Η πριγκίπισσα Ελισάβετ
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ στο διαμέρισμά της στο Buckingham Palace του Λονδίνου, 19 Ιουλίου 1946 © Lisa Sheridan / Studio Lisa / Getty Images
Celebrities

Μήπως στο Μπάκιγχαμ ζουν σπαγγοραμμένοι;

Η Βασίλισσα φοράει γάντια 40 ετών, μανταρισμένα, φυλάει τα χαρτιά περιτυλίγματος και γεμίζει post-it τους τοίχους για να σβήνουν τα φώτα

Οι «σπατάλες» της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Στο μυαλό σου τρώνε με χρυσά κουτάλια. Η πραγματικότητα όμως είναι, σχεδόν πάντα, διαφορετική και σε κάποια από τα παρακάτω (αν όχι σε όλα) θα δεις πόσο… ταυτίζεσαι μαζί τους.

Θα σου πω, λοιπόν, πόσο φειδωλή είναι στις «σπατάλες» της η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Γάντια 40 ετών
Τα γάντια είναι «αναφαίρετο» αξεσουάρ της βασίλισσας - όπως οι μικρές τσαντούλες της. Κάθε ζευγάρι κοστίζει περίπου 110 λίρες. Γι’ αυτό και αυτά που έχει πλένονται τακτικά, μαντάρονται ή επιδιορθώνονται όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο για να μπορεί να τα φορέσει ξανά και ξανά και ξανά, έως ότου… «αποσυντεθούν». Υπάρχουν γάντια στη συλλογή της που είναι ήδη… 40 ετών. Για την ιστορία, όλα τα γάντια της βασίλισσας φέρουν την ίδια ετικέτα: «Cornelia James». Ο οίκος ιδρύθηκε το 1946. Η βασίλισσα παραμένει πιστή πελάτης ήδη από το 1947. 

Αφού βολεύει, γιατί να το αλλάξω
Έχοντας ταξιδέψει άπειρες φορές στη ζωή της, θα περίμενε κανείς οι αποσκευές της βασίλισσας να ανανεώνονται τακτικά ανάλογα και με τις ανάγκες κάθε ταξιδιού. Η Ελισάβετ όμως έχει αποδείξει πολλάκις πως ό,τι τη βολεύει, ό,τι της αρέσει και ό,τι αγαπάει, το προσέχει, το φροντίζει και δεν το αλλάζει ποτέ. Αυτό συμβαίνει και με τις βαλίτσες του οίκου Globe-Trotter που δεν αποχωρίζεται, τις χρησιμοποιεί ακόμη, τις ίδιες που αγόρασε το 1947 όταν παντρεύτηκε, για το ταξίδι του μέλιτος, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα των κατασκευαστών.

«Ανακυκλώνοντας» τη δημόσια εικόνα
Οι πλούσιοι και διάσημοι σπάνια εμφανίζονται με το ίδιο ρούχο δημόσια, όμως η βασιλική οικογένεια δεν ασχολείται με τέτοιου είδους ματαιόδοξα διλήμματα. Παρόλο που γνωρίζει καλά πως ο κόσμος είναι παρατηρητικός και «θυμάται», γυρίζει την πλάτη σε ενδυματολογικές σπατάλες και ρούχα τύπου «ειδική περίσταση». Τόσο η Κέιτ Μίντλετον όσο και η βασίλισσα Ελισάβετ έχουν εμφανιστεί με ρούχα που έχουν φορέσει περισσότερες από μία φορές δημόσια. Καμία από τις δυο όμως δεν συγκρίνεται με την πριγκίπισσα Άννα, η οποία κρατάει στην ντουλάπα της ρούχα που «ανακυκλώνουν» την εικόνα της για περισσότερα από 35 χρόνια.

Χαρτιά περιτυλίγματος «πολλαπλών χρήσεων»
Η βιογράφος Κέιτ Γουίλιαμς αποκαλύπτει πως η βασίλισσα Ελισάβετ, από παιδί, δεν πετούσε ποτέ τα χαρτιά περιτυλίγματος από τα δώρα που λάμβανε. Αντιθέτως, ίσιωνε επιμελώς χαρτιά και κορδέλες και τα φυλούσε με τη σκέψη πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε μια δεδομένη στιγμή. Η συνήθεια αυτή την ακολουθεί μέχρι σήμερα. Και οι μεγάλες οικογενειακές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, είναι μια ιδανική πηγή… Για την ιστορία, με πρωτοβουλία της βασίλισσας, είναι πλέον οικογενειακή παράδοση να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους ακριβά δώρα, παρά μόνο συμβολικά ή χρηστικά. Για παράδειγμα, η Ελισάβετ ήταν τόσο ενθουσιασμένη μια χρονιά με τον βραστήρα που της έκαναν δώρο. Άλλοτε της είχαν χαρίσει μια διάφανη ομπρέλα, ενώ η ίδια κάποια Χριστούγεννα είχε κάνει δώρο στην πριγκίπισσα Άννα μια… σιδερώστρα. 

Δεν πετάμε φαγητό…
Για τους έχοντες, κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα και χάνουν παντελώς την αξία τους. Το φαγητό είναι ένα από αυτά. Όχι όμως για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Η Κάρολιν Ρομπ, σεφ του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα από το 1989 έως το 2000, λέει πως η οικογένεια δεν πετούσε ποτέ φαγητό. Ο Κάρολος μάλιστα ζητούσε να του σερβίρουν μόνο τόσο όσο μπορούσε να φάει ενώ, αν περίσσευε φαγητό, το φύλαγαν για να χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή. Αν περίσσευε αρνάκι, για παράδειγμα, θα έμπαινε στη γέμιση μιας «πίτας του βοσκού».

Συμπόσιο στο Buckingham Palace
Συμπόσιο στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, προς τιμήν του Πρόεδρου Kekkonen της Φινλανδίας, 1969 © Fox Photos / Getty Images)

Το «βασιλικό» πρωινό… αλλιώς
Αν φαντάζεσαι μια τραπεζαρία γεμάτη πιατέλες με εξωτικά φρούτα, κανάτες με χυμούς, αρωματικούς καφέδες και τσάι, αυγά ποσέ, φρυγανιές, ψωμάκια, κεκάκια και μια ατελείωτη ποικιλία από μαρμελάδες, λάθος φαντάζεσαι. Μάλλον «φτωχό» θα χαρακτήριζες το πρωινό της βασίλισσας, η οποία αρκείται σε ένα μπολ με γάλα και δημητριακά, από αυτά που βρίσκουμε όλοι στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα οποία μάλιστα διατηρεί σε πλαστικό δοχείο και όχι στη συσκευασία τους, για να μην μπαγιατεύουν. Το ετοιμάζει και μόνη της…

Απόψε μαγειρεύουμε
Οι πολύβουες κουζίνες με απαιτητικούς σεφ και προσηλωμένους βοηθούς που φροντίζουν σε καθημερινή βάση τα γεύματα των γαλαζοαίματων, είναι κινηματογραφικά μόνο σκηνικά. Όπως πολλές φορές έχουν αναφέρει τα βρετανικά μίντια, η Κέιτ Μίντλετον μαγειρεύει συχνά για την οικογένειά της, ενώ φτιάχνει τακτικά και το αγαπημένο φαγητό του πρίγκιπα Γουίλιαμ: ψητό κοτόπουλο. Από την άλλη, και ο πρίγκιπας Χάρι έχει θεαθεί πολλές φορές να ψωνίζει μόνος του τα μαναβικά του.

Ταξιδεύοντας «οικονομική θέση»
Το 2014 ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επέλεξε να μεταβεί από το Μέμφις στο Ντάλας των ΗΠΑ με εσωτερική πτήση αμερικανικής εταιρείας, ενώ ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξέπληξαν τους επιβάτες της οικονομικής θέσης σε πτήση της British Airways από το Χίθροου με προορισμό τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου θα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά του 2018. Όσο για τη βασίλισσα Ελισάβετ, μπορεί να μην βρεθείς στο ίδιο αεροπλάνο μαζί της, αφού δεν ταξιδεύει με τις κοινές επιβατικές πτήσεις, αλλά ίσως την πετύχεις μέσα σε ένα τρένο. Η βασίλισσα αγαπούσε πάντα τα τρένα και τα προτιμά ως μέσο μετακίνησης. Το 2016 μάλιστα επέστρεψε από το Νόρφολκ, όπου πέρασε τα Χριστούγεννα, με το τρένο, έχοντας προμηθευτεί κι εκείνη το μόλις 54 λιρών εισιτήριο της διαδρομής.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ στο διαμέρισμά της στο Buckingham Palace του Λονδίνου, 19 Ιουλίου 1946 © Lisa Sheridan / Studio Lisa / Getty Images

Σβήστε τα φώτα, βγαίνοντας!
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ φωτίζουν 40.000 λάμπες. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού φουσκώνουν τόσο γρήγορα -και οδυνηρά για τον προϋπολογισμό του παλατιού- όσο κάνει να γυρίσει ένας διακόπτης. Γι’ αυτό και το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελισάβετ γέμισε το μεγαλόπρεπο οίκημα με post-it σημειώματα, που θύμιζαν στο προσωπικό να σβήνει τα φώτα όταν εξέρχεται από έναν χώρο. Είχε μάλιστα πάρει τόσο σοβαρά το θέμα, που περπατούσε συχνά τους διαδρόμους του παλατιού για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως υπάρχει συμμόρφωση, όπως αποκάλυψε μέλος του προσωπικού. 

Κεντρική θέρμανση στο off
Οικονομία στο ρεύμα, οικονομία και στη θέρμανση. Δεν υπάρχει λόγος να ζεσταίνονται και τα 775 δωμάτια του Μπάκιγχαμ και η βασίλισσα προτιμά να ανάβει αερόθερμα στους χώρους που χρησιμοποιούνται πιο τακτικά, τόσο στο παλάτι όσο και στο κάστρο Μπαλμόραλ.

Από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο
Φυσικά και έχουν τα χρήματα για καινούργια ρούχα στους μικρούς πρίγκιπες και πριγκίπισσες, αλλά ο Γουίλιαμ και η Κέιτ θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με διαφορετικές αξίες (τις ίδιες που μοιράζεται ίσως και η δική σου οικογένεια). Γι’ αυτό και η πριγκίπισσα Σάρλοτ έχει εμφανιστεί πολλές φορές να φοράει τα παπουτσάκια που φορούσε 30 χρόνια πριν ο θείος της Χάρι, όταν ήταν εκείνος 2 χρονών. Με το ίδιο σκεπτικό, ο πρίγκιπας Γεώργιος φόρεσε ρούχα που είχε φορέσει ο μπαμπάς του στη βάφτιση του αδερφού του το 1984. 

Low cost… αποχρώσεις
Το φροντισμένο και διακριτικό μανικιούρ της βασίλισσας συμπληρώνει μια απόχρωση, συνηθισμένη θα την έλεγες, μιας μάρκας, συνηθισμένης θα την έλεγες, που κοστίζει μόλις 7,99 λίρες το μπουκαλάκι. Πρόκειται για την απόχρωση Ballet Slippers της εταιρείας Essie, ένα ροζ ανοικτό, σχεδόν nude που δεν έρχεται ποτέ σε «κόντρα» με τα θρυλικά φλούο χρώματα των ταγιέρ της. Όπως αναφέρει και η Essie στην ιστοσελίδα της, το 1989 η κομμώτρια της βασίλισσας έστειλε επιστολή στην εταιρεία ζητώντας να της στείλουν τη συγκεκριμένη απόχρωση, «τη μοναδική που θα φορούσε η Αυτού Μεγαλειότητά της» - και την οποία δεν έχει αλλάξει από τότε. 

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Βασίλισσα Ελισάβετ πάνω σε ένα πόνι στο Windsor Home Park © Steve Parsons - WPA Pool / Getty Images

DIY
H Κέιτ Μίντλετον παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στις 29 Απριλίου του 2011. Ποιος φανταζόταν πως εκείνη την ημέρα -από οποιαδήποτε άλλη μέρα- η μετέπειτα Δούκισσα του Κέιμπριτζ επιμελήθηκε μόνη το μακιγιάζ της. Πράγματι, η νύφη Κέιτ, σύμφωνα με το People, δεν «αφέθηκε» στα χέρια κανενός make up artist παρά μόνο στα δικά της και επιμελήθηκε η ίδια το νυφικό της μακιγιάζ. Είχε ωστόσο κάνει κάποια express μαθήματα πριν τη μεγάλη μέρα για να έχει ένα, αν όχι σίγουρο, τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Δεν τα πήγε κι άσχημα…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice