5 συνήθειες στη φροντίδα των μαλλιών μας που πρέπει να ξεχάσουμε τον χειμώνα
© Pixabay
Beauty

5 συνήθειες στη φροντίδα των μαλλιών μας που πρέπει να ξεχάσουμε τον χειμώνα

Πώς να φροντίσουμε τα μαλλιά μας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν

Συμβουλές ομορφιάς: 5 συνήθειες που αφορούν στη φροντίδα των μαλλιών μας που πρέπει να παρακάμψουμε τον χειμώνα.

Καθώς ο καιρός κρυώνει, εκτός από τη διάθεσή μας, επηρεάζει την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών μας. Αν νιώθουμε τις τρίχες της κεφαλής μας αφυδατωμένες, αν το τριχωτό ξεφλουδίζεται ή αν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σεσουάρ στην τελευταία σκάλα γιατί κρυώνουμε, ίσως είναι η στιγμή να ξανασκεφτούμε τη ρουτίνα μας. 

Πάντως να πούμε πως είναι μύθος ότι το κρύο θαμπώνει και ταλαιπωρεί τα μαλλιά μας. Απλώς τον χειμώνα υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως, το οποίο το καλοκαίρι αντανακλάται στο κεφάλι μας και κάνει την κόμη μας να λάμπει. Ας δούμε, όμως, ποιες συνήθειες πρέπει να ξεχάσουμε και πώς πρέπει να φροντίζουμε τα μαλλιά μας σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ώστε να είναι υγιή και λαμπερά. 

Δεν αφήνουμε τα μαλλιά να στεγνώσουν μόνα τους στο κρύο
Το καλοκαίρι η χρήση του σεσουάρ και του θερμού αέρα μπορεί να γίνει βασανιστική και είναι σωστό να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώσουν μόνα τους. Τον χειμώνα αλλάζει το έργο. Όταν έξω έχει κρύο, το φυσικό στέγνωμα δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Το έλεγε η μανούλα και την κοροϊδεύαμε αλλά το «βγαίνω έξω λουσμένη» είναι λάθος. Όχι γιατί θα πουντιάσουμε, όπως πίστευε η μανούλα. Το βρεγμένο μαλλί, καταρχάς, είναι πιο εύθραυστο, ελαστικό και επιρρεπές σε βλάβες. Επίσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα βρεγμένα μαλλιά μας να παγώσουν στην κυριολεξία, άρα να σπάσουν εύκολα. Επομένως, πριν βγούμε από το σπίτι στεγνώνουμε το κεφάλι μας και για μεγαλύτερη προστασία φορούμε καπέλο. Ιδανικά φορούμε καπέλα με απαλή επένδυση, είτε μεταξωτή είτε σατέν, για να αποφύγουμε βλάβες από την τριβή. 

Δε βάζουμε κοντίσιονερ σε κάθε λούσιμο
Αγαπάμε τα μαλλιά μας και γι’ αυτό τα περιποιούμαστε με κοντίσιονερ, μάσκες και έλαια τρεις φορές την εβδομάδα και βάλε. Αυτή η τακτική είναι υπερβολική. Όσο περισσότερο «πειράζουμε» τα μαλλιά μας, τόσο περισσότερο τα φθείρουμε. Τον χειμώνα οι ειδικοί προτείνουν τη μέθοδο «σάντουιτς». Όταν νιώσουμε ότι οι τρίχες μας είναι ξηρές και εύθραυστες, (μόνο τότε) βάζουμε το μαλακτικό σε βρεγμένα μαλλιά, το αφήνουμε για μερικά λεπτά και λουζόμαστε με σαμπουάν κανονικά. Σφουγγίζουμε πολύ καλά τις τρίχες και στη συνέχεια ξαναεφαρμόζουμε κοντίσιονερ (ή μια μάσκα), αφήνουμε για λίγο ώστε να δράσει το προϊόν και ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό. 

Δεν αφήνουμε αφρόντιστες τις ρίζες
Αν, και όπως είπαμε στην αρχή, τα μαλλιά δεν ταλαιπωρούνται με το κρύο, δε συμβαίνει το ίδιο με το κεφάλι μας. Καλό είναι να κάνουμε πού και πού ένα μασαζάκι στις ρίζες με έλαιο αργκάν ή τζοτζόμπα ή με ένα σιλικονούχο προϊόν, και στη συνέχεια να απλώσουμε το λαδάκι και στις τρίχες. Αφενός, θα τους δώσει λάμψη, αφετέρου θα γίνει ασπίδα απέναντι στους εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες. 

Δεν αρπάζουμε το σεσουάρ μόλις βγούμε από το ντουζ
Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ο καθένας από μας όταν κάνει κρύο είναι να τριγυρνάει στο σπίτι με μια βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι. Η αυθόρμητη κίνηση όταν βγαίνουμε από το ντουζ, είναι να αρπάξουμε το πιστολάκι και να αρχίσουμε το στέγνωμα. Ωστόσο η υψηλή θερμότητα σε πολύ βρεγμένα μαλλιά είναι απαγορευτική. Γιατί; Γιατί πριν προλάβει το νερό να εξατμιστεί, βράζει. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μαγειρεύουμε τις τρίχες και το κεφάλι μας! Και κάπως έτσι προκύπτει φαγούρα και ξηροδερμία. Τι να κάνουμε; Υπομονή. Με μια καλή πετσέτα περιμένουμε να απορροφηθεί η περίσσεια του νερού και μετά στεγνώνουμε με το πιστολάκι. 

Δε λουζόμαστε σπανιότερα
Ναι, τον χειμώνα ιδρώνουμε λιγότερο ή καθόλου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε το ντουζ. Λουζόμαστε κανονικά, με την ίδια συχνότητα, και επικεντρωνόμαστε στη βάση των μαλλιών, εφαρμόζοντας μια ήπια πίεση για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν ξεχνάμε: Τα υγιή μαλλιά μεγαλώνουμε σε καλό έδαφος. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice