Η βασίλισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο νησί Μιστίκ, 1977
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο νησί Μιστίκ, 1977. ©Getty Images/ Anwar Hussein
Celebrities

Όταν η βασιλική οικογένεια πάει διακοπές...

Ήρθε το καλοκαίρι και τα παλάτια στο Λονδίνο ερημώνουν

Η βασιλική οικογένεια σε διακοπές: Τα εξοχικά ανάκτορα και κατοικίες που φιλοξενούν τη βασίλισσα και τα άλλα μέλη του οίκου Ουίνσδορ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η βασιλική οικογένεια παίρνει τα βουνά, τους κάμπους και τις ραχούλες της αγγλικής και σκωτσέζικης επαρχίας, τα παλάτια στο Λονδίνο ερημώνουν. Ήρθε το καλοκαίρι…

Βασίλισσα Ελισάβετ

Μπαλμόραλ

Στα ανημέρευτα Χάιλαντς, καταμεσής καταπράσινων λιβαδιών και αφιλόξενων βραχότοπων, περικυκλωμένο από ανεμοδαρμένα ανηφορικά μονοπάτια, αρχαίους βοσκότοπους και κυνηγότοπους, ορθώνεται το κάστρο Μπαλμόραλ, η κατοικία που η βασίλισσα θεωρεί, περισσότερο από κάθε άλλη, το σπίτι της και ως τέτοιο θέλει να περνά εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό. Το καλοκαίρι είναι η ιδανικότερη περίοδος και το Μπαλμόραλ, αγαπημένος της προορισμός, από πάντα. Ανήκει στη βασιλική οικογένεια από το 1852 όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος αγόρασε το κτήμα και το αρχικό οικοδόμημα για τη σύζυγό του Βασίλισσα Βικτώρια. Εκείνος θα επιβλέψει αργότερα και την επέκταση του κάστρου (δίνοντάς του τη σημερινή επιβλητική μορφή του) ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της μεγάλης του οικογένειας (είχαν 9 παιδιά). Σήμερα το Μπαλμόραλ ανήκει στη βασίλισσα Ελισάβετ και μάλιστα στην προσωπική της ακίνητη περιουσία - δεν ανήκει στο Στέμμα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος και τα παιδιά τους: πρίγκιπας Ανδρέας, πριγκίπισσα Άννα και πρίγκιπας Κάρολος, στο Κάστρο Μπαλμόραλ, 1960
Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος και τα παιδιά τους: πρίγκιπας Ανδρέας, πριγκίπισσα Άννα και πρίγκιπας Κάρολος, στο Κάστρο Μπαλμόραλ, 1960. ©Getty Images/ Keystone

Πίσω από τη μεγαλόπρεπη πέτρινη όψη του, δεν είναι άλλο από το «σπίτι της γιαγιάς» στο χωριό. Γιατί κάπως έτσι το νιώθουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της Ελισάβετ που κάθε καλοκαίρι θα περάσουν μαζί της ξέγνοιαστες και χαρούμενες διακοπές - είναι δεδομένο, το σπίτι γεμίζει τουλάχιστον κάθε σαββατοκύριακο. Ατελείωτοι περίπατοι, πικ-νικ, βόλτες με σκύλους και άλογα, ψάρεμα σολομού στον ποταμό Dee και κυνήγι στην άγρια γη των Χάιλαντς, λάσπη, γαλότσες και εύθυμα οικογενειακά τραπέζια. Το Μπαλμόραλ το αγαπούσε πολύ και ο πρίγκιπας Φίλιππος και εκεί μπορούσε να επιδοθεί στο αγαπημένο του «σπορ», το μπάρμπεκιου. Ο συγγραφέας Robert Hardman έγραφε στο βιβλίο του, "Queen of the World", πως ο Φίλιππος «ανυπομονούσε για τη στιγμή που θα έστηνε την ψησταριά του στα πιο απίθανα, τις περισσότερες φορές, σημεία και θα έψηνε ό,τι τραβούσε η όρεξή του».

Εκτός από τις ξεχωριστές οικογενειακές «αναμνήσεις» που υφαίνει κάθε καλοκαίρι ο τόπος, κατά την παραμονή της βασίλισσας τους καλοκαιρινούς μήνες, διοργανώνονται στο Μπαλμόραλ και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις για ένα ευρύτερο κοινό, όπως το Ghillies Ball, η γιορτή που οργανώνεται κάθε χρόνο για το προσωπικό του κάστρου, στενούς φίλους και γείτονες, ενώ πολύ κοντά στο κάστρο γίνονται κάθε χρόνο και οι φημισμένοι αγώνες των Χάιλαντς (Braemar Gathering) όπου γεροδεμένοι βουνίσιοι με παραδοσιακά κιλτ επιδεικνύουν τη δύναμη και την αντοχή τους, αλλά και την «ανδρεία» που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους (δυστυχώς, ούτε φέτος θα διεξαχθούν οι αγώνες, καθώς ισχύουν ακόμη οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία).

Η εξοχική κατοικία Anmer Hall του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της δούκισσας Κέιτ Μίντλετον
Η εξοχική κατοικία Anmer Hall του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της δούκισσας Κέιτ Μίντλετον ©Getty Images/ Max Mumby/ Indigo

Δούκας και δούκισσα του Κέιμπριτζ

Anmer Hall, Νόρφολκ

Όταν η θερμοκρασία στο Λονδίνο ανεβαίνει (όσο να πεις…) ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ φτιάχνουν βαλίτσες, μαζεύουν τους μικρούς πρίγκιπες και τη μικρή πριγκίπισσα και δραπετεύουν, μακριά από το παλάτι του Κένσινγκτον και τις βασιλικές υποχρεώσεις τους, στις εξοχές του Νόρφολκ και στο Anmer Hall. Το υπέροχο σπίτι με τα 20 ευήλια και ευάερα δωμάτια βρίσκεται εντός του κτήματος του Σάντριγχαμ και αποτελεί προσωπική ιδιοκτησία του ζευγαριού (δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ για τον γάμο τους). Στο λαμπρό ιστορικό παρελθόν του -χαρακτηριστικό δείγμα γεωργιανής αρχιτεκτονικής - συνυπάρχουν όλες οι σύγχρονες ανέσεις, όπως το γήπεδο του τένις που ο Ρότζερ Φέντερερ είχε μυήσει τον μικρό πρίγκιπα Γεώργιο στα μυστικά του ευγενούς αθλήματος, αλλά και η μεγάλη πισίνα. Το Anmer Hall είναι ένας παράδεισος για τους μικρούς του ένοικους, αποκαλύπτοντας πάντα έναν απέραντο, άγνωστο κόσμο - τη φύση - για να εξερευνήσουν, να πολεμήσουν τους φανταστικούς εχθρούς τους φτιάχνοντας κάστρα και οχυρά, να παίξουν κρυφτό, να τρέξουν, να λαχανιάσουν, να λερωθούν. Όσο για τους μεγάλους, εκείνοι απολαμβάνουν την ησυχία και τη διακριτικότητα του μικρού χωριού (και των ανθρώπων του) που δεν απέχει πολύ από το σπίτι, αλλά και τις βόλτες στη μικρή τοπική αγορά που παρέχει όλα τα απαραίτητα και την οποία επισκέπτονται τακτικά με την οικειότητα του απλού, καθημερινού πελάτη. (Φέτος, οι διακοπές στο Anmer Hall, έμοιαζαν μόνιμες, καθώς ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η οικογένειά του απομονώθηκαν εκεί για το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, λόγω της πανδημίας).

Από αριστερά: Ο λόρδος Κόλιν Τέναντ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και η λαίδη Αν Τέναντ στο νησί Μιστίκ
Από αριστερά: Ο λόρδος Κόλιν Τέναντ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και η λαίδη Αν Τέναντ στο νησί Μιστίκ ©Getty Images/ Anwar Hussein

Μιστίκ

Αγαπημένος προορισμός του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ εκτός από το Anmer Hall, είναι και το μικρό νησάκι Μιστίκ της Καραϊβικής που επισκέπτονται εξίσου συχνά τα καλοκαίρια (συνήθως Ιούλιο και κοντά στην ημερομηνία των γενεθλίων του πρίγκιπα Γεώργιου, στις 22 του μήνα). Το Μιστίκ ανέκαθεν συγκαταλεγόταν στα καλοκαιρινά θέρετρα της βασιλικής οικογένειας, ιδιαίτερα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, στην οποία ανήκει και μέρος της γης του. Αν και «υψηλοτάτη», η Μαργαρίτα δεν είχε κανένα άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο δικό της, παρά αυτό το κομμάτι του νησιού - δώρο για τον γάμο της από τον πολύ καλό της φίλο Κόλιν Τέναντ (ένα δώρο που δεν εκτίμησε ιδιαίτερα ο γαμπρός Τόνι Άρμστρονγκ, αφού είχε δοθεί μόνο στη Μαργαρίτα και όχι και στους δυο) και τη διάσημη βίλα Les Jolies Eaux που έχτισε εκεί.

To ειδυλλιακό Μιστίκ κόστισε μόλις 45.000 αγγλικές λίρες στον εκκεντρικό Κόλιν Τέναντ (μετέπειτα λόρδο Glenconner) να το αγοράσει, το 1958. Και ήταν εκείνος που το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο διάσημα νησιά του κόσμου, έναν επίγειο, αθέατο από τους αδιάκριτους φωτογραφικούς φακούς, παράδεισο για το διεθνές τζετ-σετ. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Μικ Τζάγκερ, τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Μπράιν Άνταμς, στον δούκα και τη δούκισσα του Κέιμπριτζ, όλοι έχουν απολαύσει τα παραμυθένια εξωτικά νερά του, τη μαγευτική θέα από τις πολυτελείς βίλες του αλλά και την ιδιωτικότητα και την αίσθηση απομόνωσης και ασφάλειας που προσφέρει. Σήμερα το Μιστίκ διαθέτει περίπου 100 πολυτελείς βίλες προς ενοικίαση – ανάμεσά τους, η βίλα Antilles που προτιμούν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ (λέγεται πως εκεί έμαθε ο μικρός Γεώργιος να κολυμπά το καλοκαίρι του 2018) και, φυσικά, η θρυλική Les Jolies Eaux της πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο νησί Μιστίκ, 1977
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο νησί Μιστίκ, 1977. ©Getty Images/ Anwar Hussein

Πρίγκιπας της Ουαλίας και δούκισσα της Κορνουάλης

Llwynywermod, Carmarthenshire, Ουαλία

Ο πρίγκιπας Κάρολος ερωτεύτηκε παράφορα την Ουαλία, τα κυματιστά τοπία του Carmarthenshire, την άγρια και ανεξερεύνητη φύση του Radnorshire, τις αιώνιες, κατάφυτες με βελανιδιές, κοιλάδες του Cardiganshire. Από το 1969 που τη γνώρισε ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Aberystwyth, ο Κάρολος επισκέπτεται την Ουαλία κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι και ξανά και κατόπιν και πολύ αργότερα και σήμερα με την Καμίλα, και κάθε επίσκεψή του ήταν και μια νέα αναζήτηση για το ιδανικό, δικό του σπίτι εκεί.

Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να βρει τελικά αυτό το ιδανικό σπίτι, που δεν ήταν άλλο από ένα αγροτόσπιτο του 18ου αιώνα, με τρία υπνοδωμάτια. Βρίσκεται στο κτήμα που δέσποζε κάποτε το αρχοντικό της οικογένειας του βαρόνου Τζορτζ Γκρίφις-Γουίλιαμς και εξυπηρετούσε ως χώρος που έβαζαν τις άμαξες και έμεναν οι αμαξάδες. Ανάμεσα στα ερείπια της κάποτε μεγαλόπρεπης έπαυλης και στα θλιβερά απομεινάρια ενός κάποτε φροντισμένου πάρκου, περιστοιχισμένο από σύγχρονες αγροτικές παρεμβάσεις από τσιμέντο και σίδερα, ο Κάρολος εντόπισε το σπίτι των ονείρων του που ανακαινίστηκε με τις παραδοσιακές τεχνικές χτισίματος, τη γνώση και τα υλικά ντόπιων μαστόρων και χειροτεχνών, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Κρεγκ Χάμιλτον και των συνεργατών του. Το Llwynywermod λοιπόν, αγοράστηκε από το Δουκάτο της Κορνουάλης για λογαριασμό του πρίγκιπα Κάρολου τον Νοέμβριο του 2006. Ο Κάρολος άρχισε να μένει εκεί από το καλοκαίρι του 2008. Οι αχυρώνες που επίσης μετατράπηκαν σε εντυπωσιακές κατοικίες διατίθενται προς ενοικίαση, αλλά μόνο την περίοδο που το κυρίως σπίτι είναι «κλειστό».

Η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, στην εξοχική κατοικία Highgrove
Η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, στην εξοχική κατοικία Highgrove ©Getty Images/ Geoff Pugh

Highgrove

Ο Κάρολος είναι ένας αφοσιωμένος φυσιολάτρης και φυσιοδίφης. Η φύση και η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με καθετί δικό της είναι για τον Κάρολο αποστολή. Γι’ αυτό και οι ιδανικοί για εκείνον προορισμοί διακοπών είναι όπου μπορεί να ασχολείται με οτιδήποτε τον φέρνει πιο κοντά της. Το περίφημο Highgrove House στο Γκλόσεστερ είναι ένα ακόμη «καταφύγιο» που θα επισκεφτεί για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ή θα φροντίζει ολημερίς τους υπέροχους κήπους με τις αγριοτριανταφυλλιές που ο ίδιος με όρεξη και κόπο δημιούργησε -σημείο αναφοράς για κάθε επίδοξο κηπουρό, θεωρούνται από τους ομορφότερους του Ηνωμένου Βασιλείου-  ή θα ζωγραφίζει φανταστικά και μη τοπία στον ήσυχο ορίζοντα (με το κρυφό ταλέντο που, κατά γενική ομολογία, διαθέτει).

Birkhall

Και φυσικά, υπάρχει πάντα το Μπαλμόραλ, στην έκταση του οποίου ο Κάρολος διαθέτει τη δική του κατοικία, το Birkhall (κάποτε άνηκε στη βασιλομήτορα πριν το κληρονομήσει ο Κάρολος με τον θάνατό της το 2002). Σε αυτό το σπίτι πέρασαν τον μήνα του μέλιτος, ο Κάρολος και η Καμίλα, όταν παντρεύτηκαν το 2005.

Ο πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι στις όχθες του ποταμού River Dee, στο Μπαλμόραλ
Ο πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι στις όχθες του ποταμού River Dee, στο Μπαλμόραλ ©Getty Images/ Anwar Hussein

Στο Μπαλμόραλ ο πρίγκιπας Κάρολος ζει τη δική του ευδαιμονία. Αγαπημένη του ασχολία η συλλογή μανιταριών. Λέγεται μάλιστα πως είχε φιλοξενήσει κάποτε για τρεις μέρες στο κάστρο τον φημισμένο σεφ Antonio Caluccio που θα του μάθαινε ποια μανιτάρια είναι φαγώσιμα και ποια πρέπει να αποφεύγει, και, φυσικά, πώς να τα μαγειρεύει.

Εκτός από την ξεκάθαρη προτίμησή τους στα εντός Βρετανίας καλοκαιρινά ταξίδια, ο Κάρολος και η Καμίλα έχουν πολλές φορές επισκεφθεί και το νησί της Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κασσιόπης, στα βορειοανατολικά, γνωστό και ως «πλωτό Κένσινγκτον», αφού η σούπερ αριστοκρατική βίλα Rothchild στην οποία μένουν, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το λονδρέζικο ανάκτορο.

Πριγκίπισσα Ευγενία (αριστερά) και πριγκίπισσα Βεατρίκη (δεξιά)
Πριγκίπισσα Ευγενία (αριστερά) και πριγκίπισσα Βεατρίκη (δεξιά) ©Getty Images/ Max Mumby/Indigo

Πριγκίπισσα Ευγενία και πριγκίπισσα Βεατρίκη

Η Ευγενία και η Βεατρίκη αγαπούν τα, κατά παράδοση, καλοκαίρια στη Σκωτία παρέα με τη γιαγιά Ελισάβετ. Τα σαββατοκύριακα αφήνουν το Λονδίνο και πηγαίνουν με τους συζύγους τους, Jack Brooksbank και Edoardo Mapelli Mozzi - ή Edo, αν προτιμάς - για τους ξέγνοιαστους περιπάτους, την περιπέτεια του κυνηγιού, την ανεμελιά. Τα κορίτσια πάντως δεν λένε ποτέ όχι και στις πιο κοσμοπολίτικες (και με ήλιο καυτό) καλοκαιρινές αποδράσεις, γι’ αυτό και η Μεσόγειος, η Ίμπιζα και το Σαν Τροπέ είναι προορισμοί που βρίσκονται κάθε χρόνο στο πλάνο διακοπών. Ήταν το 2015 που η πριγκίπισσα Βεατρίκη εθεάθη πάνω στο υπερπολυτελές γιωτ Eclipse, του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που είχε αράξει έξω από τις ακτές της Ίμπιζα, στο πλευρό του (πρώην της) Dave Clarke. Οι δυο αδερφές επισκέπτονται συχνά και το Sotogrande, στην Ισπανία, εκεί που η μαμά Σάρα, δούκισσα του Γιορκ διαθέτει τη δική της εξοχική κατοικία.  

Ζάρα και Μάικ Τίνταλ (και τέκνα)

Gatcombe, Γκλόσεστερ

Η εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ περνάει τα καλοκαίρια της με τον σύζυγό της Μάικ στο σπίτι τους. Στο κτήμα Gatcombe, στις εξοχές του Γκλόσεστερ, βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της οικογένειας της Ζάρα αλλά και της μητέρας της, πριγκίπισσας Άννας, η οποία ζει εκεί ήδη από τη δεκαετία του ’70.  Η Ζάρα και ο Μάικ έχουν το δικό τους σπίτι εντός του εντυπωσιακού κτήματος με τις άπειρες εναλλαγές φυσικών τοπίων που αποτυπώνουν με τον πιο θεαματικό τρόπο κάθε εποχή του χρόνου. Η φροντίδα των αλόγων, η ιππασία, αλλά και τα αυθόρμητα ενδοοικογενειακά παιχνίδια ράγκμπι είναι αγαπημένες καλοκαιρινές δραστηριότητες, ενώ μέσα στη μέρα θα χωρέσουν επίσης βόλτες με ποδήλατα ή με τα πόδια, παρέα με τα σκυλιά. Τα καλοκαίρια στο κτήμα λαμβάνουν χώρα και αρκετές πιο οργανωμένες εκδηλώσεις - στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται πάντα τα «καθαρόαιμα» των οικογενειακών στάβλων - που προσδίδουν στο κατά τ’ άλλα αγροτικό σκηνικό την αριστοκρατική αίγλη που του αρμόζει.

Αγώνες ιππασίας στο κτήμα του Gatcombe που ζουν η πριγκίπισσα Άννα και η κόρη της Ζάρα με τον σύζυγό της Μάικ Τίνταλ
Αγώνες ιππασίας στο κτήμα του Gatcombe που ζουν η πριγκίπισσα Άννα και η

H Ζάρα και ο Μάικ σπάνια εγκαταλείπουν το καλοκαίρι τη φύση του Γκλόσεστερ, όταν όμως το κάνουν, φροντίζουν να αντικαταστήσουν τις ομορφιές της με ό,τι πιο κοντινό σε αυτές, όπως είναι τα παρθένα τοπία της ελληνικής Πελοποννησιακής γης, για παράδειγμα, και οι ανέσεις του εμβληματικού Costa Navarino που, εκτός των άλλων, είχε δώσει την ευκαιρία στον Μάικ να συμμετέχει στο δημοφιλές τουρνουά γκολφ (άθλημα στο οποίο επιδεικνύει εξαιρετικές επιδόσεις).   

Δούκας και δούκισσα του Σάσεξ

Cotswolds, Oxfordshire

Το καλοκαίρι διαρκεί όλο το χρόνο στο «ηλιοκαμμένο» Λος Άντζελες. Τα «μαύρα πρόβατα» της βασιλικής οικογένειας όμως έχουν σχέδιο (ή τουλάχιστον είχαν μέχρι πρότινος, γιατί κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με την υπόλοιπη οικογένεια) που θα τους εξασφαλίσει τους αιώνιους δεσμούς με την καλοκαιρινή παράδοση της αγγλικής επαρχίας και τις ανάλογες οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες η υπόλοιπη οικογένεια ήδη μοιράζεται με χαρά και περηφάνια.

Λέγεται, λοιπόν, πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σκοπεύουν να χτίσουν το δικό τους εξοχικό στο τουριστικό Cotswolds και δίπλα στο δημοφιλές πριβέ κλαμπ-θέρετρο Soho Farmhouse και τη διάσημη πελατεία του (Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ, Έντι Ρέντμεϊν, Αλέξα Τσανγκ κ.α.), αλλά και στο εξοχικό του ζεύγους Ντέιβιντ και Βικτόριας Μπέκαμ. Εάν οι φήμες αληθεύουν, το σπίτι τους θα βρίσκεται στο γνωστό κτήμα Great Tew, εκεί όπου πριν παντρευτούν νοίκιαζαν μια κατοικία για δυο χρόνια, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του Frogmore Cottage στο Ουίνδσορ που θα μετακόμιζαν μετά το γάμο τους. Εκείνο το σπίτι στο Great Tew ήταν ένας αχυρώνας του 18ου αιώνα που είχε μετατραπεί σε πολυτελή κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων με δυο ακόμη μικρότερες ανεξάρτητες κατοικίες για τους φιλοξενούμενούς τους. Ο Χάρι και η Μέγκαν αναγκάστηκαν να το αφήσουν όταν διέρρευσαν φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του, πράγμα που σήμαινε πως εκείνοι δεν ήταν πλέον ασφαλείς από αδιάκριτα βλέμματα. Τώρα επιστρέφουν στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά όμως με σκοπό να χτίσουν από τα θεμέλια το δικό τους καλοκαιρινό «καταφύγιο» στην αγγλική επαρχία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice