Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958)
Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958) © Bob Haswell/Express/Getty Images
Celebrities

H Βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει τα 96: Εξήντα πράγματα που δεν ξέρεις γι' αυτήν

Γεννήθηκε στις 21/4/26 και σήμερα έχει γενέθλια. Γιατί οι Βρετανοί την αγαπούν τόσο πολύ;

Ελισάβετ της Αγγλίας: Mε αφορμή τα 96 της γενέθλια, μαζέψαμε 60 άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή και τις συνήθειές της

Η αγάπη του κόσμου για την καινούργια «ελισαβετιανή» εποχή σίγουρα έχει να κάνει με τον εκμοντερνισμό της μοναρχίας. Οι όμορφοι εγγονοί της Ελισάβετ που παντρεύτηκαν, χαλάρωσαν με την ανοχή της "γιαγιάς" το πατροπαράδοτο σοβαροφανές έθιμο που θέλει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας σχεδόν να μη διασκεδάζουν δημόσια, και βέβαια να μην συγκατοικούν πριν το γάμο. Σίγουρα όμως, ο κόσμος στα σχεδόν 70 χρόνια της βασιλείας της έχει συνδέσει την Ελισάβετ με συγκεκριμένες στιγμές της δικής του ζωής, καθώς εκείνη μεγάλωνε μαζί με την ιστορία της χώρας της. Θυμούνται πού βρίσκονταν όταν έμαθαν για τη γέννηση του πρίγκιπα Καρόλου ή το θάνατο της μητέρας της Βασίλισσας. Νιώθουν συμπάθεια για την Ελισάβετ, γιατί την έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια και τη νιότη τους.

Περισσότερο από όλα, η σεμνή αλλά αφοσιωμένη φύση της καλλιεργεί την εικόνα του καθήκοντος που τους κάνει να αισθάνονται βαθιά εκτίμηση. Δεν παραπονιέται ποτέ όταν ο τύπος γράφει αρνητικά για αυτήν και την οικογένειά της, δεν εκτίθεται αρνητικά ποτέ. Δεν τάσσεται υπέρ ή κατά καμιάς κυβέρνησης, αλλά κάνει το καθήκον της συστηματικά επί 6 δεκαετίες. Επί 70 σχεδόν έτη, εμφανίζεται σε φιλανθρωπίες, μαζεύει χρήματα για καλό σκοπό, εκπροσωπεί την Βρετανία όταν χρειάζεται και δείχνει πάντα όπως πρέπει. Ίσως για αυτό οι Βρετανοί έκλεισαν 9.500 χιλιάδες δρόμους, για να γιορτάσουν οι γειτονιές τη Βασίλισσά τους.

Κανείς δεν περίμενε ότι η μικρή Elizabeth Alexandra Mary, που γεννήθηκε στις 21/04/1926, θα γινόταν πότε Βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, μετά από τον θείο και τον πατέρα της. Στις 2 Ιουνίου 2012, όμως, η Ελισάβετ γιόρτασε το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της: 60 χρόνια στο θρόνο. Η τελετή στέψης, (2/06/1953), ήταν η πρώτη που προβλήθηκε από την τηλεόραση- οι μέχρι τότε άδειες για εγκατάσταση τηλεοπτικής κεραίας διπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 3 εκατομμύρια λίγο πριν την τελετή κι έτσι ολόκληρη η Βρετανία την παρακολούθησε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον γερμανό καγκελάριο Helmut Schmidt, 1978 ©EPA/STR
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον γερμανό καγκελάριο Helmut Schmidt, 1978 ©EPA/STR

60 χρόνια μετά, η Βρετανία συντονίζεται στα κρατικά κανάλια, και κλείνει 9.500 χιλιάδες δρόμους για να γιορτάσουν οι γειτονιές του Λονδίνου το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας που έζησε για να δει τη Βρετανική Αυτοκρατορία να μετατρέπεται σε Βρετανική Κοινοπολιτεία, παραμένει στη ζωή περισσότερο από κάθε άλλο μονάρχη στη χώρα της και παρακολούθησε αμέτρητες κυβερνήσεις, υποχρεωμένη να υπηρετεί το ρόλο της πολιτικής ενότητας χωρίς να της επιτρέπεται να λέει τη γνώμη της για τα πολιτικά δημοσίως.

Οι Βρετανοί του 1950, είχαν δει στο πρόσωπο της τη μοντέρνα εκδοχή της μοναρχίας, και την ελπίδα που είχε ανάγκη η χώρα για να επουλώσει τα τραύματα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, η ήρεμη δύναμη της Ελισάβετ (που όταν ήταν μόλις δύο ετών είχε καταπλήξει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ με το δυναμισμό της), σπάνια έδωσε λαβές για αρνητικούς σχολιασμούς. Σιωπηλά, ενώνει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τους Βρετανούς (και τα άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας της οποίας ηγείται, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.α). Κάθε χρόνο, είναι αυτή που ανοίγει τη Βουλή, βλέπει μια φορά την εβδομάδα το Βρετανό πρωθυπουργό, συντονίζει 6.000 φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, υποδέχεται πάνω από 58.000 άτομα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, αλλά ποτέ δεν προκαλεί, -σε αντίθεση με τον «μπουνταλά» γιο της Κάρολο.

Η Βασίλισσα, εδώ και δεκαετίες λατρεύεται από τους πολίτες της αδιάλειπτα, με εξαίρεση την εποχή του θανάτου της Lady D. Ίσως η ζυγαριά γέρνει υπέρ της, ακριβώς επειδή συνήθως δεν εκτίθεται πολιτικά, παρά μόνο παραμένει ο συνδετικός κρίκος των Βρετανών με την πατρίδα και την ιστορία τους. «Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, θα επαναλάβω εκ νέου ότι αφιερώνω τον εαυτό μου στην υπηρεσία σας» είπε στον εορτασμό του Αδαμάντινου μερικές μέρες πριν. Συνήγορος στην αγάπη του κόσμου είναι και η προσπάθειά της να εκμοντερνίσει το θρόνο, επιτρέποντας στον εγγονό της να συγκατοικήσει με τη μέλλουσα γυναίκα του πριν το γάμο και διαρρέοντας φήμες ότι τον τελευταίο καιρό είναι πωρωμένη με το wii.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ Mary McCartney / Her Majesty Queen Elizabeth II / HANDOUT

Ίσως επίσης να την αντιμετωπίζουν με τόση λατρεία, λόγω του ότι ποτέ δεν άφησε κανένα συναίσθημα να φανεί, είχε πάντα μια καλοσυνάτη απόσταση, πράγμα μυστηριώδες μάλλον για τους ψυχρούς Άγγλους παρά δυσάρεστο. Οι ελάχιστοι που έχουν δει το πραγματικό της πρόσωπο, την έχουν ακούσει να ειρωνεύεται και να μιμείται, να θρηνεί για το χαμό ενός από τα σκυλάκια της, να εκνευρίζεται με το σύζυγο της, να τρώει αφηρημένη μπροστά στην τηλεόραση. Σαν κανονικός άνθρωπος, στο διάλειμμα μιας μη κανονικής ζωής.

Elizabeth II: 60 πράγματα που δεν ξέρεις για τη βασίλισσα

1) Κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει την βασίλισσα. Όταν η Μισέλ Ομπάμα ακούμπησε το χέρι της στην πλάτη της σχεδόν προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο.

2) Στη βασιλική βρετανική συλλογή ανήκουν 7000 πίνακες ζωγραφικής, 3000 μινιατούρες, 1400 γλυπτά, χωρίς να υπολογίσουμε τα έπιπλα, τις ιστορικές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα. 

3) Της αρέσει η ζωγραφική του Holbein αλλά κυρίως του Rembrandt του οποίου διαθέτει κάποια έργα και μια προσωπογραφία. Δεν πολυσυμπαθεί την σύγχρονη ζωγραφική αν και έδωσε πρόσφατα τίτλο τιμής στον ζωγράφο David Hockney.

4) Δεν της αρέσει η Όπερα. Αν θέλεις να την ενοχλήσεις οδήγησέ την στο Φεστιβάλ όπερας του Γκλίντεμπουρν στο οποίο μάλιστα διαθέτει τιμητική θέση.

5) Παρόλα αυτά θεωρεί μεγάλο προνόμιο ότι παραβρέθηκε σε μερικά αξέχαστα κονσέρτα όπως εκείνο της Τόσκα με την Μαρία Κάλλας στο Covent Garden.

6) Λατρεύει τις οπερέτες. Εκείνες των Gilbert και Sullivan είναι η αδυναμία της

7) Λατρεύει το iPod της. Βρίσκει εξαιρετικό αυτό το μικρό μηχάνημα παραγωγής μουσικής και μάλιστα ετοιμάζεται να δώσει τίτλο τιμής στον σχεδιαστή του, Jonothan Ive. Χρησιμοποιεί ένα μικρό, χωρητικότητας 6 giga και ένα δεύτερο που της χάρισε το Πρόεδρος Ομπάμα. Μέσα στο δώρο του Προέδρου υπήρχαν φωτογραφίες της από την επίσκεψή της κάποτε στη Βιρτζίνια καθώς και κομμάτια του αμερικάνικου βαριετέ.

8) Ζήτησε να τις προσθέσουν στο iPod της το τραγούδι «People will say we΄re in Love» από το μιούζικαλ Oklahoma επειδή της θυμίζει την εποχή των αρραβώνων της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

9) Η τηλεοπτική σειρά Eastenders παραμένει ένα από τα καθημερινά της ραντεβού. Παρακολουθεί επίσης ανελλιπώς κάθε βράδυ στις 10 τις ειδήσεις του BBC και το πρωί ξυπνά με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Thought of the Day» στο BBC4 από ένα μικρό τρανζιστοράκι με μπαταρίες. Την ακούει ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της ημέρας που έχουν φροντίσει να τις αφήσουν πάνω στο τραπέζι του πρωινού: Times, Daily Telegraph, Daily Express, Daily Mail… αλλά ξεκινάει πάντα με την ανάγνωση της αθλητικής Sporting Life

10) Δεν θεωρεί τον εαυτό της «σπουδαίο αναγνώστη» σε αντίθεση με τον σύζυγό της του οποίου η προσωπική βιβλιοθήκη διαθέτει 11.000 τόμους και καταλαμβάνει δύο τεράστια δωμάτια του Buckingham.

11) Πριν πέσει για ύπνο της αρέσει να διαβάζει ένα καλό μυθιστόρημα της Agatha Christie ή της P.D. James. Την ίδια αγάπη για την P.D. James είχε και η μητέρα της όταν ζούσε. Το 1991 την ανακήρυξε «βαρόνη».

12) Λατρεύει ακόμα τα αστυνομικά του Dick Francis ο οποίος πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε παλιός αναβάτης αλόγων της Βασιλικής Αυλής καθώς και τα μυθιστορήματα της Daphne Du Maurier και ειδικά τη “Rebecca”.

13) Έχει παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Alfred Hitchcock τον οποίο εκτιμούσε απεριόριστα και ανακήρυξε Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας . Της αρέσει η ταινία «Doctor Zhivago» του David Lean, οι «Δρόμοι της Φωτιάς» του Hugh Hudson και η κλασσική ταινία – καρτούν των Beatles, το «Yellow Submarine». Το «The Queen» που ο Στήβεν Φρίαρς της αφιέρωσε, δεν θέλησε να το δει, είδε όμως και εκτίμησε τον «Λόγο του βασιλιά», την ταινία για τη ζωή του πατέρα της που ενσάρκωσε στην οθόνη ο αγαπημένος της ηθοποιός Colin Firth.

14) Είναι φαν της Barbra Streisand. Σε μια συνάντησή τους τής είχε αποκαλύψει ότι έχει όλα της τα cd.

15) Την ενδιαφέρει πολύ η φωτογραφία. Η θέση της την οδήγησε να γνωρίσει όλους τους μεγάλους φωτογράφους με αφορμή τη δημιουργία των επίσημων πορτραίτων της: τους συγγενείς της λόρδο Snowdon και Lichfield αλλά και τον Cecil Beaton, την Annie Leibovitz και τον Chris Levine.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ KAY NIETFELD

16) Έχει δεχτεί να ποζάρει προσωπικά, στο πλαίσιο της παράδοσης των βασιλικών πορτραίτων, για τρεις μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες: Τον Andy Warhol το 1985, τον Lucian Freud το 2001 και τον Chris Levine το 2011.

17) Βαριέται το ποδόσφαιρο. Το Wimbledon την ενοχλεί, γι’ αυτό και έχει να πατήσει το πόδι της εκεί, από τον Τελικό του 1977.

18) Αντίθετα έχει πάθος με τα άλογα, από την εποχή που ο παππούς της, ο βασιλιάς George V της χάρισε (όταν ήταν 4 ετών) ένα shetland με το όνομα Peggy. Διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα ιπποφορβεία του κόσμου και τα καθαρόαιμά της, τής στοιχίζουν γύρω στις 720.000 ευρώ το χρόνο. Έχει περίπου 25 άλογα να εκπαιδεύονται σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Τα derby του Epsom είναι η προσωπική της ευτυχία

 

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της τον περασμένο Οκτώβρη δίπλα στα αγαπημένα της πόνι, Bybeck Katie και Bybeck Nightingale.

19) Τον σπάνιο ελεύθερο χρόνο της τον αφιερώνει φτιάχνοντας puzzles. Τεράστια puzzles που βρίσκονται συνήθως στημένα στις αίθουσες των εξοχικών της κατοικιών στο Balmoral ή στο Sandringham. Αν ανακαλύψει ότι λείπει κάποιο κομμάτι τηλεφωνεί η ίδια στον κατασκευαστή για να «ρυθμίσει το πρόβλημα»!

11.jpg
© Oli Scarff/Getty Images

20) Διαθέτει την πιο ωραία συλλογή διαμαντιών στον κόσμο. Τα πιο παλιά κομμάτια διαθέτουν ιστορία αιώνων. Προέρχονται από την βασιλική συλλογή των προγόνων της, της γιαγιάς της κυρίως, βασίλισσας Mary, που όταν πέθανε το 1953 της παραχώρησε το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής της συλλογής, μιας από τις πιο πολύτιμες και πλούσιες της Ευρώπης. Ο αριθμός των κομματιών είναι ανυπολόγιστος. Η βασίλισσα διαθέτει 5 διαδήματα και δεκάδες κολιέ, καρφίτσες, ταμπακέρες, ρολόγια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου φεύγουν από το Westminster  μετά τη γαμήλια τελετή
© PA Images via Getty Images

21) Παντρεύτηκε τον Φίλιππο στις 20 Νοεμβρίου του 1947, στο Αβαείο του Westminster. Το νυφικό της σχεδίασε ο Sir Norman Hartnell και έραψε το εργοστάσιο Canmore. Το ύφασμα ήταν από μετάξι που προήλθε από κινέζικους μεταξοσκώληκες του κάστρου Lullingstone. H βέρα της κατασκευάστηκε από Ουαλικό χρυσό, από το ορυχείο της εταιρείας Clogau, η οποία έχει κάνει χρυσές δουλειές από τότε (φέτος, έχει βγάλει ένα ειδικό δαχτυλίδι για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου). Η τούρτα του γάμου κατασκευάστηκε από την Mc Vitie & Price Ltd, με υλικά που ήρθαν ως γαμήλιο δώρο από τον σύνδεσμο Οδηγών Αυστραλίας (οι γυναίκες πρόσκοποι, όχι οι οδηγοί αυτοκινήτων!)

queen-elizabeth_england_2.jpg
© EPA/STR

22) Εδώ και 70 χρόνια, η βασίλισσα της Αγγλίας έχει εμφανιστεί με περισσότερα από 5000 καπέλα και 500 διαφορετικά μοντέλα. Τα αγαπημένα της, τα φοράει και είκοσι και τριάντα φορές, παρόλο που είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Από το 1940 μέχρι το 1960 τα σχεδίαζε ο Δανός Aage Thaarup που είχε το ατελιέ του στην King’s Road και ήταν ο σχεδιαστής της μητέρας της. Για την νεαρή Ελισάβετ δημιούργησε κομψά τιρμπάν και καπέλα χωρίς μπορ. Μετά ήρθε η σειρά της Simone Mirman, μιας Γαλλίδας μαθήτριας της Σκιαπαρέλι που αρχικά σχεδίαζε τα καπέλα της αδελφής της, Μαργαρίτας. Από το 1965 ανέλαβε και τη βασίλισσα. «Ήταν πολύ απλή στα γούστα της» , θυμάται «και πολύ γρήγορη στις αποφάσεις της. Δεν μπορούσα να της αλλάξω ποτέ γνώμη. Συχνά άφηνε την πρόβα στη μέση για να δει στην τηλεόραση μια κούρσα των αλόγων της». Όταν το 1990 πέθανε η Μirman, σειρά πήρε ο Νεοζηλανδός Philip Somerville με το ατελιέ του στην Marylebon. «Ένα ελισαβετιανό καπέλο» λέει ο ίδιος «δεν πρέπει ποτέ να κρύβει το πρόσωπο της βασίλισσας. Πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλο για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει άνετα από την Rolls της, να αφήνει ελεύθερες και εμφανείς τις μικρές λευκές μπούκλες της περιμετρικά και να είναι αρκετά ευδιάκριτο ώστε να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος». Σχεδιάζουν πάντα δύο πανομοιότυπα μοντέλα σε περίπτωση ανέμου. O στυλίστας της, Stewart Parvin είναι πάντα σε άμεση επαφή με τον σχεδιαστή των καπέλων της προκειμένου να ολοκληρώσουν μαζί το τελικό outfit.

23) Αγαπημένο της χρώμα είναι το μπλε, σύμφωνα με την Vogue, που μελέτησε μία προς μια τις δημόσιες εμφανίσεις της τον τελευταίο χρόνο. Η Ελισάβετ φόρεσε μπλε, γαλάζιο και άλλες παραλλαγές του κατά 29%, ενώ η επόμενη επιλογή της στο ντύσιμο είναι το φλοράλ (13%). Τα φορέματα της έχουν σχεδιάσει κατά καιρούς οι Sir Hardy Amies, Sir Norman Hartnell, Karl-Ludwig Couture και Maureen Rose. 

24) Το ύψος της είναι 1.63.

25) Έχει τριάντα βαφτιστήρια

26) Εκπαιδεύτηκε μηχανικός στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου μαζί με τις κοινές θνητές συμπατριώτισσές της

27) Έχει υπογράψει 3.500.000 γράμματα.

28) Έχει χαρίσει πάνω από 90.000 πουτίγκες ως δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό της. Στα περίεργα δώρα που έχει λάβει περιλαμβάνονται δύο χελώνες, ένα μικρό ελεφαντάκι, ο Ντάμπο, δύο μαύροι κάστορες που της χάρισαν στον Καναδά και ένα jaguar. Όλα χαρίστηκαν στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου. Έχει λάβει όμως σαν δώρο και αυγά φιδιού, ανανάδες, αυγά αλλά και 7 κιλά δαμάσκηνα! Ένα από τα δώρα που περιμένει με χαρά με αφορμή το αδαμάντινο ιωβηλαίο της είναι ένα iPad

29) Σε μια «ήρεμη» χρονιά, η Βασίλισσα συναντά περίπου 58.000 ανθρώπους σε διάφορα δείπνα, γκαλά και πάρτι.

30) Έχει δημιουργήσει μια δικιά της ράτσα σκυλιών, τα «dorgi», όταν ένα από τα αγαπημένα της σκυλάκια ράτσας corgi δεν αντιστάθηκε στον έρωτα ενός dachshund που άνηκε στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Η Ελισάβετ σήμερα διαθέτει 4 dorgis: Τα Cider, Berry, Candy και Vulcan και 5 corgis: Emma, Linnet, Monty, Holly and Willow. Στα εξοχικά της όμως διαθέτει και labradors αλλά και cocker spaniels. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη συζύγό του Μισέλ Ομπάμα
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη συζύγό του Μισέλ Ομπάμα ©EPA/POOL

31) Αγαπημένο της ποτό είναι το Dubonnet Cocktail (Δυο μέρη Dubonnet Rouge, ένα μέρος τζιν, μια φέτα λεμονάκι, δυο παγάκια)

32) Για την οικογένειά της έχει εκμυστηρευτεί ιδιωτικά: «όπως οι καλύτερες οικογένειες, έχουμε κι εμείς τις εκκεντρικότητές μας, έχουμε ανυπόμονα νεότερα μέλη, έχουμε οικογενειακές διαφωνίες». Το 1954 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυστραλία, ένας κινηματογραφιστής είδε μπροστά στην κάμερά του να διαδραματίζεται η παρακάτω σκηνή: τον Φίλιππο να βγαίνει από το χώρο που έμεναν, συνοδεία μιας ρακέτας του τένις που του είχε εκσφενδονίσει !

33) Το πρωί πίνει τσάι (Earl Grey), με μαύρο ψωμί και ελαφριά μαρμελάδα Κατά τις 4.30 το απόγευμα ξαναπίνει τσάι ή καφέ με σπιτικά μπισκότα και κέικ. Πολύ συχνά, η λιτοδίαιτη Ελισάβετ ταΐζει τα απομεινάρια στα σκυλάκια της. Τα κυριακάτικα απογεύματα χαλαρώνει τηλεφωνώντας στις αγαπημένες της εξαδέλφες.

34) Η μέρα της ξεκινάει από πολύ νωρίς: στις 6.30 που καταφθάνει το χαρτί με τις υποχρεώσεις της ημέρας, έχει ήδη πάρει πρωινό και διαβάσει ένα μέρος από τις 300 επιστολές που δέχεται καθημερινά, καθοδηγώντας το προσωπικό για το πώς να απαντήσει. Στη διάρκεια της βασιλείας της έχει στείλει 37.000 χριστουγεννιάτικες κάρτες.

35) Κάθε Τετάρτη απόγευμα, έχει την καθιερωμένη της συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο προσωπικό της γραφείο στο Μπάκινγχαμ

36) Οι συναντήσεις της, οι επισκέψεις της, οι εκδρομές της είναι προγραμματισμένα από τον προηγούμενο χρόνο. Ξέρει π.χ. που θα βρίσκεται και με ποιους την ημέρα των Χριστουγένννων του 2013. 

37) Στον πρόσφατο γάμο του Ουίλιαμ, επέμεινε στον εγγονό της να φορέσει την επίσημη στρατιωτική του στολή. Τον άφησε όμως να ξεκινήσει τη λίστα με τους καλεσμένους από τους φίλους του και στα άτομα που περίσσευαν να στριμώξει τους επισήμους

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2005
© by Anwar Hussein/Getty Images

38) Πολλοί αναρωτιούνται τι κρύβει το μικρό τσαντάκι που κρατάει συνήθως. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ένα lipstick, για να το ανανεώνει διακριτικά στα χείλη της.

39) Δε μασάει τα λόγια της: το 2009, σε μια επίσημη συνάντηση ηγετών, είχε αναρωτηθεί φωναχτά γιατί ο Μπερλουσκόνι "φωνάζει τόσο πολύ".

40) Ο σύζυγος της την αποκαλεί " Sausage" (λουκάνικο)

41) Αγαπά τα corn flakes τα οποία αποθηκεύει σε πλαστικά τάπερ.

42) Λέγεται ότι το ταλέντο της στην εκπαίδευση των σκύλων είναι ανεπανάληπτο.

43) Η Βασίλισσα έχει χιούμορ: κάποτε είχε γράψει στον ράφτη των φορεμάτων της: "Σε ευχαριστώ για τον τεράστιο λογαριασμό, που θα μου πάρει μια ζωή να ξεπληρώσω".

44) Η Βασίλισσα βρίζει. Έχει ακουστεί να λέει στο σύζυγο της "Σκάσε".

45) Έχει κοκκινίσει από ντροπή μόνο μια φορά, τουλάχιστον δημόσια, όταν ένας αρχηγός κράτους κάποτε τόλμησε να της πει «Είστε πολύ όμορφη σήμερα!»

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ ROBERT PERRY

46) Αν θέλει κάποιος να την δει έστω μία φορά εκνευρισμένη ας πατήσει την ουρά των αγαπημένων της σκυλιών. Έχει απολύσει υπηρέτη της γιατί έδωσε ουίσκι στα αγαπημένα της σκυλιά corgis

47) Τον τελευταίο καιρό, έχει εθιστεί στο Nintendo Wii που χάρισε η Κέιτ στον Ουίλιαμ.

48) Κάνει εξαιρετικές μιμήσεις. Την Θάτσερ, λένε, την κάνει ίδια.

49) Δεν ιδρώνει!!! Ακόμη και στις πιο ζεστές θερμοκρασίες.

50) Όταν ο επί χρόνια γιατρός της έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Παλάτι για να την εξετάσει χωρίς ρούχα, η Ελισάβετ του είπε: "Έχω τόση αμηχανία, όση και εσείς".

Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958)
© Bob Haswell/Express/Getty Images

51) Δεν έχει δίπλωμα οδήγησης. Παρ' όλα αυτά, στους κήπους των εξοχικών της, την βλέπουν συχνά να οδηγεί σαν καμικάζι. Είναι η μόνη πολίτης στην Βρετανία που μπορεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και να μην έχει πινακίδες το αυτοκίνητο της. Έχει μπει μία φορά στον Λονδρέζικο Σιδηρόδρομο το 1939, ενώ ήταν ακόμα πριγκίπισσα, συνοδευόμενη από την γκουβερνάντα της και την αδελφή της Μαργαρίτα.

52) Οι μόνοι ηγέτες που την προσφωνούν με το μικρό της όνομα, και όχι "Your Majesty", είναι ο Νέλσον Μαντελα και ο Κένεθ Κάουντα της Ζάμπια.

53) Μιλάει τέλεια γαλλικά και ποτέ δεν ζητάει διερμηνέα στις γαλλόφωνες συναντήσεις της.

54) Έχει γνωρίσει και υποδεχτεί 12 βρετανούς πρωθυπουργούς και 12 αμερικανούς Προέδρους

55) Έχει πραγματοποιήσει 261 επίσημα υπεραντλαντικά ταξίδια σε 116 διαφορετικές χώρες. Έχει επισκεφτεί 16 φορές την Αυστραλία, 22 τον Καναδά, 6 την Τζαμάϊκα και 10 την Νέα Ζηλανδία.

56) Της ανήκουν 88 μικροί κύκνοι που διαπλέουν τον Τάμεση που φροντίζει ειδικός, μια βασιλική παράδοση που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

57) Το πρώτο της e-mail το έστειλε το 1976 από τη βρετανική στρατιωτική βάση. Μπήκε στο Facebook τον Νοέμβριο του 2010 με μια σελίδα που ονομάζεται “british Monarchy» και περιλαμβάνει βασιλικά νέα, φωτογραφίες, βίντεο και λόγους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει poke στην βασιλική οικογένεια.

58) Η τελευταία φορά που επιβιβάστηκε στην Britannia, τη βασιλική θαλαμηγό της, ήταν τον Αύγουστο του 1997 για να επισκεφτεί την Σκωτία.

59) Έστειλε περί τα 540.000 τηλεγραφήματα επ' ευκαιρία του αδαμάντινου Ιωβηλαίου της

60) Η Βασίλισσα, ο άνθρωπος που ένα ολόκληρο έθνος δοξάζει και θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά, συχνά απολαμβάνει τις ώρες που μπορεί να τρώει μόνη, μπροστά στην τηλεόραση.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice