Ποια προϊόντα ομορφιάς πρέπει να πετάξετε άμεσα από το νεσεσέρ σας;

Kαι όμως, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων ομορφιάς έχουν σημασία. Χρήσιμος οδηγός για προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες, ρουζ, hair care, αρώματα.

Ένας οδηγός για το πώς να καταλάβετε πότε ήρθε η ώρα για να πετάξετε τα προϊόντα skincare, μακιγιάζ και μαλλιών. Κάποιες ημερομηνίες λήξης μπορεί να σας σοκάρουν

Είναι αρκετά σύνηθες και απόλυτα αναμενόμενο, ειδικότερα για τους λάτρεις του skincare και μακιγιάζ, να συσσωρεύουν έναν μεγάλο όγκο προϊόντων στα ράφια ή τα νεσεσέρ τους. Στην πραγματικότητα όμως τα προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε καθημερινή βάση είναι συγκεκριμένα. Άρα ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά μένει αποθηκευμένο για πολύ περισσότερο καιρό από όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα προϊόν περιποίησης που έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του, στην «καλύτερη» απλώς χάνει την αποτελεσματικότητα του και, στην χειρότερη, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και βλάβες στο δέρμα.

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν πότε μπορείτε να κρατήσετε ή να πείτε το παντοτινό αντίο σε προϊόντα όπως μια ενυδατική, ένα ρουζ ή ακόμα και κάποιο άρωμα; Μάθετε τα πάντα για τις ενδεικτικές ημερομηνίες λήξης καθώς και για κάθε σημάδι ότι κάποιο beauty προϊόν σας έχει χαλάσει.

Πότε να πετάξεις: Τα skincare προϊόντα

© Benjamin Ngo / Unsplash

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη διάρκεια ζωής ενός skincare προϊόντος, καθώς τα συστατικά τους απορροφούνται κατευθείαν από την επιδερμίδα μας. Συνήθως τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς στην αγορά έχουν 30 μήνες διάρκεια ζωής σφραγισμένα, και χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για 6 ή 12 μήνες μετά το άνοιγμά τους, όπως αναγράφεται στην κάθε συσκευασία (Ψάξτε για το σύμβολο με το βαζάκι και το καπάκι στο πίσω μέρος των προϊόντων).

Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας είναι φετινό. Μόλις λήξει, το SPF του δεν θα λειτουργήσει σωστά. Την ίδια προσοχή πρέπει να δίνουμε στα προϊόντα με βάση το λάδι όπως και στους ορούς βιταμίνης C. Ένα λιπαρό προϊόν μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για βακτήρια και συνήθως διαχωρίζεται οπτικά όταν χαλάει. Η βιταμίνη C, πάλι, χάνει κατευθείαν την αποτελεσματικότητά της ύστερα από την ημερομηνία λήξης, ενώ χαλάει ακόμα πιο γρήγορα, όταν δεν αποθηκευτεί σωστά.

Πότε να πετάξεις: Τα προϊόντα μακιγιάζ

© Emma Bauso / Pexels

Δεδομένου ότι και το μακιγιάζ εφαρμόζεται στην επιδερμίδα μας, είναι συνετό να ακολουθούμε εξίσου προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξης. Ένα ληγμένο foundation για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει φραγμένους πόρους, σπυράκια και ερεθισμούς. Το σημαντικότερο από όλα βέβαια είναι να αλλάζουμε την μάσκαρά μας κάθε 6 μήνες, μιας και μετατρέπεται πολύ εύκολα σε πηγή βακτηριδίων και ακάρεων, ενώ είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες μολύνσεων των ματιών. Γενικά, πέρα από την τυπική διάρκεια ζωής που μπορεί να αναγράφεται στη συσκευασία, καλό θα ήταν να τσεκάρουμε την μυρωδιά ή την αλλαγή στην υφή ενός makeup προϊόντος. Αν διαχωρίζεται, αν έχει οξειδωθεί ή αν θρυμματίζεται, καλύτερα να το πετάξετε.

Ακολουθεί ένας υποτυπώδης οδηγός με τη (μετά το άνοιγμα) διάρκεια ζωής των πιο βασικών προϊόντων μακιγιάζ:

  • 3 μήνες: Μάσκαρα και υγρά eyeliner
  • 6 μήνες: Υγρά foundation και concealer
  • 12 μήνες: Lip gloss, υγρά highlighter και κάθε προϊόν με κρεμώδη υφή όπως ρουζ, σκιές και κρεμώδη προϊόντα bronzing/contouring
  • 18 μήνες: Κραγιόν, eye liner και lip liner
  • 24 μήνες: Πούδρα προσώπου και κάθε προϊόν σε μορφή πούδρας όπως σκιές, ρουζ, highlighterκαι πουδρένια προϊόνταbronzing/contouring

Πότε να πετάξεις: Τα προϊόντα Hairstyle/Haircare

© Cottonbro / Pexels

Σε αντίθεση με τα προϊόντα skincare και μακιγιάζ, τα προϊόντα μαλλιών δεν απαιτείται να φέρουν κάποια ημερομηνία λήξης από τον FDA. Ο γενικός κανόνας βέβαια είναι να αποχωριζόμαστε κάθε προϊόν για τα μαλλιά,όταν δεν λειτουργεί πλέον με τον τρόπο που υποτίθεται. Αυτό θα συμβεί συνήθως ύστερα από έναν χρόνο μετά το άνοιγμά του. Κάποια σημάδια που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ένα προϊόν hairstyle ή haircare έχει λήξει, είναι η αλλαγή στην υφή και την οσμή τους, οι ερεθισμοί στο τριχωτό του κεφαλιού, η ξηροδερμία ή ακόμα και η τριχόπτωση.

Πότε να πετάξεις: Κάποιο άρωμα

© Ulysse Pointcheval / Unsplash

Εδώ οι απόψεις διίστανται μιας και κάποια αρώματα διαρκούν περισσότερο από κάποια άλλα, καθώς υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως ορισμένα αρώματα γίνονται καλύτερα με τον καιρό, όπως ένα καλό κρασί. Παρ’ όλα αυτά, οι experts των αρωμάτων συνιστούν να πετάμε τα αρώματά μας ύστερα από 3 έως 5 χρόνια χρήσης. Σημαντικό φυσικά είναι να δίνουμε προσοχή σε κάποια αλλαγή στις νότες του αρώματος, καθώς όταν πρόκειται ένα άρωμα να χαλάσει, οι κύριες νότες του συνήθως οξειδώνονται, εκπέμποντας μια ξινή ή μεταλλική μυρωδιά. Άλλο ένα ξεκάθαρο στοιχείο είναι η αλλαγή στο χρώμα τους.