Τρία κορίτσια με μακριά μαλλιά
© Suhyeon Choi / Unsplash
Beauty

Πώς μπορούν να μακραίνουν τα μαλλιά μου δείχνοντας όμορφα και υγιή;

5 πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις

Πρακτικές συμβουλές για να μακραίνουν τα μαλλιά σου και να είναι πάντα λαμπερά και υγιή.

Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα και μαγικές συνταγές που να κάνουν τα μαλλιά σου να μακραίνουν στιλπνά, δυνατά και πιο γρήγορα, οι παρακάτω συμβουλές όμως είναι ένα «συν» στην προσπάθειά σου να τα φτάσεις στο εντυπωσιακό μάκρος που πάντα ζήλευες (…όχι, το να τα «τραβάς» δεν είναι μια από αυτές).

1.Απόφυγε εξαντλητικές δίαιτες
Μελέτες έχουν δείξει πως οι ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά στοιχεία επηρεάζουν όχι μόνο τη δομή αλλά και τη (γρήγορη) ανάπτυξη των μαλλιών. Μια απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται πολλές φορές με θαμπά και αδύναμα μαλλιά, μαλλιά που σπάνε ευκολότερα ή πέφτουν. Οι εξαντλητικές δίαιτες και οι δίαιτες «αστραπή», σού στερούν από τον οργανισμό σου θεμελιώδη συστατικά για την υγεία (και) των μαλλιών σου. Αν σκεφτείς μάλιστα πως τα μαλλιά βρίσκονται χαμηλά στη λίστα «προτεραιοτήτων» του οργανισμού σου σε σχέση με άλλες πιο απαιτητικές και σημαντικές λειτουργίες του, θα είναι τα πρώτα που στην περίπτωση που αρχίσει να χάνει θρεπτικά συστατικά θα επιλέξει να αφήσει «πίσω», αφού, μπαίνοντας σε μια φάση έντονου «στρες», θα προσπαθήσει να διοχετεύσει τα λιγοστά αποθέματα θρεπτικών ουσιών που του δίνεις σε πιο σημαντικά όργανα. Ακόμη και αν επανέλθεις σε ένα ενδεδειγμένο διαιτολόγιο, τα μαλλιά σου θα χρειαστούν μήνες για να αρχίσουν ξανά να ωφελούνται από σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

2. Διατροφή πλούσια σε…
Για το κεφάλι δεν ξέρω, η γλώσσα πάντως έχει μαλλιάσει… έχεις κάθε δικαίωμα να ακολουθείς οποιοδήποτε διατροφικό μοντέλο σε εκφράζει, αρκεί να είναι «ισορροπημένο», δηλαδή να λαμβάνεις την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που σου χαρίζουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια, το άπαχο λευκό κρέας… Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό στοιχείο και για τα μαλλιά σου και συμβάλλει στο «μεγάλωμά» τους. Πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 50γρ. σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη υγεία σου δίνοντας την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα και για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Τέτοια στοιχεία είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η βιταμίνη E, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα.  

3. Και τα μαλλιά χρειάζονται μερικές δόσεις καφεΐνης για να «ξυπνήσουν»
Όπως εσύ χρειάζεσαι τον καφέ σου το πρωί για να πάρει μπρος το κορμί, το ίδιο χρειάζονται και τα μαλλιά σου. Έρευνες συνηγορούν πως η καφεΐνη στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως σαμπουάν και κοντίσιονερ, αποτρέπει την τριχόπτωση το ίδιο αποτελεσματικά με τις πιο εξειδικευμένες φαρμακευτικές φόρμουλες. Η καφεΐνη ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την ενδυνάμωση των μαλλιών που περιέχουν καφεΐνη και σίγουρα θα βρεις αυτό που ταιριάζει στον δικό σου «τύπο». 

4. Με ρέγουλα το πιστολάκι…
Η θερμότητα από τα σίδερα μαλλιών και τα πιστολάκια καταστρέφουν την τρίχα (δεν εκπλήσσεσαι) και προκαλούν σπάσιμο της τρίχας. Και μπορεί η σκέψη, να σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς, δεν περνάει από το μυαλό σου (αδύνατον!), τουλάχιστον φρόντισε να μειώσεις τη χρήση τους. Μια εναλλακτική θα ήταν επίσης, να μειώσεις την ένταση θερμότητας που εκπέμπουν, κάτι που θα έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα μικρότερη ζημιά. Επιπλέον, θα μπορούσες να εφαρμόζεις στα μαλλιά σου ένα καλλυντικό προϊόν για πριν το στάιλινγκ με σίδερο ή πιστολάκι, που δρα προστατευτικά, καθώς δημιουργεί ένα φίλτρο που δεσμεύει περισσότερη υγρασία, μειώνοντας έτσι το σπάσιμο της τρίχας. 

5. Με ρέγουλα οι βαφές και οι ανταύγειες…
Τα χημικά συστατικά των βαφών αλλάζουν την υφή της τρίχας, ενώ από μόνη της η διαδικασία «δοκιμάζει» τις αντοχές των μαλλιών, αφήνοντάς τα, μακροπρόθεσμα, αφυδατωμένα (θαμπά) και αδύναμα (σπασίματα, ψαλίδα). Εάν ελαττώσεις τη συχνότητα που βάφεις τα μαλλιά σου, εκτός από το γεγονός ότι διατηρείς την υγεία της τρίχας, τα μαλλιά τείνουν να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Να θυμάσαι ότι, οι μόνιμες βαφές, επίσης, αφαιρούν τα φυσικά (προστατευτικά) έλαια των μαλλιών (τη λιπαρότητά τους), αφήνοντάς τα ευάλωτα στους εξωτερικούς - στυλιστικούς ενίοτε - παράγοντες. Και οι μόνιμες βαφές σίγουρα προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από τις μη μόνιμες. 

Στα ψιλά γράμματα…

  • Κόβοντας τις άκρες τουλάχιστον κάθε δυο μήνες, τα μαλλιά παίρνουν «ανάσα», αφού εμποδίζεις την ψαλίδα να συνεχίσει την καταστροφική «ανοδική» της πορεία
  • Κοιμήσου! Η έλλειψη ύπνου μειώνει την φυσική παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο (και) στον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών. Ιδανικά πρέπει να συμπληρώνεις τουλάχιστον 7 με 9 ώρες ύπνου.
  • Μεταξωτές ή σατέν μαξιλαροθήκες. Τα απαλά αυτά υφάσματα μειώνουν τις τριβές και αποτρέπουν το μπέρδεμα των μαλλιών, άρα και τα σπασίματα (ειδικά αν τα μαλλιά δεν είναι κοντοκουρεμένα)
  • Να χρησιμοποιείς κοντίσιονερ
  • Μην τρίβεις (με μανία) τα μαλλιά σου με την πετσέτα μετά το λούσιμο, αρκεί να τα αφήσεις μερικά λεπτά τυλιγμένα σε αυτή για να απορροφήσει την περιττή υγρασία.
  • Στρες: Εχθρός των πάντων. Βρες τρόπους να το μειώσεις. Διαλογίσου, κάνε γυμναστική, διάβασε ένα βιβλίο, γράψε στο ημερολόγιό σου…

 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice