Brushes
© Unsplash
Beauty

Πώς να καθαρίζεις γρήγορα και σωστά τα πινέλα του μακιγιάζ σου;

Ποιο καθαρίζεις μία φορά την εβδομάδα και ποιο τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα;

Πινέλα Μακιγιάζ: Συμβουλές για να τα καθαρίσεις με γρήγορο και σωστό τρόπο

«Η μακροζωία και η απόδοση των πινέλων μακιγιάζ καθορίζεται από το πόσο καλά τα φροντίζεις», έχει πει ο Alejandro Falcon, καλλιτεχνικός διευθυντής του επιτυχημένου skincare brand «Osmosis Color Mineral Cosmetics». Τίθεται λοιπόν μια σοβαρή ερώτηση: πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες τα πινέλα του μακιγιάζ σου; Φυσικά έχεις δει αμέτρητα tutorials και hacks στο TikTok και το Instagram για expert καθαρισμό αλλά το ένα από το άλλο απέχει πολύ. Σύμφωνα με το Winq, μια εφαρμογή δημοσκόπησης για τους millennials, το 83% των ερωτηθέντων πέρασαν πάνω από μια εβδομάδα χωρίς να καθαρίσουν τα πινέλα του μακιγιάζ τους, ενώ το υπόλοιπο 17% τα καθαρίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τι γνωρίζει στην πραγματικότητα αυτό το 17% όμως που δεν γνωρίζουμε εμείς;

Η τακτική υγιεινή θα κρατήσει τα πινέλα του μακιγιάζ σου απαλά αλλά κυρίως μακριά από σκόνη, βακτήρια, μικρόβια που παγιδεύονται ανάμεσα στις τρίχες, μεταδίδονται στην επιδερμίδα και προκαλούν ερεθισμούς, φλεγμονές, ρυτίδες (τα βρώμικα πινέλα μπορεί να οδηγήσουν  ακόμη και σε πρόωρη γήρανση), σπυράκια ή και έξαρση της υπάρχουσας ακμής. Παράλληλα θα βοηθήσει και την τσέπη σου αφού δεν θα αναγκάζεσαι συνεχώς να αγοράζεις νέα πινέλα, να πηγαίνεις σε δερματολόγους ούτε να τοποθετείς ξανά και ξανά ποσότητα από το makeup σου μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθαρισμού για να ξεκινήσεις το σωστό καθάρισμα. 

Brushes
© Unsplash

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω τα πινέλα μου;
Σύμφωνα με ειδικούς και δερματολόγους, πρέπει να καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ μας μετά από κάθε χρήση. Yπάρχει όμως μια πιο γρήγορη λύση. Δοκίμασε να ψεκάζεις καθημερινά με ένα διάλυμα με βάση το οινόπνευμα τα πινέλα σου για να αποφύγεις τη συσσώρευση βακτηρίων και έπειτα μπορείς να κάνεις ένα «βαθύτερο» καθαρισμό κάθε μια εώς τρεις εβδομάδες. Aρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν  για το πλύσιμο των πινέλων λίγο σαμπουάν για μωρά ή προτιμούν εμποτισμό με ελαιόλαδο. Μήπως να τα δοκιμάσεις;

Στα sos: Το πινέλο του foundation είναι απαραίτητο να το πλένεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ενώ όταν πρόκειται για πινέλα που χρησιμοποιείς γύρω από την περιοχή των ματιών, πλένε τα τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα. 

Πρόγραμμα, προγραμματάκι μου
Για τους περισσότερους από εμάς που είναι πολύ δύσκολο να θυμόμαστε να καθαρίζουμε τα πινέλα μας τακτικά, το πιο σημαντικό είναι να ορίσουμε ένα πρόγραμμα που πραγματικά θα τηρήσουμε. Κάθε πρώτη του μήνα είναι μια καλή ιδέα, φυσικά απαραίτητο είναι και ένα συνοδευτικό post it στο μπάνιο ή το ψυγείο ή επόμενη λύση ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό.

Brushes
© Unsplash

Εμπρός καλό μου καθαριστικό spray
Για τους καθημερινούς καθαρισμούς μια εύκολη και γρήγορη λύση για να πλύνεις τα πινέλα σου είναι τα ειδικά καθαριστικά πινέλων του εμπορίου π.χ ένα καθαριστικό σε μορφή spray. Τα ψεκάζεις 2-3 φορές και μετά τα σκουπίζεις σε μια καθαρή πετσέτα. Φυσικά μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου προϊόν: Ένα μέρος ήπιου σαπουνιού και ένα αιθέριο έλαιο της επιλογής σου, όπως ελαιόλαδο, φουντουκέλαιο ή έλαιο jojoba είναι ιδανικά. Πάντα υπάρχουν και εκείνοι που αναμειγνύουν το υγρό των πιάτων με λίγο ελαιόλαδο, το οποίο δεν καθαρίζει απλώς τα εργαλεία του μακιγιάζ αλλά τα διατηρεί και μαλακά. Στο τέλος αφήσε τα πινέλα σου να στεγνώσουν πριν τη χρήση.

Εάν πάλι δεν έχεις καθαρίσει τα πινέλα σου εδώ και καιρό (ή ποτέ), μπορείς να ξεκινήσεις απομακρύνοντας τα υπολείμματα μακιγιάζ με μια εφεδρική οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Στη συνέχεια απλώς ψέκασε, σκούπισε και έτοιμο!

Brushes
© Unsplash

Η λύση είναι πλύσιμο στο χέρι
Πάρε το βρώμικο πινέλο και βάλε το κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό με τις τρίχες να κοιτούν προς τα κάτω και τη λαβή προς τα πάνω. Στη συνέχεια, αφού το βρέξεις καλά, πρόσθεσε λίγο baby shampoo, ή υγρό πιάτων και άρχισε να το τρίβεις με κυκλικές κινήσεις. Αν τώρα το πινέλο σου είναι πλακέ, σαν αυτό του κονσίλερ οι κινήσεις θα πρέπει να είναι μπρος πίσω. Μόλις καθαριστεί εντελώς, ξέπλυνε το με άφθονο νερό. Στράγγισέ το καλά και κάνε ταμποναριστές κινήσεις με μια καθαρή πετσέτα. Τέλος, άφησε το να στεγνώσει σε οριζόντια θέση με τις τρίχες να μην ακουμπούν και να είναι στον αέρα για τουλάχιστον 5 ώρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το πινέλο να στεγνώνει με τις τρίχες προς τα πάνω. Αυτό θα συσσωρεύσει την υγρασία στην κόλλα και θα την αλλοιώσει.

Extra tip: Αν θες να μην σκληρύνουν τα πινέλα σου, εφόσον είναι συνθετικά κάθε δυο εβδομάδες, μετά το πλύσιμο, πέρασε τα με λίγο μαλακτικό μαλλιών, ξέπλυνε τα και άφησε τα να στεγνώσουν.

Extra «παραδοσιακό» tip: Ρίξε μια μικρή σταγόνα ελαιόλαδο σε ένα ρηχό πιάτο και πίεσε τις τρίχες της βούρτσας μέσα στο λάδι. Περίστρεψε το πινέλο για να βεβαιωθείς ότι έχει υγρανθεί, αλλά βεβαιώσου ότι το λάδι δεν αγγίζει τη λαβή. Στη συνέχεια γέμισε ένα άλλο ρηχό μπολ με σαπούνι και λίγο ζεστό νερό. Περίστρεψε το πινέλο μέσα από το σαπουνόνερο και μετά βούτηξε τις τρίχες στο λευκό ξύδι. Μόλις το παλιό μακιγιάζ αφαιρεθεί από το λάδι και το σαπούνι, στη συνέχεια το ξύδι βοηθά να σκοτωθούν όλα τα βακτήρια που υπάρχουν ακόμα. Τράβηξε απαλά τυχόν επιπλέον νερό από το πινέλο σου και άφησε το να στεγνώσει.

Brushes
© Pexels

Τι γίνεται με τη λαβή;
Όταν καθαρίζεις τα πινέλα σου, είναι σημαντικό να διατηρείς τη λαβή στεγνή. Οι τρίχες του πινέλου στερεώνονται στη λαβή με κόλλα, οπότε όσο περισσότερο εκτίθεται η κόλλα σε σαπούνι και νερό, τόσο πιο αδύναμη γίνεται. Aυτό δεν σημαίνει βεβαια ότι η λαβή δεν πρέπει να καθαρίζεται καθόλου. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι και να το περάσεις πάνω από τη λαβή για να απολυμανθεί. 

Το βουρτσάκι της mascara;
Είναι σημαντικό να πλένεις όλα τα πινέλα μακιγιάζ σου, ειδικά εκείνο για το foundation ή τα χείλη σου ενώ το βουρτσάκι από την mascara ανήκει στα sos. Aν δεν καθαριστεί εντελώς σε θέτει σε κίνδυνο για μολύνσεις, δερματίτιδα ή ακόμη και επιπεφυκίτιδα oπότε πέτα αυτόματα ότι δεν είναι κατάλληλο. Η mascara λήγει άλλωστε μετά από 3 μήνες αφότου την ανοίξεις οπότε έχε το στο νου σου.

Mascara
© Unsplash

Kαι τα υπόλοιπα beauty και skin εργαλεία έχουν ψυχή
Δεν είναι μόνο τα πινέλα στο νεσεσέρ σου που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό για να παραμείνουν καθαρά και αποτελεσματικά. Έλεγξε οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιείς τακτικά, όπως νυχοκόπτη, τσιμπιδάκια και καθάρισε τα με μπατονέτα και οινόπνευμα τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα.

Φυσικά τα παραπάνω ισχύουν και για τα beauty blender σου. Αν θέλεις το δέρμα σου να παραμείνει καθαρό, σφριγηλό και νεανικό δεν πρέπει να αμελείς το πλύσιμο των πινέλων και των beauty blender του μακιγιάζ. Βάλε το αγαπημένο σου podcast να παίζει ή μουσική στο τέρμα και απόλαυσε τη διαδικασία!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice