Εσύ έχεις δοκιμάσει αρχαιοελληνική μάλαξη;

Πούδρες, βούρτσες, βεντούζες και στλεγγίδες χρησιμοποιούνται στο είδος μασάζ με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελληνική μάλαξη: Δοκιμάζουμε μια από τις πιο ιδιαίτερες πρακτικές μασάζ και σας περιγράφουμε εντυπώσεις 

Όταν επισκέπτεται ένας τουρίστας την Ιαπωνία θα του προτείνουν να δοκιμάσει Shiatsu, ενώ στην Ταϊλάνδη όλοι θα του μιλήσουν για το Thai massage. Γιατί όμως θα δοκιμάσει τα ίδια ακόμα κι όταν επισκέπτεται την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει σύμφωνα με ιστορικές πηγές ιστορία 3000 χρόνων στην χειρομάλαξη; Σε αυτή την κοινή συνειδητοποίηση έφτασαν αρκετοί ειδικοί του συγκεκριμένου κλάδου και τελευταία σε όλο και περισσότερα SPA της Ελλάδας προσφέρεται η Ιπποκρατική μάλαξη ως παροχή ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη μασάζ. Επισκεφτήκαμε το Πάντα Ρει στο Ναύπλιο που ειδικεύεται στο αρχαιοελληνικό μασάζ για να μάθουμε πως έκαναν μασάζ οι αρχαίοι και να το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Η Αρχαία Ελληνική Μάλαξη σήμερα θεωρείται μία θεραπευτική μέθοδος η οποία βασίζεται σε τεχνικές που υποστήριζε ο «πατέρας» της Ιατρικής Ιπποκράτης στα γραπτά του και οι οποίες χρησιμοποιούνταν ευρέως σε μυοσκελετικά και γυναικολογικά προβλήματα, σε θέματα του εντέρου αλλά και για χαλάρωση, αδυνάτισμα και ευεξία. Συνήθως εφαρμόζονταν σε θερμά λουτρά σε σχολεία πάλης, σε γυμνάσια και γυμναστήρια από τους παιδοτρίβες και φυσικά σε ασθενείς στα Ασκληπιεία που λειτουργούσαν σαν θεραπευτικά κέντρα. Στο χώρο του αθλητισμού, η μάλαξη ήταν απαραίτητη για τη χαλάρωση των μυών και την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας μετά από τραυματισμούς. Επίσης οι γιατροί και οι προπονητές συνέστηναν τη μάλαξη πριν και μετά την άσκηση με σκοπό να τονωθεί το μυϊκό και κεντρικό νευρικό σύστημα και να μειωθεί το άγχος και η ένταση.

Εδιαφέρον έχει οτι σύμφωνα με ορισμένους γλωσσολόγους η λέξη μασάζ προέρχεται από το ρήμα “μάσσω” ή “μάττω” (αττική διάλεκτος) που σημαίνει παρέχω χειρισμούς με τα χέρια, ζυμώνω. Επίσης για το μασάζ οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν και τους όρους “τρίψις” και “ανάτριψις”.

Η θεραπευτική ιδιότητα της αρχαίας Ελληνικής μουσικής που υπήρχε στα Ασκληπιεία την καθιστά απαραίτητη και σήμερα γι'αυτό και το τελετουργικό στο Πάντα Ρει ξεκινά με τη μουσική λύρας και αυλού. Η θεραπεύτρια, έτσι λέγεται γενικά η μασέρ στη συγκεκριμένη πρακτική, με υποδέχτηκε με ένα λευκό χιτωνοειδές φόρεμα για να ξεκινήσουμε. Το πρώτο στάδιο συνδυάζει "στεγνή μάλαξη" με πιέσεις, δηλαδή ταλαντώσεις και τεχνικές κινητοποίησης των μυών σε στεγνό σώμα για να ακολουθήσει η χρήση βούρτσας με φυσική τρίχα αλόγου με σκοπό να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος. Σειρά έχει η πούδρα που απλώνεται στην πλάτη με απαλές κυκλικές κινήσεις και προετοιμάζει το σώμα για το ζεστό λάδι με τα βότανα. Η θεραπεύτρια χρησιμοποίησε μία σειρά από ήπιες, μαλακές μαλάξεις με την επάλειψη εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου εμποτισμένου με ελληνικά, βιολογικά αιθέρια έλαια. Στο σημείο αυτό πάντα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρατήρηση, την ψηλάφηση, και στην προσεκτική φυσική εξέταση του θεραπευόμενου. 


Έπειτα συνδύασε το μασάζ με βεντούζες για να αντιμετωπίσει τις μυϊκές εντάσεις του σώματος μου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας οι μαλάξεις εναλλάσσονταν από ήπιες και έντονες δημιουργώντας ένα αίσθημα βαθιάς υπεραιμίας και αναζωογόνησης. Αν το δοκιμάσεις και βρίσκεσαι σε αυτή ακριβώς την φάση μην τρομάξεις όταν νιώσεις ένα λείο ξύλινο αντικείμενο στο σώμα σου. Η πούδρα και το έλαιο 
αφαιρείται με την χρήση μιας ξύλινης ξύστρας, της  "Στλεγγίδα" που ήταν βασικό μεταλλικό εξάρτημα του κάθε αθλητή να απομακρύνει από το σώμα τη σκόνη. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με τις "τρίψεις της θλίψης" που ουσιαστικά είναι μασάζ κεφαλής κατά την διάρκεια του οποίου αυξάνεται η έκκριση σεροτονίνης και μειώνεται η κορτιζόλη, συνεπώς απομακρύνει την θλίψη. Όταν τελείωσα μου πρότειναν αν ήθελα να κάνω ντουζ με χειροποίητο σαπούνι και με περίμεναν φρέσκα φρούτα στην έξοδο σαν κέρασμα. Το ταξίδι μου στην Αρχαία Ελλάδα διήρκησε μία ώρα και άξιζε κάθε λέπτο! 

Πάντα Ρει, Σούτσου 1, Ναύπλιο 2752 021202