Face peeling
© Unsplash
Beauty

Είναι τα peeling φαινόλης επικίνδυνα για το δέρμα;

Η πιο δραστική και αμφιλεγόμενη θεραπεία δέρματος των ημερών

Phenol peels: Τα peeling φαινόλης είναι εξαιρετικά δραστικά στο δέρμα. Είναι όμως και ασφαλή;

Οι περισσότερες από εμάς έχουν κάποιο παράπονο από το δέρμα του προσώπου τους. Σημάδια ακμής, πανάδες, ρυτίδες και έντονες γραμμές έκφρασης, κοκκινίλες, σπυράκια λιπαρότητας, χαλάρωση, η λίστα είναι ατελείωτη. Για τα περισσότερα ευθύνεται απλά ο χρόνος, για άλλα η έλλειψη φροντίδας από μεριάς μας όταν έπρεπε. Όπως και να έχει, όλοι ψάχνουν τρόπους να δείχνει το πρόσωπο πιο νέο, πιο λείο, πιο λαμπερό. Από τα λίφτινγκ μέχρι τα ενέσιμα υαλουρονικά και από τις πανάκριβες κρέμες με σάλιο σαλιγκαριού μέχρι τα χημικά peeling.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και τα peeling φαινόλης, που είναι μάλιστα από τα πιο δραστικά που υπάρχουν. Άλλα peeling όπως τα AHA και BHA είναι πολύ ήπια, έχουν μικρή απόδοση και μπορούν να γίνουν από σένα στο σπίτι. Τα peeiling φαινόλης όμως είναι τόσο δυνατά που πραγματοποιούνται μόνο από επαγγελματίες δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς και έχουν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ως γνωστόν, βέβαια, όλα τα καλά συνήθως έρχονται με κάποιο κόστος -και δεν εννοώ μόνο οικονομικό. Πριν σηκώσεις το τηλέφωνολ να κλείσεις ραντεβού, διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Τι είναι τα peeling φαινόλης

Πρόκειται για ένα βαθιά χημικό peeling που δρα στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας. Το διάλυμα περιλαμβάνει υγρή φαινόλη, έλαιο από το φυτό κρότωνας και σαπούνι που βοηθάει να διαλυθούν σωστά όλα τα συστατικά. Η φαινόλη είναι ένα οργανικό μόριο που προέρχεται από παράγωγα πετρελαίου και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στην αγνή του μορφή είναι πολύ ερεθιστικό και δεν χρησιμοποιείται σε εμπορικά προϊόντα, αλλά εφαρμόζεται ως χημικό peeling. Ο λόγος που επιλέγεται στην αισθητική είναι η ιδιότητά του να διευσδύει βαθιά στην επιδερμίδα και να προκαλεί μια ελεγχόμενη βλάβη που όταν επουλώνεται κάνει «θαύματα» στη βελτίωση των ρυτίδων. Αλλά ακριβώς αυτή η δραστικότητα είναι που κάνει τη θεραπεία επικίνδυνη.

Σε ποιους απευθύνονται

Η δραστικότητά τους είναι ο λόγος που δεν είναι κατάλληλα για όλους. Συνήθως τα peeling φαινόλης συστήνονται σε όσους έχουν σοβαρές ουλές ακμής, βαθιές ρυτίδες ή δερματικές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία και δεν έχουν δει αποτέλεσμα με άλλες θεραπείες. Όσοι έχουν μέλασμα ή ροδόχρου ακμή καλό θα είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού η θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Για αυτούς συνίσταται συνήθως προ-θεραπεία με ρετινόλη για μια εβδομάδα τουλάχιστον και πλήρης αποφυγή του ήλιου.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας

Η αλήθεια είναι ότι οι «πριν και μετά» φωτογραφίες του peeling φαινόλης είναι πολύ εντυπωσιακές. Βλέπεις δραματική βελτίωση σε ρυτίδες ενώ είναι εμφανές ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη έχουν κάνει έντονη ανάπλαση στο δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα των peeling φαινόλης μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και δεκαετίες. Βελτιώνεται επίσης ο αποχρωματισμός, οι σκούρες κηλίδες, η υφή της επιδερμίδας και εξαφανίζονται τυχόν ουλές και σημάδια.

Οι «παρενέργειες»

Αρχικά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για ανώδυνη θεραπεία. Όπως ορίζει η λογική, όταν κάτι διεισδύει τόσο βαθιά στο δέρμα προφανώς είναι επώδυνο. Το ίδιο ισχύει και εδώ με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι ενώ χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα πριν τη θεραπεία, μόλις η επίδρασή της περάσει θα υπάρχει σίγουρα ενόχληση, παρόμοια με ενός εγκαύματος από τον ήλιο.

Κι ενώ όλα τα χημικά peeling ενέχουν κινδύνουν μολύνσεων, έξαρσης ακμής, εμφάνιση σημαδιών και άλλα τέτοια ωραία, τα peeling φαινόλης μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και προβλήματα στην καρδιά αφού το συγκεκριμένο μόριο είναι τοξικό για τον καρδιακό μυ αν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι η επούλωση διαρκεί από 4 έως 6 εβδομάδες κατά τις οποίες υπάρχει πρήξιμο, ξεφλούδισμα, φαγούρα, πύον, ξηρότητα και ερυθρότητα -η τελευταία μπορεί να κρατήσει για μήνες. Αυτά συνεπάγονται όχι μακιγιάζ για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και καμία επαφή με τον ήλιο για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Το κόστος

Όσο για το κόστος, τα peeling φαινόλης ξεκινούν από τα 1000 δολάρια και φτάνουν ακόμη και τα 6000 δολάρια, κάτι που ίσως μπορείς να προσθέσεις στους προβληματισμούς σου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice