Η δημοσιογράφος Νόρα Έφρον και το εξώφυλλο του βιβλίου της «Νιώθω άσχημα για το λαιμό μου»
© EPA/NINA PROMMER
Opinion

Νόρα Έφρον: Ο λαιμός λέει πάντα την αλήθεια

Η αλήθεια είναι παγκόσμια. Το πρόσωπο μπορεί να πει πολλά ψέματα, ο λαιμός όμως λέει πάντα την αλήθεια

Νόρα Έφρον «Νιώθω άσχημα για τον λαιμό μου»: Το βιβλίο και τα όσα περιγράφει για τις γυναικείες συνήθειες περιποίησης.

«Αν κάποια νεαρή γυναίκα διαβάζει αυτές τις γραμμές, να βάλει ένα μπικίνι και μην το βγάλει μέχρι να γίνει 34 ετών». Μετά βίας ακολουθούν άλλα 9 χρόνια για να κάνεις λεζάντα. That’s it. Αυτή είναι η οδηγία, απόσταγμα ζωής, που δίνει η Νόρα Έφρον στις νεότερες γενιές στο πάντα επίκαιρο βιβλίο της «I feel bad about my neck» («Νιώθω άσχημα για τον λαιμό μου», 2006).

Η δημοσιογράφος, αρθρογράφος, θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, όπως τα «Silk wood», «When Harry Met Sally», «Sleepless in Seattle», «You ’ve got mail»,«Julie & Julia», σκαρφάλωνε στα 65 όταν έγραφε την πρωτοπρόσωπη αφήγησή της με φοβερό ρυθμό, ζωντάνια και φρεσκάδα. Κάποια στιγμή, είδε σε κάποιον δρόμο της Νέας Υόρκης μια άστεγη γυναίκα η οποία είχε πιασμένα με ένα λάστιχο τα άλουστα γκρίζα της μαλλιά, είχε μουστάκι και τα φρύδια του εθνάρχη, και η Έφρον συνειδητοποίησε, με δόσεις υπερβολής και αυτοσαρκασμού, ότι αυτό που τις χώριζε ήταν 8 ώρες φροντίδας την εβδομάδα. Αποτριχώσεις, μασάζ, μανικιούρ, rejuvance, κομμωτήρια και όλα τα beauty rituals. Κατά τα άλλα, η Έφρον αναγνώρισε στο πρόσωπο της άστεγης γυναίκας τον εαυτό της, χωρίς το καλοχτενισμένο, τέλεια βαμμένο καστανό μαλλί της και όλα τα άλλα αξεσουάρ.

Και ποια δεν αγαπά τη φροντίδα, τα σπα, τα beauty treatments, τα μαλλιά που δεν φριζάρουν, την απαλή, βελούδινη επιδερμίδα, τη χαλάρωση, τις στιγμές που βουτάς τα πόδια σου στο ζεστό νερό και κλείνεις για λίγο τα μάτια. Ξεχνάς τις έγνοιες δεν χρειάζεται να απαντήσεις στο «τι θα φάμε σήμερα;» – κάτι θα πρέπει να φάμε. 

Μετά το Hot Candle Massage ρίχνεσαι πιο ανάλαφρη σε μια από τα ίδια. Μόνο που νιώθεις καλύτερα. Μπορεί να μην είναι αυτό το νόημα του women empowerment, αλλά η τόνωση είναι μεγάλη υπόθεση. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι δικαίωμά σου. Το να σε προσέχεις είναι υποχρέωσή σου. Για να έχεις. Αυτό κι αν είναι ενδυνάμωση. Κι ας μοιάζει ρηχό το να επιλέγεις το κατάλληλο κοντίσιονερ ή το πιο μεθυστικό και περιποιητικό έλαιο σώματος – όταν εκεί έξω γίνεται χαμός. Μάλλον είναι η λανθασμένη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία να ανησυχείς για το σωστό σαμπουάν. Είναι κωμικοτραγικό, και για αυτό λειτουργεί θεραπευτικά.

Με πολύ χιούμορ αφιερώνει τον τίτλο του βιβλίου της στον λαιμό που χαλαρώνει, στη γυναίκα που μεγαλώνει, αναφέρεται στον εαυτό της. Ολόγυρά της χορεύουν κι άλλοι άνθρωποι. Παιδιά, φίλοι, συνάδελφοι, σύζυγοι, εραστές πρώην και νυν. Η ηλικία, οι απώλειες, η ματαιοδοξία. Επιτυχημένη γραφιάς και πάρα πολύ busy, αναρωτιέται για πoιον λόγο υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν σούπερ μάρκετ όταν στη Νέα Υόρκη μπορούν να σου παραδώσουν τα πάντα ανά πάσα στιγμή. 

Η αλήθεια είναι παγκόσμια. Το πρόσωπο μπορεί να πει πολλά ψέματα ή να είναι ένα σκέτο ψέμα, ο λαιμός όμως λέει πάντα την αλήθεια. Την πικρή αλήθεια. Η Έφρον συμβουλεύει τις γυναίκες να καλύπτουν τον λαιμό τους μετά την ηλικία των 43 ετών. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει δίκιο, εκεί γύρω στα 53 ο λαιμός σε προδίδει. Τότε έρχεται αυτό το περίφημο φουλάρι, ένα με τον λαιμό, που φορέθηκε τόσο πολύ από τη μητέρα μου και τις φίλες της. Το προγούλι και η χαλάρωση κάτω από ζιβάγκο. Το σωτήριο ζιβάγκο. Ή ακόμα και το εντυπωσιακό φόρεμα που κάλυπτε τον λαιμό της δέσποινας Μαργκερίτ στην σκηνή της μονομαχίας της εξαιρετική ταινίας «The Last Duel». Με Ματ Ντέιμον, Άνταμ Ντράιβερ, Μπεν Άφλεκ...

Η Έφρον θρηνεί για τον λαιμό της με πολύ χιούμορ, με τρόπο οικείο σαν μια καλή φιλενάδα, που ξέρει. Με τα λάδια σώματος και το pampering ξορκίζει τη θνητότητα. Είναι περισσότερο ένα γλυκόπικρο ποτό, ή ένα παγωμένο ροζέ, για τη ζωή που περνάει και είναι καλό να απολαμβάνεις κάθε γουλιά. Κι αν το κρασί χυθεί στον καναπέ, το ριχτάρι να είναι πάντα μπεζ!

Η πολυγραφότατη Νόρα Έφρον πέθανε, από επιπλοκές της λευχαιμίας, το 2012 σε ηλικία 71 ετών. Παντρεύτηκε τρεις φορές. Τα δύο της παιδιά τα απέκτησε με τον Καρλ Μπερστίν. Τον δημοσιογράφο που μαζί με τον Μπομπ Γούντγουορντ ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αποκαθήλωση του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.  

Εκτός από τον λαιμό, είχε συγκεκριμένη άποψη και για τον γάμο: «Η επιθυμία για γάμο, λυπάμαι που το λέω, πιστεύω ότι είναι βασική και πρωταρχική στις γυναίκες – ακολουθείται σχεδόν αμέσως από μια εξίσου βασική και πρωταρχική επιθυμία, η οποία είναι να μείνουν ξανά singles».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice