Κόψιμο μαλλιών
© Unsplash
Beauty

Πόσο συχνά είναι καλό να κόβεις τα μαλλιά σου;

Τσέκαρε πόσες φορές το χρόνο πρέπει να κόβεις τα μαλλιά σου, αν θέλεις να είναι υγιή και λαμπερά ανάλογα με το μήκος και την υφή τους

Κόψιμο μαλλιών: Πόσες φορές πρέπει να κόβεις το χρόνο τα μαλλιά σου ανάλογα με το μήκος και την υφή τους

Η άνοιξη φέρνει αέρα ανανέωσης, δημιουργεί μια έντονη επιθυμία για αλλαγή στην εμφάνιση μας. Είτε αποφασίσουμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή και να αποκτήσουμε εκείνο το γλυκό χρώμα της αλμυρής καραμέλας (chocolate glaze) στα μαλλιά μας –το sunkissed blonde που τρεντάρει συνεχώς στο TikTok–, είτε απλώς μια πιο μικρή και να πετύχουμε ένα πιο chic καρέ όπως το baroque bob ή το butterfly cut που θυμίζει τα φτερά της πεταλούδας. Πάντως η ερώτηση «πόσο συχνά πρέπει να τα κόβουμε;» μας «βασανίζει» συχνά.

Οι ειδικοί, ανάμεσά τους και η Irinel de León, η διάσημη hair stylist και παγκόσμια πρέσβειρα styling της Dyson, αναφέρει πως δεν υπάρχει μια τυποποιημένη απάντηση αλλά εξαρτάται πραγματικά από τα μαλλιά και τις ανάγκες τους, την υφή, την ακεραιότητα και το πόσο συχνά τα βάφει κανείς. Το σίγουρο είναι πως το τακτικό κούρεμα έχει πολλά οφέλη καθώς τονώνει την ανάπτυξη της τρίχας, απομακρύνει την ψαλίδα που κάνει τις άκρες των μαλλιών να φαίνονται λεπτές και τα μαλλιά αραιά, αποτρέπει την υπερβολική ξήρανση ή το σπάσιμο των μαλλιών και τα διατηρεί λαμπερά, γεμάτα ζωντάνια, δυνατά και υγιή συνολικά.

Για να καταλάβετε όμως πόσο συχνά πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας ανάλογα με το μήκος και την υφή τους, σας έχουμε τα βασικά infos:

Κόψιμο μαλλιών
© Unsplash

Τριμάρισμα ή κόψιμο;

Όταν τα μαλλιά φαίνονται άτονα ή μπερδεύονται εύκολα είναι σημάδι ότι τα μαλλιά χρειάζονται κόψιμο. Ένα τριμάρισμα, όπως εξηγεί η de León –την οποία σήμερα ακολουθούν πάνω από 188 χιλ. ακόλουθοι στα social media– είναι όταν αφαιρείται μια ή δύο ίνστες από τις άκρες. Το κόψιμο είναι λίγο πιο δραστικό, με περισσότερα από δύο έως τρία εκατοστά να κόβονται. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα τριμάρισμα είναι καλύτερο για να απαλλαγείτε από την ψαλίδα ή όταν εμφανιστούν σπασίματα στο κάτω μέρος της τρίχας. Αν πάλι δείτε ότι τα μαλλιά σας φαίνονται πιο ξηρά ή αρχίζουν να χάνουν το σχήμα τους, θα χρειαστεί ένα κούρεμα για να τα αναζωογονήσετε.

Κοντά μαλλιά

Tα κοντά μαλλιά έχουν τη δική τους χάρη και γοητεία. Bέβαια, τα πιο κοντά look συχνά απαιτούν πιο συχνό κούρεμα για να διατηρήσουν το σχήμα και το στιλ τους. Αν και ακούγεται αντιφατικό, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο κοντά είναι τα μαλλιά, τόσο περισσότερη φροντίδα χρειάζονται για να διατηρηθούν υγιή. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει ένα pixie κούρεμα μπορεί να χρειαστεί να κόβει τα μαλλιά του λίγο συχνότερα για να συντηρεί το σχήμα και το μήκος. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα κοντά μαλλιά καλό είναι να κόβονται κάθε έξι εβδομάδες, τουλάχιστον.

Μαλλιά μεσαίου μήκους

Κόψιμο μαλλιών
© Unsplash

Τα μαλλιά μεσαίου μήκους δείχνουν εντυπωσιακά όταν τα αφήνεις ελεύθερα στους ώμους, ενώ μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα updos, half up, πλεξούδες και ιδιαίτερα look με headbands. Αν λοιπόν τα μαλλιά ξεπερνούν ελάχιστα το ύψος των ώμων, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κούρεμα εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η υφή και το πόσο γρήγορα μακραίνουν. Σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε αυτό το μήκος με υγιή μαλλιά, συνίσταται ένα κούρεμα κάθε έξι έως 12 εβδομάδες.

Μακριά μαλλιά

Τα μακριά μαλλιά χρειάζονται πολλή φροντίδα για να παραμείνουν λαμπερά και δυνατά. Ο Rodney Cutler, ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων Cutler και πρεσβευτής της Redken, τονίζει ότι η συχνότητα του τριμαρίσματος των μακριών μαλλιών καθορίζεται από το πόσο υγιή είναι. Εάν είστε επιρρεπείς στην ψαλίδα ή έχετε φουντωτές άκρες, προτείνει να πηγαίνετε στο κομμωτήριο κάθε οκτώ έως 10 εβδομάδες. Εάν πάλι τα μαλλιά σας είναι υγιή και δυνατά, μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα τριμάρισμα κάθε 10 έως 12 εβδομάδες.

Πότε πρέπει να κόψετε τα μαλλιά με βάση τον τύπο και την υφή τους

Λεπτά μαλλιά

Tα λεπτά μαλλιά τείνουν να μακραίνουν λίγο πιο αργά, αλλά και να φαίνονται πιο γρήγορα κατεστραμμένα, οπότε καλό είναι το κόψιμο να προγραμματιστεί για όταν αρχίσουν να σπάνε. Συγκεκριμένα, για τα κοντά λεπτά μαλλιά προτείνεται ένα κούρεμα κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Για τα μεσαίου μήκους μαλλιά έξι έως οκτώ εβδομάδες και για τα μακριά λεπτά μαλλιά, οκτώ έως 12 εβδομάδες. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι για τα λεπτά μαλλιά απαιτείται συχνή περιποίηση για τη διατήρηση της υγείας και του σχήματός τους.

Πυκνά μαλλιά

Η αλήθεια είναι ότι τα πυκνά μαλλιά δεν είναι απαραίτητο να κόβονται τόσο συχνά. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες τρίχες μπορούν να αντέξουν περισσότερη θερμότητα. Σύμφωνα με τους hairstyle experts, οι οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες είναι ένας αξιοπρεπής χρόνος μεταξύ του επόμενου ραντεβού για το καθιερωμένο κούρεμα.

Σγουρά μαλλιά

Κόψιμο μαλλιών
© Pexels

Τα σγουρά μαλλιά απαιτούν τακτική περιποίηση κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες για να διατηρηθεί το σχήμα κάθε μπούκλας και να αποφευχθεί η φθορά. Στην περίπτωση το μήκος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο επειδή τα σγουρά μαλλιά τείνουν να είναι γενικότερα πιο ξηρά, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι. Κάθε τέσσερις εβδομάδες είναι μια ιδανική περίοδος για κούρεμα, και βοηθά να απομακρυνθούν οι νεκρές άκρες, ώστε να αρχίσουν πάλι να σχηματίζουν μπούκλες με τη φυσική τους φόρμα. Από τα πιο απαραίτητα βήματα για τη διατήρηση των σγουρών μαλλιών είναι η χρήση ενός ενυδατικού σαμπουάν και κοντίσιονερ.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν τα μαλλιά είναι κατεστραμμένα πρέπει να κόβονται. Μαζί με το κόψιμο των άκρων των μαλλιών, συνιστάται μια ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει θεραπείες ενυδάτωσης και αναδόμησης, χρήση ενυδατικών σαμπουάν και μαλακτικών, αλλά και κάποια μορφή θερμοπροστατευτικού. Η υγεία των μαλλιών είναι άλλωστε ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής μας εμφάνισης και ευεξίας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice