Συνέντευξη Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι
Συνέντευξη Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Celebrities

Συνέντευξη Μέγκαν-Χάρι: Kλονίζουν το «χρυσό κλουβί» της μοναρχίας

«Το παλάτι έδειξε ότι δεν έχει διδαχτεί από την τραγική ιστορία της Νταϊάνα» γράφει ο βασιλικός ανταποκριτής του bbc

62224-137655.jpg
Newsroom |

Η συνέντευξη των Μέγκαν και Χάρι, κατάφερε σημαντικά χτυπήματα στην εικόνα του παλατιού, το οποίο δεν έχει ακόμη τοπαθετηθεί για όσα ειπώθηκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, στην πολύκροτη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ, μίλησαν για τον ρατσισμό, την ψυχική υγεία, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους βασιλείς, ενώ κατηγόρησαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια για ρατσισμό απένατι στον γιο τους Άρτσι και αποτυχία στο να τους προστατεύσει από την αρνητική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. 

 

 

Η συνέντευξη Μέγκαν & Χάρι κλονίζει το παλάτι

Η πρόταση μάλιστα του Χάρι ότι ότι η οικογένειά του - ο πατέρας του Πρίγκιπας Κάρολος, ο αδελφός του Πρίγκιπας Γουίλιαμ - «παγιδεύονται» στον κόσμο τους και ότι ένιωθε «συμπόνια» για αυτούς, ήταν, σύμφωνα με τον βασιλικό ανταποκριτή του bbc, Jonny Dymond, ένα «βελούδινο μαχαίρι στην καρδιά της σύγχρονης μοναρχίας», ενώ οι αποκαλύψεις της Μέγκαν και του Χάρι έδειξαν να μην έχουν διδαχτεί τίποτα από την τραγική ιστορία της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

«Η εμπειρία του Χάρι και του Μέγκαν δείχνει ότι οι αντιφάσεις είναι πολύ μεγάλες. Ίσως η συνέντευξή τους να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγή» γράφει ο Jonny Dymond. «Όμως το στέμμα ήταν εδώ και πολύ καιρό, και η αλλαγή δεν έρχεται εύκολα» συμπλήρωσε, ενώ ο πόνος και ο θυμός της Μέγκαν, ήταν που προκάλεσαν την ακαταδίκη του παλατιού από τον Χάρι, ένα παλάτι που φαινόταν ανίκανο για αλλαγή, αγάπη και κατανόηση.

Ένα παλάτι, που μέσα στις αντιφάσεις του, δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον δημόσιο και προσωπικό ρόλο των μελών του, την παράδοση, τη δημόσια λογοδοσία, αλλά και το ακατάπαυστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Meghan, Duchess of Sussex, opens up about her family

«Στην περίφημη συνέντευξή τους στην Οπρα Γουίνφρι, ο Χάρι και η Μέγκαν χαρακτήρισαν τη βρετανική βασιλική οικογένεια παγερή, απόμακρη, αποδυναμωμένη και δυσλειτουργική – με άλλα λόγια, όλα τα στοιχεία με τα οποία περιγράφεται η μοναρχία στη σειρά του Netflix “The Crown”, σχολιάζει ο William Booth, αρθρογράφος της Washington Post.

«Αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως στη συνέντευξη είναι ότι δείχνει πως η μοναρχία δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της και παραμένει εκτός κλίματος σε θέματα όπως η πνευματική υγεία και ο ρατσισμός.

»Είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι η Μέγκαν και ο Χάρι θα δρούσαν ως καταλύτες αλλαγής – ότι η παρουσία στη βασιλική οικογένεια μιας αμερικανίδας φεμινίστριας με μικτή καταγωγή θα ταρακουνούσε λίγο τα πράγματα. Και όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εγκατέλειπε τον παραδοσιακό του ρόλο, υπήρξε απογοήτευση μεταξύ των οπαδών μιας πιο μοντέρνας μοναρχίας.

»Στη συνέντευξή τους, όμως, η Μέγκαν και ο Χάρι δήλωσαν ρητά ότι δεν είχαν καμιά στήριξη από το παλάτι. Θύμισαν έτσι τη συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα του Χάρι το 1995 στο BBC: η Νταϊάνα είχε μιλήσει εκεί για τη βουλιμία της και για το γεγονός ότι δεν είχε στήριξη ούτε από το παλάτι ούτε από τον σύζυγό της, που είχε εξωσυζυγικό δεσμό. Δύο χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο.»

Κι ύστερα υπήρξε η μεγαλύτερη βόμβα από όλες: η αποκάλυψη της Μέγκαν πως όταν ήταν έγκυος με το πρώτο της παιδί, ένα μέλος της οικογένειας εξέφρασε την ανησυχία του για το χρώμα που θα είχε το δέρμα του μωρού που θα γεννιόταν. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική.

Το ζευγάρι αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν αυτό το μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με την Οπρα, όμως, δεν είναι ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε ο πρίγκιπας Φίλιππος. Είναι πιθανό, έτσι, να πρόκειται είτε για τον Κάρολο είτε για τον αδελφό του Χάρι, τον Ουίλιαμ.

Προστατεύοντας τη βασίλισσα και τον σύζυγό της, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, το ζευγάρι προστατεύει και τον εαυτό του. «Αν είχαν τολμήσει να επιτεθούν στη βασίλισσα, θα είχαν δημιουργήσει ένα κύμα συμπάθειας υπέρ της», λέει ο ιστορικός της βασιλικής οικογένειας Ρόμπερτ Λέισι.

Σύμφωνα με τον William Booth, ο Κάρολος όμως δεν είναι τόσο δημοφιλής και η συνέντευξη μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του.

H κριτική στον Τύπο αποτελεί μια συνήθη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οι διασημότητες και το ζευγάρι επέκρινε έντονα τα ταμπλόιντ. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εδώ.

Τα λαϊκά έντυπα της Βρετανίας δίνουν στους αναγνώστες αυτό που θέλουν, δηλαδή ζουμερά, πικάντικα βασιλικά νέα. Οι αναγνώστες θεωρούνται πατριώτες, εθνικιστές και φιλομοναρχικοί. Οι άνθρωποι που έκλαιγαν στην κηδεία της Νταϊάνα είναι οι ίδιοι που αγοράζουν κάθε μέρα την Daily Mail και διαβάζουν τα κουτσομπολιά.

Ο Χάρι έκανε μια σαφή διάκριση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μισαλλόδοξο, είπε, ενώ ο βρετανικός Τύπος είναι. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν τα ρατσιστικά ταμπλόιντ χωρίς τους πρόθυμους αναγνώστες τους;

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης - Οι αυτοκτονικές τάσεις και το χρώμα δέρματος του Άρτσι

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία περισσότερα από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν τη συνέντευξη Μέγκαν - Χάρι, ενώ όπως ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ήταν το τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση σε έναν χρόνο πέραν του Super Bowl.

Η πιο σημαντική αποκάλυψη της Μέγκαν Μαρκλ, αφορούσε στις τάσεις αυτοκτονίας τις οποίες είπε ότι είχε, ενώ ήταν έγκυος στον Άρτσι όταν και είπε στον πρίγκιπα Χάρι «δεν θέλω να ζήσω άλλο». Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, εξομολογήθηκε τις σκέψεις της αυτές στον σύζυγό της τον Ιανουάριο του 2019 με τον Χάρι να την αγκαλιάζει ενώ αντίθετα το Παλάτι  δεν την βοήθησε μολονότι εκείνη το ζήτησε.

Μιλώντας για τις αυτοκτονικές τάσεις, η Μέγκαν Μαρκλ είπε ότι «ξέρω ότι θα το έκανα αν δεν το έλεγα σε κάποιον. Απλά δεν ήθελα να ζω πια. Και αυτή ήταν μια ξεκάθαρη και τρομακτική σκέψη που είχα συνέχεια. Και θυμάμαι πώς ο Χάρι με βοήθησε. Είπα ότι χρειαζόμουν κάποια βοήθεια. Είπα ότι «δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι πριν και πρέπει να πάω κάπου και μου απάντησαν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο γιατί αυτό δεν θα ήταν καλό για τον θεσμό».

Η Μαρκλ κατηγόρησε έμμεσα τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό, αποκαλύπτοντας ότι πριν γεννήσει τον Άρτσι είχαν γίνει συζητήσεις για το «πόσο σκούρο θα είναι το δέρμα του», με το ζευγάρι να υποστηρίζει ότι η συζήτηση αυτή ήταν ένα από τα καθοριστικά σημεία που οδήγησε στην απόφασή τους για το Megxit και την αποχώρησή τους από την βασιλική οικογένεια.

 

 

Η Οπρα Γουίνφρεϊ εξέφρασε την έκπληξή της και δήλωσε σοκαρισμένη από τις διηγήσεις της πρώην ηθοποιού για τις ρατσιστικές αντιλήψεις των ανακτόρων. «Ο Χάρι με ενημέρωσε για ανησυχίες και συζητήσεις στο παλάτι σχετικά με το χρώμα του δέρματος του Αρτσι, πόσο σκούρο θα ήταν κατά τη γέννησή του και τι θα σήμαινε αυτό για την εικόνα της βασιλικής οικογενείας», είπε η Μέγκαν, αναφέροντας ότι δεν σκοπεύει να αποκαλύψει ποιος εξέφρασε τις παραπάνω ανησυχίες, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για αυτόν». Τη διήγηση της συζύγου του επιβεβαίωσε ο πρίγκιπας Χάρι, λέγοντας: «Ηταν μία πολύ παράξενη συζήτηση. Υπέστην σοκ», είπε ο Χάρι, μιλώντας στην Οπρα.

«Πολύ απογοητευμένος»

Η ανακοίνωση από τον Χάρι και την Μέγκαν τον Ιανουάριο του 2020 ότι σκόπευαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους βύθισε την οικογένεια σε κρίση. Τον περασμένο μήνα το Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι το "διαζύγιο" θα είναι οριστικό, καθώς το ζεύγος είχε αρχίσει να χτίζει μια ανεξάρτητη ζωή στις ΗΠΑ.

 

 

Ο 36χρονος Χάρι δήλωσε στη συνέντευξη αυτή ότι άφησε τα βασιλικά του καθήκοντα λόγω έλλειψης κατανόησης και επειδή ανησυχούσε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται --αναφερόμενος στον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνας, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο το 1997 καθώς ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε επιτάχυνε για να ξεφύγει από τους φωτογράφους.

Στην ερώτηση τι θα έλεγε η μητέρα του για τα γεγονότα αυτά, ο Χάρι είπε: «Νομίζω ότι θα αισθανόταν πολύ θυμωμένη με το πώς εξελίχθηκε αυτό και πολύ λυπημένη».

Ο Χάρι πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πολύ απογοητευμένος» από τον πατέρα του και συνέχισε: "Η οικογένειά μου κυριολεκτικά με απέκοψε οικονομικά".

Ο Χάρι αρνήθηκε ότι έπληξε την γιαγιά του, την βασίλισσα Ελισσάβετ, με την απόφασή του να αποχωρήσει από την βασιλική ζωή, αλλά πρόσθεσε ότι ο πατέρας του σταμάτησε κάποια στιγμή να δέχεται τα τηλεφωνήματά του.

«Είχα τρεις συνομιλίες με τη γιαγιά μου και δύο συνομιλίες με τον πατέρα μου προτού σταματήσει να δέχεται τα τηλεφωνήματά μου. Και μετά είπε, μπορείς να τα κάνεις γραπτά όλα αυτά;».

Οι επικριτές του ζεύγους λένε ότι ήθελε να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά δεν προτίθετο να ζήσει με όλη την προσοχή που έφερε αυτό. Οι υποστηρικτές τους από την άλλη δηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετώπισαν δείχνει πόσο ένας απαρχαιωμένος βρετανικός θεσμός στράφηκε εναντίον μιας σύγχρονης, ανεξάρτητης μιγάδας.

Ψέματα και Δάκρυα

Την ίδια ώρα υπήρξαν ισχυρισμοί για μπούλινγκ από την πλευρά της Μέγκαν, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Times πριν από την συνέντευξη του ζεύγους στην Όπρα Γουίνφρι. Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί πολύ».

Η Μέγκαν είπε στην Γουίνφρι ότι κάποιοι εντός της βασιλικής οικογένειας όχι μόνον απέτυχαν να την προστατεύσουν από κακόβουλους ισχυρισμούς, αλλά είπαν ψέματα για να προστατεύσουν άλλους.

«Ήταν μόλις είχαμε παντρευτεί και όλα άρχισαν πραγματικά να γίνονται χειρότερα και κατάλαβα ότι όχι μόνον εμένα δεν με προστάτευαν, αλλά ότι ήταν πρόθυμοι να πουν ψέματα για να προστατεύσουν άλλα μέλη της οικογένειας», είπε.

Η Μέγκαν αρνήθηκε επίσης την ιστορία εφημερίδας ότι αυτή είχε κάνει την δούκισσα του Κέμπριτζ να κλάψει πριν να παντρευτεί τον Χάρι και σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής στις σχέσεις της με τα μέσα ενημέρωσης και το παλάτι.

«Το αντίστροφο συνέβη», δήλωσε η Μέγκαν. «Λίγες μέρες πριν από τον γάμο, αυτή (η Κέιτ) είχε αναστατωθεί με κάτι, το οποίο είχε σχέση, ναι, το θέμα ήταν σωστό σχετικά με τα φορέματα των κοριτσιών με τα λουλούδια, και με έκανε να κλάψω. Και πραγματικά με πλήγωσε», είπε.

Η Μέγκαν, η οποία είπε ότι δεν πληρώθηκαν για την συνέντευξη, δήλωσε επίσης ότι δεν είχε καταλάβει τι έπετο του γάμου της με τον οποίο μπήκε στη βασιλική οικογένεια και «προχώρησε σε αυτόν με αφέλεια».

Το ζευγάρι αποκάλυψε επίσης ότι η Μέγκαν, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί, περιμένει κοριτσάκι.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην συνέντευξη Μέγκαν και Χάρι

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα επαινέσει οποιονδήποτε έχει το θάρρος να μιλήσει για την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το «θάρρος» του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, την επομένη της «εκρηκτικής» συνέντευξής τους στην αμερικανική τηλεόραση.

«Το να μιλάς για τις δικές σου μάχες σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να αφηγείσαι την προσωπική ιστορία σου απαιτεί, για κάθε άνθρωπο, θάρρος» υπογράμμισε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας. Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύο «ιδιώτες πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα προβούμε σε άλλα σχόλια εξ ονόματος του προέδρου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice