Πότε θα ανοίξει για το κοινό η διαθήκη του Πρίγκιπα Φίλιππου
Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε να μην ανοίξει για το κοινό η διαθήκη του Πρίγκιπα Φιλίππου παρά μόνο αφού περάσουν 90 χρόνια.
Πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου, Πρίγκιπα Φίλιππου, ανακοινώθηκε πως η διαθήκη του θα μείνει για το κοινό επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με το BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως η διαθήκη του θα παραμείνει μη κοινοποιήσιμη για τουλάχιστον 90 χρόνια, ώστε να προστατευθεί η «αξιοπρέπεια και η υπόσταση» της βασίλισσας.
Την απόφαση έλαβε ένας από τους ανώτερους δικαστές της Βρετανίας στο τμήμα Οικογενειακής Διεύθυνσης, ο Σερ Άντριου ΜακΦάρλαν. Μετά από 90 χρόνια η αποσφράγιση ή όχι της διαθήκης θα αποφασιστεί από τους κληρονόμους ιδιωτικά.
«Έκρινα ότι, εξαιτίας της θεσμικής θέσης της Βασίλισσας, είναι σκόπιμο να εφαρμόζεται ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες» δήλωσε ο δικαστής σε ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει: «Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε πραγματικά ιδιωτικές πτυχές της ζωής μιας περιορισμένης ομάδας ατόμων, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και των στενών μελών της οικογένειάς της».
Τον Ιούλιο, ο ΜακΦάρλαν άκουσε, εν κρυπτώ για να μην προκύψουν «εικασίες», τα επιχειρήματα από τους δικηγόρους της βασιλικής οικογένειας και τον γενικό εισαγγελέα, τον κορυφαίο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, και δημοσίευσε την απόφασή του την Πέμπτη.
Γιατί τέτοια μυστικότητα σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης; Ο δικαστής διευκρινίζει: «Δέχτηκα τον ισχυρισμό ότι, ενώ υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που θα επιλέξει να κάνει ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον ώστε το κοινό να γνωρίζει αυτές τις απόλυτα ιδιωτικές πληροφορίες».
Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Ότι η διαθήκη δεν θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και δεν θα υποβληθεί σε δημόσιο έλεγχο για 90 χρόνια.
Τον τελευταίο αιώνα είναι μια συνήθης πρακτική να ζητείται από τα δικαστήρια να μη δημοσιοποιούν τις διαθήκες μελών της βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατό τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιθυμίες τους δεν θα είναι γνωστές στο κοινό.
Μάλιστα, ο Σερ Άντριου ΜακΦάρλαν ανακοίνωσε πως ως πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου στο οποίο φυλάσσονται περισσότεροι από 30 σφραγισμένοι φάκελοι, ο καθένας από τους οποίους περιέχει τη διαθήκη νεκρών μελών της βασιλικής οικογένειας. Για πρώτη φορά, μετά από 100 χρόνια, ήταν εκείνος που καθόρισε τη διαδικασία με την οποία οι διαθήκες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν.
Επεσήμανε πως δεν έχει διαβάσει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου και πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της. Άραγε η Πενέλοπε «Πένι» Νάτσμπουλ, φερόμενη ως ερωμένη του πρίγκιπα, κληρονόμησε τίποτα; Όλα θα τα μάθουμε σε μόλις 90 χρονάκια. Υπομονή…