Συμβουλές και πληροφορίες για την σωστή χρήση των αντηλιακών σε μεγάλους αλλά και παιδιά.
©Will-Truettner/unsplash
Beauty

Ξέρεις στ’ αλήθεια πώς να χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου;

Μάθε επιτέλους να το κάνεις σωστά.

Συμβουλές και πληροφορίες για τη σωστή χρήση των αντηλιακών σε μεγάλους αλλά και παιδιά.

Το παράδοξο με το αντηλιακό: Μπορεί να πιστεύετε ότι ο υψηλός δείκτης SPF που αναγράφεται στο μπουκάλι δίνει περισσότερη προστασία. Μπορεί όμως και να αυξάνει τις πιθανότητες για βλάβη από τον ήλιο.

Η χρήση αντηλιακού με υψηλό SPF (περίπου 50 και άνω) μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση απόλυτης προστασίας και να οδηγήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν στον ήλιο περισσότερο χωρίς να βάλουν ξανά αντιηλιακό, κάτι που απαιτείται για την καλύτερη προστασία του δέρματος από την επιβλαβή ακτινοβολία – αυτό λέει το Skin Cancer Foundation. Όπως έχουν διαπιστώσει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη χρήση αντηλιακού, ανεξάρτητα από το τι SPF χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, βάζουν επάνω τους συνήθως λιγότερο αντηλιακό από όσο χρειάζεται (είτε σε λοσιόν, σε σπρέι ή στικ) για να έχουν βέλτιστη προστασία ενώ δεν το βάζουν ξανά αρκετά συχνά όπως πρέπει.

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Sun Protection Factor) αποτελεί μια μέτρηση του βαθμού προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες UVB. Ο βαθμός ωστόσο αντιπροσωπεύει τη διάρκεια προστασίας και όχι την «ποιότητα» προστασίας. Ένας υψηλός δείκτης δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από έναν μικρότερο δείκτη. Η προστασία που προσφέρουν είναι η ίδια, απλώς η προστασία που προσφέρει ένας μεγαλύτερος δείκτης διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Για παράδειγμα, αν χρειάζονται περίπου 20 λεπτά σε δέρμα χωρίς προστασία για να προκληθεί κάποια κοκκινίλα ή βλάβη, τότε ένα αντηλιακό με δείκτη Spf15 θα μπορούσε να προσφέρει προστασία 15 φορές περισσότερο, δηλαδή περίπου 5 ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι βέβαια θεωρητικός και οι δερματολόγοι συστήνουν ανανέωση του αντηλιακού περίπου κάθε 2 ώρες.

Ο μόνος καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το αντηλιακό, στην πραγματικότητα, είναι να το θεωρήσετε ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο στο οπλοστάσιό σας αντηλιακής προστασίας, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως την αναζήτηση σκιάς καθώς και τη χρήση καπέλων ηλίου, γυαλιών ηλίου, προστατευτικών από εξανθήματα και ενδυμάτων UPF (τα αντηλιακά μαγιό, ρούχα κλπ. με UPF 50+, παρέχουν, λόγω της ειδικής τους ύφανσης πολλαπλών στρώσεων, 98% προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία (UVA-UVB), περισσότερη δηλαδή από όσο προσφέρουν οι αντηλιακές κρέμες με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας).

Το αντηλιακό θεωρείται η «δεύτερη γραμμή άμυνας» – η πρώτη είναι η πλήρης αποφυγή του ήλιου.

Συμβουλές και πληροφορίες για την σωστή χρήση των αντηλιακών.
©Jens Kreuter/unsplash

Τι σημαίνουν όμως οι λέξεις «ελεύθερα» και «συχνά» όταν έχεις να κάνεις με αντηλιακό; Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγάλους και σε παιδιά:

Είναι καλύτερο να βάζετε αντηλιακό πριν βγείτε έξω - τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο - γιατί χρειάζεται χρόνο για να απορροφηθεί για να είναι το πιο αποτελεσματικό.

Η βασική συμβουλή για το πότε να βάλετε για δεύτερη φορά αντηλιακό είναι αφού βραχείτε από το νερό ή μετά από κάποια δραστηριότητα που προκαλεί ιδρώτα ή απλώς μετά από μία έως δύο ώρες. Ένα πιο απλό πρόγραμμα δύο βημάτων, που καθορίστηκε από ερευνητές που εξέτασαν διάφορες μελέτες σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακού:
1) Εφαρμόστε την πρώτη σας στρώση 15 με 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
2) Εφαρμόστε το δεύτερο χέρι, μέσα στην πρώτη ώρα από την έκθεση στον ήλιο.
Για να μην ξεχαστείτε, μπορείτε να βάλετε την υπενθύμιση στο κινητό σας.

Tι σημαίνει 28 γραμμάρια αντηλιακού;

Ίσως έχετε διαβάσει κάπου ότι για να καλυφθεί σωστά με αντηλιακό ένα σώμα ενήλικα (που φοράει μαγιό) χρειάζονται περίπου 28 γραμμάρια από το προϊόν. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει περίπου η ποσότητα που χωράει σε ένα ποτήρι σφηνάκι ή δύο κουταλιές της σούπας. Αυτά τα 28 γραμμάρια που χρειάζεστε μπορεί να περιλαμβάνουν και την κάλυψη που εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας. Όσον αφορά την αντηλιακή προστασία, τα «κανονικά» αντηλιακά και τα αντηλιακά προσώπου είναι τα ίδια.

Και τι γίνεται με τα δυσπρόσιτα μέρη; Είναι μια παλιομοδίτικη συμβουλή, αλλά είναι αλήθεια: Το να βάζεις κάποιον άλλο να βάζει αντηλιακό στην πλάτη σου έχει αποδειχθεί σε τουλάχιστον μία μελέτη ότι παρέχει σημαντικά καλύτερη προστασία σε σύγκριση με το να κάνεις μόνος σου μια εφαρμογή στην πλάτη. (Αυτή η μελέτη σημείωνε επίσης ότι τα μέρη του σώματος που λαμβάνουν συνήθως τη χειρότερη αντηλιακή προστασία είναι τα αυτιά και το πάνω μέρος των ποδιών, οπότε μην το ξεχνάτε!)

Εφαρμογή αντηλιακού στα παιδιά ή το δράμα να είσαι γονιός.

Μια δύσκολη στιγμή για κάθε μέρα στην παραλία, όταν προσπαθείτε να απλώσετε αντηλιακό στο κορμάκι του παιδιού σας κι εκείνο ουρλιάζει κλαίγοντας. Μία δελεαστική λύση είναι τα αντηλιακά σε σπρέι αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εισπνοής σωματιδίων που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο κίνδυνο στην υγεία. Επιπλέον, ένας μηχανισμός συνεχούς ψεκασμού κάνει πολύ πιο δύσκολο να μετρήσετε πόσο αντηλιακό έχετε εφαρμόσει. Ωστόσο, εάν το κάνετε, για να επιτύχετε τη σωστή αντηλιακή προστασία, ψεκάστε για δύο ολόκληρα λεπτά σε μια απάνεμη αλλά καλά αεριζόμενη περιοχή ενώ τοποθετείτε το ακροφύσιο ψεκασμού κοντά στο δέρμα (και όχι 10 με 15 εκατοστά μακριά όπως προτείνουν οι οδηγίες).

Επίσης σημαντικό: Απλώστε καλά και έντονα το αντηλιακό και αμέσως μετά τον ψεκασμό (ακόμα κι αν διαφημίζεται ως φόρμουλα «δεν χρειάζεται τρίψιμο»), για να απορροφηθεί από το δέρμα.

Xρήση αντηλιακού στα παιδιά

Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να βάλει μόνο του το αντηλιακό του, να θυμάστε: Σε μια μελέτη 87 παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών, τα παιδιά βρέθηκαν να είναι πιο πιθανό να βάζουν περισσότερο αντηλιακό όταν χρησιμοποιούν στόμιο με αντλία για τη διανομή του προϊόντος. σε αντίθεση με την απλή πίεση ενός μπουκαλιού.

Για ακόμη μικρότερα παιδιά, ή ειδικά εκείνα που είναι ιδιότροπα ή έχουν ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο μακιγιάζ για να απλώσετε το αντηλιακό. Για τα παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα για να βάλουν μόνα τους το αντηλιακό τους, πολλοί γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα αντηλιακό τύπου stick. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε απλώς ότι το προϊόν έχει απλωθεί και απορροφηθεί καλά.

Αν, τέλος, τα παιδιά σας δυσανασχετούν όταν προσπαθείτε να τους βάλετε αντηλιακό, μπορείτε πάντα να τους υπενθυμίζετε ότι το έγκαυμα από τον ήλιο είναι πολύ πιο οδυνηρό και το πασάλειμμα με γιαούρτι ακόμα πιο ενοχλητικό.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice