Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958)
Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958) © Bob Haswell/Express/Getty Images
Celebrities

Εξήντα πράγματα που δεν ξέρεις για τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Γιατί οι Βρετανοί την αγαπούσαν τόσο πολύ;

Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου: 60 άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή και τις συνήθειές της

Η αγάπη του κόσμου για την καινούργια «ελισαβετιανή» εποχή σίγουρα έχει να κάνει με τον εκμοντερνισμό της μοναρχίας. Οι όμορφοι εγγονοί της Ελισάβετ Β' που παντρεύτηκαν, χαλάρωσαν με την ανοχή της "γιαγιάς" το πατροπαράδοτο σοβαροφανές έθιμο που θέλει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας σχεδόν να μη διασκεδάζουν δημόσια, και βέβαια να μην συγκατοικούν πριν το γάμο. Σίγουρα όμως, ο κόσμος στα σχεδόν 70 χρόνια της βασιλείας της έχει συνδέσει την Ελισάβετ με συγκεκριμένες στιγμές της δικής του ζωής, καθώς εκείνη μεγάλωνε μαζί με την ιστορία της χώρας της. Θυμούνται πού βρίσκονταν όταν έμαθαν για τη γέννηση του πρίγκιπα Καρόλου ή τον θάνατο της μητέρας της Βασίλισσας. Νιώθουν συμπάθεια για την Ελισάβετ, γιατί την έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια και τη νιότη τους.

Περισσότερο από όλα, η σεμνή αλλά αφοσιωμένη φύση της καλλιεργούσε την εικόνα του καθήκοντος που τους έκανε να αισθάνονται βαθιά εκτίμηση. Δεν παραπονιόταν ποτέ όταν ο τύπος έγραφε αρνητικά για αυτήν και την οικογένειά της, δεν εκτιθόταν αρνητικά ποτέ. Δεν τασσοταν υπέρ ή κατά καμιάς κυβέρνησης, αλλά έκανε το καθήκον της συστηματικά επί δεκαετίες. Επί 70 σχεδόν έτη, εμφανιζόταν σε φιλανθρωπίες, συγκέντρωνε χρήματα για καλό σκοπό, εκπροσωπούσε τη Βρετανία όποτε χρειζόταν και έδειχνε πάντα όπως έπρεπε. 

Κανείς δεν περίμενε ότι η μικρή Elizabeth Alexandra Mary, που γεννήθηκε στις 21/04/1926, θα γινόταν πότε Βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, μετά από τον πατέρα και τον θείο της. Τον Ιούνιο του 2022, όμως, η Ελισάβετ γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της: 70 χρόνια στον θρόνο. Η τελετή στέψης (2/06/1953) ήταν η πρώτη που προβλήθηκε από την τηλεόραση - οι μέχρι τότε άδειες για εγκατάσταση τηλεοπτικής κεραίας διπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 3 εκατομμύρια λίγο πριν την τελετή κι έτσι ολόκληρη η Βρετανία την παρακολούθησε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον γερμανό καγκελάριο Helmut Schmidt, 1978 ©EPA/STR
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον γερμανό καγκελάριο Helmut Schmidt, 1978 ©EPA/STR

Οι Βρετανοί του 1950 είχαν δει στο πρόσωπό της τη μοντέρνα εκδοχή της μοναρχίας και την ελπίδα που είχε ανάγκη η χώρα για να επουλώσει τα τραύματα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, η ήρεμη δύναμη της Ελισάβετ (που όταν ήταν μόλις δύο ετών είχε καταπλήξει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ με τον δυναμισμό της), σπάνια έδωσε λαβές για αρνητικούς σχολιασμούς. Σιωπηλά, ένωνε για πάνω από μισό αιώνα τους Βρετανούς (και τα άλλα μέλη της Κοινοπολιτείας της οποίας ηγούταν, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.ά). Κάθε χρόνο ήταν αυτή που άνοιγε τη Βουλή, έβλεπε μια φορά την εβδομάδα τον Βρετανό πρωθυπουργό, συντόνιζε 6.000 φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, υποδεχόταν  πάνω από 58.000 άτομα στις εκδηλώσεις που διοργάνωνε, αλλά ποτέ δεν προκαλούσε.

Η Βασίλισσα λατρευόταν επί δεκαετίες από τους πολίτες της, με εξαίρεση την εποχή του θανάτου της Lady D. Συνήγορος στην αγάπη του κόσμου ήταν και η προσπάθειά της να εκμοντερνίσει το θρόνο. Ίσως επίσης να την αντιμετωπίζουν με τόση λατρεία, λόγω του ότι ποτέ δεν άφησε κανένα συναίσθημα να φανεί, είχε πάντα μια καλοσυνάτη απόσταση, πράγμα μυστηριώδες μάλλον για τους ψυχρούς Άγγλους παρά δυσάρεστο. Οι ελάχιστοι που είχαν δει το πραγματικό της πρόσωπο, την είχαν ακούσει να ειρωνεύεται και να μιμείται, να θρηνεί για τον χαμό ενός από τα σκυλάκια της, να εκνευρίζεται με τον σύζυγό της, να τρώει αφηρημένη μπροστά στην τηλεόραση. Σαν κανονικός άνθρωπος στο διάλειμμα μιας μη κανονικής ζωής.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ Mary McCartney / Her Majesty Queen Elizabeth II / HANDOUT

Ελισάβετ Β': 60 πράγματα που δεν ξέρεις γι' αυτήν

1. Κανείς δεν επιτρεπόταν να αγγίξει την βασίλισσα. Όταν η Μισέλ Ομπάμα ακούμπησε το χέρι της στην πλάτη της σχεδόν προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο.

2. Στη βασιλική βρετανική συλλογή ανήκουν 7.000 πίνακες ζωγραφικής, 3.000 μινιατούρες, 1.400 γλυπτά, χωρίς να υπολογίσουμε τα έπιπλα, τις ιστορικές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα. 

3. Της άρεσε η ζωγραφική του Holbein αλλά κυρίως του Rembrandt του οποίου διαθέτει κάποια έργα και μια προσωπογραφία. Δεν πολυσυμπαθούσε την σύγχρονη ζωγραφική αν και έχει δώσει τίτλο τιμής στον ζωγράφο David Hockney.

4. Δεν της άρεσε η Όπερα

5. Παρ' όλα αυτά θεωρούσε μεγάλο προνόμιο ότι παραβρέθηκε σε μερικά αξέχαστα κονσέρτα όπως εκείνο της Τόσκα με την Μαρία Κάλλας στο Covent Garden.

6. Λάτρευε τις οπερέτες. Εκείνες των Gilbert και Sullivan ήταν η αδυναμία της

7. Λάτρευε το iPod της. Έβρισκε εξαιρετικό αυτό το μικρό μηχάνημα παραγωγής μουσικής. Χρησιμοποιούσε ένα μικρό, χωρητικότητας 6 giga, και ένα δεύτερο που της χάρισε το Πρόεδρος Ομπάμα. Μέσα στο δώρο του Προέδρου υπήρχαν φωτογραφίες της από την επίσκεψή της κάποτε στη Βιρτζίνια καθώς και κομμάτια του αμερικάνικου βαριετέ.

8. Είχε ζητήσει να τις προσθέσουν στο iPod της το τραγούδι «People will say we΄re in Love» από το μιούζικαλ Oklahoma επειδή της θύμιζε την εποχή των αρραβώνων της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

9. Η τηλεοπτική σειρά Eastenders ήταν ένα από τα καθημερινά της ραντεβού. Παρακολουθούσε επίσης ανελλιπώς κάθε βράδυ στις 10 τις ειδήσεις του BBC και το πρωί ξυπνούσε με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Thought of the Day» στο BBC4 από ένα μικρό τρανζιστοράκι με μπαταρίες. Την άκουγε ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της ημέρας που είχαν φροντίσει να τις αφήσουν πάνω στο τραπέζι του πρωινού: Times, Daily Telegraph, Daily Express, Daily Mail… αλλά ξεκινούσε πάντα με την ανάγνωση της αθλητικής Sporting Life

10. Δεν θεωρούσε τον εαυτό της «σπουδαίο αναγνώστη», σε αντίθεση με τον σύζυγό της του οποίου η προσωπική βιβλιοθήκη διέθετε 11.000 τόμους και καταλάμβανε δύο τεράστια δωμάτια του Buckingham.

11. Πριν τον ύπνο της άρεσε να διαβάζει ένα καλό μυθιστόρημα της Agatha Christie ή της P.D. James. Την ίδια αγάπη για την P.D. James είχε και η μητέρα της όταν ζούσε. Το 1991 την ανακήρυξε «βαρόνη».

12. Λάτρευε ακόμα τα αστυνομικά του Dick Francis, ο οποίος πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε παλιός αναβάτης αλόγων της Βασιλικής Αυλής, καθώς και τα μυθιστορήματα της Daphne Du Maurier και ειδικά τη “Rebecca”.

13. Έχει παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Alfred Hitchcock τον οποίο εκτιμούσε απεριόριστα και ανακήρυξε Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Της άρεσε η ταινία «Doctor Zhivago» του David Lean, οι «Δρόμοι της Φωτιάς» του Hugh Hudson και η κλασσική ταινία – καρτούν των Beatles, το «Yellow Submarine». Το «The Queen» που ο Στήβεν Φρίαρς της αφιέρωσε, δεν θέλησε να το δει, είδε όμως και εκτίμησε τον «Λόγο του βασιλιά», την ταινία για τη ζωή του πατέρα της που ενσάρκωσε στην οθόνη ο αγαπημένος της ηθοποιός Colin Firth.

14. Ήταν φαν της Barbra Streisand. Σε μια συνάντησή τους τής είχε αποκαλύψει ότι έχει όλα της τα cd.

15. Την ενδιέφερε πολύ η φωτογραφία. Η θέση της την οδήγησε να γνωρίσει όλους τους μεγάλους φωτογράφους με αφορμή τη δημιουργία των επίσημων πορτραίτων της: τους συγγενείς της, λόρδο Snowdon και Lichfield αλλά και τον Cecil Beaton, την Annie Leibovitz και τον Chris Levine.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ KAY NIETFELD

16. Είχε δεχτεί να ποζάρει προσωπικά, στο πλαίσιο της παράδοσης των βασιλικών πορτραίτων, για τρεις μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες: Τον Andy Warhol το 1985, τον Lucian Freud το 2001 και τον Chris Levine το 2011.

17. Βαριόταν το ποδόσφαιρο. Το Wimbledon την ενοχλούσε, γι’ αυτό και είχε να πάει εκεί από τον Τελικό του 1977.

18. Αντίθετα, είχε πάθος με τα άλογα, από την εποχή που ο παππούς της, ο βασιλιάς George V, της χάρισε (όταν ήταν 4 ετών) ένα shetland με το όνομα Peggy. Διέθετε ένα από τα σημαντικότερα ιπποφορβεία του κόσμου και τα καθαρόαιμά της τής στοίχιζαν γύρω στις 720.000 ευρώ το χρόνο. Είχε περίπου 25 άλογα να εκπαιδεύονται σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Τα derby του Epsom ήταν η προσωπική της ευτυχία

 

19. Τον σπάνιο ελεύθερο χρόνο της έφτιαχνε puzzles. Τεράστια puzzles που βρίσκονται συνήθως στημένα στις αίθουσες των εξοχικών της κατοικιών στο Balmoral ή στο Sandringham. Αν ανακάλυπτε ότι λείπει κάποιο κομμάτι, τηλεφωνούσε η ίδια στον κατασκευαστή για να «ρυθμίσει το πρόβλημα»!

11.jpg
© Oli Scarff/Getty Images

20. Διέθετε την πιο ωραία συλλογή διαμαντιών στον κόσμο. Τα πιο παλιά κομμάτια διαθέτουν ιστορία αιώνων. Προέρχονται από την βασιλική συλλογή των προγόνων της, της γιαγιάς της κυρίως, βασίλισσας Mary, που όταν πέθανε το 1953 της παραχώρησε το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής της συλλογής, μιας από τις πιο πολύτιμες και πλούσιες της Ευρώπης. Ο αριθμός των κομματιών είναι ανυπολόγιστος. Η βασίλισσα διέθετε 5 διαδήματα και δεκάδες κολιέ, καρφίτσες, ταμπακέρες, ρολόγια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου φεύγουν από το Westminster  μετά τη γαμήλια τελετή
© PA Images via Getty Images

21. Παντρεύτηκε τον Φίλιππο στις 20 Νοεμβρίου του 1947, στο Αβαείο του Westminster. Το νυφικό της σχεδίασε ο Sir Norman Hartnell και έραψε το εργοστάσιο Canmore. Το ύφασμα ήταν από μετάξι που προήλθε από κινέζικους μεταξοσκώληκες του κάστρου Lullingstone. H βέρα της κατασκευάστηκε από Ουαλικό χρυσό, από το ορυχείο της εταιρείας Clogau, η οποία έχει κάνει χρυσές δουλειές από τότε (φέτος έχει βγάλει ένα ειδικό δαχτυλίδι για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου). Η τούρτα του γάμου κατασκευάστηκε από την Mc Vitie & Price Ltd, με υλικά που ήρθαν ως γαμήλιο δώρο από τον σύνδεσμο Οδηγών Αυστραλίας (οι γυναίκες πρόσκοποι, όχι οι οδηγοί αυτοκινήτων!)

queen-elizabeth_england_2.jpg
© EPA/STR

22. Επί 70 χρόνια, η βασίλισσα της Αγγλίας είχε εμφανιστεί με περισσότερα από 5.000 καπέλα και 500 διαφορετικά μοντέλα. Τα αγαπημένα της τα είχε φορέσει και είκοσι και τριάντα φορές, παρόλο που ήταν από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. Από το 1940 μέχρι το 1960 τα σχεδίαζε ο Δανός Aage Thaarup που είχε το ατελιέ του στην King’s Road και ήταν ο σχεδιαστής της μητέρας της. Για τη νεαρή Ελισάβετ δημιούργησε κομψά τιρμπάν και καπέλα χωρίς μπορ. Μετά ήρθε η σειρά της Simone Mirman, μιας Γαλλίδας μαθήτριας της Σιαπαρέλι που αρχικά σχεδίαζε τα καπέλα της αδελφής της, Μαργαρίτας. Από το 1965 ανέλαβε και τη βασίλισσα. «Ήταν πολύ απλή στα γούστα της», θυμάται «και πολύ γρήγορη στις αποφάσεις της. Δεν μπορούσα να της αλλάξω ποτέ γνώμη. Συχνά άφηνε την πρόβα στη μέση για να δει στην τηλεόραση μια κούρσα των αλόγων της». Όταν το 1990 πέθανε η Μirman, σειρά πήρε ο Νεοζηλανδός Philip Somerville με το ατελιέ του στην Marylebon. «Ένα ελισαβετιανό καπέλο» λέει ο ίδιος «δεν πρέπει ποτέ να κρύβει το πρόσωπο της βασίλισσας. Πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλο για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει άνετα από την Rolls της, να αφήνει ελεύθερες και εμφανείς τις μικρές λευκές μπούκλες της περιμετρικά και να είναι αρκετά ευδιάκριτο ώστε να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος». Σχεδιάζουν πάντα δύο πανομοιότυπα μοντέλα σε περίπτωση ανέμου. O στυλίστας της, Stewart Parvin, είναι πάντα σε άμεση επαφή με τον σχεδιαστή των καπέλων της προκειμένου να ολοκληρώσουν μαζί το τελικό outfit.

23. Αγαπημένο της χρώμα ήταν το μπλε, σύμφωνα με την Vogue, που μελέτησε μία προς μια τις δημόσιες εμφανίσεις της. Η Ελισάβετ φόρεσε μπλε, γαλάζιο και άλλες παραλλαγές του κατά 29%, ενώ η επόμενη επιλογή της στο ντύσιμο ήταν το φλοράλ (13%). Τα φορέματα της έχουν σχεδιάσει κατά καιρούς οι Sir Hardy Amies, Sir Norman Hartnell, Karl-Ludwig Couture και Maureen Rose. 

24. Το ύψος της είναι 1.63.

25. Είχε τριάντα βαφτιστήρια

26. Εκπαιδεύτηκε μηχανικός στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου μαζί με τις κοινές θνητές συμπατριώτισσές της

27. Έχει υπογράψει 3.500.000 γράμματα.

28. Έχει χαρίσει πάνω από 90.000 πουτίγκες ως δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό της. Στα περίεργα δώρα που έχει λάβει περιλαμβάνονται δύο χελώνες, ένα μικρό ελεφαντάκι, ο Ντάμπο, δύο μαύροι κάστορες που της χάρισαν στον Καναδά και ένα jaguar. Όλα χαρίστηκαν στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου. Έχει λάβει όμως σαν δώρο και αυγά φιδιού, ανανάδες, αυγά αλλά και 7 κιλά δαμάσκηνα!

29. Σε μια «ήρεμη» χρονιά, η Βασίλισσα συναντούσε περίπου 58.000 ανθρώπους σε διάφορα δείπνα, γκαλά και πάρτι.

30. Είχε δημιουργήσει μια δικιά της ράτσα σκυλιών, τα «dorgi», όταν ένα από τα αγαπημένα της σκυλάκια ράτσας corgi δεν αντιστάθηκε στον έρωτα ενός dachshund που άνηκε στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη συζύγό του Μισέλ Ομπάμα
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη συζύγό του Μισέλ Ομπάμα ©EPA/POOL

31. Αγαπημένο της ποτό ήταν το Dubonnet Cocktail (δυο μέρη Dubonnet Rouge, ένα μέρος τζιν, μια φέτα λεμονάκι, δυο παγάκια)

32. Για την οικογένειά της έχει εκμυστηρευτεί ιδιωτικά: «όπως οι καλύτερες οικογένειες, έχουμε κι εμείς τις εκκεντρικότητές μας, έχουμε ανυπόμονα νεότερα μέλη, έχουμε οικογενειακές διαφωνίες». Το 1954 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυστραλία, ένας κινηματογραφιστής είδε μπροστά στην κάμερά του να διαδραματίζεται η παρακάτω σκηνή: τον Φίλιππο να βγαίνει από το χώρο που έμεναν, συνοδεία μιας ρακέτας του τένις που του είχε εκσφενδονίσει!

33. Το πρωί πίνει τσάι (Earl Grey), με μαύρο ψωμί και ελαφριά μαρμελάδα Κατά τις 4.30 το απόγευμα ξανάπινε τσάι ή καφέ με σπιτικά μπισκότα και κέικ. Πολύ συχνά, η λιτοδίαιτη Ελισάβετ τάιζε τα απομεινάρια στα σκυλάκια της. Τα κυριακάτικα απογεύματα χαλάρωνε τηλεφωνώντας στις αγαπημένες της εξαδέλφες.

34. Η μέρα της ξεκινούσε από πολύ νωρίς: στις 6.30 που κατέφθανε το χαρτί με τις υποχρεώσεις της ημέρας, είχε ήδη πάρει πρωινό και διαβάσει ένα μέρος από τις 300 επιστολές που δεχόταν καθημερινά, καθοδηγώντας το προσωπικό για το πώς να απαντήσει. Στη διάρκεια της βασιλείας της είχε στείλει 37.000 χριστουγεννιάτικες κάρτες.

35. Κάθε Τετάρτη απόγευμα είχε την καθιερωμένη της συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο προσωπικό της γραφείο στο Μπάκινγχαμ

36. Οι συναντήσεις της, οι επισκέψεις της, οι εκδρομές της ήταν προγραμματισμένες από τον προηγούμενο χρόνο. 

37. Στον γάμο του Ουίλιαμ επέμεινε να φορέσει ο εγγονός της την επίσημη στρατιωτική του στολή. Τον άφησε όμως να ξεκινήσει τη λίστα με τους καλεσμένους από τους φίλους του και στα άτομα που περίσσευαν να στριμώξει τους επισήμους.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2005
© by Anwar Hussein/Getty Images

38. Πολλοί αναρωτιούνται τι έκρυβε το μικρό τσαντάκι που κρατούσε συνήθως. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ένα lipstick.

39. Δεν μασούσε τα λόγια της: το 2009, σε μια επίσημη συνάντηση ηγετών, είχε αναρωτηθεί φωναχτά γιατί ο Μπερλουσκόνι "φωνάζει τόσο πολύ".

40. Ο σύζυγος της την αποκαλούσε "Sausage" (λουκάνικο)

41. Αγαπούσε τα corn flakes τα οποία αποθήκευε σε πλαστικά τάπερ.

42. Λέγεται ότι το ταλέντο της στην εκπαίδευση των σκύλων ήταν ανεπανάληπτο.

43. Η Βασίλισσα είχε χιούμορ: κάποτε είχε γράψει στον ράφτη των φορεμάτων της: "Σε ευχαριστώ για τον τεράστιο λογαριασμό, που θα μου πάρει μια ζωή να ξεπληρώσω".

44. Η Βασίλισσα έβριζε. Έχει ακουστεί να λέει στον σύζυγο της "Σκάσε".

45. Είχε κοκκινίσει από ντροπή μόνο μια φορά, τουλάχιστον δημόσια, όταν ένας αρχηγός κράτους κάποτε τόλμησε να της πει «Είστε πολύ όμορφη σήμερα!»

Η βασίλισσα Ελισάβετ
©EPA/ ROBERT PERRY

46. Αν ήθελε κάποιος να την δει έστω μία φορά εκνευρισμένη, αρκούσε να πατήσει την ουρά των αγαπημένων της σκυλιών. Είχε απολύσει υπηρέτη της γιατί έδωσε ουίσκι στα αγαπημένα της σκυλιά corgis

47. Είχε «εθιστεί» στο Nintendo Wii που χάρισε η Κέιτ στον Ουίλιαμ.

48. Έκανε εξαιρετικές μιμήσεις. Την Θάτσερ, λένε, την έκανε ίδια.

49. Δεν ιδρώνει!!! Ακόμη και στις πιο ζεστές θερμοκρασίες.

50. Όταν ο επί χρόνια γιατρός της έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Παλάτι για να την εξετάσει χωρίς ρούχα, η Ελισάβετ του είπε: "Έχω τόση αμηχανία, όση και εσείς".

Η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγεί προς το Polo club στο Γουίνσδορ (Αύγουστος, 1958)
© Bob Haswell/Express/Getty Images

51. Δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Παρ' όλα αυτά, στους κήπους των εξοχικών της, την έβλεπαν συχνά να οδηγεί σαν καμικάζι. Ήταν η μόνη πολίτης στην Βρετανία που μπορεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και να μην έχει πινακίδες στο αυτοκίνητό της. Είχ μπει μία φορά στον Λονδρέζικο Σιδηρόδρομο το 1939, ενώ ήταν ακόμα πριγκίπισσα, συνοδευόμενη από την γκουβερνάντα της και την αδελφή της Μαργαρίτα.

52. Οι μόνοι ηγέτες που την προσφωνούσαν με το μικρό της όνομα, και όχι "Your Majesty", είναι ο Νέλσον Μαντελα και ο Κένεθ Κάουντα της Ζάμπια.

53. Μιλούσε τέλεια γαλλικά και ποτέ δεν είχε ζητήσει διερμηνέα στις γαλλόφωνες συναντήσεις της.

54. Είχε γνωρίσει και υποδεχτεί 12 βρετανούς πρωθυπουργούς και 12 αμερικανούς Προέδρους

55. Είχε πραγματοποιήσει 261 επίσημα υπεραντλαντικά ταξίδια σε 116 διαφορετικές χώρες. Είχε επισκεφτεί 16 φορές την Αυστραλία, 22 τον Καναδά, 6 την Τζαμάϊκα και 10 την Νέα Ζηλανδία.

56. Της ανήκαν 88 μικροί κύκνοι που διαπλέουν τον Τάμεση που φροντίζει ειδικός, μια βασιλική παράδοση που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

57. Το πρώτο της e-mail το έστειλε το 1976 από τη βρετανική στρατιωτική βάση. Μπήκε στο Facebook τον Νοέμβριο του 2010 με μια σελίδα που ονομάζεται “british Monarchy» και περιλαμβάνει βασιλικά νέα, φωτογραφίες, βίντεο και λόγους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει poke στην βασιλική οικογένεια.

58. Η τελευταία φορά που επιβιβάστηκε στην Britannia, τη βασιλική θαλαμηγό της, ήταν τον Αύγουστο του 1997 για να επισκεφτεί την Σκωτία.

59. Έστειλε περί τα 540.000 τηλεγραφήματα επ' ευκαιρία του αδαμάντινου Ιωβηλαίου της

60. Η Βασίλισσα, ο άνθρωπος που ένα ολόκληρο έθνος δοξάζει και θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά, συχνά απολαμβάνει τις ώρες που μπορεί να τρώει μόνη, μπροστά στην τηλεόραση.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice