 50-60+ μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο» σημειώνει η κα. Θεοδωρακόπουλου καθώς «η απώλεια όγκου από το πρόσωπο σχετίζεται άμεσα με απώλεια οστού με αποτέλεσμα το σχήμα του προσώπου να φαίνεται αλλοιωμένο π.χ η εμφάνιση δακρυϊκής αύλακας, η απώλεια οβάλ προσώπου, η εμφάνιση βαθείας ρινοπαρειακής ρυτίιδωσης, εμφάνιση κροταφικής εμβύθισης. Η σημαντική οστική απώλεια συνοδεύεται και από στρατηγική μετατόπιση η και απώλεια λιπώδους ιστού από το πρόσωπο που επιδεινώνει την εμφάνιση των βαθιων ρυτίδων και οδηγεί στην όψη ενός κουρασμένου προσώπου στο σύνολο».  

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; «Σε αυτή την αρχιτεκτονική δυσαρμονία που επιβάλλει ο χρόνος ο ειδικά εκπαιδευμένος  Δερματολογος ή Πλαστικος χειρουργός έχει στη φαρέτρα του εξειδικευμένα υλικά που βιοδιεγείρουν το κολλαγόνο και αποκαθιστούν τις ανατομικές απώλειες χωρίς να φουσκώνουν και να αλλοιώνουν το πρόσωπο ή το λαιμό ή το σώμα. Η ενδεδειγμένη ιατρική τεχνική εφαρμογής αυτών των βιοδιεγερτων σε πρόσωπο και σώμα μας εξασφαλίζει την φυσική νεότητα χωρίς την παρέμβαση σοβαρών επεμβάσεων» καταληγει η κα. Θεοδωρακοπούλου. 

Με άλλα λόγια;  Μείνε φυσικά νέος και όχι η απομίμηση του νέου! 

* Η Δρ. Ελίνα Θεοδωρακοπούλου, MD, PhD, είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος Διδακτορικής διατριβής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας και εξειδικευθείσα στις ιατρικές αισθητικές επεμβάσεις προσώπου και σώματος στο Miami και το LA της Αμερικής ενώ η ίδια είναι η πρώτη Ελληνίδα Δερματολόγος κάτοχος εξειδικευμένου ιατρικού υπερήχου για το πρόσωπο, με στόχο την αντιμετώπιση επιπλοκών από αισθητικές επεμβάσεις. Είναι εκπαιδεύτρια ιατρών στις ενέσιμες θεραπείες προσώπου και ιδρύτρια της Κλινικής διάλυσης υπό υπέρηχο (Pretty You Dissolving clinic).

Το ιατρείο της στο Κολωνάκι δέχεται περιστατικά από όλο τον κόσμο. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice