Ποιες τροφές ωφελούν την επιδερμίδα και ποιες τη βλάπτουν
© Rowan Kyle / Unsplash
Beauty

Ποιες τροφές ωφελούν την επιδερμίδα και ποιες τη βλάπτουν

Η ομορφιά ξεκινάει από τη σωστή διατροφή

Συμβουλές ομορφιάς: Ποιες τροφές ωφελούν την επιδερμίδα, ποια τα χρήσιμα συστατικά τους. Ποιες τροφές και κακές συνήθειες τη βλάπτουν.

Υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην προστασία και τη θρέψη του δέρματός μας. Υπάρχουν και άλλες που είναι καλύτερο να αποφεύγουμε γιατί βλάπτουν την επιδερμίδα μας. Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε για να δείχνουμε για πάντα νέες.

Κρόκοι αυγών, όσπρια, αβοκάντο, σόγια και ξηροί καρποί
Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν βιοτίνη, μια απαραίτητη χημική ουσία για το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων. Η έλλειψη βιοτίνης, εξαιτίας φτωχής δίαιτας, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία. Και το επίσης σημαντικό: η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να κάνει τα νύχια και τα μαλλιά μας εύθραυστα.

Σολομός
Περιέχει ασταξανθίνη, την ουσία που του δίνει το όμορφο ροζ χρώμα και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Επίσης, ως ψάρι έχει ωμέγα-3 λιπαρά, που κάνουν τα μαλλιά και το δέρμα μας να φαίνονται νεανικά και υγιή.

Πράσινο τσάι
Αγαπημένες πολυφαινόλες! Αποτρέπουν τη λέπτυνση του δέρματος, προστατεύουν από το ηλιακό φως και τις φθορές που προκαλεί, βοηθούν στο ηλιακό έγκαυμα. Το πράσινο τσάι είναι ωφέλιμο είτε αν καταναλωθεί ως αφέψημα είτε αν απλωθεί τοπικά στο πρόσωπό μας σαν καλλυντικό.

Ρόδι
Τα ρόδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά που επουλώνουν τις πληγές. Επίσης ωφελούν το λεπτό δέρμα και παρατείνουν τη ζωή των ινοβλαστών που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ντομάτα
Τα θρεπτικά συστατικά της μειώνουν την πιθανότητα να καούμε από τον ήλιο. Την απολαμβάνουμε σαν σαλάτα με ελαιόλαδο ή όπως τέλος πάντων μας αρέσει να την τρώμε και δεν χρειάζεται να παίρνουμε συμπληρώματα λυκοπενίου.

Κόβουμε το λίπος
Τα υψηλά επίπεδα λίπους φράζουν τους πόρους του δέρματος όπως φράζουν και τις αρτηρίες μας. Η υψηλή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλάζουν ακόμα και τα χαρακτηριστικά μας, αφού στο εσωτερικό μέρος του πάνω βλεφάρου εμφανίζονται κίτρινα εξογκώματα, γνωστά ως ξανθελάσματα. Τα βασικά βήματα μιας σωστής διατροφής περιλαμβάνουν την τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Με μέτρο το αλκοόλ
Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και αυξάνει τη διαρροή των τριχοειδών αγγείων. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στους μαλακούς ιστούς. Σε συνδυασμό με τον ύπνο μπρούμυτα, προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο, τσίτωμα του δέρματος και πρόωρο σχηματισμό ρυτίδων. Ας μην πούμε τι κάνει το τσιγάρο. Ή μάλλον, ας πούμε. Βλάπτει τις αρτηρίες και συμβάλλει στη δημιουργία κάθετων γραμμών πάνω από τα χείλη, το γνωστό barcode. Όταν το κόψουμε, οι κάθετες γραμμές θα μειωθούν και θα φαινόμαστε νεότερες και φρέσκιες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice