Πώς να ισιώσετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα καταστρέψετε
©sule-makaroglu/unsplash.com
Beauty

Πώς να ισιώσετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα καταστρέψετε

Ισιώνεις τα μαλλιά σου στεγνά; Χρησιμοποιείς πετσέτα για το στέγνωμα; Είναι σωστό ή λάθος;

Ίσια μαλλιά: 8 τρόποι για καλύτερο ίσιωμα

Τα ίσια, λαμπερά και λεία μαλλιά μας αρέσουν πολύ. Όμως πολλές φορές οι μέθοδοι ισιώματος που χρησιμοποιούμε φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Τραβάμε και καίμε τις τρίχες, τα νήματα σπάνε και έτσι εξασθενεί το στέλεχος της τρίχας. Το πρώτο καλό νέο είναι πως τα εργαλεία για το ίσωμα των μαλλιών έχουν σαφώς βελτιωθεί. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι υπάρχουν ωραία κι απλά κόλπα που ενισχύουν το ίσιωμα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν σιλικόνης την κατάλληλη στιγμή
Αν προσέξετε τα συστατικά του σαμπουάν σας, θα βρείτε τη λέξη σιλικόνη, ειδικά σε σαμπουάν για την ενίσχυση της μπούκλας. «Η σιλικόνη υπάρχει για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της επιδερμίδας (το πιο εξωτερικό στρώμα της τρίχας), να μειώσει το μπέρδεμα, να δώσει λάμψη, να αποτρέψει τη ζημιά από τη θερμότητα και να προσφέρει ενυδάτωση στην τρίχα», σημειώνει η χημικός και ιδρύτρια του Curly Chemistry, Tonya Lane. Βέβαια ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να εγκλωβιστεί η υγρασία λόγω της συσσώρευσης του προϊόντος σιλικόνης με αποτέλεσμα να μην γίνει η κατάλληλη απορρόφηση των ενυδατικών στοιχείων.

Το κόλπο είναι να βρείτε μια υδατοδιαλυτή σιλικόνη - μια σιλικόνη που μπορεί να ξεπλυθεί εύκολα - και να τη χρησιμοποιήσετε ως το τελικό προϊόν στη ρουτίνα σας αντί για conditioner και ορούς φινιρίσματος. Οι σιλικόνες μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για ίσιωμα με θερμότητα. Απλώς να γνωρίζετε τι είδους χρησιμοποιείτε και πότε το χρησιμοποιείτε.

Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν εντελώς πριν τα ισιώσετε
Γενικά, τα βρεγμένα μαλλιά κινδυνεύουν περισσότερο να σπάσουν γιατί είναι πιο ελαστικά από ότι όταν είναι στεγνά. Αυτό ισχύει είτε τα βουρτσίζουμε είτε τα στεγνώνουμε πιέζοντας και τραβώντας τα με μια πετσέτα. Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις της περιποίησης των μαλλιών συνιστούν να εγκαταλείψουμε εντελώς το παραδοσιακό στέγνωμα με πετσέτα και να χρησιμοποιήσουμε ένα πανί ή μπλουζάκι από μικροΐνες και να σκουπίσουμε απαλά πιέζοντας το νερό έξω. Αυτό οδηγεί σε λιγότερη ζημιά και λιγότερο φριζάρισμα. Αυτό όμως που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ, είναι να αρχίσουμε να ισιώνουμε τα μαλλιά μας όταν είναι βρεγμένα. Αν έχετε ακούσει ποτέ ένα τσιτσίρισμα αυτό μεταφράζεται αυτομάτως σε ζημιά της τρίχας. Ο ατμός που απελευθερώνεται όταν «σιδερώνετε» τα βρεγμένα μαλλιά προκαλεί φυσαλίδες και παραμόρφωση της επιφάνειας της τρίχας, με αποτέλεσμα μικροσκοπικές «φουσκάλες».
Όσο λιγότερο χρόνο θερμαίνονται τα μαλλιά μας, τόσο πιο υγιή θα είναι.

Τεντώστε τα μαλλιά σας πριν τα ισιώσετε και κινηθείτε γρήγορα
Όταν τα μαλλιά είναι χαλαρά καθώς ισιώνουμε τα μαλλιά μας, σίγουρα δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα απ ότι όταν τα κρατάμε τεντωμένα. Με αυτόν τον τρόπο χρειαζόμαστε λιγότερη ώρα για δώσουμε το styling που επιθυμούμε. Τραβάμε λοιπόν τα μαλλιά για λιγότερη ώρα ισιώματος, δουλεύοντας από τη ρίζα μέχρι την άκρη. Αποτέλεσμα, λιγότερα περάσματα με το σίδερο, λιγότερες εκθέσεις στη θερμότητα κι άρα λιγότερη ζημιά.

Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας που μπορείτε
Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του εργαλείου styling σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ζημιά. Τα επίπεδα σίδερα έχουν συχνά ρυθμίσεις θερμοκρασίας που κυμαίνονται από 140 έως 450 βαθμούς. Ανάλογα με το πόσο λεπτά ή πυκνά είναι τα μαλλιά σας, οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν. Οι καλύτερες θερμοκρασίες ωστόσο, φαίνονται να είναι από 200 βαθμούς έως 300. Εάν πρέπει να περάσετε τα μαλλιά πάρα πολλές φορές για να τα ισιώσετε, θα χρειαστεί να αυξήσετε τη θερμοκρασία. Τα λεπτά ή βαμμένα μαλλιά θα είναι συνήθως λεπτά στις άκρες. Για μαλλιά που είναι ιδιαίτερα πυκνά ή κατσαρά, οι 375 βαθμοί φαίνονται είναι οι ιδανικοί. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται επιπλέον θερμότητα εάν τα μαλλιά σας είναι ήδη ίσια. Ξεκινάτε πάντα από χαμηλότερο επίπεδο και αυξάνετε όσο χρειάζεται.

Επιλέξτε το σωστό επίπεδο σίδερο
Δύο βασικά στοιχεία κυριαρχούν σε ό,τι αφορά τα επίπεδα σίδερα - οι κεραμικές πλάκες και οι πλάκες τιτανίου. Αν και το καθένα έχει τους δικούς του «fan», οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κεραμικές πλάκες είναι πιο απαλές για τα μαλλιά. Κάθε υλικό μεταδίδει τη θερμότητα στα μαλλιά με διαφορετικό τρόπο. Οι κεραμικές πλάκες λειτουργούν θερμαίνοντας τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω με τεχνολογία υπέρυθρων, ενώ το τιτάνιο θερμαίνει το εξωτερικό του στελέχους της τρίχας. Εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, οι πλάκες τιτανίου μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά, ειδικά στα σγουρά μαλλιά. Εκτός από την επιλογή του σωστού υλικού, ο κομμωτής και κοσμετολόγος Mark Goodman συνιστά να μην αγοράζουμε το πιο φθηνό σίδερο μαλλιών. Οι φθηνές επιλογές τείνουν να έχουν μόνο μία ρύθμιση θερμότητας - συνήθως σε άγνωστη θερμοκρασία - και αυτό απλά δεν μας δίνει τον κατάλληλο έλεγχο πάντα στα μαλλιά μας. Δεν χρειάζεται όμως να ξοδέψουμε και πάρα πολλά. Η επιλογή ενός καλοσχεδιασμένου, με κεραμικές πλάκες σίδερου μαλλιών με προσαρμοσμένο έλεγχο θερμοκρασίας, είναι μια καλή ιδέα. Σε τελική ανάλυση, θα ήταν πιο ακριβό να επαναφέρουμε τα μαλλιά μας αφού τα έχουμε ήδη καταστρέψει με ένα φτηνό σίδερο.

Ανταλλάξτε το ισιωτικό σας με πιστολάκι
Tο στέγνωμα με πιστολάκι είναι πιο ήπιο από το σίδερο μαλλιών. Με αυτήν τη μέθοδο, η θερμότητα δεν πάει ποτέ απευθείας στο εσωτερικό της τρίχας σας όπως όταν πιέζοται μεταξύ των πλακών. Οι ειδικοί έχουν πολλές συμβουλές για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πιστολάκι των μαλλιών μας (με τη λιγότερη δυνατή ζημιά). Ξεκινήστε στεγνώνοντας απαλά τα μαλλιά σας με ένα μπλουζάκι ή πετσέτα μικροϊνών μέχρι να στεγνώσουν περίπου στη μέση. Το στέγνωμα με πστολάκι σε πολύ βρεγμένα ή σε τελείως στεγνά μαλλιά δεν είναι ιδανικό. Σημαντικό είναι να βάλουμε πρώτα στα μαλλιά μας προστατευτικό θερμότητας. Σ αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η χρήση στρογγυλής βούρτσας, αλλά εκείνης με τις μεταλλικές τρίχες. Ξεκινώντας από τις ρίζες, στριφογυρίζουμε τη βούρτσα προς τα έξω και μακριά από το πρόσωπό μας καθώς προχωράμε σταδιακά προς τις άκρες. Αφού τελειώσουμε κάθε τμήμα, τα στερεώνουμε χαλαρά με μια χαμηλή βάση αλογοουράς, ώστε να μην ξαναπεράσουμε το ίδιο τμήμα μαλλιών. Όταν φτάσουμε στο επάνω μέρος των μαλλιών, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη στρογγυλή βούρτσα για να δημιουργήσουμε επιπλέον όγκο ανασηκώνοντας τις ρίζες. Όταν τελειώσουμε το ίσιωμα, βάζουμε ή μία κρέμα λείανσης ή ορό ή ελαφριά λακ για να διατηρήσουμε το κομψό αποτέλεσμα μας.

Ενυδατώστε τα μαλλιά σας πριν και μετά το ίσιωμα
Το να θερμαίνουμε τα μαλλιά μας κάθε μέρα, είτε με το σίδερο είτε με το πιστολάκι, τα καταστρέφει. Τα μαλλιά μας χρειάζονται ένα διάλειμμα από την θερμότητα καθώς και περιποίηση, όπως μια μάσκα πρωτεΐνης. Όταν ξέρουμε ότι θέλουμε μια συγκεκριμένη μέρα να τα φτιάξουμε με το σίδερο, τότε καλό θα είναι να εφαρμόσουμε μια μάσκα θεραπείας λίγες ημέρες νωρίτερα και λίγες μέρες αργότερα. Τις bad hair μέρες, ας κάνουμε κάποιο άλλο χτένισμα. Όπως κάποιον κότσο, πλεξούδες και αλογοουρές. Προτείνεται επίσης να βάζουμε έναν ορό κατά του φριζαρίσματος. στα βρεγμένα μαλλιά και να τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.

Πειραματιστείτε ισιώνοντας τα μαλλιά χωρίς καθόλου θερμότητα
Ο καλύτερος τρόπος για να ισιώσουμε τα μαλλιά χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά, είναι να μην χρησιμοποιήσουμε καν το σίδερο. Η ανώτερη στυλίστρια στο Butterfly Studio της Νέας Υόρκης, Jill Engelsen προτείνει μία απλή μέθοδο που απαιτεί μόνο ένα πινέλο. «Για μαλλιά που ισιώνουν σχετικά εύκολα, βουρτσίζουμε καθώς είναι βρεγμένα προς τα κάτω και τα τραβάμε σφιχτά με τα χέρια μας κάθε λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσουν». Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα σε μαλλιά μεσαίου μήκους αλλά και σε μακριά μαλλιά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρολά για να ισιώσετε τα μαλλιά σας. «Για μακριά μαλλιά, χρησιμοποιήστε περίπου έξι πλαστικά ρόλεϊ. Χτενίστε και τυλίξτε τα μαλλιά σας πάνω στο ρόλεϊ», συμβουλεύει η Jill Engelsen.

Πλέον γνωρίζουμε τις λύσεις για ίσια, λαμπερά και υγιή μαλλιά και είμαστε έτοιμοι να τις εφαρμόσουμε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice