Το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης του Φίλιππου
Το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης του Φίλιππου © Daily Mail
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος:Το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης

Γραμμένο στην καθαρεύουσα με το χέρι από έναν ιερέα

62224-137655.jpg
Newsroom |

Το ελληνικό πιστοποιητικό του πρίγκιπα Φίλιππου - Γραμμένο στην καθαρεύουσα με το χέρι από έναν ιερέα στην Κέρκυρα

Το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φίλιππου αποκάλυψε η εφημερίδα Daily Mail, τονίζοντας πως ήταν «θαμμένο» για σχεδόν ένα αιώνα σε ένα αρχείο κοντά στην ελληνική βίλα που γεννήθηκε.

Το έγγραφο γράφτηκε με το χέρι στην καθαρεύουσα,από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα, στο νησί της Κέρκυρας.

Στο έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς πώς ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, ο πατέρας του Φίλιππου, παρουσίασε ένα αγοράκι στον ιερέα, λέγοντας του ότι γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1921 στις 10 π.μ.

 To πιστοποιητικό γέννησης
To πιστοποιητικό γέννησης @ Daily Mail

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η γέννησή του καταγράφηκε κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η βάφτιση στην Κέρκυρα και οι νονοί του πρίγκιπα Φίλιππου

Το έγγραφο δηλώνει ότι η μητέρα του μωρού ήταν «Η Αυτής Μεγαλειότης Πριγκίπισσα Αλίκη», της οποίας ο πατέρας Λούις, ο Πρίγκιπας του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάστρο του Γουίνσδορ.

Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της βάφτισης του σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το μωρό έλαβε επίσημα το όνομα «Φίλιππος» , ενώ είχε δύο «νονούς» – τη Βασιλομήτωρ Όλγα της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπήθηκε στην τελετή από την πριγκίπισσα Όλγα και τον… Δήμο Κέρκυρας, που εκπροσωπήθηκε από δύο τοπικούς αξιωματούχους της πόλης.

Τι λέει η εγγονή του νονού του πρίγκιπα Φίλιππου

Η  εγγονή του Στυλιανού Μανιάριζη, τότε Προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας που ήταν και ένας από τους αξιωματούχους που παρακολούθησαν τη βάφτιση του Φίλιππου στην εκπληκτική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μίλησε για το πόσο υπερήφανος ήταν ο παππούς της που ουσιαστικά έγινε νονός του πρίγκιπα.

Η φαρμακοποιός Βασιλική Μανιαρίζι, 70 ετών, είπε στην Daily Mail:

«Ήταν μεγάλη τιμή που ο παππούς μου ήταν ένας από τους δύο νονούς στον πρίγκιπα Φίλιππο.

«Παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ, ο πατέρας μού μου διηγήθηκε πολλές φορές την ιστορία του βαπτίσματος. Είμαι περήφανη για τον παππού μου».

Οι ταραχώδεις 18 πρώτοι μήνες της ζωής του

Το έγγραφο προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα για τους ταραχώδεις πρώτους 18 μήνες της ζωής του πρίγκιπα Φίλιππου.

Ο μελλοντικός σύζυγος της Βασίλισσας Ελισσάβετ  γεννήθηκε στο Μον Ρεπός, μια νεοκλασική βίλα με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες γεννήθηκε σε ένα τραπέζι κουζίνας στο παλάτι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική βασιλική οικογένεια ως καλοκαιρινή κατοικία.

Αν και ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας, ο Φίλιππος δεν είχε ελληνικό αίμα.

Το γενεαλογικό του δέντρο είχε ρίζες από την Δανία, την Γερμανία, την Ρωσία και την Βρετανία. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1922, αφού ο πατέρας του Φιλίππου, υπολοχαγός του ελληνικού στρατού, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία μετά την ήττα από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

Η οικογένεια αποβιβάστηκε στο βρετανικό πολεμικό πλοίο, HMS Calypso κι έτσι ο νεογέννητος πρίγκιπας μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε μια κούνια κατασκευασμένη από ένα αχρησιμοποίητο κουτί με φρούτα.

Σήμερα το μεγαλείο του παλατιού που γεννήθηκε ο πρίγκιπας έχει ξεθωριάσει, αν και τα κομψά δωμάτια στο ισόγειο, τα οποία στεγάζουν τώρα ένα μουσείο, δίνουν μια γεύση από την βασιλική πολυτέλεια εκείνης της εποχής.

Το μόνο ορατό σημάδι που υπάρχει σήμερα στην βίλα από τότε που ζούσε η οικογένεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι μια μπλε και κόκκινη πινακίδα, γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά, δίπλα στις πύλες εισόδου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice