Aντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση της πιτυρίδας
© Yoann Boyer/Unsplash
Beauty

7 tip για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα που σας ταλαιπωρεί

Τι παρατήρησαν επιστήμονες ερευνώντας την πιτυρίδα;

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

 Aντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση της πιτυρίδας

Το μαύρο σας φόρεμα γέμισε ξαφνικά με νιφάδες που πέφτουν από τα μαλλιά σας; Ξύνετε συνεχώς το κεφάλι σας; Παρατηρήσατε κοκκινίλες στο κεφάλι σας, ανάμεσα στα μαλλιά σας;

Μην πανικοβάλλεστε, μάλλον έχετε πιτυρίδα. Είναι ένα κοινό πρόβλημα του τριχωτού της κεφαλής και σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή της λιπαρής ουσίας που ονομάζεται σμήγμα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν, μερικοί από αυτούς είναι: 

  • Οι ορμονικές αλλαγές και η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος. 
  • Μια μακροχρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην εμφάνισή της. 
  • Ορισμένα προβλήματα όπως η στερεοτυπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και άλλες δερματικές ασθένειες συνδέονται με το φαινόμενο της πιτυρίδας. 
  • Στις περιοχές με πιτυρίδα, η ανανέωση των κυττάρων είναι ταχύτερη από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να απορρυθμίζονται γιατί καλούνται να λειτουργήσουν πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες ερευνώντας την συγκεκριμένη πάθηση, παρατήρησαν ότι στην περίπτωση της πιτυρίδας, το μικροβίωμα του τριχωτού δεν είναι ισορροπημένο. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρείται μεταβολή στις αναλογίες των μικροοργανισμών που υπάρχουν εκ φύσεως στο τριχωτό και είναι απαραίτητοι για την υγεία του.

 Aντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση της πιτυρίδας
Oladimeji Odunsi © Unspalsh

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση της πιτυρίδας, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:  

1. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν για πιτυρίδα
Για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, η Vichy εστίασε στην υγεία του μικροβιώματος και ανέπτυξε σε συνεργασία με δερματολόγους, τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν για κανονικά, λιπαρά και ξηρά μαλλιά. Δρουν στην πηγή της πιτυρίδας, απομακρύνουν το 100% των ορατών νιφάδων και καταπραΰνουν το τριχωτό ανακουφίζοντας από τον κνησμό και την αίσθηση δυσφορίας. Μετά από χρήση 4 εβδομάδων, το μικροβίωμα του τριχωτού ανακτά την ισορροπία του και προλαμβάνεται η επανεμφάνιση της πιτυρίδας για 6 εβδομάδες.

Ειδικά για ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν για πιτυρίδα  που αφαιρεί την πιτυρίδα 100%, την λιπαρότητα και τα κατάλοιπα, ακόμη και τα επίμονα. Είναι ιδανικό ακόμη και για καθημερινή χρήση. Η σύνθεση του συμβάλλει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και καταπραΰνει το τριχωτό. Είναι αποτελεσματικό από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης.

2. Ενυδατώστε το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής
Η ξηρότητα μπορεί να επιδεινώσει το φαινόμενο της πιτυρίδας. Μετά το λούσιμο,  εφαρμόστε ενυδατικό conditioner για να διατηρήσετε το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα.

3. Αποφύγετε το ζεστό νερό
Το ζεστό νερό μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Χρησιμοποιήστε δροσερό ή χλιαρό νερό κατά το λούσιμο και το ξέβγαλμα των μαλλιών σας.

4. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας κάθε μέρα
Το τακτικό βούρτσισμα των μαλλιών, μπορεί να βοηθήσει στην ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων και στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής σας.

 Aντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση της πιτυρίδας
© Getty images/Unsplash

5. Αποφύγετε τη χρήση συσκευών styling και τις χημικές επεξεργασίες
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά και αποφύγετε χημικές επεξεργασίες (βαφές, ντεκαπάζ, κλπ).

6. Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή
Μια διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και ωμέγα λιπαρά οξέα θα υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων που προκαλούν την συγκεκριμένη πάθηση. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διαχείριση της παραγωγής ελαίου και μειώνουν τα συμπτώματα της πιτυρίδας.

7. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο
Εάν η πιτυρίδα επιμένει, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για μια εξειδικευμένη θεραπεία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice