Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά 
© Bennie Lukas Bester / Pexels
Beauty

Ο μύθος καταρρέει: Να γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών προκαλεί περισσότερη φθορά από ότι το στέγνωμα με το πιστολάκι

Air-dry ή blow-dry; Τι είναι τελικά καλύτερο για τα μαλλιά μας; Μάθετε τον τρόπο για να πετύχετε το απόλυτο στέγνωμα χωρίς φθορά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας από τους πιο ορκισμένους εχθρούς των μαλλιών μας είναι η θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες φθείρουν την υγεία της τρίχας, προκαλώντας αφυδάτωση, ψαλίδα και σπάσιμο. Έτσι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε το πιστολάκι, αφήνοντας την φύση να κάνει την δουλειά της, σωστά; Λοιπόν, όχι και τόσο, λένε οι TikTokers. Τα viral βίντεο στην πλατφόρμα καταρρίπτουν την παραπάνω μακροχρόνια αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών -κάθεστε κάτω;- στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Μπορεί το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών να βλάψει την υγεία των μαλλιών; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με την κορεάτικη μελέτη του πανεπιστημίου Yonsei, στην οποία διαπιστώθηκε ότι: η χρήση του σεσουάρ μαλλιών (υπό συγκεκριμένες συνθήκες) προκαλεί λιγότερη ζημιά από το στέγνωμα στον φυσικό αέρα. Τα μαλλιά που εξετάστηκαν, στεγνωθήκαν χωρίς πιστολάκι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ κάποια άλλα, στεγνώθηκαν σε διαφορετικές αποστάσεις και χρόνους, με το πιστολάκι μαλλιών. Οι ερευνητές ύστερα από μια ενδελεχή ανάλυση, κατέληξαν στο ότι όντως, η θερμότητα βλάπτει την επιφάνεια της τρίχας. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμία βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη της τρίχας (το υλικό που «συγκολλά» τα κύτταρα της τρίχας μεταξύ τους). Από την άλλη, τα μειονεκτήματα με το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών ήταν πολύ χειρότερα, καθώς το σύμπλεγμα της κυτταρικής μεμβράνης, είχε υποστεί ζημιά μόνο στην ομάδα των μαλλιών που στεγνωθήκαν με φυσικό τρόπο.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά 
© Gratisography / Pexels

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή το φυσικό στέγνωμα διαρκεί πολύ, παρατείνεται η διόγκωση που δημιουργείται στους εσωτερικούς δεσμούς της τρίχας, λόγω της υγρασίας που έχει απορροφήσει. Αυτή η δραστική διόγκωση και στη συνέχεια από-διόγκωση, γνωστή και ως «hair fatigue», είναι επιζήμια για την υγεία των μαλλιών, ιδίως όσο αφορά την αδυναμία, την ξηρότητα και το σπάσιμο της τρίχας.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά 
© Element5 Digital / Unsplash

«Η τρίχα αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών υδρογόνου που σπάνε όταν τα μαλλιά βρέχονται» λέει ο hairstylist Cim Mahony, ο οποίος έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα όπως η Kate Moss. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα μαλλιά μπορούν να αναδιαμορφωθούν σε διαφορετικό σχήμα από βρεγμένο σε στεγνό». «Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, βρίσκονται στην πιο αποδυναμωμένη μορφή τους και είναι πολύ επιρρεπή στο σπάσιμο ή ακόμα και στο ξερίζωμα τους από την ρίζα». Οπότε, η επιλογή του να αφήνουμε τα μαλλιά μας βρεγμένα καθώς κοιμόμαστε είναι σχεδόν καταστροφική.

Λοιπόν; Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

Σύμφωνα με τους experts λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε ένα στέγνωμα με τη λιγότερη φθορά, πρέπει να εμπιστευτούμε το πιστολάκι και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Μετά το λούσιμο, στεγνώστε τα μαλλιά σας ταμποναριστά με μια πετσέτα με μικροΐνες, ή ένα παλιό μπλουζάκι. Όπως αναφέραμε, τα μαλλιά σε αυτή τη φάση, είναι στην πιο αποδυναμωμένη τους μορφή. Έτσι, το τρίψιμο με μια τραχιά πετσέτα είναι απαγορευτικό.

Βήμα 2: Εφαρμόστε κάποιο θερμοπροστατευτικό προϊόν το οποίο θα προσφέρει ένα film προστασίας από τυχόν θερμική βλάβη.

Βήμα 3: Ξεκινήστε να στεγνώνετε με το πιστολάκι μαλλιών, ρυθμισμένο στην χαμηλή ένταση και σε απόσταση 15 εκατοστών. Αποφύγετε την χρήση της βούρτσας και οποιουδήποτε άλλου εργαλείου styling.

Βήμα 4: Αφού τα μαλλιά σας έχουν στεγνώσει κατά 80% περίπου, σημαίνει ότι έχουν ανακτήσει την χαμένη αντοχή τους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσετε την θερμοκρασία και να δώσετε το στιλ που επιθυμείτε, με μια στρογγυλή βούρτσα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice