Σε ποιον από τους 6 τύπους ανήκει το πρόσωπό σου και γιατί πρέπει να το γνωρίζεις;

Γιατί είναι σημαντική παράμετρος για την επιλογή του κατάλληλου χτενίσματος, του σωστού μακιγιάζ, των τέλειων γυαλιών

Συμβουλές ομορφιάς: Οι 6 τύποι προσώπου και πώς να βρούμε σε ποιον ανήκει το δικό μας.

Πολλές φορές βλέπουμε στο instagram ένα κούρεμα που μας αρέσει πολύ, όταν όμως πηγαίνουμε στο κομμωτήριο και ζητάμε να το αντιγράψουν στο κεφάλι μας, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο επιτυχημένα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με το μακιγιάζ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το σχήμα του προσώπου μας είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιλογή του κατάλληλου χτενίσματος, κουρέματος και μέικ απ. Άρα καλό είναι να το ξέρουμε.

Τα παλιά τα χρόνια, στις παλιές ελληνικές ταυτότητες, υπήρχε κουτάκι «σχήμα προσώπου». Και επειδή ο αστυνομικός βαριόταν ή δεν γνώριζε από ανατομία, έγραφε σε όλους «οβάλ». Αμ δε! Οι τύποι προσώπου είναι έξι και θα σας θυμίσουν το μάθημα της γεωμετρίας, αφού σε γενικές γραμμές βασίζονται σε τέσσερα γεωμετρικά σχήματα: τον κύκλο, το τρίγωνο (και κανονικό και ανάποδο), το τετράγωνο και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (τι σας θύμισα τώρα!). 

Σε ένα πρόσωπο δε θα βρούμε κύκλο κύκλο ούτε τρίγωνο τρίγωνο φυσικά, αλλά παραλλαγές, εσοχές, γωνίτσες και λοιπά. Ο κύκλος, αν συμπιεστεί στα πλάγια γίνεται οβάλ ή αν πατηθεί στην κορυφή του γίνεται καρδιά, για παράδειγμα. 

Επομένως, οι έξι τύποι προσώπων που περιγράφουν όλους τους ανθρώπους είναι: στρογγυλό (η Μίλα Κούνις είναι «φεγγαροπρόσωπη»), οβάλ (σαν της Σάλμα Χάγιεκ), τετράγωνο (βλέπε Κάμερον Ντίαζ), ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (η Μέριλ Στριπ έχει ορθογώνιο πρόσωπο), διαμάντι (σαν της Σκάρλετ Γιόχανσον) και καρδιόσχημο (βλέπε Ρις Γουίδερσπουν). 

Για να αντιληφθούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
- το πιο πλατύ μέρος του προσώπου
- το σχήμα του σαγονιού
- το μήκος του προσώπου

Πλάτος
Μέτωπο: Εάν το μεγαλύτερο πλάτος εντοπίζεται στο μέτωπο και όσο κατεβαίνουμε «στενεύουμε», πιθανότατα έχουμε πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς ή ανεστραμμένο τρίγωνο.
Ζυγωματικά: Εάν το πρόσωπο φαρδαίνει στα ζυγωματικά, τότε είναι διαμάντι.
Σαγόνι: Τρίγωνο είναι ένα πρόσωπο με πλατύ σαγόνι.
Ίδιο πλάτος: Εάν μέτωπο, ζυγωματικά και σαγόνι έχουν ίδιο πλάτος, τότε το πρόσωπο είναι είτε οβάλ είτε τετράγωνο είτε στρογγυλό.

Σχήμα σαγονιού
Γωνιώδες: Ένα γωνιώδες σαγόνι αποκαλύπτει πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς ή διαμάντι. 
Τετράγωνο: Αν είναι τετράγωνο, τότε και το πρόσωπό μας θεωρείται τετράγωνο ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. 
Στρογγυλό: Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για οβάλ ή στρογγυλό πρόσωπο. 

Μήκος προσώπου
Για να βρούμε το μήκος, χαράζουμε μια νοητή οριζόντια γραμμή κάτω από τα μάτια και μια νοητή κάθετη γραμμή που ξεκινά από το μέτωπο, περνάει από τη μύτη και καταλήγει στο πηγούνι. 
Αν το μήκος των δύο γραμμών είναι ίδιο, τότε μιλάμε για στρογγυλό ή για τετράγωνο πρόσωπο. 
Αν η οριζόντια γραμμή είναι μεγαλύτερη από την κάθετη, τότε ανήκουμε στην κατηγορία διαμάντια.
Τέλος, αν η κάθετη γραμμή ξεπερνά σε μήκος την οριζόντια, τότε είμαστε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή καρδιά ή οβάλ.