Κοπέλα με μαγιώ που γελάει και φοράει αντηλιακό
© Freepik / wayhomestudio
Beauty

Λήγει το αντηλιακό; Πώς θα το καταλάβετε και τι να προσέξετε

Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την προστασία της επιδερμίδας

Αντηλιακό: Ενδείξεις που φανερώνουν ότι έχει λήξει και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το ανανεώνουμε

Η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη, έχει ανάγκη από καθημερινό καθαρισμό, χρήση σωστών προϊόντων και συνεχούς φροντίδας. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς και ταυτόχρονα σύμμαχός της ο ήλιος. Αυτός που με τις ακτίνες του ενισχύει τη βιταμίνη D και που δίχως προστασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο δέρμα. Οι ακτίνες UV δεν κάνουν διακρίσεις, για αυτό οφείλουμε χειμώνα-καλοκαίρι, με κρύο ή με ζέστη, να φοράμε αντηλιακό ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλο που η χρήση του ενδείκνυται για όλο τον χρόνο, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Ακόμα και το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης.

Για πόσο καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο αντηλιακό; 

Κοπέλα στην παραλία χαμογελάει με κλειστά ματιά και έχει αντηλιακό στο πρόσωπο
© Unsplash / Leandro Crespi

Από τη στιγμή που βγάζουμε το καπάκι της αντηλιακής κρέμας ή σπρέι που μόλις αγοράσαμε, έχουμε περιθώριο σχεδόν τρία χρόνια για να τα χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αυτό είναι το διάστημα που αντέχει ένα αντηλιακό, ακόμα και αν δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης ή κάποια άλλη σχετική ένδειξη. Ωστόσο στα τρία αυτά χρόνια, το προϊόν πρέπει να συντηρείται υπό τις κατάλληλες συνθήκες, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η αποσύνθεσή του νωρίτερα από ότι αναμένεται. Για αυτό και αποφεύγουμε να το ξεχνάμε στο αυτοκίνητο, μια και λόγω της θερμότητας επιταχύνεται η διάσπασή του, αλλοιώνοντας την ποιότητα, όπως συμβαίνει και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος με υψηλές θερμοκρασίες. Εξίσου επικίνδυνη ταυτόχρονα θεωρείται και η υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μούχλα. Ας το ξανασκεφτούμε πριν αφήσουμε εκτεθειμένη την αντηλιακή κρέμα στο μπάνιο που συχνά περιβάλλεται από υγρό αέρα, ιδίως λόγω των υδρατμών που αναδύονται όταν απολαμβάνουμε ένα ζεστό ντουζ. 

Πού βρίσκεται η ημερομηνία λήξης;

Κοπέλα βάζει αντηλιακό στο χέρι της
© Unsplash / Leandro Crespi

Σχεδόν όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε, από τρόφιμα μέχρι είδη περιποίησης τονίζουν με μαύρους bold αριθμούς μέχρι πότε επιτρέπεται να γίνει κατανάλωσή τους. Συνήθως η ένδειξη αυτή βρίσκεται σε εμφανή σημεία, όμως στην περίπτωση των αντηλιακών δεν είναι πάντοτε τόσο απλό. Άλλωστε αν ήταν, θα γνωρίζαμε καιρό τώρα ότι λήγουν. Ξεκινάμε κοιτώντας στο κάτω μέρος του μπουκαλιού, δηλαδή εκεί που αρκετοί σπάνια θα σκεφτόμασταν ότι ενδεχομένως αναγράφεται κάτι σημαντικό.  Η διαδικασία αυτή ανεβαίνει επίπεδο δυσκολίας καθώς δεν είναι πάντοτε αυτονόητο ή ξεκάθαρο τι ακριβώς διαβάζουμε. Η ημερομηνία λήξης στα αντηλιακά δηλώνεται με τα εξής σύμβολα και τρόπους:

  1. Εικονίδιο που μοιάζει με ανοιχτό βάζο συνοδευόμενο από έναν αριθμό και το γράμμα «M» - αν δείτε για παράδειγμα 12M αυτό σημαίνει πως το προϊόν έχει διάρκεια 12 μηνών από τη στιγμή που ανοίγεται
  2. Εικονίδιο που μοιάζει με κλεψύδρα - η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει από τη στιγμή που θα ανοιχθεί το προϊόν, με διάρκεια 30 μηνών 
  3. Χαραγμένος πενταψήφιος κωδικός - πρόκειται για ημερομηνία στην οποία τα πρώτα δύο νούμερα αντιστοιχούν στο έτος παρασκευής και οι επόμενοι τρεις στην ημέρα και χρονιά λήξης

Πώς ελέγχω την κατάσταση του αντηλιακού αν δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη;

Γυναίκα που φοράει καπέλο και αντηλιακό στο πρόσωπο
© Canva

Μήπως κάτι πάει λάθος με το αντηλιακό; Ώρα να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας. Απλώνουμε μία μικρή ποσότητα από από το προϊόν στο χέρι και παρατηρούμε προσεκτικά. Αν βλέπουμε μικρές συστάδες ή «κομματάκια» μάλλον ήρθε η ώρα να το πετάξουμε. Έχει πλέον περάσει το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα ή, η αποθήκευσή του δε γινόταν στο σωστό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα συστατικά του να έχουν πια διαχωριστεί. Το ίδιο συμβαίνει αν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό στρώμα λαδιού, κάνοντας την κρέμα να έχει χάσει την αρχική της σύσταση. Περνάμε στην όσφρηση, καθώς ελάχιστες είναι οι φορές που μια δυσάρεστη μυρωδιά σχετίζεται με καλή κατάσταση και ποιότητα. Αν ξαφνικά αντιληφθούμε πως το αντηλιακό μας παρουσιάζει ένα πιο ξινό άρωμα, είναι μια καλή στιγμή για να πούμε αντίο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το αντηλιακό;

Κοπέλα που φοράει αντηλιακό στο πρόσωπο και είναι στην παραλία
© Canva

Η έκθεση στον ήλιο δίχως καμία προστασία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα βλαβερή για το δέρμα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι ικανές να προκαλέσουν πλήθος δερματικών προβλημάτων, όπως εγκαύματα, πανάδες, σημάδια που επηρεάζουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως την υγεία. Ιδίως όταν πρόκειται για έγκαυμα, οι πόνοι που το συνοδεύουν δεν είναι καθόλου ευχάριστοι. Όσα βίντεο skincare και αν παρακολουθήσουμε, ίσως το πιο σημαντικό στάδιο είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας, μια και προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων και συντηρώντας την υγιή όψη της επιδερμίδας. Το καλοκαίρι για πολλούς σημαίνει βόλτες στην παραλία, χαλάρωση κάτω από τον ήλιο, όμως πάντοτε χρειάζεται μέτρο. Δίχως αντηλιακό ενισχύονται οι πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, μια και η έκθεση σε ακτίνες UV δεν προσφέρει τίποτα ωφέλιμο στον οργανισμό, αντιθέτως, τον απειλεί όλο και πιο έντονα.

Κοπέλα με μαύρα γυαλιά ηλίου, ψάθινο καπέλο και αντηλιακό στη μύτη
© Canva

Για αυτό πάντοτε ελέγχουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Εάν το αντηλιακό έχει λήξει, το να συνεχίζουμε να το φοράμε δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίζουμε πόσο «αντέχει» ακόμα, είναι το να σημειώσουμε πάνω στο μπουκαλάκι του αντηλιακού την ημέρα που το πήραμε, δίνοντάς του περιθώριο κατανάλωσης τα επόμενα τρία χρόνια. Ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε όλοι μας ένα «ξεκαθάρισμα» στις κρέμες και τα σπρέι που εμπιστευόμαστε τόσο εύκολα. Τέτοιες μικρές κινήσεις είναι μερικές φορές αρκετές, για να δώσουμε στον εαυτό μας την φροντίδα που του αξίζει. Stay protected, stay safe.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice