Άντρας που κάνει μάσκα ομορφιάς
© Isabell Winter / Unsplash
Beauty

Γερνάνε οι άντρες;

Οι θεραπείες ομορφιάς και αντιγήρανσης που επιλέγουν πιο συχνά

Ανδρική ομορφιά και συμβουλές από τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Νικήτα Π. Στρατηγέα.

Τέλος με το ταμπού για την ανδρική ομορφιά. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους και αναζητούν όλο και πιο συχνά θεραπείες ομορφιάς, γεγονός που φέρνει τις επεμβάσεις αισθητικής ιατρικής στο προσκήνιο. Η αποτρίχωση, η αντιγήρανση, η αντιμετώπιση των ουλών και των ρυτίδων είναι από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των ανδρών, γι’ αυτό μιλήσαμε με τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Νικήτα Π. Στρατηγέα για να μάθουμε περισσότερα.

— Ποιες είναι οι συχνότερες θεραπείες αντιγήρανσης και ομορφιάς που προτιμούν οι άνδρες;

Η αποτρίχωση με laser, η αντιμετώπιση ουλών με Fractional Laser ή Νeedling, η θεραπεία Botox για τις ρυτίδες έκφρασης και η μεσοθεραπεία προσώπου για βαθιά ενυδάτωση, διατήρηση της ελαστικότητας και της νεανικότητας της επιδερμίδας.

— Εφαρμόζεται το Botox και στους άνδρες;

Πόσο διακριτικό είναι το αποτέλεσμα; Ασφαλώς εφαρμόζεται και στους άνδρες η θεραπεία botox, στην περιοχή του μετώπου, το μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας». Η διακριτικότητα στο αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνική του ιατρού που το εφαρμόζει. Αποτέλεσμα αυτής της θεραπείας είναι ένα χωρίς ή με πολύ λιγότερες ρυτίδες φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.

— Πόσο αποτελεσματική είναι η αποτρίχωση με Laser και τι μπορεί να γίνει για τις μεγάλες επιφάνειες, όπως η πλάτη και το στήθος;

Η αποτρίχωση με Laser στην πλάτη και στο στήθος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουμε να εξαφανίζουμε έως και το 80 % της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, έπειτα από έναν αριθμό συνεδριών που μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι ακολουθούν μετά συνεδρίες συντήρησης αποτελέσματος. Περιοχές που απαντούν με πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία είναι τα αυτιά και τα ζυγωματικά. Ειδικά για την υποτροπιάζουσα θυλακίτιδα, η αποτρίχωση με Laser αποτελεί θεραπεία εκλογής.

— Ποιες είναι οι πιο συχνές περιοχές έντονης τριχοφυΐας των ανδρών που αντιμετωπίζονται με Laser;

Από τις πιο συχνές περιοχές του προσώπου είναι τα αυτιά και τα ζυγωματικά. Όσον αφορά το σώμα είναι οι περιοχές όπως: λαιμός, πλάτη, στήθος, χέρια, κοιλιά και πόδια.

— Το τοπικό λίπος στην κοιλιά και τα πλαϊνά απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους άνδρες. Υπάρχει μέθοδος μόνιμης απώλειας τοπικού πάχους;

Δεν υπάρχει μέθοδος μόνιμης απώλειας τοπικού πάχους. Μετά από οποιαδήποτε θεραπεία με στόχο τη μείωση λίπους τοπικά, θα πρέπει να γίνεται κάποιου είδους συντήρηση που να περιλαμβάνει διατροφή και άσκηση. Θεραπείες που μειώνουν το λίπος τοπικά είναι η κρυολιπόλυση, η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, η θεραπεία με υπερήχους τοπικά και ενέσιμες θεραπείες για λιποδιάλυση και σύσφιξη δέρματος.

— Ποια είναι η διαφορά κρυολιπόλυσης και λιποαναρρόφησης και πόσο επώδυνες είναι;

Η κρυολιπόλυση είναι μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία η υπό θεραπεία περιοχή ψύχεται ιδανικά στους -9 βαθμούς Κελσίου εκκινώντας έτσι τη διαδικασία απόπτωσης των λιποκυττάρων χωρίς να επηρεάζεται ο περιβάλλων ιστός και το δέρμα. Δεν εφαρμόζεται αναισθησία. Η λιποαναρρόφηση είναι μια επεμβατική μέθοδος η οποία γίνεται με χρήση αναισθησίας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τους τοπικού πάχους κατά την οποία αφαιρείται με αναρρόφηση το λίπος.

Ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Νικήτας Π. Στρατηγέας

— Σε τι διαφέρει το ανδρικό δέρμα από το γυναικείο;

Οι διαφορές του ανδρικού δέρματος με το γυναικείο είναι αρκετές: από το πάχος, την πυκνότητα του κολλαγόνου, την υφή έως και την παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα. Το ανδρικό δέρμα είναι κατά 20% περίπου πιο παχύ από το γυναικείο. Oι άνδρες έχουν υψηλότερη πυκνότητα κολλαγόνου και για αυτό εμφανίζουν σημάδια γήρανσης αργότερα, σε σχέση με τις γυναίκες. Η υφή του δέρματος είναι διαφορετική, περισσότερο τραχιά και η κεράτινη στοιβάδα πιο παχιά. Η παραγωγή σμήγματος μετά την εφηβεία είναι μεγαλύτερη στους άνδρες εξαιτίας των ανδρογόνων και εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μακροχρόνια ακμή, ενώ και η παραγωγή ιδρώτα είναι περισσότερη σε σχέση με τις γυναίκες.

— Ποιες είναι οι βασικές αρχές φροντίδας τους ανδρικού δέρματος;

Μια τυπική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινό πλύσιμο προσώπου –κυρίως μετά την άσκηση– με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και ενυδάτωση με προϊόντα κατάλληλα για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Μετά το ξύρισμα, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση lotion με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ επειδή ξηραίνει και ερεθίζει την επιδερμίδα – καλύτερη επιλογή αποτελούν προϊόντα με καταπραϋντικά ενυδατικά συστατικά. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείπεται η εφαρμογή αντηλιακού καθημερινά.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice