Πρίγκιπας Φίλιππος - Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του στη Βρετανία
Πρίγκιπας Φίλιππος - Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του στη Βρετανία © EPA/Sgt Jimmy Wise
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος - Η κηδεία του: Το τελευταίο αντίο (βίντεο)

Λεπτό προς λεπτό το τελετουργικό - Ποιοι ήταν παρόντες - Τι φόρεσαν

62224-137655.jpg
Newsroom |

Τελέστηκε η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου στη Βρετανία, με γκάιντες, τιμητικά αγήματα και ενός λεπτού σιγή για τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα κηδεύτηκε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Το τελετουργικό έγινε μέσα σε συγκίνηση και θλίψη, με το ΒΒC να μεταδίδει live εικόνα.

Η κηδεία του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Πύργου του Ουίνδσορ. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την προσωπική σημαία του πρίγκιπα Φιλίππου, η οποία είχε και ελληνικό στοιχείο.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία πενθεί τον χαμό του Δούκα του Εδιμβούργου, με τον οποίο μοιράστηκε για δεκαετίες τη ζωή της. Ντυμένη στα μαύρα, και φορώντας διπλή μάσκα, η βασίλισσα Ελισάβετ καθόταν μόνη της μέσα στο παρεκκλήσι, μακριά απ' όλους -ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Όταν ολοκληρώθηκε η κηδεία η 94χρονη μονάρχης πέρασε δίπλα από τη βασιλική κρύπτη, όπου κατέβηκε το φέρετρο, στο τελευταίο αντίο της στον σύζυγό της.

Συντετριμμένος και ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος άφησε αρκετές φορές να κυλήσουν δάκρυα από τα βουρκωμένα του μάτια.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια συνεχίζουν να κυματίζουν μεσίστιες. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλη τη χώρα. Πολίτες περίμεναν υπομονετικά στα δεξιά και αριστέρα του δρόμου που οδηγεί στον Πύργο του Ουίνσδορ, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αγήματα που πέρασαν για να τιμήσουν τον Δούκα του Εδιμβούργου. Λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων δεν υπήρξε λαϊκό προσκύνημα (σ.σ. κάτι που ούτε ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος επιθυμούσε).

Queen arrives at chapel for Prince Philip's funeral service

Minute's silence held for Prince Philip's funeral

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν ανακοινώσει εδώ και ημέρες ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρίγκιπα Φιλίππο στην τελευταία έξοδο. Η κηδεία ξεκίνησε στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ. Σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η τελετή περιορίστηκε λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε πρόσβαση για το κοινό ούτε δημόσιες πομπές και ολόκληρη η τελετή της κηδείας πραγματοποιήθηκε μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ.

Πρίγκιπας Φίλιππος - Κηδεία: Πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι μεταξύ άλλων ακολουθούν το Land Rover πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το φέρετρο
Πρίγκιπας Φίλιππος - Κηδεία: Πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι μεταξύ άλλων ακολουθούν το Land Rover πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το φέρετρο © ΕPA/Dave Jenkins

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Το ειδικά διαμορφωμένο Land Rover με το οποίο μεταφέρθηκε το φέρετρο
Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Το ειδικά διαμορφωμένο Land Rover με το οποίο μεταφέρθηκε το φέρετρο © EPA/Sgt Jimmy Wise

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε και όταν βγήκε το φέρετρο από το Κάστρο του Ουίνδσορ και τοποθετήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο Land Rover. Στο τέλος της τελετής ο πρίγκιπας Φίλιππος ενταφιάστηκε στη Βασιλική Κρύπτη που βρίσκεται στο παρεκκλήσι.

Πρίγκιπας Φίλιππος - Ποιοι πήγαν στην κηδεία του - Τι φόρεσαν

Μόνο 30 άνθρωποι είχαν την άδεια να είναι παρόντες στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Σε αυτούς ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των εγγονών του δούκα (πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι), και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν επίσημη ενδυμασία με παράσημα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον. Το εκκλησίασμα συμμορφώθηκε πλήρως με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό που ισχύουν για όλη τη χώρα, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις, κατά την 50λεπτη τελετή.

Μεσίστιες οι σημαίες για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου στη Βρετανία
Μεσίστιες οι σημαίες για την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου στη Βρετανία © EPA

Πολίτες έξω από το κάστρο του Ουίνσδορ τηρούν ενός λεπτού σιγή για τον πρίγκιπα Φίλιππο
Πολίτες έξω από το κάστρο του Ουίνσδορ τηρούν ενός λεπτού σιγή για τον πρίγκιπα Φίλιππο © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγούδησε μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο ίδιος ο  πρίγκιπας Φίλιππος πριν από τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα. Η βασίλισσα κάθεται μόνη της στη διάρκεια της τελετής.

Memorable Moments From Prince Philip's Funeral Procession at Windsor Castle

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου - Το τελετουργικό λεπτό προς λεπτό

Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου - Έφιπποι στρατιώτες της Βασιλικής Φρουράς
Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου - Έφιπποι στρατιώτες της Βασιλικής Φρουράς © EPA/NEIL HALL

Πρίγκιπας Φίλιππος - Κηδεία: Πολίτες χαιρετούν τους βασιλικούς στρατιώτες καθώς κατευθύνονται έφιπποι στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Πρίγκιπας Φίλιππος - Κηδεία: Πολίτες χαιρετούν τους βασιλικούς στρατιώτες καθώς κατευθύνονται έφιπποι στο Κάστρο του Ουίνδσορ © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

King's Troop Royal Horse Artillery Arrive at Windsor for Prince Philip's Funeral

Στις 2 μ.μ. (16.00 ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά παρατάχθηκαν σε άψογο σχηματισμό στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς. Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί παρατάχθηκαν στην περίμετρο της αυλής.

Από τις 2.20 μ.μ έως τις 2.27 μ.μ. (16.20-16.27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν συμμετέχουν στην πομπή, αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Η βασιλική μπάντα στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, με τις γκάιντες να παίζουν το «Carry On»
Η βασιλική μπάντα στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, με τις γκάιντες να παίζουν το «Carry On» © EPA/CPL DANIELLE DAWSON/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Στις 2.27 μ.μ. (16.27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, πράσινου χρώματος, στον σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, σταμάτησε μπροστά στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Prince Philip's custom-built Land Rover arrives at Windsor Castle before collecting his coffin.

Στις 2.40 μ.μ. (16.38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου βγήκε από την Εσωτερική Αίθουσα και τοποθετήθηκε στο Land Rover.

Prince Philip's coffin carried out of Windsor Castle

Προηγουμένως, οι ορχήστρες στην αυλή σταμάτησαν να παίζουν μουσική και τηρήθηκε -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- ενός λεπτού σιγή.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου -οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα 'Αννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι- αναχώρησαν από την Επίσημη Είσοδο, ακολουθώντας το φέρετρο.

Queen Arrives at Windsor Castle and Funeral Procession Begins

Η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου έγινε σε ζωντανή μετάδοση.

Queen arrives at chapel for Prince Philip's funeral service

Νωρίτερα, βρετανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει live μεταξύ άλλων και την άφιξη της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Prince William and Kate Middleton Arrive at Windsor Castle for Prince Philip's Funeral

Στις 2.44 (16.44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησε από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Υπήρξε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και το αυτοκίνητο έφθασε στο πίσω μέρος της πομπής.

Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο κατευθύνθηκαν προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα πυροβολούσε ανά λεπτό, ενώ ηχούσε καμπάνα. Η Bentley της βασίλισσας Ελισάβετ σταμάτησε στο παρεκκλήσι, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος τη συνόδευσε στο κάθισμά της.

Το φέρετρο έφθασε στις 2.53 μ.μ. (16.53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister πήραν οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

The Duke of Edinburgh's Coffin Arrives at St George's Chapel

Στα δυτικά σκαλιά παρατάχθηκε, αφού αφιππεύσε, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού ήχησε το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσε στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών σήκωσαν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες έπαιζαν το «Side».

Ενός λεπτού σιγή - Οι γκάιντες έπαιξαν το «Carry On»

Στις 3 μ.μ. (17.00 ώρα Ελλάδας) τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σηματοδότησε ένας κανονιοβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχτηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλεισαν, οι γκάιντες έπαιξαν το «Carry On».

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου -κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με «διάσημα» από τη Δανία και την Ελλάδα.

Gun Salute Rings Out as United Kingdom Observes Minute Silence for Prince Philip

Την κηδεία τέλεσε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Με την ολοκλήρωσή της, το φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου κατέβηκε στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας έπαιξε με την γκάιντα έναν θρήνο. Ακολούθησε το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών ανέκρουσαν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας. Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες αναχώρησαν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice