Γυναίκα με ψάθινο καπέλο
© Unsplash/ Dekler
Beauty

Συμβουλές και μυστικά για όμορφο και υγιές «βλέμμα»

Δεν είναι όμορφο να ακούς πως έχεις όμορφα μάτια;

Tips για να απαλλαγείς από μαύρους κύκλους, σακούλες και πρηξίματα στα μάτια.

«Την ομορφιά μιας γυναίκας θα τη δεις μόνο μέσα από τα μάτια της, γιατί αυτά είναι η πόρτα που οδηγεί στην καρδιά της», είχε πει η Όντρεϊ Χέμπορν. Γι’ αυτό κι εσύ θα κάνεις τα πάντα για να τα αναδείξεις, από τους φακούς που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα τους έως ένα σαγηνευτικό μακιγιάζ. Όμως δεν είναι οι φακοί, ούτε το μακιγιάζ που κάνουν τα μάτια σου να λάμπουν και σίγουρα δεν ήταν αυτά που είχε στο μυαλό της η Όντρεϊ. Αντίθετα, είναι η φυσική τους ομορφιά, ανεκτίμητη και αναντικατάστατη. Και αυτή πρέπει να φροντίσεις.

Συμβουλές και μυστικά για όμορφο και υγιές «βλέμμα»
Από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, στην ελλειπή ενυδάτωση του δέρματος ή την έλλειψη ύπνου, είναι πολλά αυτά που αφήνουν, σιωπηλά και σε βάθος χρόνου (ή και νωρίτερα), τα σημάδια τους στο πρόσωπό σου. Τα ίδια, θα κλέψουν το φως και τη γοητεία από το δυνατότερο χαρακτηριστικό του, τα μάτια σου. Μαύροι κύκλοι θα εμφανιστούν όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή καλά, ενώ η πιθανότητα να δημιουργηθούν λεπτές γραμμές και ρυτίδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο είναι μεγάλη όταν δεν τρέφεσαι σωστά και στερείς πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία από τον οργανισμό σου. Επίσης, η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα ευνοεί την εμφάνιση ρυτίδων. Φαντάσου το πρόσωπό σου σαν μια ζουμερή φράουλα που άφησες για ώρες στον ήλιο. Θα χάσει το χρώμα και τους χυμούς της και θα ζαρώσει. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ακόμη πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο πρόσωπο και χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενυδάτωση, καθώς εκεί δεν υπάρχουν λιπαροί αδένες, άρα και η παραγωγή σμήγματος, που συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας, είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη.

Ενυδάτωση (λοιπόν)
Διατηρώντας την περιοχή γύρω από τα μάτια ενυδατωμένη, διατηρείς το ευαίσθητο αυτό σημείο ελαστικό και σφριγηλό. Τα 2/3 της επιδερμίδας σου είναι νερό και είναι σημαντικό να τηρείται η αναλογία. Πιες νερό. Τουλάχιστον 2 λίτρα που θα μοιράσεις μέσα στη μέρα (μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά σκέψου, πόσο συχνά έχουν περάσει ώρες χωρίς να πιεις ούτε ένα ποτήρι νερό). Για να «ξεδιψάσει» άμεσα το δέρμα, μπορείς να βρέξεις δίσκους ντεμακιγιάζ με κρύο νερό και να τους κρατήσεις πάνω στα κλειστά σου βλέφαρα για περίπου 10 λεπτά.

Χρησιμοποίησε μια καλή ενυδατική κρέμα γύρω από τα μάτια που αποτρέπει την πρόωρη γήρανση. Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια, καθώς είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη, πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιείς την κατάλληλη ενυδατική. Εάν για κάποιο λόγο μια κρέμα σου αφήνει μια ελαφριά αίσθηση τσουξίματος ή τραβήγματος γύρω από τα μάτια ή ερεθίζει το δέρμα σου δημιουργώντας ερυθρότητα, είναι ή πολύ «βαριά» ή δεν ενδείκνυται για την περιοχή. Διάλεξε για τα μάτια, προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα «πρέπει» και τα «μη»
Με τα μάτια σου να είναι τα πιο ευαίσθητα και τα πλέον εκτεθειμένα σημεία πάνω σου, η ανάγκη να τα προστατεύεις σε καθημερινή βάση είναι επιτακτική.

-Μην τα τρίβεις. Εάν νιώσεις κάτι να σε ενοχλεί, ξέπλυνέ τα με καθαρό νερό. Επίσης, να θυμάσαι, αγγίζεις το πρόσωπό σου και την περιοχή γύρω από τα μάτια άπειρες φορές μέσα στην ημέρα, τις περισσότερες ασυναίσθητα. Φρόντιζε τουλάχιστον να είναι καθαρά τα χέρια σου, πλένοντάς τα τακτικά ή όσο πιο συχνά μπορείς, ώστε να μην μεταφέρεις βακτήρια και βρωμιά που επηρεάζουν τόσο την όψη όσο και την υγεία των ματιών (και του προσώπου σου, γενικότερα).

-Φόρεσε γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείς έξω, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος (ο μοναδικός, μάλλον) να προστατεύσεις τα μάτια σου, όχι μόνο από σκόνη και όλα αυτά τα «αόρατα» σκουπιδάκια της ατμόσφαιρας, αλλά και από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Επίσης, αποφεύγεις τους «μορφασμούς» που προκαλεί η αντηλιά, άρα και τις λεπτές γραμμές που σου αρέσει να λες «έκφρασης».

 

[[{"fid":"974696","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Γυναίκα απλώνει κρέμα γύρω από τα μάτια της","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Συμβουλές και μυστικά για όμορφο και υγιές «βλέμμα»","field_text[und][0][value]":"© Pexels/ Rodnae Productions"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Γυναίκα απλώνει κρέμα γύρω από τα μάτια της","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Συμβουλές και μυστικά για όμορφο και υγιές «βλέμμα»","field_text[und][0][value]":"© Pexels/ Rodnae Productions"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Γυναίκα απλώνει κρέμα γύρω από τα μάτια της","title":"Συμβουλές και μυστικά για όμορφο και υγιές «βλέμμα»","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Σπιτικά κόλπα
Εκτός από τον ποιοτικό ύπνο και τη σωστή διατροφή που (πρέπει να) περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων, λαχανικών και μπόλικο νερό, υπάρχουν και άλλα που μπορείς να κάνεις, στην άνεση του σπιτιού σου, για να βελτιώσεις την όψη των κουρασμένων σου ματιών, αποτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία λεπτών γραμμών, πρόωρων ρυτίδων, μαύρων κύκλων και πρηξιμάτων… Όπως διάβασες και νωρίτερα, τα βαμβακερά «επιθέματα» - οι δίσκοι ντεμακιγιάζ ή το απλό καθαρό βαμβάκι ή μια απαλή βαμβακερή πετσετούλα - που είναι ποτισμένα σε δροσερό νερό, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, «αποσυμφορίζοντας» την περιοχή και ξεκουράζοντας τα μάτια. Ένας άλλος τρόπος είναι, να βάλεις δυο μικρά κουταλάκια στην κατάψυξη για μερικά λεπτά και ύστερα να τοποθετήσεις την καμπυλωτή πλευρά τους για μερικά λεπτά (ή έως νιώσεις πως φθίνει το κρύο) πάνω στα κλειστά σου βλέφαρα. Ίδια δροσερή, ανακουφιστική αίσθηση, ίδιο ξεκούραστο αποτέλεσμα.

-Αν ανησυχείς για τις λεπτές γραμμές και τις πρώτες ρυτίδες που εντόπισες, φτιάξε μια μάσκα με χτυπημένα ασπράδια αυγών που θα απλώσεις (μικρή ποσότητα) στην περιοχή γύρω από τα μάτια σου για περίπου 10-15 λεπτά. Είναι ένας φυσικός τρόπος «σύσφιξης» του δέρματος. Όσο για τους μαύρους κύκλους, ο χυμός του αγγουριού έχει θεαματικά αποτελέσματα. Το ίδιο θεαματικά είναι και τα αποτελέσματα μιας μάσκας που θα φτιάξεις από την πούλπα μιας ντομάτας που θα ανακατέψεις με λίγο χυμό λάιμ, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και μια πρέζα κουρκουμά σε σκόνη.

-Εάν έχεις πρησμένα, ερεθισμένα ή κοκκινισμένα μάτια, φτιάξε τσάι! Μουσκεύεις σε κρύο νερό τα σακουλάκια πράσινου τσαγιού και τα βάζεις πάνω στα βλέφαρά σου. Θα δεις πρήξιμο και ερεθισμούς να μειώνονται. Ίδια δράση έχει και η ωμή πατάτα που θα κόψεις σε φέτες και θα βάλεις πάνω στα μάτια σου. Ένας άλλος τρόπος είναι να μουσκέψεις δίσκους ντεμακιγιάζ ή απλό βαμβάκι σε κρύο γάλα.

-Αίσθηση τραβήγματος, «ληθαργικό», κουρασμένο βλέμμα. Ανακάτεψε λίγο μέλι με αμυγδαλέλαιο και άπλωσε γύρω από τα μάτια μια μικρή ποσότητα. Κάνοντάς το τακτικά, θα επαναφέρεις και τη λάμψη και τη φρεσκάδα.

Και αν περνάς ώρες μπροστά στον υπολογιστή…
Η οθόνη του υπολογιστή, σε συνάρτηση με έναν εντελώς ακατάλληλο (τις περισσότερες φορές) περιμετρικό φωτισμό, καταπονεί όχι μόνο το σώμα, αλλά και τα μάτια σου (κυρίως αυτά). Το λιγότερο που μπορεί να τους προκαλέσει είναι ξηρότητα και κοκκίνισμα. Για να τα προστατεύσεις, να απομακρύνεις τακτικά το βλέμμα σου από την οθόνη, εστιάζοντας κάπου μακριά, τουλάχιστον κάθε μισή ώρα. Εάν σηκώνεσαι και από την καρέκλα σου και περπατάς λίγο κατά τη διάρκεια αυτού του μικρού διαλείμματος, έστω και μέχρι το διπλανό δωμάτιο, ακόμα καλύτερα! Σημαντικό επίσης είναι να «θυμάσαι» να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, «εντολή» που εκτελείται ακούσια, αλλά θα συνειδητοποιήσεις (και θα εκπλαγείς) πως όταν βρίσκεσαι μπροστά στον υπολογιστή, μάλλον δεν ανταποκρίνεται. Ανοιγοκλείνοντας τακτικά τα μάτια, αντιμετωπίζεις την ξηρότητα, αφού η κίνηση τα κρατά «υγρά».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice