Κοπέλα που βάζει σέρουμ στο πρόσωπό της
© Pexels/ Koolshooters
Beauty

Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά συστατικά για μετά τα 40

Δείξε νεότερη επιλέγοντας τα πιο αποτελεσματικά και κορυφαία στο είδος τους συστατικά αντιγήρανσης

Είσαι άνω των 40 ετών; Μάθε για τα πιο δυνατά και δοκιμασμένα συστατικά αντιγήρανσης που πρέπει να αναζητάς στα skincare προϊόντα σου.

Αν και η διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, μετά τα 40, οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ξεκάθαρα κάποιες αλλαγές κοιτάζοντας τον καθρέφτη. Η γήρανση του δέρματος είναι ένα αναμενόμενο γεγονός της ζωής και ενώ ένα καλό DNA ή ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν, σε κάποιο σημείο, τα φυσικά σημάδια του χρόνου όπως οι ρυτίδες και η κουρασμένη όψη, θα εμφανιστούν σε κάθε πρόσωπο.

Ο κόσμος του skincare μας δίνει λύσεις με ένα σωρό αντιγηραντικά συστατικά. Βέβαια, αρκετά από αυτά έρχονται και φεύγουν με γρήγορους ρυθμούς όπως οι Led μάσκες ή η βλέννα σαλιγκαριού (σοβαρά, κάποτε είχε γίνει must). Όσο μεγαλώνουμε όμως, καλό είναι να αποφεύγουμε τους πειραματισμούς και να δρούμε στοχευμένα, επιλέγοντας τα πιο δυνατά συστατικά αντιγήρανσης.

Παρακάτω, έχω φτιάξει μια λίστα με τα πιο εδραιωμένα αντιγηραντικά «όπλα». Αυτά που είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν και θεωρούνται από τους δερματολόγους ως τα πιο κορυφαία στο είδος τους. Είναι επίσης πολύ εύκολο να τα βρεις σε κάθε προϊόν περιποίησης προσώπου είτε αυτό κοστίζει πολλά, είτε ελάχιστα.

Ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα ceramides

Γνωρίζουμε ότι με την πάροδο των χρόνων, η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού μειώνεται και το δέρμα δεν μπορεί να συγκρατήσει την ενυδάτωση όπως παλιά. Και ποιό είναι το βασικότερο όπλο για μια επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες; Η συνεχής και βαθιά ενυδάτωσή του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να απλώνεις την ενυδατική προσώπου κάθε 30 λεπτά. Επίλεξε κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, το οποίο θα τραβήξει σαν σφουγγάρι την ενυδάτωση στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Τα ceramides έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν σαν τοίχος προστασίας της ενυδάτωσης. Δυναμώνουν και επανορθώνουν τον επιδερμικό φραγμό, με αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει σταθερά ενυδατωμένο και προστατευμένο από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος.

Ρετινόλη ή αλλιώς βιταμίνη Α

Είναι πολύ πιθανό να απέφευγες να πειραματιστείς με την ρετινόλη, λόγω της πολύ έντονης δράσης της. Τώρα όμως, στα 40α, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις βλέποντας τα ορατά της οφέλη. Λόγω των αλλαγών που βιώνει η επιδερμίδα με τα χρόνια, η φροντίδα του προσώπου πρέπει να εστιάζει στην αναγέννηση και την επισκευή των κυττάρων της. Η ρετινόλη κάνει ακριβώς αυτό, απομακρύνει τα παλιότερα κύτταρα, βοηθώντας τα νέα να αναπαραχθούν με υψηλότερο ρυθμό. Αυξάνει το κολλαγόνο, εξομαλύνει την υφή του δέρματος και είναι αναμφισβήτητα το πιο μελετημένο και δραστικό συστατικό για μια ορατή μείωση των ρυτίδων.

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το δέρμα να αντιμετωπίσει τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών γήρανσης που συνήθως προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον ήλιο ή το στρες. Δεν χρειάζεται όμως ιδιαίτερο ψάξιμο. Αυτή τη στιγμή, το πιο αξιόλογο αντιοξειδωτικό στο skincare είναι η βιταμίνη C. Θα την βρεις ως συστατικό σε ενυδατικές, ορούς και μάσκες, ακόμα και στην πιο καθαρή της μορφή. Λειτουργεί ως βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης φροντίδας προσώπου, προσφέροντας λάμψη, μείωση των πανάδων και διχρωμιών, ενώ ομαλοποιεί και αποτρέπει τις ρυτίδες, τονώνοντας το φυσικό μας κολλαγόνο. Προσφέρει με λίγα λόγια ένα δυνατό boost προστασίας για ένα υγειές και λαμπερό δέρμα, μακροπρόθεσμα.

Καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το 90% της γήρανσης του δέρματος προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την έκθεση του στον ήλιο. Είναι μια πληροφορία που πάνω-κάτω την γνωρίζουμε όλοι, αλλά κάνουμε αυτό που χρειάζεται; Η καθημερινή εφαρμογή ενός αντηλιακού με το κατάλληλο SPF, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ, πόσο μάλλον όταν πλησιάζουμε τα 40α μας. Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ιδιότητα της γρήγορης ανάπλασης που βλέπουμε στις νεαρές ηλικίες. Σημασία επίσης πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή ή τον τύπο του SPF. Ένα foundation με SPF που δούλευε μια χαρά στα 20 και 30α, καλύτερα να αντικατασταθεί από μια αντηλιακή κρέμα ή τζέλ ευρέος φάσματος.

Άλφα υδροξέα (AHA) για απολέπιση

Καταλαβαίνω πως η χρήση των οξέων σε μια επιδερμίδα που ωριμάζει και αφυδατώνεται ακούγεται λάθος, σωστά; Ωστόσο οι ειδικοί επισημάνουν ότι στην πραγματικότητα, επειδή ο κυτταρικός κύκλος του δέρματος μειώνεται, μετά τα 40α η χρήση των AHAs είναι πιο σημαντική από ποτέ. Κάθε λίγες μέρες και ιδανικότερα μετά τον βραδινό καθαρισμό, εφάρμοσε ένα διάλειμμα οξέως όπως το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ. Είναι δυο εξαιρετικά συστατικά για μια ήπια αλλά αποτελεσματική, υγρή απολέπιση που θα τονώσει και θα δώσει στην επιδερμίδα έντονη ζωντάνια και λάμψη. Σημαντικό επίσης είναι να μη αμεληθεί ποτέ η χρήση SPF μετά από μια τέτοια διεργασία

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice